Рішення
від 12.12.2022 по справі 183/4082/20
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 183/4082/20

Провадження № 2/183/433/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 грудня 2022 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді - Майної Г. Є.,

з участю секретаря судового засідання - Дем`яненко А. І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Губиниської селищної ради про встановлення факту, що має юридичне значення та визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И В:

28 липня 2020 року позивач ОСОБА_1 через свого представника - адвоката Стрижака Є. Ю. звернулась до суду із вищезазначеним позовом, в обґрунтування якого, з урахуванням письмових пояснень, позивач посилалась на те, що вона є громадянкою Російської Федерації, яка проживає в м. Когалим Ханти-Мансійського автономного округу. Відстань від с. Хащове Новомосковського району Дніпропетровської області та населеним пунктом її місця проживання становить близько 3 540 км. У зв`язку із великою відстанню та різними політичними поглядами та поглядами на життя, вона не спілкувалась із частиною своєї родини, яка проживала і проживає на території України, у тому числі й зі своєю донькою - ОСОБА_2 . Однак, у липні 2013 року їй зателефонувала донька та повідомила про те, що її рідна сестра - ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вона є спадкоємцем за законом після смерті рідної сестри, яка 10 серпня 2013 року засобами поштового зв`язку звернулась на адресу Четвертої Дніпровської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини та, через свого представника, вона звернулась до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, однак їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії з причин пропуску нею строку, установленого ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини, а також відсутності документального підтвердження родинного зв`язку із спадкодавцем.

Пояснила, що в установлений законом строк вона не зверталася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини в силу необізнаності про смерть спадкодавця, великої відстані між місцем її проживання та місцем відкриття спадщини, а також через напружені відносини між Україною та Російською Федерацією.

У зв`язку з чим, з урахуванням заяви про зміну предмету та підстав позову, позивач просить: встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була її рідною сестрою та визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном 3 місяці.

Ухвалою судді від 29 липня 2020 року позовну заяву було залишено без руху з наданням строку для усунення її недоліків. 04 серпня 2020 року позивач усунула недоліки позовної заяви, надавши докази сплати судового збору у повному обсязі. Ухвалою суду від 07 серпня 2020 року було відмовлено представникові позивача у задоволенні його заяви про забезпечення позову. Ухвалою судді від 07 серпня 2020 року було прийнято позовну заяву до розгляду в порядку загального позовного провадження і відкрито провадження у справі з призначенням підготовчого засідання. Ухвалою суду від 23 жовтня 2020 року було повернуто без розгляду клопотання представника позивача про проведення судового засідання у справі в режимі відеоконференції. Ухвалою суду від 27 жовтня 2020 року було задоволено клопотання представника позивача про витребування доказів, вирішено витання про направлення судового доручення у цій цивільній справі до компетентного органу Російської Федерації, у зв`язку із чим провадження у справі зупинялось. Ухвалою суду від 27 травня 2021 року провадження у справі поновлено. Ухвалою суду від 28 липня 2021 року постановлено про заміну первісного відповідача - Вільненської сільської ради на його правонаступника - Губиниську селищну раду. Ухвалою суду від 26 листопада 2021 року було задоволено клопотання представника позивача про витребування доказів. 01 грудня 2021 року представник позивача звернувся на адресу суду із заявою про зміну предмету позову. Ухвалою суду від 23 березня 2022 року постановлено про закриття підготовчого провадження у справі та її призначено до судового розгляду по суті.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 та її представники - адвокат Стрижак Є. Ю. та адвокат Іванов М. М. не з`явились, про день, місце та часом розгляду справи повідомлені належними чином, клопотання про відкладення розгляду справи суду не подавали, тому суд вважає можливим розглянути справу у їх відсутність.

Представник відповідача - Губиниської селищної ради у судове засідання не з`явився, подав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, просив прийняти рішення у справі на розсуд суду.

У зв`язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, приходить до переконання, що позовні вимоги обґрунтовані і підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого повторно 27 квітня 2021 року і наданого суду у засвідченій представником позивача копії, ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Мозирь Калінінградської області народилась ОСОБА_3 , батьками якої зазначені: батько - ОСОБА_5 , мати - ОСОБА_6 .

16 жовтня 1976 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уклала шлюб із ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , після реєстрації шлюбу прізвище ОСОБА_3 змінено на " ОСОБА_3 ", що підтверджується відповідним Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб № 00025425398 від 31 січня 2020 року, наданого суду в копії.

Згідно із свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , виданим повторно 14 серпня 1998 року і наданим суду у засвідченій представником позивача копії, ІНФОРМАЦІЯ_5 в с. Мозирь Калінінградської області народилась ОСОБА_1 , батьками якої зазначені: батько - ОСОБА_5 , мати - ОСОБА_6 .

Судом установлено, що 28 липня 1979 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уклала шлюб із ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , після реєстрації шлюбу прізвище ОСОБА_1 змінено на " ОСОБА_1 ", що підтверджується відповідним Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища № 00011962373 від 29 березня 2013 року, наданого суду в копії. Від шлюбу у останніх ІНФОРМАЦІЯ_8 народилась донька ОСОБА_13 , що підтверджується відповідним свідоцтвом про народження, наданим суду в копії.

17 лютого 1998 року шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_11 було розірвано, про що складено відповідний актовий запис за № 90, що підтверджується відповідним Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища № 00011962373 від 29 березня 2013 року, наданого суду в копії.

24 березня 2000 року ОСОБА_1 та ОСОБА_11 повторно уклали між собою шлюб, що підтверджується відповідним свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 від 24 березня 2000 року, наданим суду в копії.

21 листопада 1998 року ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , уклала шлюб із ОСОБА_14 , після реєстрації шлюбу прізвище ОСОБА_13 змінено на " ОСОБА_13 ", шлюб між ними розірваний 31 січня 2007 року (актовий запис № 55), що підтверджується відповідним Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища № 00014597717 від 17 жовтня 2014 року, наданого суду в копії. 26 червня 2010 року ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , уклала шлюб із ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , після реєстрації шлюбу прізвище ОСОБА_13 було змінено на " ОСОБА_13 ", що підтверджується відповідним свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_4 від 26 червня 2010 року, наданим суду в копії.

Судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , про що 14 червня 2011 року Амур-Нижньодніпровським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Дніпропетровського міського управління юстиції у Дніпропетровській області зроблено відповідний актовий запис за № 1004 та видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_5 , що підтверджується повним Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть № 00028837890 від 09 грудня 2020 року, наданого у відповідь на запит суду.

Таким чином, факт того, що позивач - ОСОБА_1 є рідною сестрою ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , підтверджується зібраними в матеріалах справи доказами.

Встановлення факту родинних відносин для позивача має юридичне значення і необхідно для оформлення спадкових прав. Зважаючи на те, що законом не визначено іншого порядку встановлення цього факту, суд вважає необхідним встановити факт, що позивач є рідною сестрою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а тому позовні вимоги в цій частині є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Разом з тим, судом установлено, що 10 серпня 2013 року засобами поштового зв`язку позивач зверталась до Четвертої Дніпровської державної нотаріальної контори, однак доказів надходження цієї заяви на адресу нотаріальної контори матеріали спадкової справи не містять. Разом з тим, установлено, що 31 березня 2020 року позивач через свого представника за довіреністю звернулась на адресу Четвертої Дніпровської державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, після смерті сестри ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , але постановою державного нотаріуса від 31 березня 2020 року позивачеві було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку із відсутністю документального підтвердження родинного зв`язку із спадкодавцем, а також пропуском нею строку для звернення із заявою про прийняття спадщини.

Інший спадкоємець за законом - ОСОБА_2 , з метою оформлення своїх спадкових прав, звернулась на адресу нотаріальної контори із відповідною заявою щодо спадщини за законом після смерті тітки - ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , однак в подальшому, а саме 24 березня 2020 року звернулась із заявою про відкликання своєї заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину та 24 березня 2020 року - із заявою про відмову від спадщини на користь ОСОБА_1 .

Матеріали спадкової справи № 26/2020 після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , надані на запит суду, доказів наявності інших спадкоємців за заповітом та за законом, у тому числі й спадкоємців, які мають право на обов`язкову частку у спадщині не містять.

Статтею 1217 ЦК України визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.Згідно зі ст. 1218 ЦК Українидо складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Частиною 1 статті 1269 ЦК України установлено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно зі ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

Згідно зі ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Ураховуючи викладене, правила ч. 3 ст. 1272 ЦК України можуть бути застосовані, якщо: у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; ці обставини визнані судом поважними. За диспозицією зазначеної норми закону у разі встановлення поважності причини пропуску строку для прийняття спадщини, суд визначає додатковий строк спадкоємцю, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до абз. 1, 3, 6 п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30 травня 2008 року "Про судову практику у справах про спадкування", особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. При розгляді цих справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину. За наявності у спадковій справі заяви спадкоємця про відмову від права на спадщину його вимоги про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задоволенню не підлягають. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Судовий порядок продовження даного строку застосовується у випадках, коли інші спадкоємці, які прийняли спадщину, або хоча б один із них, заперечують проти вступу у спадщину особи, що пропустила вказаний строк; якщо спадщина перейшла до територіальної громади і немає інших спадкоємців; або усі спадкоємці, крім позивача, відмовилися від спадщини. Підставою для прийняття судом рішення про визначення спадкоємцеві, який пропустив строк для прийняття спадщини, додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, є визнання причин пропуску строку на прийняття спадщини поважними. Узагальнення судової практики розгляду судами справ про надання спадкоємцеві додаткового строку для прийняття спадщини свідчить про те, що поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Згідно з ч.1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Докази, які беруться до уваги судом при визначенні поважності причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, відповідно до вимог ст. 76 ЦПК України є переважно письмові докази, а саме: довідки медичних установ про стан здоров`я та проходження курсу лікування, довідки про перебування особи у відрядженні чи за межами України, інші довідки, акти, листування, що містять відомості щодо обставин, які перешкоджали зверненню спадкоємця до нотаріальної контори в строки встановлені ст. 1270 ЦК України.

У судовому засіданні знайшло своє підтвердження, що позивач з поважної причини пропустив строк для прийняття спадщини. Доводи, викладені позивачем у позові розцінюються судом, як поважні причини, пов`язані з істотними для позивача труднощами на вчинення такої дії.

Ураховуючи наведене, суд приходить до переконання, що позивачем пропущено строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , з поважних причин і є підстави для застосування ч. 3 ст. 1272 ЦК України до спірних правовідносин, а тому позов в цій частині підлягає задоволенню, позивачеві належить визначити додатковий строк для прийняття спадщини терміном три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили для подання заяви про прийняття спадщини.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 81, 82, 141, 142, 259, 263-265, 268, 272, 273 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Губиниської селищної ради про встановлення факту, що має юридичне значення та визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була рідною сестрою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , - 3 (три) місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи:

- позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_6 , адреса: АДРЕСА_1 ;

- відповідач: Губиниська селищна рада, код ЄДРПОУ 04338457, місцезнаходження юридичної особи: 51250, Дніпропетровська область, Новомосковський район, смт Губиниха, вул. Шевченка, 16.

Повне рішення суду складено і підписано 22 грудня 2022 року.

Суддя Г.Є. Майна

Дата ухвалення рішення12.12.2022
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу108697098
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —183/4082/20

Рішення від 12.12.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Рішення від 12.12.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 26.11.2021

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 27.05.2021

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 27.10.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 23.10.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 07.08.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 07.08.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 29.07.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні