Ухвала
від 30.01.2023 по справі 287/516/22
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УКРАЇНА

Житомирський апеляційний суд

Справа №287/516/22 Головуючий у 1-й інст. Винар Л. В.

Категорія 77 Доповідач Трояновська Г. С.

У Х В А Л А

30 січня 2023 року Житомирський апеляційний суд в складі:

головуючого - судді Трояновської Г.С.

суддів: Миніч Т.І., Талько О.Б.

з участю секретаря судового засідання Нестерчук М.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Житомирі заяву Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі філії «Білокоровицьке лісове господарство» ДСГП «Ліси України» про залучення його як правонаступника відповідача - ДП «Білокоровицьке лісове господарство» та заяву Центрального міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства про залучення до участі у справі як правонаступника третьої особи - Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства

у цивільній справі №287/516/22 за позовом ОСОБА_1 до Державного агентства лісових ресурсів України, Державного підприємства «Білокоровицьке лісове господарство», треті особи: Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства, Коростенська районна державна адміністрація Житомирської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача ОСОБА_2 про визнання протиправним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу

за апеляційними скаргами Державного агентства лісових ресурсів України, Коростенської районної державної адміністрації Житомирської області, Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства, Державного підприємства «Білокоровицьке лісове господарство», ОСОБА_2 на рішення Олевського районного суду Житомирської області від 03 серпня 2022 року, яке ухвалене під головуванням судді Винара Л.В. у м. Олевськ,

в с т а н о в и в:

25.01.2023 на адресу Житомирського апеляційного суду надійшла заява Державного спеціалізованого господарського підприємства (ДСГП) «Ліси України» в особі філії «Білокоровицьке лісове господарство» ДСГП «Ліси України» про залучення його як правонаступника відповідача ДП «Білокоровицьке лісове господарство». В обгрунтування заяви вказано, що Наказом Державного агентства лісових ресурсів України №836 від 28.10.2022 «Про припинення ДП «БІЛОКОРОВИЦЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО» та затвердження складу Комісії з припинення» (із змінами наказом від 12.12.2022 №1162 «Про внесення змін до складу Комісії з припинення ДП «БІЛОКОРОВИЦЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО» припинено ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО «БІЛОКОРОВИЦЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО» шляхом реорганізації, а саме - приєднання до ДЕРЖАВНОГО СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО ГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЛІСИ УКРАЇНИ», код згідно з ЄДРПОУ 44768034 (пункт 1) та утворено Комісію з припинення ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА «БІЛОКОРОВИЦБКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО» та затверджено її склад; визначено, що ДЕРЖАВНЕ СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ ГОСПОДАРСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «ЛІСИ УКРАЇНИ.» є правонаступником прав та обов`язків ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА БІЛОКОРОВИЦЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО» (пункт 8).

Зазначає, що відомостями згідно виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 18.01.2023 підтверджується, що ДП «Білокоровицьке лісове господарство» перебуває в стані припинення і внесені до ЄДР відомості про голову комісії з припинення. Також вказує, що згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 27.12.2022 включено відомості до ЄДР реєстрації відокремленого підрозділу філії «БІЛОКОРОВИЦЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО» ДЕРЖАВНОГО СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО ГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЛІСИ УКРАЇНИ», код згідно з ЄДРПОУ 44768034. Крім того, наказом Державного агентства лісових ресурсів України №51 від 05.01.2023 затверджено передавальний акт ДП «Білокоровицьке лісове господарство».

Виходячи із наведеного, посилаючись на положення ст.ст.55 ЦПК України, просить залучити ДЕРЖАВНЕ СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ ГОСПОДАРСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «ЛІСИ УКРАЇНИ» (код ЄДРПОУ 44768034; 01601, м. Київ, вул. Руставалі Шота, 9 А) в особі філії «Білокоровицьке лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського Підприємства «Ліси України» (11054, Житомирська область, Коростенський район, село Білокоровичі, вул. Гагаріна, 1, код ЄДРПОУ відокремленого підрозділу (філії) 45066737, тел.:/факс: 04135 638 22; електронна пошта: compl.dpblg@nkr.net) як правонаступника відповідача державного підприємства «Білокоровицьке лісове господарство» до участі у справі №287/516/22.

26.01.2023 на адресу Житомирського апеляційного суду надійшла заява Центрального міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства про залучення до участі у справі як правонаступника третьої особи Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію.

В обгрунтування заяви вказано, що Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства ліквідовано на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 07.09.2022 №1003 « Про деякі питання реформування управління лісової галузі » (із змінами внесеними згідно з Постановою КМ №1200 від 21.10.2022), у зв`язку із чим до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено відповідні відомості, а саме зазначено, що управління перебуває в стані припинення та внесено відомості про голову комісії з припинення. Зазначено, що Центральне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства на сьогоднішній день здійснює всі функції і його призначені посадові особи виконують повноваження у відповідній частині управління лісової галузі.

Виходячи із наведеного, посилаючись на положення ст.ст.55 ЦПК України, просить залучити Центральне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства до участі у справі як правонаступника третьої особи Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Вирішуючи заяви, колегія суддів виходить із наступного.

Відповідно до ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

За положеннями статті 55 ЦПК України, процесуальне правонаступництво представляє собою перехід процесуальних прав та обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Правонаступництво - це перехід суб`єктивного права (а у широкому розумінні - також і юридичного обов`язку) від однієї особи до іншої (правонаступника).

Поняття «правонаступництво юридичної особи», «правонаступництво прав та обов`язків юридичної особи» і «процесуальне правонаступництво юридичної особи-сторони у справі» мають різний зміст.

Правонаступництво прав та обов`язків юридичної особи не завжди є наслідком правонаступництва юридичної особи. А тому перше може бути не тільки універсальним (частина перша статті 104 ЦК України), але й сингулярним, тобто таким, за якого до правонаступника переходить певне право кредитора чи обов`язок боржника.

Для процесуального правонаступництва юридичної особи, яка є стороною чи третьою особою у судовому процесі, необхідне встановлення або правонаступника такої юридичної особи внаслідок її припинення шляхом реорганізації, або правонаступника окремих її прав чи обов`язків внаслідок заміни сторони у відповідному зобов`язанні. В обох випадках для встановлення процесуального правонаступництва юридичної особи суд має визначити підстави такого правонаступництва, а також обсяг прав та обов`язків, який перейшов до правонаступника у спірних правовідносинах.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 16 червня 2020 року в справі № 910/5953/17 (провадження № 12-98гс19) вказано, що «при реорганізації в формі злиття немає значення, чи вказано в передавальному акті про правонаступництво щодо певного майна, прав чи обов`язків. Адже правонаступник лише один, що унеможливлює виникнення будь-яких спорів щодо переходу майна, прав чи обов`язків. Отже, лише при припиненні суб`єкта господарювання шляхом поділу в розподільчому балансі визначається правонаступництво. Внаслідок же злиття, приєднання або перетворення правонаступником є лише одна особа і будь-який розподіл прав та обов`язків при таких видах реорганізації неможливий.… Якщо припустити, що правонаступництво настає лише з моменту державної реєстрації припинення юридичної особи, то це призведе до можливостей порушення прав кредиторів, які протягом значного періоду часу не зможуть звернутися з вимогами до новоствореної юридичної особи, яка отримає все майно правопопередника, але не буде нести відповідальність за його зобов`язаннями».

Із матеріалів справи вбачається, що Наказом Державного агентства лісових ресурсів України №836 від 28.10.2022 «Про припинення ДП «БІЛОКОРОВИЦЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО» припинено ДП «Білокоровицьке лісове господарство» шляхом реорганізації, а саме - приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» код ЄДРПОУ 44768034, утворено Комісію з припинення ДП «Білокоровицьке лісове господарство», визначено термін припинення до 20.01.2023 та визначено правонаступника - Державне спеціалізоване господарське Підприємство «Ліси України».

Із виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, сформованої 18.01.2023 року підтверджується, що Державне підприємство «Білокоровицьке лісове господарство» перебуває в стані припинення і внесені до ЄДР відомості про голову комісії з припинення.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, сформованого 27.12.2022р. включено відомості до ЄДР реєстрації відокремленого підрозділу - філії «БІЛОКОРОВИЦЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО» ДЕРЖАВНОГО СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО ГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЛІСИ УКРАЇНИ», код згідно з ЄДРПОУ відокремленого підрозділу 45066737.

Відповідно до наказу Державного агентства лісових ресурсів України №51 від 05.01.2023 затверджено передавальний акт державного підприємства «Білокоровицьке лісове господарство».

З урахуванням наведеного, колегія суддів вважає, що з часу прийняття Наказу Державного агентства лісових ресурсів України №836 від 28.10.2022 «Про припинення ДП «БІЛОКОРОВИЦЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО» ДЕРЖАВНЕ СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ ГОСПОДАРСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «ЛІСИ УКРАЇНИ» є правонаступником всіх прав, обов`язків, зобов`язань ДП «Білокоровицьке лісове господарство», та не пов`язується з державною реєстрацією припинення юридичної особи.

Аналогічний правовий висновок зазначений в постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 14 вересня 2020 року в справі № 296/443/16-ц.

За таких обставин, зважаючи на те, що ДСГП «ЛІСИ УКРАЇНИ» є правонаступником всіх прав, обов`язків, зобов`язань ДП «Білокоровицьке лісове господарство» , ДСГП «ЛІСИ УКРАЇНИ» в особі філії «Білокоровицьке лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського Підприємства «Ліси України» слід залучити до участі у справі, як правонаступника у зв`язку із реорганізацією юридичної особи.

Щодо заяви Центрального міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства про залучення до участі у справі як правонаступника третьої особи Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства, колегія суддів зазначає наступне.

Згідно з постановою Кабінету міністрів України від 7 вересня 2022 р. № 1003 вирішено ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державного агентства лісових ресурсів за переліком згідно з додатком, в тому числі Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства.

У вищевказаній постанові погоджено пропозицію Державного агентства лісових ресурсів щодо утворення державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" та приєднання до нього спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, з подальшим перетворенням державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" в акціонерне товариство, 100 відсотків акцій якого належать державі, з урахуванням особливостей, визначених законом.

Також, у вищевказаній постанові вирішено утворити як юридичні особи публічного права міжрегіональні територіальні органи Державного агентства лісових ресурсів за переліком згідно з додатком, в тому числі Центральне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства (м. Житомир), яке є правонаступником Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Згідно Додатку 3 вказаної постанови правонаступником Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства визначено Центральне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства (м. Житомир).

Згідно витягів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства перебуває в стані припинення та утворено юридичну особу публічного права Центральне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства (код ЄДРПОУ 45121148, дата заснування 27.12.2022).

Отже, в даному випадку у відносинах, щодо яких виник спір в рамках цієї справи, відбулося правонаступництво у зв`язку з утворенням Центрального міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, яке стало правонаступником Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства у зв`язку із ліквідацією юридичної особи із визначенням правонаступника.

У зв`язку із цим, належить залучити до участі у справі Центральне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства як правонаступника третьої особи Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства, а також державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» в особі філії «Білокоровицьке лісове господарство» як правонаступника відповідача особи ДП «Білокоровицьке лісове господарство».

При цьому, суд вважає за необхідне відкласти судове засідання у цій справі у зв`язку із заміною відповідача та третьої особи на їх правонаступників, оскільки усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив, та надати час з метою забезпечення правонаступникам належної підготовки та підтримання правової позиції представниками юридичних осіб.

Керуючись ст. 55, 381 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Задовольнити заяви Державного спеціалізованого господарськрсого підприємства «ЛІСИ УКРАЇНИ» в особі філії «Білокоровицьке лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського Підприємства «Ліси України» та Центрального міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства про залучення до участі у справі правонаступників.

Залучити до участі у справі № 287/516/22 ДЕРЖАВНЕ СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ ГОСПОДАРСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «ЛІСИ УКРАЇНИ» (код ЄДРПОУ 44768034; 01601, м. Київ, вул. Руставалі Шота, 9 А) в особі ФІЛІЇ «Білокоровицьке лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського Підприємства «Ліси України» (11054, Житомирська область, Коростенський район, село Білокоровичі, вул. Гагаріна, 1, код ЄДРПОУ відокремленого підрозділу (філії) 45066737, тел.:/факс: 04135 638 22; електронна пошта: compl.dpblg@nkr.net) як правонаступника відповідача Державного підприємства «Білокоровицьке лісове господарство».

Залучити до участі у справі № 287/516/22 Центральне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства (код ЄДРПОУ 45121148; м. Житомир, вул. Хлібна, 41) до участі у справі як правонаступника третьої особи Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Наступне судове засідання призначити на 23.02.2023 на 12-30 год.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття та з цього часу може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Головуючий Судді

Дата ухвалення рішення30.01.2023
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу108690074
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу за апеляційними скаргами Державного агентства лісових ресурсів України, Коростенської районної державної адміністрації Житомирської області, Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства, Державного підприємства «Білокоровицьке лісове господарство», ОСОБА_2 на рішення Олевського районного суду Житомирської області від 03 серпня 2022 року, яке ухвалене під головуванням судді Винара Л.В. у м. Олевськ

Судовий реєстр по справі —287/516/22

Постанова від 10.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Постанова від 23.02.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Постанова від 23.02.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 28.11.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 28.10.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 27.10.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 20.10.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні