Ухвала
від 24.01.2023 по справі 638/6623/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/6623/21

Провадження № 2/638/687/23

УХВАЛА

Іменем України

24 січня 2023 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова ускладі:

головуючого судді Щепіхіної В. В.,

при секретарі Рєзнік І. П.,

представник позивача - Безродний О. В.,

відповідача ОСОБА_1 ,

представника відповідача - ОСОБА_2 ,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Харківської міської ради до ОСОБА_1 , треті особа, що не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради, приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Харківської області Онищенко Світлана Володимирівна, про визнання спадщини відумерлою, витребування майна з чужого незаконного володіння,-

ВСТАНОВИВ:

До Дзержинського районного суду м.Харкова з позовом звернулась Харківська міська рада до ОСОБА_1 , треті особи, що не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради, приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Харківської області Онищенко Світлана Володимирівна, про визнання спадщини відумерлою, витребування майна з чужого незаконного володіння.

У підготовче судове засідання з`явився представник позивача ОСОБА_3 .. В судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотань позивача, які містяться в матеріалах справи, про виклик свідків та залучення до участі у справі третьої особи на стороні відповідача.

У підготовче судове засідання з`явився відповідач ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_2 .. В судовому засіданні підтримали клопотання про виклик свідків та залучення до участі у справі третьої особи на стороні відповідача.

У підготоче судове засідання інші учасники справи не з`явилися, про дату час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином. Заяв про відкладення чи про поважність причини своєї неявки в судове засідання не направляли.

Заслухавши думку сторін у справі, розглянувши клопотання, ознайомившись з матеріалами справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до п. 8 ч. 2ст. 197 ЦПК Україниу підготовчому засіданні суд вирішує питання про призначення експертизи, виклик у судове засідання експертів, свідків, залучення перекладача, спеціаліста.

Згідно ч. 1, 2ст. 76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються зокрема показаннями свідків.

Частиною 1ст. 90 ЦПК Українипередбачено, що показання свідка - це повідомлення про відомі йому обставини, які мають значення для справи.

Відповідно дост. 92 ЦПК Українисторони, треті особи та їхні представники за їхньою згодою, в тому числі за власною ініціативою, якщо інше не встановлено цим Кодексом, можуть бути допитані як свідки про відомі їм обставини, що мають значення для справи.

Частинами 1, 3статті 91 ЦПК Українипередбачено, що виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. Заява про виклик свідка має бути подана до або під час підготовчого судового засідання, а якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, - до початку першого судового засідання у справі.

Відповідно до ч. 4ст. 91 ЦПК Українив ухвалі про відкриття провадження у справі або в іншій ухвалі, якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

З урахуванням положень ст.90,91 ЦПК Українисуд дійшов висновку про необхідність виклику в судове засідання свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 та допиту в якості свідка позивача ОСОБА_1 , оскільки вважає, що їх свідчення про відомі їм обставини можуть мати значення для розгляду справи.

Щодо допиту свідка ОСОБА_6 суд не вбачає підтстав для допиту його в якості свідка, оскільки за даними позивача цей свідок тільки здійснював ремонтні роботи в спірній квартирі та його свідчення стосуються обставин цієї справи.

Щодо клопотання про залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні відповідача, ОСОБА_7 , суд зазначає наступне.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд: вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше.

Згідно з ч. 1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

З матеріалів справи та клопотання позивача вбачається, що ОСОБА_1 придбала спірну квартиру у ОСОБА_8 , від імені якого на підставі довіреності діяла ОСОБА_7 та саме її дії стали підставою для звернення до суду з вказаним позовом.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги, що рішення у справі може вплинути на права та обов`язки ОСОБА_7 , суд дійшов висновку про необхідність залучення її до участі у справі в якості третьої особи.

Керуючись ст.53,76-92,197 ЦПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Залучити до участі у цивільній справі за позовом Харківської міської ради до ОСОБА_1 , треті особа, що не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради, приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Харківської області Онищенко Світлана Володимирівна, про визнання спадщини відумерлою, витребування майна з чужого незаконного володіння, ОСОБА_7 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ).

Підготовче засідання відкласти на 28лютого 2023 рокуо 15 год. 00 хв..

Встановити третій особі строк п`ять днів з дня отримання ухвали про залучення третьої особи у справі для надання пояснень щодо позову або відзиву в порядку статті 192 ЦПК України. Одночасно надіслати учасникам справи копії своїх пояснень та доданих до них документів. Докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

Звернути увагу учасників справи на те, що копії письмових доказів, які подаються до суду, мають бути оформлені у відповідності до вимог статті 95 ЦПК України.

Можливість отримати інформацію щодо справи, що розглядається, учасники справи мають на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет. Веб-адреса сторінки Дзержинського районного суду міста Харкова: https://dg.hr.court.gov.ua/sud2011/

Копію ухвали про залучення третьої особи у справі надіслати учасникам справи. Копію ухвали про залучення третьої особи у справі разом з копією позовної заяви та копіями доданих до неї матеріалів надіслати ОСОБА_7 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ).

Клопотання позивача про виклик свідків - задовольнити частково.

Допитати в судовому засіданні, в якості свідка позивача ОСОБА_1 .

Викликати в судове засідання свідків:

- ОСОБА_4 (зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 );

- ОСОБА_5 (зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 ).

Згідно зі ст. 91 ЦПК України попередити свідків про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В.В. Щепіхіна

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення24.01.2023
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу108697642
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: витребування майна із чужого незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —638/6623/21

Ухвала від 17.09.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Мальований Ю. М.

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

Ухвала від 24.01.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

Ухвала від 20.07.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

Ухвала від 14.05.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні