Рішення
від 31.01.2023 по справі 140/7898/22
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 січня 2023 року ЛуцькСправа № 140/7898/22

Волинський окружний адміністративний суд у складі судді Ковальчука В.Д., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Ковельської міської ради про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся з позовом до Ковельської міської ради про визнання протиправною бездіяльності щодо неприйняття рішення про надання дозволу або про відмову у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою за результатами розгляду заяви від 13.01.2022 про надання дозволу на розробку проекту землеустрою для відведення безоплатно у власність земельної ділянки орієнтовною площею 2 га для ведення особистого селянського господарства, розташованої за межами населених пунктів Ковельської територіальної громади (колишньої Ружинської сільської ради); зобов`язання відповідача на засіданні чергової сесії міської ради розглянути заяву від 13.01.2022 про надання дозволу на розробку проекту землеустрою для відведення безоплатно у власність земельної ділянки орієнтовною площею 2 га для ведення особистого селянського господарства, розташованої за межами населених пунктів Ковельської територіальної громади (колишньої Ружинської сільської ради).

В обґрунтування позовних вимог позивач вказав, що 13.01.2022 року звернувся до Ковельської міської ради із заявою про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки орієнтовною площею 2 га для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів Ковельської територіальної громади (колишньої Ружинської сільської ради). Однак заяву не було винесено на розгляд сесії міської ради та рішення про надання дозволу або про відмову у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки прийнято не було. Разом з тим, у жовтні 2022 року представник позивача отримав лист виконавчого комітету Ковельської міської ради від 27.01.2022 № 357/3.15/2-22, який за змістом та формою не може вважатися рішенням про відмову у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Відсутність належним чином оформленого рішення після спливу встановленого законом місячного строку розгляду заяви (клопотання) особи свідчить про те, що уповноважений орган не прийняв жодного рішення з числа тих, які він повинен ухвалити за законом.

На думку позивача, має місце протиправна бездіяльність відповідача, яка полягає у неприйнятті рішення після спливу встановленого законом місячного строку розгляду заяви.

З наведених підстав просить позов задовольнити.

Ухвалою судді Волинського окружного адміністративного суду від 02 грудня 2022 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та її розгляд призначено за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами відповідно до статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України).

У відзиві на позовну заяву відповідач позовні вимоги не визнає з тих підстав, що позивачу у відповідь на його заяву від 13.01.2022 про надання дозволу на розробку проекту землеустрою для відведення безоплатно у власність земельної ділянки орієнтовною площею 2 га для ведення особистого селянського господарства, розташованої за межами населених пунктів Ковельської територіальної громади (колишньої Ружинської сільської ради) листом виконавчого комітету Ковельської міської ради від 27.01.2022 № 357/3.15/2-22 відмовлено у позитивному вирішенні даного питання, що обумовлено рядом об`єктивних причин.

Зокрема, у відповідності до графічних матеріалів, доданих до заяви, зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, яке передбачає формування її шляхом поділу із земельної ділянки площею 46,2457 га (кадастровий номер 0725585600:04:001:0829) із видом цільового призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (код виду цільового призначення - 01.01). Такий вид цільового призначення обумовлений тим, що Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області дану ділянку було включено до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, які пропонувались для продажу на земельних торгах.

Однак, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 19.11.2020 № 1113 Деякі заходи щодо прискорення реформи у сфері земельних відносин, Головне управління Держгеокадастру у Волинській області своїм наказом № 33 - ОТГ від 24.02.2021 передало цю земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної власності Ковельській територіальній громаді, в особі Ковельської міської ради в комунальну власність, а рішенням Ковельської міської ради від 04.03.2021 № 6/2 її прийнято в комунальну власність із тим же видом цільового призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (код виду цільового призначення - 01.01).

Ковельська міська рада, як власник цієї земельної ділянки, вважає за доцільне продовжити розпочатий Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області процес передачі сформованої земельної ділянки площею 46,2457 га (кадастровий номер 0725585600:04:001:0829) в оренду шляхом проведення земельних торгів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (код виду цільового призначення - 01.01).

Однак, Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану (№ 2145-ІХ від 24.03.2022), який набрав чинність із 07.04.2022, було внесено зміни до розділу X Перехідних положень Земельного кодексу України та доповнено його пунктом 27, в якому встановлено особливості регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану. Зокрема, передбачено передачу в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на строк до одного року земельних ділянок сільськогосподарського призначення комунальної власності без проведення земельних торгів.

Пунктом 2.4 розділу 2 Сучасний стан використання земель Схеми землеустрою і техніко-економічного обґрунтування використання та охорони земель Ружинської сільської ради (надалі - Схема) встановлено факт функціонування на території Ружинської сільської ради ФГ Поліський колос, найбільшого сільськогосподарського товаровиробника, в оренді якого перебувають значні площі земельних ділянок і зосереджено увагу на тому, що особисте селянське господарство не дає можливості раціонально і ефективно використовувати багаті земельні ресурси. Тому, цьому сільськогосподарському товаровиробнику, на його звернення, з метою забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану, було надано в оренду терміном на 1 рік земельну ділянку сільськогосподарського призначення комунальної власності площею 46,2457 га (кадастровий номер 0725585600:04:001:0829) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, про що Ковельською міською радою прийнято рішення від 28.04.2022 № 21/102 та укладено договір оренди землі № 1 від 10.05.2022, зареєстрований в Книзі реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану 12.05.2022 № 016.

Разом із тим Схемою встановлено агровиробничу групу ґрунту цієї земельної ділянки 155 - торфово-болотні ґрунти, осушені. Дана ділянка відноситься до земель Миляновичівської осушувальної системи.

Пункт 4.1.4 розділу 4 Заходи підвищення продуктивності та охорони земель передбачає ряд гідротехнічних заходів, які необхідно здійснювати для нормального функціонування осушувальної системи.

У відповідності до статті 4 Закону України Про меліорацію земель гідротехнічна меліорація земель передбачає здійснення комплексу заходів, спрямованих на забезпечення поліпшення земель з несприятливим водним режимом (перезволожених, переосушених тощо), регулювання водного режиму шляхом створення спеціальних гідротехнічних споруд на схилових та інших землях з метою поліпшення водного і повітряного режиму грунтів та захисту їх від шкідливої дії води (затоплення, підтоплення, ерозія тощо), що раціонально проводити на земельних ділянках значних площ, без поділу їх на частини.

Відповідач зазначає, що у зв`язку із вищезазначеним і був підготовлений лист від 27.01.2022 № 357/3.15/2-22.

Вказує на те, що Центром надання адміністративних послуг виконавчого комітету Ковельської міської ради 01.02.2022 позивача було повідомлено (SMS-повідомлення на контактний телефон) про готовність результату його заяви з проханням забрати документ у ЦНАПі. Інші докази надіслання листа Ковельської міської ради від 27.01.2022 № 357/3.15/2-22 відсутні.

З вищенаведених підстав вважає, що обчислення шестимісячного строку для звернення до суду обчислюється з дня, коли позивач отримав SMS-повідомлення про готовність результату розгляду його заяви, а тому просить залишити позовну заяву без розгляду.

Інших заяв по суті справи чи клопотань про розгляд справи в судовому засіданні на адресу суду від учасників справи не надходило.

Перевіривши доводи сторін у заявах по суті справи, дослідивши письмові докази, суд встановив такі обставини.

Позивач ОСОБА_1 має статус учасника бойових дій, що підтверджується посвідченням серії НОМЕР_1 .

13.01.2022 ОСОБА_1 звернувся до Ковельської міської ради із заявою, у якій просив надати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки орієнтовною площею 2 га для ведення особистого селянського господарства по Ружинському старостинському окрузі.

Листом від 27.01.2022 № 357/3.15/2-22 виконавчий комітет Ковельської міської ради повідомив позивача про те, що у відповідності до графічних матеріалів, доданих до клопотання, зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, яке передбачає формування її шляхом поділу із земельної ділянки площею 46,2457 га (кадастровий номер 0725585600:04:001:0829) із видом цільового призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (код виду цільового призначення 01.01). Такий вид цільового призначення обумовлений тим, що Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області дану ділянку було включено до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, які пропонувались для продажу на земельних торгах відповідно до пункту 24 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України, дана ділянка перейшла у комунальну власність із тим же видом цільового призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (код виду цільового призначення 01.01). Тому, вважає за доцільне продовжити розпочатий Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області процес передачі сформованої земельної ділянки площею 46,2457 га (кадастровий номер 0725585600:04:001:0829) в оренду шляхом проведення земельних торгів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (код виду цільового призначення 01.01). З огляду на все вищевказане, вирішити питання ОСОБА_1 позитивно не вбачається можливим.

Не погоджуючись з бездіяльністю відповідача щодо розгляду вказаної заяви, позивач звернувся до суду.

При вирішенні спору суд керується такими нормативно-правовими актами.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно із частиною першою статті 116 Земельного кодексу України (далі - ЗК України) громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Відповідно до частини шостої статті 118 ЗК України громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб) та документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства). У разі якщо земельна ділянка державної власності розташована за межами населених пунктів і не входить до складу певного району, заява подається до Ради міністрів Автономної Республіки Крим. Верховній Раді Автономної Республіки Крим, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, органам виконавчої влади або органам місцевого самоврядування, які передають земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, забороняється вимагати додаткові матеріали та документи, не передбачені цією статтею.

За правилами частини сьомої статті 118 ЗК України відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об`єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Таким чином, обов`язковим є прийняття відповідним органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування за наслідками розгляду поданого клопотання про надання дозволу на розробку проекту землеустрою вмотивованого рішення про надання дозволу або відмову у його наданні із наведенням усіх підстав такої відмови. При цьому чинним законодавством не передбачено право суб`єкта владних повноважень відступати від положень статті 118 ЗК України (вказані висновки щодо застосування норм права викладені у постанові Верховного Суду від 14 вересня 2022 року у справі №420/1665/19).

Крім того, відповідно до частини першої статті 10 Закону України від 21 травня 1997 року №280/97-ВР Про місцеве самоврядування в Україні (далі - Закон №280/97-ВР) сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Статтею 25 Закону №280/97-ВР визначено, що сільські, селищні, міські ради правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесені Конституцією України, цим та іншими законами до їх відання.

Згідно із пунктом 34 частини першої статті 26 Закону №280/97-ВР виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання: вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.

За правилами частин першої, другої статті 59 Закону №280/97-ВР рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень. Рішення ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбачених цим Законом. При встановленні результатів голосування до загального складу сільської, селищної, міської ради включається сільський, селищний, міський голова, якщо він бере участь у пленарному засіданні ради, і враховується його голос. Рішення ради щодо безоплатної передачі земельної ділянки комунальної власності у приватну власність (крім земельних ділянок, що перебувають у користуванні громадян, та випадків передачі земельної ділянки власнику розташованого на ній жилого будинку, іншої будівлі, споруди) приймається не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради.

Відповідно до пункту а частини першої статті 12 ЗК України до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин належить: розпорядження землями комунальної власності, територіальних громад.

Отже, міська рада на пленарному засіданні вирішує відповідно до закону питання регулювання земельних відносин шляхом прийняття актів у формі рішень, в тому числі приймає рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або вмотивоване рішення про відмову у його наданні з підстав, передбачених частиною сьомою статті 118 ЗК України.

Суд наголошує, що частиною сьомою статті 118 ЗК України встановлений місячний строк для розгляду відповідним органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування клопотання про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Строк розгляду клопотання є строком виконання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування своїх повноважень (компетенції). Цей строк разом з іншими елементами (складовими) утворюють структуру повноважень суб`єкта владних повноважень. Відсутність рішення про надання дозволу або відмову у наданні дозволу в межах встановленого законом місячного строку свідчить про протиправну бездіяльність відповідного органу. Розгляд відповідачем порушеного позивачем у клопотанні питання після спливу місячного строку з моменту звернення позивача свідчить про порушення суб`єктом владних повноважень визначеної законом процедури.

Як встановлено судом, відповідач з метою вирішення клопотання (заяви) позивача від 13.01.2022 не прийняв у встановлений законодавством місячний строк та у передбаченій законом формі рішення про надання чи відмову в наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки позивачеві.

При цьому суд звертає увагу, що місячний строк для розгляду зазначеного клопотання (заяви) позивача від 13.01.2022 минув до запровадження в Україні воєнного стану згідно з Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 Про введення воєнного стану в Україні (затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року №2102-ІХ), та до набрання 07 квітня 2022 року чинності Законом №2145-ІХ (яким розділ Х Перехідні положення ЗК України доповнено пунктами 27 і 28 та за змістом підпункту 5 пункту 27 розділу Х Перехідні положення ЗК України під час дії воєнного стану земельні відносини регулюються з урахуванням таких особливостей: безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється).

За висновками Верховного Суду у постанові від 23 листопада 2021 року у справі №580/704/21 відсутність рішення органу місцевого самоврядування як суб`єкта земельних правовідносин за клопотанням особи після спливу встановленого законом строку розгляду клопотання особи свідчить про допущення суб`єктом владних повноважень протиправної бездіяльності.

Лист виконавчого комітету Ковельської міської ради від 27.01.2022 № 357/3.15/2-22 не може вважатися рішенням Ковельської міської ради про відмову у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, оскільки не замінює рішення органу місцевого самоврядування, прийнятого на пленарному засіданні.

Суд не бере до уваги посилання відповідача про належне повідомлення позивача про результати розгляду його заяви від 13.01.2022 шляхом SMS-повідомлення, яке доставлено позивачу 01.02.2022 на контактний номер позивача НОМЕР_2 , оскільки даним повідомленням лише проінформовано позивача про можливість отримання такого документа в Центрі надання адміністративних послуг виконавчого комітету Ковельської міської ради та не свідчить про ознайомлення із текстом листа від 27.01.2022 № 357/3.15/2-22. Разом з тим, відповідачем не надано жодних доказів надіслання та вручення позивачу такого листа поштовим зв`язком, а тому суд відхиляє доводи відповідача про те, що позивач дізнався про порушення свої прав 01.02.2022 та пропустив строк звернення до суду з цим позовом.

З огляду на встановлені обставин справи та наведені норми чинного законодавства України, оскільки відповідач за заявою позивача одне із передбачених законодавцем рішень у спосіб встановлений законом (шляхом прийняття рішення на пленарному засіданні ради) не прийняв, то суд дійшов висновку, що має місце протиправна бездіяльність відповідача, а тому, враховуючи надані суду статтею 245 КАС України повноваження, з наведених вище мотивів та підстав позовні вимоги належить задовольнити у спосіб прийняття судом рішення про визнання протиправною бездіяльності відповідача щодо належного розгляду заяви позивача від 13.01.2022 про надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність орієнтовною площею 2,0 га по Ружинському старостинському окрузі для ведення особистого селянського господарства, що полягає у неприйнятті рішення за результатами розгляду вказаної заяви у визначений законодавством строк, та зобов`язання на засіданні сесії ради розглянути заяву позивача від 13.01.2022 про надання дозволу на розробку проекту землеустрою для відведення безоплатно у власність земельної ділянки орієнтовною площею 2 га для ведення особистого селянського господарства по Ружинському старостинському окрузі.

Крім того, відповідно до частини шостої статті 246 КАС України у разі необхідності у резолютивній частині рішення суду також зазначаються порядок і строк виконання судового рішення, надання відстрочення чи розстрочення виконання рішення.

Судом враховано, що Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 Про введення воєнного стану в Україні (затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року №2102-ІХ) в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. Надалі Указом Президента України від 14 березня 2022 року №133/2022 Про продовження строку дії воєнного стану в Україні (затвердженим Законом України від 14 березня 2022 року №2119-ІХ) продовжено на 30 діб строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 26 березня 2022 року. Указом Президента України від 18 квітня 2022 року №259/2022 Про продовження строку дії воєнного стану в Україні (затвердженим Законом України від 21 квітня 2022 року №2212-ІХ) продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 25 квітня 2022 року на 30 діб. Указом Президента України від 17 травня 2022 року №341/2022 Про продовження строку дії воєнного стану в Україні (затвердженим Законом України від 22 травня 2022 року №2263-ІХ) продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 25 травня 2022 року на 90 діб. Указом Президента України від 12 серпня 2022 року №573/2022 Про продовження строку дії воєнного стану в Україні (затвердженим Законом України від 15 серпня 2022 року №2500-ІХ) продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 23 серпня 2022 року на 90 діб. Указом Президента України від 07 листопада 2022 року №757/2022 Про продовження строку дії воєнного стану в Україні (затвердженим Законом України від 16 листопада 2022 року№2738-ІХ) продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 21 листопада 2022 року на 90 діб.

Таким чином, на дату ухвалення рішення у цій справі в Україні діє воєнний стан, правовий режим якого визначається Законом України від 12 травня 2015 року №389-VIII Про правовий режим воєнного стану.

З 07 квітня 2022 року положеннями підпункту 5 пункту 27 розділ X Перехідні положення ЗК України (згідно із Законом №2145-XI) встановлена заборона під час дії воєнного стану на безоплатну передачу земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації.

З урахуванням наведених положень суд дійшов висновку про відстрочення виконання судового рішення в зобов`язальній частині до припинення (скасування) воєнного стану в Україні.

Щодо вимог позивача, заявлених в порядку статті 382 КАС України, відносно встановлення судового контролю суд зазначає, що в силу положень частини першої статті 382 КАС України, суд, який ухвалив судове рішення в адміністративній справі, може зобов`язати суб`єкта владних повноважень, не на користь якого ухвалене судове рішення, подати у встановлений судом строк звіт про виконання судового рішення.

Отже, зазначене є правом суду, а не обов`язком, водночас, позивачем не наведено обставин, які б викликали у суду сумнів у тому, що відповідач може ухилятись від виконання судового рішення, а примусове виконання рішень суду у даній категорії справ забезпечується органами державної виконавчої служби.

Таким чином, у даному випадку суд не знаходить підстав для застосування приписів статті 382 КАС України щодо встановлення судового контролю шляхом зобов`язання відповідача подати звіт про виконання рішення суду.

Зважаючи на відсутність документально підтверджених судових витрат, пов`язаних із розглядом справи, питання про їх розподіл судом не вирішується.

Керуючись статтями 2, 72-77, 244-246, 255, 262, 295 КАС України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ) до Ковельської міської ради (45001, Волинська область, місто Ковель, вулиця Незалежності, будинок 73, ідентифікаційний код юридичної особи 21735504) про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність Ковельської міської ради щодо належного розгляду заяви ОСОБА_1 від 13 січня 2022 року про надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність орієнтовною площею 2,0 га по Ружинському старостинському окрузі для ведення особистого селянського господарства, що полягає у неприйнятті рішення за результатами розгляду вказаної заяви у визначений законодавством строк.

Зобов`язати Ковельську міську раду на засіданні чергової сесії міської ради повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 13 січня 2022 року про надання дозволу на розробку проекту землеустрою для відведення безоплатно у власність земельної ділянки орієнтовною площею 2 га для ведення особистого селянського господарства по Ружинському старостинському окрузі.

Відстрочити виконання рішення суду у зобов`язальній частині до припинення (скасування) воєнного стану в Україні.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене учасниками справи в апеляційному порядку повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя В.Д. Ковальчук

Дата ухвалення рішення31.01.2023
Оприлюднено02.02.2023

Судовий реєстр по справі —140/7898/22

Рішення від 31.01.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ковальчук Володимир Дмитрович

Ухвала від 02.12.2022

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ковальчук Володимир Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні