Ухвала
від 19.01.2023 по справі 183/3265/22
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 183/3265/22

Провадження № 2-о/183/136/22

У Х В А Л А

19 січня 2023 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Майної Г. Є.

з участю секретаря судового засідання Коссовича А. О.,

присяжних Сіденко І. В.

Роздайбіда І. А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Новомосковськ Дніпропетровської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Управління праці та соціального захисту населення міста Новомосковська Дніпропетровської області, Виконавчий комітет Новомосковської міської ради про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 через свого представника адвоката Пташинського О. А. звернувся до суду із заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення заявника її опікуном. У своїй заяві, ОСОБА_1 посилався на те, що ОСОБА_2 , яка є його матір`ю, з травня 2022 року перебуває на обліку у лікаря психіатра КНП «Новомосковський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», страждає на психічне захворювання, у зв`язку з розладом здоров`я дезорієнтована у часі, своєму віці, погано орієнтується у просторі, має погану пам`ять.

Ухвалою суду від 01 липня 2022 року було прийнято заяву до розгляду у порядку окремого провадження і відкрито провадження у справі (а.с. 24).

17 січня 2023 року від представника заявника адвоката Пташинського О. А. надійшло клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи.

У судове засідання заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат ПташинськийО.А. не з`явились, але надали суду заяву про проведення судового засідання за їх відсутності та вирішення питання про призначення у справі судової психіатричної експертизи.

Представник заінтересованої особи Виконавчого комітету Новомосковської міської ради у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, надав до суду заяву, у якій просив проводити розгляд справи за його відсутності, тому суд вважає можливим провести судове засідання за його відсутності.

Представник заінтересованої особи - Управління праці та соціального захисту населення міста Новомосковська Дніпропетровської області у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив та про розгляд справи за його відсутності не клопотав, тому суд вважає можливим провести судове засідання за його відсутності.

У зв`язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що оскільки для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , яку заявник просить визнати недієздатною, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 103 ЦПК України у справі необхідно призначити судову психіатричну експертизу, що є обов`язковим згідно з п. 2 ч. 1ст. 105 ЦПК України.

Крім того, у відповідності до п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 28 березня 1972 року «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним.

Ураховуючи обсяг питань, поставлених перед експертизою, що потребують тривалих досліджень поза судом, суд з власної ініціативи згідно з п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України ухвалює зупинити судовий розгляд на весь час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 103, 105, 109, 139, 247, 252, 260 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Призначити у цій цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Управління праці та соціального захисту населення міста Новомосковська Дніпропетровської області, Виконавчий комітет Новомосковської міської ради про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки судову психіатричну експертизу, провадження якої доручити Дніпровській філії відділу судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (49115, м. Дніпро, вул.Бехтєрева, 1).

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

?Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , психічним захворюванням, яким та з якого часу?

?Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , значення своїх дій та чи здатна вона керувати ними?

?Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , за станом свого здоров`я з`явитись у судове засідання та особисто дати пояснення по суті справи?

У розпорядження експертів надати копію ухвали суду та амбулаторну карту ОСОБА_2 .

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Експертизу провести у місячний строк з дня одержання ухвали суду.

Провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Управління праці та соціального захисту населення міста Новомосковська Дніпропетровської області, Виконавчий комітет Новомосковської міської ради про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки - зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання судом. Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 15днів, починаючи з наступного за днем вручення її копії.

Повна ухвала суду складена і підписана 19 січня 2023 року.

Суддя Г.Є. Майна

Присяжні І. В. Сіденко

І. А. Роздайбіда

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення19.01.2023
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу108697086
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —183/3265/22

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 19.01.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 01.07.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні