Ухвала
від 27.01.2023 по справі 405/447/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/447/23

провадження № 1-кс/405/265/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.01.2023 м. Кропивницький

слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Кропивницькому клопотання старшого слідчого ВР ОТЗ СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11 червня 2021 року № 42021120000000119, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 200 КК України про передачу арештованого майна Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними,

ВСТАНОВИВ:

старший слідчий ВР ОТЗ СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 за погодженням з прокурором відділу Кіровоградської обласної прокуратури ОСОБА_4 , звернувся з клопотанням про передачу Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (юридична адреса вул. Бориса Грінченка, 1, Київ, 01001, код ЄДРПОУ 41037901) в управління за договором або для реалізації в порядку та на умовах, визначених ст.ст.19, 20 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» грошові кошти які були вилучені під час проведення обшуків за місцем розташування ТОВ «Фінансова Компанія Ліберті Фінанс» (юридична адреса: м. Київ, вул. Дмитрівська, 92-94А, ЄДРПОУ 39806926), за адресою м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 32/11 (приміщення обмінного пункту «Kitgroup»), а також у відділенні «Нова Пошта» в місці відправлення поштового відправлення до головного офісу ТОВ «Фінансова Компанія Ліберті Фінанс» в м. Дніпро, яке розташоване за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи (Тимірязєва), 53/44. Так, загальна сума вилучених коштів, на які накладено арешт, становить:

- 35965 доларів США,

- 3125 Євро,

- 700 Польських злотих,

- 2,277,822 гривень, що становить понад 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

В обґрунтування клопотання слідчий вказав, що слідчим управлінням ГУНП в Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021120000000119 від 11.06.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 200 КК України.

До Кіровоградської обласної прокуратури надійшли матеріали УСБУ в Кіровоградській області, відповідно до яких 20.05.2021 ОСОБА_5 здійснив обмін криптовалюти «Bitcoin» через обмінний пункт валют «ІНФОРМАЦІЯ_6», що знаходиться за адресою: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 32/11. При обміні криптовалюти в еквіваленті 100 доларів США, він отримав 2195 грн., не додавши 500 грн. В той же день при проведенні повторної вищевказаної операції, він взагалі не отримав грошових коштів.

В подальшому, мешканка м. Кропивницького ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 маючи на меті особисте збагачення, за рахунок вчинення кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності в середині літа 2022 року, точної дати під час проведення досудового розслідування не встановлено, стала на шлях реалізації таких намірів.

Будучи офіційно працевлаштованою на посаді касира у ТОВ «ФК ЛІБЕРТІ ФІНАНС», філія якого розташована за адресою: АДРЕСА_1, діючи спільно з невстановленими особами, з якими було погоджено план вчинення спільних дій, направлених на отримання незаконного прибутку, пов`язаного із неправомірним використанням електронних грошових коштів.

Злочинна схема невідомих осіб та ОСОБА_6 , полягала в отриманні комісії у вигляді грошової винагороди за здійснення неправомірних дій з електронними грошовими коштами - конвертацією готівки отриманої від клієнтів ТОВ, які зверталися для обміну у електронні грошові кошти, які направлялися представниками ТОВ «ФК ЛІБЕРТІ ФІНАНС» на визначенні клієнтами спеціальні грошові гаманці (поповнення електронних, грошових гаманців клієнтів та обготівкування електронних грошей).

Згідно з інформацією Національного банку України № 27-0006/76241 від 01.11.2022 ТОВ «ФК ЛІБЕРТІ ФІНАНС» має, зокрема ліцензії на: торгівлю валютними цінностями, переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків.

Водночас, відповідно до Положення про структуру валютного ринку України, умов та порядок торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на валютному ринку України, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 02.01.2019 № 1, торгівля іноземною валютою в готівковій формі (валютно-обмінні операції) передбачає купівлю у фізичних осіб - резидентів і нерезидентів готівки іноземної валюти (за готівкові кошти в гривні; безготівкові кошти в гривні з подальшим їх зарахуванням на власні поточні рахунки цих фізичних осіб); продаж фізичним особам - резидентам і нерезидентам готівки іноземної валюти (за готівкові кошти гривні; безготівкові кошти в гривні з власних поточних рахунків цих фізичних осіб); обмін фізичним особам - резидентам і нерезидентам готівки іноземної валюти однієї іноземної держави на готівку іноземної валюти іншої іноземної держави. Разом з тим, відповідно до пункту 4 розділу І Положення про порядок видачі ліцензії на торгівлю валютними цінностями, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 26.03.2021 № 26, небанківська установа має право відкривати на території України структурні підрозділи в установленому Національним банком України порядку.

Відділення № 193.107 ТОВ «ФК ЛІБЕРТІ ФІНАНС» та відділення № 193.108 ТОВ «ФК ЛІБЕРТІ ФІНАНС» наявна у реєстрі приміщень, у яких здійснюється валютні операції, що передбачають використання готівки в національній та/або іноземній валютах.

Станом на 01.11.2022 у реєстрі комерційних агентів банків, що ведеться Національним банком України відповідно до вимог ст. 47 Закону України «Про банки та банківську діяльність» та Положення про порядок ведення реєстру комерційних агентів (комерційних представників) банків, ТОВ «ФК ЛІБЕРТІ ФІНАНС» не значиться як комерційний агент банку-емітента електронних грошей.

Користуючись наявністю офіційного діючого, зазначеного вище ТОВ, офіційна діяльність якого пов`язана із здійсненням операцій з грошовими коштами щодо обміну національної та іноземних валют, ОСОБА_6 та невідомі особи, створили законспіроване відділення із обміну готівки в національній та іноземних валютах на електронні грошові кошти, що діяло у цьому ж приміщенні.

Для постійного функціонування, зазначеного вище обмінника електронних грошей, вільного його доступу, а також здійснення конспірації з метою унеможливлення ідентифікації осіб, які займаються незаконними операціями та подальшого їх притягнення до відповідальності, було створено спеціалізовану сторінку-акаунт у багатоплатфорному клауд-месенджері з функціями VoIP для смартфонів, планшетів та персональних комп`ютерів - Telegram, який дозволяє обмінюватися текстовими, голосовими та відео повідомленнями, наліпками та фотографіями, файлами багатьох форматів із електронною адресою ІНФОРМАЦІЯ_2 під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_6 , обмін валют».

Так, розуміючи про відсутність відповідної ліцензії від Національного банку України, усвідомлюючи, реальну протиправною діяльністю, діючи із прямим умислом направленим на отримання грошової винагороди за надання послуг з поповнення електронного гаманця та обготівкування електронних грошей, діючи в порушення вимог п. 1 ч. 9.3 ст. 9, п. п. 4, 5 ч. 15.4 ст. 15 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», п. 3.5 глави 3 Положення «Про електронні гроші в Україні», що затверджене Постановою Правління Національного банку України №481 від 04.11.2010 року, використовувала у своїй діяльності електронні гроші різних платіжних систем, а також спільно з невстановленими особами, за попередньою змовою, надавала послуги з обміну електронних грошей.

Відповідно до вимог пункту 1 частини 9.3 статті 9 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», платіжні організації платіжних систем, учасники платіжних систем та оператори послуг платіжної інфраструктури мають право здійснювати діяльність в Україні виключно після їх реєстрації шляхом внесення відомостей про них до Реєстру платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури, який веде Національний банк України.

Згідно пунктів 4 та 5 частини 15.4 статті 15 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», приймання електронних грошей в обмін на готівкові/безготівкові гривні (комерційний агент з розрахунків) може бути виключно банк і небанківська фінансова установа, що має ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунків, видану Національним банком України.

1. Так, 08 вересня 2022 року о 15 год. 49 хв., ОСОБА_7 , особа, яка надала свою добровільну згоду для участі у проведенні негласної слідчої (розшукової) дії, маючи на меті обміняти готівкові кошти на електронні гроші зателефонував за номером мобільного телефону НОМЕР_1 , який зазначений як контактний телефон «ІНФОРМАЦІЯ_6». Згодом, на мобільний телефон ОСОБА_8 надійшло смс-повідомлення із текстом - «В телеграм на цей номер або ІНФОРМАЦІЯ_2 пишіть, будь ласка! ІНФОРМАЦІЯ_6, обмін валют».

Невідома слідству особа, конспіруючи свої дії, не відповівши на телефонний дзвінок, переадресувала ОСОБА_7 до «Телеграм-месенджеру» з метою унеможливлення ідентифікації власної особи надіславши йому повідомлення.

Після надходження вищезазначеного смс-повідомлення, ОСОБА_7 використовуючи мобільний додаток «Телеграм» на власному мобільному телефоні розпочав листування із невідомими слідству особами де зазначив необхідність здійснити обмін грошових коштів (національної валюти) на електронні грошові кошти «ADV-cash» з можливістю перерахувати їх на електронний гаманець платіжної системи «Advanced-cash». Крім цього у листуванні ОСОБА_7 повідомив номер електронного гаманця - НОМЕР_2 та суму, яку необхідно обміняти, що складає 32 000 (тридцять дві тисячі ) гривень із зазначеним номером власного мобільного телефону - НОМЕР_3 .

Отримавши у «Телеграм-месенджері» під час листування номер мобільного телефону НОМЕР_4 - який зазначався як номер касира, а користувалася ним ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 о 16 год. 54 хв. ОСОБА_7 зателефонував за даним номером. В ході розмови останній представився клієнтом, повідомив про те, що замовив електронні гроші (замовив здійснення обміну готівки на електронні гроші), уточнивши при цьому юридичну адресу відділення обміну (місце розташування ІНФОРМАЦІЯ_6). Відповівши на телефонний дзвінок ОСОБА_7 , ОСОБА_6 повідомила точну адресу місця розташування, а саме АДРЕСА_1 та готовність здійснити замовлений ним у «Телеграм-месенджері» обмін грошових коштів.

Прибувши до приміщення « ІНФОРМАЦІЯ_6 », що розташоване у АДРЕСА_1, 08.09.2022 о 17 год 07 хв ОСОБА_7 зайшов у вказане приміщення, а згодом в окрему кімнату яка маркована табличкою «Службове приміщення» та відчиняється дистанційно касиром. В даному випадку його відчинила ОСОБА_6 .

Перебуваючи в кімнаті службового приміщення, ОСОБА_7 віддав грошові кошти (готівку) у сумі 32 000 (тридцять дві тисячі) гривень ОСОБА_6 .

Отримавши надані ОСОБА_7 грошові кошти, ОСОБА_6 , надала ОСОБА_7 аркуш паперу та зазначила, що на ньому необхідно вказати реквізити свого електронного гаманця, що останній і зробив.

Через деякий час, у зазначеному вище «Телеграм-месенджері» ОСОБА_10 отримав від невідомої на даний момент слідству особи відповідь у вигляді фото повідомлення, «скрін-шоту» (фото зображення екрану телефону) із зафіксованим на ньому проведеної операції, транзакції, щодо обміну його готівки у вигляді 32 000 гривень, із зазначеними реквізитами даної транзакції - 4b93692e-6b70-406b-98f5-51f85efd9893.

В результаті, на електронний гаманець, який використовував ОСОБА_10 було нараховано 771.00 USD, а вказані електроні грошові кошти надійшли з електронного гаманця НОМЕР_5 , власника якого на даний момент не встановлено.

2. Крім цього, 20 вересня 2022 року о 12 год. 18 хв., ОСОБА_7 , особа, яка надала свою добровільну згоду для участі у проведенні негласної слідчої (розшукової) дії, маючи на меті обміняти готівкові кошти на електронні гроші, використовуючи на мобільному телефоні додаток для смс «Telegram» почав листування із невстановленою особою.

У мобільному додатку невідома особа діяла під створеним акаунтом « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ІНФОРМАЦІЯ_2 та номером мобільного телефону - НОМЕР_6 . У листуванні ОСОБА_7 повідомив про необхідність здійснити обмін (купівлю) електронних грошових коштів, зазначивши при цьому суму на яку планує здійснити купівлю, а саме 200 000 гривень. На свою пропозицію у вищевказаному мобільному додатку, отримав відповідь від не встановленої на даний момент особи, яка пропонувала звернутися з даною пропозицією у іншу, спеціально визначену групу.

Після чого, ОСОБА_7 , відправив смс повідомлення у групу, про яку зазначено вище, а саме «ОСОБА_13 НОМЕР_7 ІНФОРМАЦІЯ_7 » із запитом здійснити обмін грошових коштів, купивши електронні гроші, запитавши при цьому яку їх кількість отримає надавши 200 000 гривень. Згодом, ОСОБА_7 надійшла відповідь, а саме згода щодо обміну грошей та зазначено суму отриманих ним електронних грошей, яка складала «4500 ADV». Після чого, ОСОБА_7 у смс листуванні зазначив електронний гаманець, «ADV Cash» НОМЕР_2 та отримав в свою чергу код підтвердження - 276410015.

Прибувши до приміщення «ІНФОРМАЦІЯ_6», що розташоване у АДРЕСА_1, 20.09.2022 ОСОБА_7 зайшов у вказане приміщення, а згодом в окрему кімнату яка маркована табличкою «Службове приміщення» та відчиняється дистанційно касиром, в даному випадку його відчинила ОСОБА_6 .

Перебуваючи в кімнаті службового приміщення, ОСОБА_7 віддав грошові кошти (готівку) у сумі 200 000 (двісті тисяч) гривень ОСОБА_6 та зазначив при цьому номер електронного гаманця.

Через деякий час, у зазначеному вище «Телеграм-месенджері» ОСОБА_10 отримав від невідомої на даний момент слідству особи відповідь у вигляді фото повідомлення, «скрін-шоту» (фото зображення екрану телефону) із зафіксованим на ньому проведеної операції, транзакції, щодо обміну його готівки у вигляді 200 000 гривень, із зазначеними реквізитами даної транзакції - 0e228ab8-9323-4ed2-809d-d46f29e11210.

В результаті, на електронний гаманець, який використовував ОСОБА_10 було нараховано 4523.00 USD, а вказані електроні грошові кошти надійшли з електронного гаманця НОМЕР_5 , власника якого на даний момент не встановлено.

Так, за вищевказаними фактами, за ч. 2 ст.200 КК України повідомлено про підозру ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Разом з тим, в рамках вказаного кримінального провадження 20-21 вересня 2022 року, на підставі ухвали Ленінського районного суду, було проведено обшук приміщення, за місцем діяльності ТОВ «Фінансова Компанія Ліберті фінанс» ЄДРПОУ 39806926, за адресою м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 32/11 (приміщення обмінного пункту «Kitgroup»), в ході якого було виявлено та вилучено грошові кошти в сумі 35965 доларів США, 3125 Євро, 700 Польских злотих, 1,097,822 гривень. Вказані грошові кошти визнані речовими доказами відповідною постановою слідчого. Ухвалою Кропивницького апеляційного суду від 25.10.2022 накладено арешт на всі перераховані кошти вилучені в ході обшуку.

Крім того, 21.09.2022 на підставі ухвали слідчого судді Ленінського районного суду м. Кіровограда працівниками поліції було проведено обшук приміщення №14 ТОВ «Нова Пошта», яке розташоване за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи (Тимірязєва), 53/44 в ході якого вилучено відправлення за експрес накладною з номером 59000866645036. Вказане відправлення оформлено працівниками ТОВ «Фінансова Компанія Ліберті фінанс» з направленням до м. Дніпро де знаходиться головний офіс товариства. Всередині вказаного відправлення виявлено: маталевий сейф всередині якого знаходились грошові кошти в національній валюті, купюрами номіналом «500» гривень у кількості 1522 одиниці, номіналом «200» гривень у кількості 1865 одиниць, номіналом «100» гривень у кількості 200 од., номіналом «50» гривень у кількості 400 од., номіналом «1000» гривень у кількості 6 од., упаковані в спеціальний пакет НПУ №7380974. Загальна сума коштів 1,180,000 гривень. Вказані грошові кошти визнані речовими доказами відповідною постановою слідчого. Ухвалою Кропивницького апеляційного суду від 25.10.2022 накладено арешт на всі перераховані кошти вилучені в ході обшуку.

Згідно з абзацом сьомим частини шостої ст. 100 КПК України речові докази вартістю понад 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, якими є грошові кошти 35965 доларів США, 3125 Євро, 700 Польських злотих, 1097822 гривні, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження, передаються за письмовою згодою власника, а в разі його відсутності - за рішенням слідчого судді, суду Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними, з метою забезпечення їх збереження.

У зв`язку з цим наявні законодавчі підстави при накладенні арешту на грошові кошти передати арештоване майно Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ним.

Крім того, Указом Президента України №62/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», запроваджено воєнний стан на території України, який затверджений Верховною Радою України та станом на теперішній час продовжений до лютого 2023 року. У зв`язку з чим існує загроза щодо безпечного зберігання арештованих коштів вилучених в ході обшуку, а також отримання процентів від їх депозитного розміщення які в подальшому можна спрямувати на відновлення держави.

Загальна сума грошових коштів які були вилучені під час проведення обшуків за місцем розташування ТОВ «Фінансова Компанія Ліберті фінанс» ЄДРПОУ 39806926, за адресою м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 32/11 (приміщення обмінного пункту «Kitgroup»), а також у відділенні «Нова Пошта» в місці відправлення поштового відправлення до головного офісу ТОВ «Фінансова Компанія Ліберті фінанс» в м.Дніпро, яке розташоване за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи (Тимірязєва), 53/44, становить:

- 35965 доларів США,

- 3125 Євро,

- 700 Польських злотих,

- 2,277,822 гривень, що в сукупності перевищує 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Слідчий в клопотанні вказав, що вище перелічене майно являється речовим доказом у кримінальному провадженні, містить в собі відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, являються об`єктами вчинення злочину, на вказане майно судом накладено арешт, з метою подальшого здійснення заходів з управління ними з метою забезпечення їх збереження або збереження їхньої економічної вартості, виникла необхідність у передачі арештованого майна Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними з метою забезпечення їх збереження або збереження їхньої економічної вартості.

Прокурор у судовому засіданні пояснив, що вказані грошові кошти передані на зберігання до банку, але вважав, що грошові кошти необхідно передати до Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними, для отримання процентів від їх депозитного розміщення, які в подальшому можна спрямувати на потреби держави. Тобто, як пояснив у судовому засіданні прокурор, необхідність передання коштів до Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами грунтується на його власній ініціативі, оскільки, як вказано вище це необхідно для отримання процентів від їх депозитного розміщення, які в подальшому можна буде спрямувати на потреби держави.

На підставі ч.2 ст.172 КПК України клопотання розглядається без повідомлення власників майна, їх представників, оскільки у разі повідомлення останніх про розгляд даного клопотання є ризик, що майно, на яке планується накласти арешт, може бути непоправно втрачене, та на підставі наявних матеріалів представлених слідчому судді стороною кримінального провадження.

Дослідивши матеріали клопотання та надавши оцінку доказам, які містяться в матеріалах клопотання, заслухавши доводи прокурора, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Встановлено, що слідчим управлінням ГУНП в Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021120000000119 від 11.06.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 200 КК України (а.к. 8 - витяг з ЄРДР).

Відповідно до абз. 7 ч. 6 ст. 100 КПК речові докази вартістю понад 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження, передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними з метою забезпечення їх збереження або збереження їхньої економічної вартості, а речові докази, зазначені в абзаці першому цієї частини, такої самої вартості - для їх реалізації з урахуванням особливостей, визначених законом.

У випадках, передбачених пунктами 2, 4 та абзацом сьомим частини шостої цієї статті, слідчий за погодженням із прокурором або прокурор звертається з відповідним клопотанням до слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, а в кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - до слідчого судді Вищого антикорупційного суду, або до суду під час судового провадження, яке розглядається згідно із статтями 171-173 цього Кодексу. Прокурор у випадку, передбаченому абзацом сьомим частини шостої цієї статті, не пізніше наступного робочого дня з моменту постановлення ухвали слідчого судді, суду надсилає копію цієї ухвали Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, із зверненням щодо прийняття активів, а також вживає невідкладних заходів щодо передачі цих активів Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (ч. 7 ст. 100 КПК України).

Спеціальним механізмом для забезпечення збереження арештованого у кримінальному провадженні майна є визначений законодавством України інститут управління таким майном, який закріплено Законом України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів».

Згідно з ч. 1 ст. 19 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» Національне агентство здійснює управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, у тому числі як захід забезпечення позову - лише щодо позову, пред`явленого в інтересах держави, із встановленням заборони розпоряджатися та/або користуватися такими активами, а також у позовному провадженні у справах про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави ізв становленням заборони користуватися такими активами, сума або вартість яких перевищує 200 розмірів прожитковог мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Слідчий суддя керується загальними засадами кримінального провадження, а саме принципами законності та верховенства права (пункти 1-2, частини 1 статті 7 КПК України). Судове рішення повинно бути обґрунтованим і вмотивованим (частина 1 статті 370 КПК України). Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом відповідно до правил оцінки доказів (частина 3 статті 370 КПК України). Відповідно до усталеної практики Європейського суду з прав людини, суд повинен виносити вмотивовані рішення (наприклад, Рішення Великої Палати у справі Moreira Ferreira протии Португалії (no. 2) від 11 липня 2007 року, Заява № 19867/12, параграф 84). Вмотивованість вимагає від суду чітко вказати на підстави тієї чи іншої аргументації.

Разом з тим, щодо доводів прокурора про розміщення в Національному агентстві України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними на депозитному рахунку грошових коштів, слідчий суддя відзначає, що грошові кошти фактично вже є арештованими, знаходяться на зберіганні в банку, а тому дане клопотання слідчого є необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню.

Керуючись Законом України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», ст.ст. 100, 172-174 КПК,

постановив:

у задоволенні клопотання слідчого - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.01.2023
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу108712120
СудочинствоКримінальне
Сутьпередачу арештованого майна Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними

Судовий реєстр по справі —405/447/23

Ухвала від 27.01.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні