Рішення
від 01.02.2023 по справі 153/5/23
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" лютого 2023 р. Справа153/5/23

Провадження2/153/2/23-ц

Ямпільський районний суд Вінницької області

у складі головуючого судді Дзерин М.М.

за участю секретаря судового засідання Поліш Н.А.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у залі судових засідань у приміщенні Ямпільського районного суду Вінницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ямпільської міської ради Могилів-Подільського району Вінницької області про встановлення факту прийняття спадщини за законом та визнання права власності на спадкове майно,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із вищевказаним позовом. Обґрунтовуючи підстави звернення до суду, посилається на наступне: ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина на належне їй майно, в тому числі на земельну частку (пай) в сільськогосподарському підприємстві «Промінь» с.Велика Кісниця Ямпільського (Могилів-Подільського) району вінницької області, яке підтверджувалось сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії ВН №0504842 площею 1,74 в ум.кад.га, згідно їх книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) видаються Ямпільською райдержадміністрацією Вінницької області в КСП «Промінь» в списку за №2292. ОСОБА_2 за життя не розпорядилась своїм майном, заповіт не склала, після її смерті він прийняв спадщину, оскільки на час відкриття спадщини постійно проживав разом із матір`ю. Він хоч і прийняв спадщину після смерті своєї матері, але нотаріально не оформив, свідоцтво про право на спадщину за законом не отримав. При зверненні до приватного нотаріуса Ямпільського районного нотаріального округу Вінницької області з метою оформлення спадщини його було проінформовано, що для оформлення спадщини необхідно надати виписаний на матір сертифікат на право на земельну частку (пай), але у документах померлої він не знайшов, сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ВН №0504842 втрачений.

Нотаріус відповідно не може видати позивачу свідоцтво про право на спадщину на спадкове майно померлої ОСОБА_2 за відсутності правовстановлюючого документа, а тому за захистом своїх прав позивач вимушений звернутися до суду з даним позовом. Просить суд встановити факт прийняття ним спадщини в порядку спадкування за законом, що відкрилась після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Велика Кісниця Ямпільського району Вінницької області. Визнати за ОСОБА_1 , право на земельну частку (пай) розміром 1,74 в ум.кад.га без визначення цієї частки в натурі (на місцевості), згідно сертифікату серії ВН №0504842, зареєстрованого за порядковим номером 2292 на прізвище ОСОБА_2 , виданого на підставі рішення Ямпільської РДА за №68 від 12.02.2008 року, у порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Велика Кісниця Ямпільського району Вінницької області.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився. Представник позивач адвокат Томляк Т.С. діючи на підставі договору про надання правничої допомоги та ордеру серії АВ №1051544 в судове засідання не з`явилась, надала суду заяву вх..№686 від 30.01.2023 року про розгляд справи у її відсутність та відсутність позивача. Позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просить суд їх задоволити.

Відповідач представник Ямпільської міської ради Могилів-Подільського району Вінницької області в судове засідання не з`явився, надав суду заяву вх..№624 від 25.01.2023 року про розгляд справи за відсутності їх представника. Не заперечує щодо задоволення позову.

Згідно ч.3 ст.211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Згідно з ч.ч.3-4 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, за відсутності всіх осіб, які беруть участь у справі, суд проводить розгляд цивільної справи без фіксування технічними засобами, за наявними у справі матеріалами.

Суд, вивчивши матеріали справи, дослідивши письмові докази, оцінивши докази кожен окремо та в їх сукупності, повно, об`єктивно та всебічно з`ясувавши обставини справи, приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Велика Кісниця Ямпільського району Вінницької області померла ОСОБА_2 (копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.9).

З копії рішення Ямпільського районного суду Вінницької області від 23 листопада 2022 року встановлено, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є матір`ю ОСОБА_1 (а.с.10-11).

З копії довідки виданої старостою Великокісницького старостинського округу Могилів-Подільського району Вінницької області встановлено, що ОСОБА_1 з дня смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 фактично прийняв спадщину протягом шести місяців з дня смерті - користувався усім належним померлій майном (а.с.12).

З довідки виданої старостою Великокісницького старостинського округу Могилів-Подільського району Вінницької області встановлено, що ОСОБА_2 була зареєстрована та проживала на момент смерті по АДРЕСА_1 . Разом із нею був зареєстрований та проживав ОСОБА_1 (а.с.13).

З копії виписки виданої відділом №4 управління у Могилів-Подільському районі ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області №05-33/0211 від 05.10.2021 року, розпорядження голови Ямпільської районної державної адміністрації від 12 лютого 2008 року №68, списку громадян членів реформованого КСП «Промінь», які померли і їх земельні частки (паї) передаються у власність спадкодавцям по мірі оформлення права на спадщину від 12 лютого 2008 року встановлено, що ОСОБА_2 рахується в списку за порядковим №163, як особа, якій на підставі сертифіката серії ВН №0504842 виданого на підставі рішення Ямпільської районної державної адміністрації від 08.05.1997 року за №1963 належить право на земельну частку (пай) розміром 1,74 в ум.кад.га (а.с.16-21).

З оголошення в газеті «Ямпільські ВІСТІ» встановлено, що втрачений сертифікат на земельну частку (пай) серії ВН №0504842 виданий на ім`я ОСОБА_2 , вважати недійсним (а.с.22-23).

З витяга про реєстрацію в спадковому реєстрі №66674808 встановлено, що після смерті ОСОБА_2 була заведена спадкова справа №68401357 (а.с.27).

З копії постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії №174/02-31 від 01 жовтня 2021 року встановлено, що приватним нотаріусом Могилів-Подільського районного нотаріального округу Центрально-Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) Горбоконь О.Г. було відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 , у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів, які б підтверджували право ОСОБА_2 на земельну частку (пай) в КСП «Промінь» с.Велика Кісниця Ямпільського району Вінницької області (а.с.14-15).

Перевіривши матеріали справи, оцінивши письмові докази в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав:

У відповідності до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Згідно з ч.1 ст.82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Відповідно до ч.1 ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до Постанови Пленуму ВСУ від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування», у разі відкриття спадщини до 01 січня 2004 року застосовується чинне на той час законодавство, зокрема відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР, у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом.

Згідно вимог ст.524 ЦК УРСР, спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Відповідно до ч.1 ст.529 ЦК УРСР при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

Пунктом 1 ч.1 ст.549 ЦК УРСР було визначено, що спадкоємець прийняв спадщину якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

Оцінюючи усі докази, що є у справі в їх сукупності, суд вважає встановленим той факт, що ОСОБА_1 фактично вступив в управління та володіння спадковим майном після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Велика Кісниця Ямпільського району Вінницької області, тому вважається таким, що прийняв спадщину. ОСОБА_1 відповідно до ч.1 ст.529 ЦК УРСР є спадкоємцем першої черги за законом. Інші спадкоємці, яким би належало право на частку у спадщині немає.

Отже, належне спадкодавцю ОСОБА_2 право на земельну частку (пай) в сільськогосподарському підприємстві «Промінь» с.Велика Кісниця Ямпільського району Вінницької області, яке підтверджувалось сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії ВН №0504842 площею 1,74 в ум.кад.га, успадкував ОСОБА_1 , однак оформити в повній мірі свої спадкові права в нотаріальному порядку позивач не може, оскільки оригінал сертифіката, що посвідчував право ОСОБА_2 на земельну частку (пай) втрачений. Приписами ст.524 ЦК УРСР та ст.3 Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва" від 10 листопада 1994 року № 666/94 право на земельну частку успадковується спадкоємцями, оскільки спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців)

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.(ст.1218 ЦК України).

Згідно ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюються або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідач Ямпільська міська рада Могилів-Подільського району Вінницької області позов визнала повністю та його задоволення, не суперечить вимогам закону та не порушує права, свободи та інтереси інших осіб.

За таких обставин, аналізуючи надані докази та даючи їм правову оцінку, враховуючи встановлені судом та наведені вище обставини, які були підтверджені доказами, дослідженими в судовому засіданні, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, а також достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин, та правові норми, які підлягають застосуванню до цих правовідносин, суд приходить до висновку, що вимоги позовної заяви є обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Суд вважає, що таке набуття права власності на спадкове майно є винятковим способом захисту, направлено на захист охоронюваних законом прав та інтересів спадкоємця, у якого на даний час існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

На стягнення судових витрат позивач не наполягає. Користуючись принципом диспозитивності визначеним ч.1 ст.13 ЦПК України, суд не виходить за межі заявлених позовних вимог, а тому підстав для стягнення судових витрат із відповідачів на користь позивача не вбачається.

Зазначені правовідносини врегульовані ст.ст.524, 525, 526, 529, 548, 549 ЦК УРСР (в ред.1963 р),

Керуючись ст.ст.12, 13, 76, 77, 78, 81, 82, 89, 95, 206, 247, 263, 264, 265, 352, 354 ЦПК України і на підставі ст.ст.524, 525, 526, 529, 548, 549 ЦК УРСР (в ред. 1963 р.), суд

УХВАЛИВ :

Позовні вимоги задовольнити.

Встановити факт прийняття ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадщини у порядку спадкування за законом, що відкрилась після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Велика Кісниця Ямпільського району Вінницької області.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право на земельну частку (пай) розміром 1,74 в ум.кад.га без визначення цієї частки в натурі (на місцевості), згідно сертифікату серії ВН №0504842, зареєстрованого за порядковим номером 2292 на прізвище ОСОБА_2 , виданого на підставі рішення Ямпільської РДА за №68 від 12.02.2008 року, у порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Велика Кісниця Ямпільського району Вінницької області.

Рішення суду може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя: Дзерин М.М.

Дата ухвалення рішення01.02.2023
Оприлюднено03.02.2023

Судовий реєстр по справі —153/5/23

Рішення від 01.02.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 04.01.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні