Рішення
від 25.01.2023 по справі 557/422/22
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 557/422/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2023 року місто Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Першко О.О.,

секретар судового засідання Прокопчук Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства «Рівнеобленерго» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії,

В С Т А Н О В И В:

ПрАТ «Рівнеобленерго» (надалі - позивач), діючи через свого представника Корнійчук Д.О., звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 (надалі - відповідач), в якому просить стягнути з відповідача вартість необлікованої електричної енергії в розмірі 18 019 грн. 28 коп.

Свої позовні вимоги мотивує тим, що 01 січня 2019 року між ПрАТ «Рівнеобленерго» та відповідачем укладено публічний договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії. Публічний договір про надання послуг з розподілу електричної енергії, розміщено на офіційному сайті ПрАТ «Рівнеобленерго» і є у загальному доступі. ОСОБА_1 повідомлення про незгоду приєднуватися до умов договору про надання послуг з розподілу електричної енергії не надіслав та з 01 січня 2019 року продовжив споживати електричну енергію. Відтак відповідач приєднався до умов публічного договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії.

22 листопада 2022 року представниками ПрАТ «Рівнеобленерго» під час проведення рейдової перевірки вузла обліку електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 за участі особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача ОСОБА_2 , було виявлено порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, а саме самовільне підключення струмоприймачів до електричної мережі ПрАТ «Рівнеобленерго» з порушенням схеми обліку, шляхом накиду на ввідні проводи кабелів до навантаження поза приладом обліку. За фактом виявленого порушення 22 листопада 2021 року складено акт про порушення № R010948. Листом від 02 грудня 2021 року відповідача було повідомлено про дату та час засідання комісії з розгляду акта № R010948, а також надіслано примірник акта про порушення ПРРЕЕ. У зв`язку з неявкою відповідача на вказане засідання комісії, Гощанським РЕМ надіслано повідомлення від 02 грудня 2021 року № 43/113 відповідачу про дату повторного засідання комісії з розгляду вказаного акта 15 грудня 2021 року.

15 грудня 2021 року відбулось засідання комісії з розгляду актів про порушення, на яке відповідач не з`явився. Результати засідання комісії оформлено протоколом засідання комісії по розгляду актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії від 15 грудня 2021 року № 59. Згідно протоколу засідання комісії обсяг необлікованої електричної енергії становить 3234 кВт*год. Вартість необлікованої електричної енергії становить 18019 грн. 28 коп. 15 грудня 2021 року споживачу було направлено протокол засідання комісії по розгляду актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії від 15 грудня 2021 року № 59. Станом на день подання позовної заяви вартість електричної енергії, внаслідок порушення ПРРЕЕ, відповідачем не відшкодовано.

16 вересня 2022 року представник відповідача адвокат Хмара М.В. подала до суду відзив на позовну заяву, в якому просить відмовити позивачу в задоволенні вимог.

Вказує, що доводи позивача, що ОСОБА_1 було укладено з ПрАТ «Рівнеобленерго» 01 січня 2019 року договір про постачання електричної енергії є надуманими, оскільки копію відповідного договору позивачем не надано.

Разом з тим, згідно п.п.1 п. 2.1.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії позивач має обов`язок розмістити редакцію договору про надання послуг з розподілу/передачі електричної енергії та роз`яснення щодо укладення та приєднання споживача до договору споживача про надання послуг з розподілу/передачі електричної енергії як на офіційному веб-сайті, так і у друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності. В свою чергу, з огляду на похилий вік відповідача договір для нього не є загальнодоступним.

До того ж, згідно роз`яснень щодо укладення та приєднання споживача до договору споживача про надання послуг з розподілу/передачі електричної енергії, розміщених на головній сторінці веб-сайту ПрАТ «Рівнеобленерго», для укладення договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії споживач повинен подати ОРС письмову заяву та документи до відповідного району електричних мереж Оператора системи.

Важливо, що позивачем 12 вересня 2022 року було надано відповідь на адвокатський запит, з якої чітко вбачається, що між ПрАТ «Рівнеобленерго» та ОСОБА_1 починаючи з 01 січня 2019 року насправді жодні договори на постачання чи розподіл електричної енергії не укладались, що нівелює доводи позивача. Разом з тим, як підтвердив позивач, будь-які особові рахунки у ПрАТ «Рівнеобленерго» відповідачем ніколи не відкривались, відтак і предмет спору відсутній, адже ПрАТ «Рівнеобленерго» не може бути належним позивачем у справі.

Також вказує, що відповідач ніколи не проживав у будинку АДРЕСА_1 . Відповідач взагалі не має жодного відношення до вказаного будинку, доказів щодо власності чи користування будинком АДРЕСА_1 позивачем не надано. Проведення лише розрахунку обсягу необлікованої електричної енергії позивачем не позбавляє його обов`язку довести сам факт порушення з боку споживача та причинно-наслідкового зв`язку між порушенням і споживанням необлікованої електричної енергії. Позивачем не доведено, що відповідач є особою, на яку згідно із законодавством може бути покладено обов`язок з відшкодування вартості споживання електричної енергії, оскільки не подано доказів, що відповідач є власником зазначеного будинку, в якому нібито виявлено самовільне споживання електричної енергії, чи що саме відповідач вчинив неправомірні дії з «самовільного підключення» і є відповідальним за них. До акту про порушення № R010948 від 22 листопада 2021 року відповідні документи не додані. До того ж відповідач не має будь-яких відносин з ОСОБА_2 , ні сімейних, ні робочих тощо. ОСОБА_1 вказана особа взагалі невідома.

При цьому, перевірка 22 листопада 2021 року неправомірно була проведена без присутності споживача, його представника та без ОСОБА_1 , якому не було відомо про складений Акт. А схема підключення, що відображена в Акті про порушення № R010948 від 22 листопада 2021 року не містить ні номінальної сили струму, ні фазування лічильника, що в подальшому вплинуло на невірний розрахунок сум спожитої електричної енергії. Тим більше, в Акті вказано, що на момент його оформлення паспортних даних на струмприймачі не надано, що не означає їх відсутність. Фотоматеріали додані до Акта про порушення взагалі на мають відношення до предмета спору та не вказують на наявність порушення, у зв`язку з тим, що не містять підтверджень наявності порушень саме за будинком АДРЕСА_1 , і не вказують на будь-яку причетність відповідача до вказаних порушень чи взагалі підтвердження проведення перевірки зазначеного будинку. Копію Акта від 22 листопада 2021 року співробітниками ПрАТ «Рівнеобленерго» не було передано ні споживачеві, ні відповідачу.

Позивач доводить, що начебто у зв`язку з неявкою відповідача на засідання комісії Гощанського РЕМ по розгляду актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії 01 грудня 2021 року, відповідачу 02 грудня 2021 року було направлено лист-повідомлення № 43/113 про засідання комісії 15 грудня 2021 року. Але насправді відповідача не було належним чином повідомлено про жодне із засідань комісії, це зокрема підтверджується тим фактом, що поштового відправлення за трек-кодом № 3540000600720, на яке посилається позивач, не існує, такий лист взагалі не відправлявся.

Також, позивач вказує, що перевірка 22 листопада 2021 року відбувалась у с. Андрусіїв Рівненського району Рівненської області, однак чомусь розглядала Акт про порушення № R010948 комісія Гощанського РЕМ, хоча повинна була розглядати комісія РЕМ Рівненського району. Тому, будь-яке рішення комісії Гощанського РЕМ не могло бути правомірним, адже процедура його прийняття була порушена з самого початку. Засідання комісії Гощанського РЕМ 15 грудня 2021 року було проведено без присутності відповідача або його представника, відповідачу не було надано можливість висловити або подати свої заперечення. Відповідача не було належним чином повідомлено і про рішення комісії Гощанського РЕМ 15 грудня 2021 року, адже поштового відправлення з трек-кодом № 3540000607652, на яке посилається позивач, також не існує.

Окрім того, вказує, що розрахунок вартості необлікованої електричної енергії від 15 грудня 2021 року здійснено невірно, оскільки він не відповідає методиці, встановленій Правилами роздрібного ринку електричної енергії. З наданого позивачем розрахунку вбачається, що добовий обсяг споживання електроенергії складає 95,04 кВт*год, при цьому позивач визначив силу струму - 60 А, а номінальну фазну напругу - 0,22 кВ. Однак, в Акті про порушення № R010948 від 22 листопада 2021 року не було зафіксовано номінальної напруги відповідного кабелю та допустимого для такого кабелю тривалого струму, тому весь розрахунок є вигаданим і помилковим. В розрахунку вказані тарифи за електроенергію: за жовтень 2021 року - 4.78075 грн.; за листопад 2021 року - 4.57485 грн. Проте, таких тарифів не існувало в ПрАТ «Рівнеобленерго» у вказані періоди. Як вбачається з Постанови Національної комісії, що здійснює, державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 06 серпня 2021 року № 1250 Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 09 грудня 2020 року № 2376 тариф на послуги з розподілу електричної енергії з вересня 2021 року становив для 2 класу напруги (понад 250 кВт год.) 910,07 грн/МВт.год (без урахування податку на додану вартість). В свою чергу, вартість 1 кВт*год. складала 0,91007 грн.*год. (910,07/1000 кВт). Отже, навіть якщо обраховувати обсяг добової електроенергії за показниками визначеними позивачем в розрахунку, то вартість електроенергії за період 20 жовтня 2021 року 31 жовтня 2021 року могла становити 1037, 48 грн. (1140 кВт*год (місячне споживання)* 0,91007 грн.*год. реальний тариф)); за період 01 листопада 2021 року 22 листопада 2021 року 1902, 96 грн. (2091 кВт*год (місячне споживання)* 0,91007 грн.*год. реальний тариф)), що в загальному розмірі складає 2940, 44 грн. + 588, 09 грн. (20% ПДВ) = 3528, 13 грн.

Ухвалою Рівненського міського суду Рівненської області від 27 жовтня 2022 року залучено до участі у справі в якості співвідповідача ОСОБА_2

19 грудня 2022 року від представника позивача надійшли письмові пояснення, в яких зокрема зазначено, що публічний договір про надання послуг з розподілу електричної енергії, розміщено на офіційному сайті ПрАТ «Рівнеобленеро» і є у загальному доступі. У разі незгоди споживача приєднуватися до умов договору про надання послуг з розподілу електричної енергії споживач не має права використовувати електричну енергію із системи розподілу та має подати оператору системи розподілу письмову заяву про припинення розподілу електричної енергії на його об`єкт. Фактом приєднання споживача до умов договору про надання послуг з розподілу електричної енергії (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, зокрема повернення (надання) підписаної заяви приєднання, сплата рахунка оператора системи розподілу та/або документально підтвердження споживання електричної енергії. ОСОБА_1 повідомлення про незгоду приєднуватися до умов договору про надання послуг з розподілу електричної енергії до ПрАТ «Рівнеобленерго» не надіслав та як видно з долученої до позовної заяви особової картки споживача з січня 2019 року продовжив споживати електричну енергію. Відтак ОСОБА_1 приєднався до умов публічного договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, який розміщено на офіційному сайті ПрАТ «Рівнеобленерго» і є у загальному доступі.

ОСОБА_1 , як власник житлового будинку, не повідомляв позивача щодо наявності інших споживачів електричної енергії, також не повідомляв інформації про уповноваження інших осіб на укладення договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії з іншим споживачем в порядку ПРРЕЕ. Відтак, з 01 січня 2019 року між позивачем та ОСОБА_1 укладено публічний договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії. У відповідності до п. 2.3.4. Правил роздрібного ринку електричної енергії відповідальним за експлуатацію та технічний стан засобів (вузлів) вимірювальної техніки є їх власник.

Також, у вересні 2021 року електроустановку ОСОБА_1 було відключено від постачання електричної енергії по заявці постачальника, отже наявний факт споживання електричної енергії з початку 2019 року, що підтверджує наявність договірних відносин на підставі п. 2.1.7 ПРРЕЕ.

Щодо тарифів, які діяли за час нарахування вартості необлікованої електричної енергії вказує, що відповідно до глави 8.4 ПРРЕЕ для визначення вартості необлікованої електричної енергії діють тарифи, що встановлюються на балансуючому ринку електроенергії.

Окрім того, вказує, що акт був складений в присутності особи, яка допустила представників Оператора системи, який здійснює свою діяльність згідно ліцензії на території Рівненської області. Як слідує з інформації викладеної в наряді на відключення, лічильник встановлено всередині житлового будинку, отже ОСОБА_3 , який допустив представників ОСР, мав вільний доступ до будинку. Зазначене також підтверджується актом від 04 серпня 2022 року, що був наданий представником відповідача. Просить задовольнити позовні вимоги до відповідачів солідарно в повному обсязі.

Представник позивача ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилася, хоча належним чином повідомлялася про час, дату і місце проведення судових засідань. 25 січня 2023 року представник позивача ОСОБА_4 подала до суду заяву, в якій позов підтримала, просила його задовольнити.

Відповідач ОСОБА_1 та представник відповідача ОСОБА_5 в судове засідання не з`явилися. 25 січня 2023 року від представника відповідача ОСОБА_5 надійшла заява про розгляд справи у її та відповідача відсутність, заперечує проти задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлявся про час, дату і місце проведення судових засідань.

Згідно відомостей відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання УДМС України в Рівненській області від 04 листопада 2022 року ОСОБА_2 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Так, зокрема до суду повернулися не врученими судові повістки для відповідача на 19 грудня 2022 року та 25 січня 2023 року з довідкою поштового відділення про причини повернення/досилання, де вказана причина повернення адресат відсутній за вказаною адресою.

Згідно ч. 4 ст. 130 ЦПК України, у разі відсутності адресата (будь-кого з повнолітніх членів його сім`ї) особа, яка доставляє судову повістку негайно повертає її до суду з поміткою про причини невручення.

Відповідно до частини 1, 3 ст. 131 ЦПК України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) або місцезнаходження під час провадження справи.

У разі відсутності заяви про зміну місця проживання або місцезнаходження судова повістка надсилається учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, на останню відому судові адресу і вважається доставленою, навіть якщо учасник судового процесу за цією адресою більше не проживає або не знаходиться.

Учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з`явилися в судове засідання без поважних причин.

Оскільки судовіповістки,направлені судомвідповідачу заадресою,за якоюзареєстровано йогомісце проживання,не одержані,повернуті судуз відміткою«адресат відсутнійза вказаноюадресою»,тому судвважає відповідача ОСОБА_6 таким, що був належним чином повідомлений про час, дату та місце судового розгляду.

Дослідивши матеріали справи і наявні в них докази, суд дійшов наступних висновків.

Як встановлено судом, ПрАТ «Рівнеобленерго» здійснює діяльність з розподілу електричної енергії у межах місць провадження господарської діяльності, зокрема в Рівненській області та є Оператором системи розподілу на підставі ліцензії, затвердженої Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 13 листопада 2018 року № 1413.

Будинковолодіння за адресою: АДРЕСА_1 є об`єктом споживання електричної енергії, особовий рахунок об`єкта споживання № 256102600.

22 листопада 2021 року уповноваженими представниками ПрАТ «Рівнеобленерго» Гощанський РЕМ проведена перевірка електроустановки у житловому будинку в присутності ОСОБА_2 , який допустив представників оператора системи на об`єкт споживача. В ході перевірки встановлено, що по АДРЕСА_1 порушено облік електричної енергії, порушення п. 2.3.4, 8.4.2, 8.2.5 ПРРЕЕ, а саме: самовільне підключення струмоприймачів до електричної мережі ПрАТ «Рівнеобленерго» з порушенням схеми обліку, шляхом накиду на ввідні проводи кабелів до навантаження поза приладом обліку.

За фактом виявленого порушення 22 листопада 2021 року представниками ПрАТ «Рівнеобленерго» складено Акт про порушення №R010948.

В акті зокрема зазначено відомості про засоби вимірювання електричної енергії споживача на дату складання акта про порушення, а саме заводський номер 1778041, номінальний струм 60А. Окрім того, зазначено, що комісія оператора системи з розгляду складеного акта буде проводити засідання 01 грудня 2021 року з 09 год. до 16 год. З актом про порушення ознайомлений ОСОБА_2 , про що свідчить його підпис. Копію акта про порушення також отримав ОСОБА_2

02 грудня 2021 року за вих. № 43/113 ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 направлено повідомлення, що засідання комісії з розгляду акта про порушення ПРРЕЕ № R010948 від 22 листопада 2021 року відбудеться 15 грудня 2021 року. Зазначене підтверджується описом вкладення у цінному листі, накладною № 3540000600720, фіскальним чеком АТ «Укрпошта» від 02 грудня 2021 року.

Як слідує з протоколу № 59 засідання комісії по розгляду актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ) від 15 грудня 2021 року комісія Гощанського РЕМ по розгляду актів порушення споживачами ПРРЕЕ, за відсутності споживача, розглянула Акт про порушення №R010948 від 22 листопада 2021 року. За результатами розгляду комісією встановлено, що споживач ОСОБА_1 допустив порушення Правил ПРРЕЕ, а саме: самовільне підключення струмоприймачів до електричної мережі ПрАТ «Рівнеобленерго» з порушенням схеми обліку, шляхом накиду на ввідні проводи кабелів до навантаження поза приладом обліку, та вирішено провести нарахування ОСОБА_1 по пропускній здатності в період з 20 жовтня 2021 року по 22 листопада 2021 року, вартість необлікованої електроенергії визначена в сумі 18 019 грн. 28 коп. за 3234 кВт год.

Відповідно до Розрахунку проведених нарахувань від 15 грудня 2021 року до протоколу засідання комісії № 59 від 15 грудня 2021 року ОСОБА_1 було нараховано: з 20 жовтня 2021 року по 31 жовтня 2021 року 1140 кВт год. місячне споживання вартістю 5450 грн. 06 коп.; з 01 листопада 2021 року по 22 листопада 2021 року 2091 кВт год. місячне споживання вартістю 9 566 грн. 01 коп.

Повідомлення про оплату за грудень 2021 року від 15 грудня 2021 року по Акту порушення ПРРЕЕ №R010948 від 22 листопада 2021 року, в розмірі 18 019 грн. 28 коп., разом з копією протоколу від 15 грудня 2021 року та розрахунком проведених нарахувань направлено ОСОБА_1 15 грудня 2021 року, що підтверджується описом вкладення у цінному листі, накладною № 3540000607652, фіскальним чеком АТ «Укрпошта».

Як слідує з особової картки споживача за адресою: АДРЕСА_1 , особовий рахунок № НОМЕР_1 , в якому споживачем зазначено ОСОБА_1 , 26 вересня 2021 року зафіксовано показання 30014.

Відповідно до наряду ПрАТ «Рівнеобленерго» на відключення по заявці постачальника від 23 вересня 2021 року електроустановка ОСОБА_1 була відключена від постачання електричної енергії з показником 030014.

Відповідно до розпорядження ПрАТ «Рівнеобленерго» № 263 від 15 листопада 2021 року при визначенні вартості необлікованої електричної енергії протягом жовтня 2021 року діяли середня ціна купівлі електроенергії ПрАТ «Рівнеобленерго» на балансуючому ринку 3 576 грн. 75 коп./МВт*год. (без ПДВ), тариф за послуги з передачі 293 грн. 93 коп./МВт*год. (без ПДВ), тариф на послуги з розподілу електроенергії для 1 класу напруги 148 грн. 26 коп./МВт*год. (без ПДВ), тариф на послуги з розподілу електроенергії для 2 класу напруги 910 грн. 07 коп./МВт*год. (без ПДВ).

Відповідно до розпорядження ПрАТ «Рівнеобленерго» № 301 від 14 грудня 2021 року при визначені вартості необлікованої електричної енергії протягом листопада 2021 року діяли середня ціна купівлі електроенергії ПрАТ «Рівнеобленерго» на балансуючому ринку 3 370 грн. 85 коп./МВт*год. (без ПДВ), тариф за послуги з передачі 293 грн. 93 коп./МВт*год. (без ПДВ), тариф на послуги з розподілу електроенергії для 1 класу напруги 148 грн. 26 коп./МВт*год. (без ПДВ), тариф на послуги з розподілу електроенергії для 2 класу напруги 910 грн. 07 коп./МВт*год. (без ПДВ).

Як слідує з акта від 04 серпня 2022 року, складеного комісією в складі голови комісії старости Гощанської селищної ради Волкошовець М.А., членів комісії ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , дійсно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований в АДРЕСА_3 , а в житловому будинку АДРЕСА_1 не проживав і не проживає. На даний час в даному житловому будинку проживає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель м. Рівне.

12 вересня 2022 року за № 27/6815 ПрАТ «Рівнеобленерго» надано відповідь на адвокатський запит, в якій зокрема зазначено, що протягом періоду з 01 січня 2019 року по вересень 2022 року ОСОБА_1 не звертався до товариства з приводу укладання договору про постачання електричної енергії. Особовий рахунок формує електропостачальник за укладеним договором, в той час як ПрАТ «Рівнеобленерго» є оператором системи розподілу ОСР. З 01 січня 2019 року ПрАТ «Рівнеобленерго» не здійснює постачання електроенергії, а лише її розподіл.

Згідно відповіді Гощанської селищної ради № 76 від 21 листопада 2022 року ОСОБА_1 є власником житлового будинку АДРЕСА_1 . ОСОБА_1 в селі Андрусіїїв Рівненського району Рівненської області не зареєстрований і не проживає.

Відповідно до ч. 1 ст. 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулювання відносин, пов`язаних з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище визначає Закон України «Про ринок електричної енергії».

Відповідно до пунктів 1, 2статті 56 Закону України «Про ринок електричної енергії» постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу. Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами.

Згідно з пунктом 4 частини другої статті 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» правопорушеннями на ринку електричної енергії є крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником та споживачем (для власного споживання), регулюють Правила роздрібного ринку електричної енергії, затверджені постановою НКРЕКП № 312 від 14 березня 2018 року (далі ПРРЕЕ).

Відповідно до пункту 1.1.1 ПРРЕЕ ці Правила регулюють взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними цими Правилами. Ці Правила є обов`язковими для виконання усіма учасниками роздрібного ринку.

Пунктом 1.2.1 ПРРЕЕ встановлено, що на роздрібному ринку електричної енергії споживання та використання електричної енергії для потреб електроустановки споживача здійснюється за умови забезпечення розподілу/передачі та продажу (постачання) електричної енергії на підставі договорів про розподіл/передачу, постачання симетричної енергії, надання послуг комерційного обліку, які укладаються відповідно до цих Правил, Кодексу системи передачі, Кодексу систем розподілу та Кодексу комерційного обліку.

Згідно абзацу 3 пункту 1.2.15 ПРРЕЕ на роздрібному ринку не допускається споживання (використання) електричної енергії споживачем без укладення відповідно до цих Правил договору з електропостачальником та інших договорів, передбачених цими Правилами.

Відповідно до вимог абзацу 2 пункту 2.1.3 ПРРЕЕ споживачі укладають договір споживача про розподіл (передачу) електричної енергії шляхом приєднання до публічного договору за наявності чинного паспорта точки розподілу.

Пунктом 2.1.4 ПРРЕЕ визначено, що договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є публічним договором приєднання та укладається з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України на основі типового договору, що є додатком 3 до цих Правил. За ініціативою однієї із сторін договір споживача про розподіл електричної енергії оформлюється в паперовій формі.

В свою чергу, пунктом 2.1.7 ПРРЕЕ встановлено, що у разі незгоди споживача приєднуватися до умов договору про надання послуг з розподілу електричної енергії споживач не має права використовувати електричну енергію із системи розподілу та має подати оператору системи розподілу письмову заяву про припинення розподілу електричної енергії на його об`єкт.

Фактом приєднання споживача до умов договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, зокрема повернення (надання) підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка оператора системи розподілу та/або документально підтверджене споживання електричної енергії.

Враховуючи вищевикладене та те, що відповідач з 01 січня 2019 року не звернувся до позивача із письмовою заявою про припинення розподілу електричної енергії на його об`єкт, продовжив використовувати електричну енергію, що відображено в особовій картці споживача, де за період з 01 січня 2019 року по 26 вересня 2021 року відображені показники лічильника 26 147 та 30014, то він фактично є споживачем послуг, які надаються ПрАТ «Рівнеобленерго». Договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії в паперовій формі не оформлявся.

Разом з цим, споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі. Термін «споживач електричної енергії» необхідно застосовувати у дещо ширшому значенні, зокрема, як такий, що поширюється і на осіб, які використовують електричну енергію без укладання договору на електропостачання, що відповідає правовій позиції, викладеній у постанові Верховного Суду України від 16 травня 2011 року у справі №15/147/10. Відсутність договору з розподілу електричної енергії не наділяє споживачів правом самовільно та безоплатно споживати електроенергію.

Згідно п. 6.2. Типового договору, що є додатком 3 до ПРРЕЕ, споживач зобов`язується, зокрема, виконувати умови цього Договору; забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх внутрішніх електромереж, електроустановок та електроприладів; невідкладно повідомляти Оператора системи про недоліки в роботі вузла вимірювання; узгоджувати з Оператором системи нові підключення та переобладнання внутрішньої електропроводки, здійснювані з метою збільшення споживання електричної потужності.

Пунктом 8.6. цього Договору врегульовано, що у разі порушення розрахункового обліку з вини споживача споживач сплачує Оператору системи вартість необлікованої електричної енергії, визначену відповідно до вимог ПРРЕЕ.

Відповідно до п. 8.9. Договору у разі виявлення однією із сторін порушень умов Договору іншою стороною, за які законодавством передбачене застосування санкцій чи які тягнуть за собою збитки, недоотриману продукцію або вигоду тощо, на місці оформлюється двосторонній акт порушень. Акт складається у присутності представників обох Сторін у двох примірниках. Сторона, дії або бездіяльність якої стала причиною складання акта, має право внести до акта свої зауваження. Сторона, яка виявила порушення своїх прав, зобов`язана попередити іншу Сторону про необхідність складення акта. Сторона, яка здійснила таке порушення, не може без поважних причин підмовитись від складення та підписання відповідного акту.

Відповідно до пункту 2.3.4 ПРРЕЕ відповідальність за збереження і цілісність засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування покладається на власника (користувача) електроустановки або організацію, на території (у приміщенні) якої вони встановлені. Відповідальним за експлуатацію та технічний стан засобів (вузлів) вимірювальної техніки є їх власник.

Відповідно до п.п. 3,12.14 пункту 5.1.1 ПРРЕЕ Оператор системи має зокрема право: проводити (за пред`явленням представником службового посвідчення) обстеження електроустановок споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза засобами вимірювання та інших порушень, що викликають неправильне вимірювання обсягів споживання електричної енергії; складати акти про невідповідність дій (бездіяльності) споживача умовам договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії та порушення вимог законодавства України у сфері енергетики; на відшкодування збитків, які виникли через дії чи бездіяльність споживача, основного споживача, електропостачальника, власника мереж, оператора малої системи розподілу, суміжного оператора системи, постачальника послуг комерційного обліку.

Згідно пункту 5.5.5 ПРРЕЕ споживач електричної енергії зобов`язаний, зокрема: користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору; дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів; забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та електроприладів згідно з вимогами нормативно-технічних документів та нормативно-правових актів України; забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування; не пізніше ніж за 20 робочих днів до припинення користування електричною енергією на об`єкті споживача письмово повідомити електропостачальника, оператора системи та постачальника послуг комерційного обліку про розірвання договорів та розрахуватися за електричну енергію, включаючи день виїзду; не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Відповідно до пункту 8.2.4 ПРРЕЕ разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеногоглавою 8.4цього розділу.

Відповідно до пункту 8.2.5 ПРРЕЕ у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною вдодатку 9 до цих Правил.

Акт про порушення складається представниками оператора системи, які мають таке право згідно з посадовою інструкцією, пройшли відповідне навчання та інструктаж, після пред`явлення ними службових посвідчень.

В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил та всі необхідні для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії параметри, що характеризують електроустановку споживача, схему підключення електроустановки споживача та її графічне зображення із зазначенням:

меж балансової належності;

перерізів та матеріалу всіх проводів (кабелів), наявних у схемі підключення;

номінальної сили струму спрацювання комутаційних апаратів, задіяних у схемі підключення;

фазування лічильника на дату оформлення акта про порушення.

Споживачі, представники оператора системи, інші особи, присутні при перевірці, під час здійснення перевірки електроустановок мають право здійснювати фото- та відеозйомку для фіксації виявлених порушень та/або відмови споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписувати акт про порушення, про що зазначається в акті про порушення.

В акті про порушення заповнюються всі графи та рядки без пропусків. Виправлення чи підчищення не допускаються. Текст повинен бути однозначним, без можливості подвійного тлумачення.

В акті зазначаються заходи, яких було вжито або яких необхідно вжити для усунення допущених порушень.

Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві.

Акт про порушення підписується представником (представниками) оператора системи, який (які) брали участь у перевірці, та споживачем (представником споживача) або іншою особою, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи).

У разі відмови споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписати акт про порушення в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт про порушення вважається дійсним, якщо його підписали більше одного уповноваженого представника оператора системи та незаінтересована особа (представник житлово-експлуатаційної організації, балансоутримувача або управителя будинку, виборна особа будинкового, вуличного, квартального чи іншого органу самоорганізації населення або представник органу місцевого самоврядування, інший споживач тощо) за умови посвідчення цієї особи або більше одного уповноваженого представника оператора системи, а відмова споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписувати акт про порушення підтверджується відеозйомкою.

До акта про порушення сторонами можуть бути додані пояснення, зауваження та докази, перелік яких (за наявності) зазначається в цьому акті.

Представники оператора системи перед складанням акта про порушення зобов`язані повідомити споживача про його право внести пояснення та зауваження до акта, викласти мотиви своєї відмови від його підписання або підписати його без зауважень.

Облік бланків актів про порушення ведеться оператором системи у пронумерованому, прошнурованому та скріпленому печаткою журналі.

Акти про порушення та документи, що підтверджують факт їх отримання споживачем, повинні зберігатися оператором системи протягом трьох років з дня оформлення акта про порушення.

Відповідно до п. 8.2.6. ПРРЕЕ на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу.

У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пунктиглави 8.4 цього розділу та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків.

Згідно п.п. 6 п. 8.4.2 ПРРЕЕ визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення зокрема самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушенням схеми обліку.

Відповідно до п.п. 2 п 8.4.8 ПРРЕЕ якщо споживач здійснив самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі з порушенням схеми обліку, вчинив інші дії, що призвели до споживання необлікованої електричної енергії, виявити які представники оператора системи під час проведення контрольного огляду засобу комерційного обліку мали можливість, - з дня останнього контрольного огляду засобу комерційного обліку або технічної перевірки (якщо технічну перевірку було проведено після останнього контрольного огляду засобу комерційного обліку) до дня виявлення порушення, але не більше загальної кількості робочих днів у шести календарних місяцях, що передували дню виявлення порушення.

У разі фіксації засобами комерційного обліку кількості днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил, розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснюється виходячи з цієї кількості днів, але не більше загальної кількості днів у шести календарних місяцях, що передували дню виявлення порушення.

Відповідно до п. 8.4.13 ПРРЕЕ у разі виявлення у побутового споживача порушень, зазначених упідпунктах 6-8пункту 8.4.2 цієї глави, величина розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії через проводи (кабелі), якими здійснене самовільне підключення (Wдоб.с.п., кВт·год), визначається за формулою 8 цієї глави Wдоб.с.п. = Pс.п.·tвик.с.п.

При цьому час використання самовільного підключення протягом доби (tвик.с.п.) приймається рівним 8 год.

Відповідно до п. 8.4.7 ПРРЕЕ розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснюється виходячи з:

вартості середньомісячних витрат оператора системи на купівлю однієї кіловат-години (кВт·год) електричної енергії на компенсацію незапланованих втрат електричної енергії, її передачі та розподілу у період порушення споживачем цих Правил (Ц, грн/кВт·год);

величини розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії (Wдоб, кВт·год);

кількості днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил (Д, день).

Відповідно до приписів ст. 13, ст. 14, ст. 319 ЦК України власник майна повинен відповідально здійснювати свої правомочності власника, не завдаючи шкоди іншим учасникам цивільних правовідносин, що презюмує обов`язок власника слідкувати за станом свого майна.

Як встановлено судом, 22 листопада 2021 року представниками ПрАТ «Рівнеобленерго» Гощанський РЕМ проведена перевірка електроустановки у житловому будинку по АДРЕСА_1 , власником якого є ОСОБА_1 .

В ході перевірки встановлено порушення п. 2.3.4, 8.4.2, 8.2.5 ПРРЕЕ, а саме: самовільне підключення струмоприймачів до електричної мережі ПрАТ «Рівнеобленерго» з порушенням схеми обліку, шляхом накиду на ввідні проводи кабелів до навантаження поза приладом обліку.

За фактом виявленого порушення 22 листопада 2021 року представниками ПрАТ «Рівнеобленерго» складено Акт про порушення №R010948. Акт був складений в присутності ОСОБА_2 , який допустив представників оператора системи на об`єкт споживача та який в подальшому його підписав.

Акт є дійсним та у встановленому законом порядку не оскаржений, а представниками енергопостачальника повністю дотримано процедуру його складання і розгляду, отже він є належним і допустимим доказом вчинення правопорушення та достатньою підставою нарахування обсягу вартості необлікованої електричної енергії.

Відповідно до п. 8.2.6. ПРРЕЕ на підставі акта про порушення комісією Гощанського РЕМ з розгляду актів про порушення було складено протокол від 15 грудня 2021 року та визначено обсяг необлікованої електричної енергії з сумою завданих споживачем збитків. Періоди нарахування вартості необлікованої електричної енергії позивачем визначено з 20 жовтня 2021 року по 31 жовтня 2021 року та з 01 листопада 2021 року по 22 листопада 2021 року. Розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснено позивачем відповідно до формули зазначеної ПРРЕЕ та не спростований відповідачем.

Акт про порушення №R010948 та протокол комісії від 15 грудня 2021 року було направлено відповідачу ОСОБА_1 , що підтверджується описами вкладення у цінному листі, накладними № 3540000607652, № 3540000600720, фіскальними чеками АТ «Укрпошта».

Факт вчинення порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 підтверджується дослідженими матеріалами справи, добровільно завдані позивачу збитки не відшкодовані, особу, яка вчинила правопорушення, не встановлено, відтак відповідальність за порушення ПРРЕЕ несе власник житлового будинку, в якому виявлено безоблікове споживання електричної енергії.

Таким чином, вимога про стягнення вартості необлікованої електричної енергії обґрунтована та підлягає задоволенню. Однак враховуючи, що обов`язок по відшкодуванню вартості необлікованої електричної енергії несе власник житлового будинку, а саме ОСОБА_1 , підстав для стягнення коштів з ОСОБА_2 не має, тому в цій частині позов до задоволення не підлягає.

За вищевикладених обставин, суд доходить висновку щодо часткового задоволення позовних вимог та стягнення з ОСОБА_1 , як власника житлового будинку, вартості необлікованої електричної енергії в розмірі 18 019 грн. 28 коп.

Доводи представника відповідача, що ОСОБА_1 не є власником житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 спростовані поданими суду доказами. Щодо твердження представника відповідача, що акт про порушення №R010948 було складено без присутності ОСОБА_1 , слід зазначити, що акт складено з участю ОСОБА_2 , який проживає в будинку за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується актом від 04 серпня 2022 року, складеного комісією Гощанської селищної ради. ОСОБА_1 , як власник, має володіти інформацією про те, хто користується його власністю. Окрім того, розрахунок вартості необлікованої електричної енергії проведений представником відповідача з урахуванням тільки тарифу на послугу з розподілу електричної енергії без врахування складових визначених п 8.4.7 ПРРЕЕ, тому суд не приймає його до уваги.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача необхідно стягнути понесені ним судові витрати на сплату судового збору в розмірі 2 481 грн. 00 коп.

Керуючись статтями 3, 12, 13, 81, 141, 259, 263-265, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд

В И Р I Ш И В:

Позов Приватного акціонерного товариства «Рівнеобленерго» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерного товариства «Рівнеобленерго» вартість необлікованої електроенергії в розмірі 18 019 (вісімнадцять тисяч дев`ятнадцять) грн. 28 коп.

В задоволенні решти вимог відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерного товариства «Рівнеобленерго» судові витрати у розмірі 2 481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) грн. 00 коп.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана безпосередньо в Рівненський апеляційний суд або через Рівненський міський суд Рівненської області протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач Приватне акціонерне товариство «Рівнеобленерго», місце знаходження: м. Рівне, вул. Кн. Володимира, 71, код ЄДРПОУ 05424874.

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_3 .

Відповідача - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Повне судове рішення складено 30 січня 2023 року.

Суддя О.О. Першко

Дата ухвалення рішення25.01.2023
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу108688053
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості необлікованої електричної енергії

Судовий реєстр по справі —557/422/22

Рішення від 25.01.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

Рішення від 25.01.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

Ухвала від 27.10.2022

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

Ухвала від 16.06.2022

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

Ухвала від 10.05.2022

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні