Ухвала
від 30.01.2023 по справі 296/789/23
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/789/23

2/296/1143/23

У Х В А Л А

Іменем України

30 січня 2023 рокум. Житомир

Суддя Корольовського районного суду міста Житомира Драч Ю.І., розглянувши матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Житомирської міської ради про захист порушених конституційних прав,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до Корольовського районного суду м.Житомира з позовом, в якому просить визнати порушення земельного законодавства Виконавчим комітетом Житомирської міської ради при розгляді заяви від 10 лютого 2022 року та стягнути з Виконавчого комітету Житомирської міської ради на її користь 93500,00 грн. моральної шкоди.

Позовна заява обґрунтована тим, що Виконавчим комітетом Житомирської міської ради під час розгляду заяви від 10 лютого 2022 року здійснив одинадцять порушень.

Дослідивши зміст позовної заяви та доданих до неї документів, вважаю, що відсутні підстави для відкриття провадження у справі з наступних підстав.

Так, відповідно до частини 1 статті 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. (ч.1 ст.19 ЦПК України).

Частиною другою статті 16 ЦК України передбачено, що способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов`язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Слід зазначити, що порядок здійснення представництва визначено нормами ЦПК України.

Відповідно до частин 3 та 4 статті 58 ЦПК України юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника. Держава, Автономна Республіка Крим, територіальна громада беруть участь у справі через відповідний орган державної влади, орган влади Автономної Республіки Крим, орган місцевого самоврядування відповідно до його компетенції, від імені якого діє його керівник, інша уповноважена особа відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування), або через представника.

Звертаючись до суду з позовом ОСОБА_1 зазначає, що Виконавчим комітетом Житомирської міської ради порушено її конституційні права та істотно порушено законодавство під час розгляду заяви від 10 лютого 2022 року.

Чинним законодавством України не перебачено такого способу захисту порушеного права, як відшкодування моральної шкоди, завданої при розгляді клопотань, оскільки оскарженим може бути рішення, яке було прийнято за результатами розгляду того чи іншого клопотання, а не сама процедура його розгляду, тому при зверненні до суду з даним позовом відсутній спір.

Так, у постанові від 06 лютого 2019 року у справі № 522/12901/17-ц Велика Палата Верховного Суду зазначила, що поняття «спір, який не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства» слід тлумачити в більш широкому значенні, тобто як поняття, що стосується тих спорів, які не підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства, так і тих, які взагалі не підлягають судовому розгляду.

Пунктом першим частини першої ст.186 ЦПК України передбачено, що суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в судах у порядку цивільного судочинства.

Враховуючи вищевикладене, у відкритті провадження за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Житомирської міської ради про захист порушених конституційних прав слід відмовити.

Керуючись статтями 2,4,19, 186, 353 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у відкритті провадження у цивільній справі № 296/789/23 за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Житомирської міської ради про захист порушених конституційних прав.

Копію ухвали про відмову у відкритті провадження у справі надіслати особі, яка подала позовну заяву, не пізніше наступного дня після її постановлення, разом із позовною заявою й усіма доданими до неї матеріалами.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя Ю. І. Драч

Дата ухвалення рішення30.01.2023
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу108701530
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист порушених конституційних прав

Судовий реєстр по справі —296/789/23

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Драч Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні