Ухвала
від 30.01.2023 по справі 480/6322/22
ДРУГИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

30 січня 2023 р.Справа № 480/6322/22

Другий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

Головуючого судді Григорова А.М.,

Суддів: Подобайло З.Г. , Бартош Н.С. ,

розглянувши можливість відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Сумського окружного адміністративного суду від 26.10.2022 по справі №480/6322/22

за позовом Комунального некомерційного підприємства Сумської обласної ради "Обласна дитяча клінічна лікарня"

до Ковпаківського відділу державної виконавчої служби у місті Суми Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) третя особа - ОСОБА_1

про визнання незаконними дії, визнання незаконною та скасування постанови,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Сумського окружного адміністративного суду від 26.10.2022 задоволено частково позов Комунального некомерційного підприємства Сумської обласної ради "Обласна дитяча клінічна лікарня" до Ковпаківського відділу державної виконавчої служби у місті Суми Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) третя особа - ОСОБА_1 про визнання незаконними дії, визнання незаконною та скасування постанови.

ОСОБА_1 на зазначене рішення суду першої інстанції подано апеляційну скаргу.

Ухвалою Другого апеляційного адміністративного суду від 18.11.2022 року витребувано з Сумського окружного адміністративного суду справу № 480/6322/22.

Справа №480/6322/22 надійшла до Другого апеляційного адміністративного суду.

В рамках апеляційної скарги скаржником заявлено клопотання про звільнення сплати судового збору, в якому зазначає, що на даний час фінансовий та майновий стан апелянта не дозволяє сплатити судовий збір за подання апеляційної скарги, оскільки вже більше 2-х років скаржник знаходиться без роботи внаслідок незаконного звільнення позивачем по даній адміністративній справі - КНП СОР ОДКЛ. Вказаний боржник досі не виплатив апелянту компенсацію судових витрат по судовій справі про поновлення на роботі, не виплатив середній заробіток за час вимушеного прогулу, не поновив на роботі. Тому скаржник не має джерел фінансування, а сума судового збору є суттєвою для неї та її родини, зокрема двох неповнолітніх дітей. Доказом відсутності у скаржника роботи та його скрутного фінансового стану є постанова про відкриття виконавчого провадження, в якій зазначено, що виконується примусове поновлення на роботі. Також додано стан карткового рахунку у Приватбанку.

Колегія суддів, розглянувши клопотання вважає, що таке клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ч. 3 ст. 3 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України), провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до статті 133 КАС України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Отже, законодавством чітко регламентовано право суду на звільнення сторони від сплати судового збору, зменшення його розміру, розстрочення або відстрочення його сплати, а єдиною підставою для відстрочення, розстрочення або звільнення сторони від сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони.

Майновий стан сторони (належні стороні майнові права та обов`язки) має визначатися судом у світлі конкретних обставин певної справи, включаючи спроможність заявника сплатити. Отже, визначення майнового стану сторони є оціночним та залежить від доказів, якими обґрунтовується рівень майнового стану сторони.

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати належні і допустимі, у розумінні ст. ст. 73, 74 КАС України, докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Згідно ч. 1 ст. 8 Закону України "Про судовий збір", враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Згідно ч. 2 ст. 8 Закону України "Про судовий збір", суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Колегія суддів зазначає, що предметом розгляду даної справи є :

- визнання протиправними дії старшого державного виконавця Ковпаківського відділу державної виконавчої служби у місті Суми Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Большакова С.М. щодо винесення постанови від 22 вересня 2022 року про накладення штрафу в розмірі 5100,00 грн. під час примусового виконання виконавчого листа № 592/12074/20, виданого Ковпаківським районним судом міста Суми 13 вересня 2022 року у виконавчому провадженні № 69859901;

- визнання протиправною та скасування постанови від 22 вересня 2022 року про накладення штрафу в розмірі 5100,00 грн. під час примусового виконання виконавчого листа № 592/12074/20, виданого Ковпаківським районним судом міста Суми 13 вересня 2022 року у виконавчому провадженні № 69859901.

Позивач вказує, що на момент винесення оскаржуваної постанови ним було вжито усіх заходів для своєчасного виконання судового рішення у справі № 592/12074/20, а тому були відсутні підстави для її винесення. Зокрема зазначає, що ОСОБА_1 була звільнена 15.10.2020 з посади лікаря-гастроентеролога дитячої консультативної поліклініки (0,25 ставки). Враховуючи потреби лікарні ця вакантна посада була перепрофільована. Таким чином, для виконання рішення суду необхідно внести зміни до штатного розпису - ввести додатково 0,25 посади лікаря-гастроентеролога дитячої консультативної поліклініки та звернутись за погодженням до Уповноваженого органу.

Дослідивши матеріали справи, беручи до уваги предмет спору, характер спірних правовідносин, зміст позовних вимог, які пов`язані із стягненням заробітної плати та поновлення на роботі, майновий стан заявника та обставини, викладені в клопотанні про звільнення від сплати судового збору, з урахуванням додаткових обґрунтувань та наданими доказами в сукупності, керуючись ст. 133 КАС України суд апеляційної інстанції вважає за необхідне звільнити позивача від сплати судового збору.

Апеляційна скарга за формою та змістом відповідає вимогам ст.296 Кодексу адміністративного судочинства України, подана з дотриманням порядку, визначеного ст.297 Кодексу адміністративного судочинства України, і строків апеляційного оскарження, передбачених ст. 295 Кодексу адміністративного судочинства України, відсутні підстави для відмови у відкритті апеляційного провадження (ст. 299 Кодексу адміністративного судочинства України).

З огляду на зазначене, перешкоди для відкриття провадження у справі відсутні.

Керуючись ст. ст. 293, 295-297, 300 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору за подачу апеляційної скарги на рішення Сумського окружного адміністративного суду від 26.10.2022 по справі № 480/6322/22.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Сумського окружного адміністративного суду від 26.10.2022 по справі № 480/6322/22 за позовом Комунального некомерційного підприємства Сумської обласної ради "Обласна дитяча клінічна лікарня" до Ковпаківського відділу державної виконавчої служби у місті Суми Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) третя особа - ОСОБА_1 про визнання незаконними дії, визнання незаконною та скасування постанови.

Встановити учасникам справи строк для подання відзиву на апеляційну скаргу разом з доказами надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи протягом 2 (двох) днів від дати отримання копії ухвали.

Надіслати учасникам справи копії апеляційних скарг та доданих до них матеріалів разом з ухвалою про відкриття апеляційного провадження у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя (підпис)А.М. ГригоровСудді(підпис) (підпис)З.Г. Подобайло Н.С. Бартош

Дата ухвалення рішення30.01.2023
Оприлюднено02.02.2023

Судовий реєстр по справі —480/6322/22

Постанова від 14.02.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Григоров А.М.

Ухвала від 06.02.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Григоров А.М.

Ухвала від 30.01.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Григоров А.М.

Ухвала від 30.01.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Григоров А.М.

Ухвала від 18.11.2022

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Григоров А.М.

Рішення від 26.10.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Є.Д. Кравченко

Ухвала від 10.10.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Є.Д. Кравченко

Ухвала від 29.09.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Є.Д. Кравченко

Ухвала від 29.09.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Є.Д. Кравченко

Ухвала від 29.09.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Є.Д. Кравченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні