Рішення
від 24.01.2023 по справі 398/4230/21
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/4230/21

провадження №: 2/398/289/23

РІШЕННЯ

Іменем України

"24" січня 2023 р. Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого судді Нероди Л.М.,

з участю секретаря Величко Т.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в загальному судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Олександрійський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Олександрійському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) про виключення відомостей про батька з актового запису про народження дитини,

В С Т А Н О В И В:

ВИМОГИ ПОЗИВАЧА

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Олександрійський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Олександрійському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) та просить виключити відомості про позивача, як батька, з актового запису про народження дитини ОСОБА_3 .

ПОЗИЦІЯ ПОЗИВАЧА

При зверненні до суду позивач в позовній заяві зазначив, що на початку 2011 року позивач познайомився з відповідачкою та мав з нею стосунки. Позивачу було відомов, що відповідачка ІНФОРМАЦІЯ_1 народила дівчинку ОСОБА_4 , проте дтини булла записана як ОСОБА_5 , батьком в свідоцтві про народження було зазначено ОСОБА_6 . Відомості про батька зазначені зі слів матері.

25.11.2016 року між позивачем та відповідачкою було укладено шлюб та вже після реєстрації шлюбу відповідачка повідомила позовачу, що саме він є біологічним батьком дитини.

13.06.2018 року сторонни разом з`явилися до органу ДРАЦС та на підставі ст.126 СК України подали спілну заяву про визнання батьківства.

Таким чином, в актовий запис про народження дитини були внесені дані позивача, як батька дитини та змінено прізвище та по батькові дитини на « ОСОБА_3 ».

На початку 2021 року відносити між сторонами погіршилиса та шлюбні стосунки припинені, позивач звернувся до суду з позовом про розірвання шлюбу та дізнався, що він не є біологічним батьком дитини.

Просить виключити відомості про позивача ОСОБА_1 , як батька дитини з актового запису №98 від 09.02.2012 року про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивач та його представник в судове засідання не з`явилися, про час, дату та місце розгляду справи повідомлені належним чином, представник надав суду заяву, в якій просить справу розглянути без його участі та участі позивача.

ЗАПЕРЕЧЕННЯ ВІДПОВІДАЧА

Відповідач в судове засідання не з`явилася, про день, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, наддала заяву, в якій просить справу розглянути без її участі, з позовними вимогами згода в повному обсязі та просить їх задовольнити.

ПОЯСНЕННЯ ТРЕТЬОЇ ОСОБИ

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав суду заяву в якій просить справу розгляжати без участі представника, рішення постановити на розсуд суду.

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ

Ухвалою Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 22.11.2021 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Олександрійського міськрайонного суду від 21.01.2022 року закрито підготовчий розгляд справи та призначено до розгляду в судовому засіданні.

Згідно ч.1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно доч.2 ст. 247 ЦПК України, з причин неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ

Згідно свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 від 25.11.2016 року ОСОБА_1 25.11.2016 року уклав шлюб з ОСОБА_7 , прізвище після реєстрації шлюбу « ОСОБА_8 ».

Згідно свідоцтва про народження, яке видане повторно 13.06.2018 року батьками ОСОБА_3 зазначені ОСОБА_1 та ОСОБА_9 .

Згідно повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження від 03.09.2021 року відомості про дитину ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 було змінено 13.06.2018 року на підставі спільної заяви батьків про визнання батьківства. Суть змін прізвище змінено з « ОСОБА_10 » на « ОСОБА_8 », по батькові змінено з « ОСОБА_11 » на « ОСОБА_12 », відомості про батька змінено з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_1 ». Також змінено прізвище матері на підставі свідоцтва про шлюб №358 від 25.11.2016 року з « ОСОБА_10 » на « ОСОБА_8 ».

Згідно довідки про склад сім`ї №58 від 02.09.2021 року ОСОБА_2 зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 та до складу сім`ї входять ОСОБА_13 , ОСОБА_3 , ОСОБА_14 .

Згідно заяви відповідача ОСОБА_2 остання визнала позовні вимоги в повному обсязі та просить задовольнити позов.

ОЦІНКА СУДУ

Судом встановлено, що позивач та відповідач перебувають у шлюбі з 25.11.2016 року. Позивач, до реєстрації шлюбу -03.02.2012 року народила дитину дівчинку ОСОБА_4 , та оскільки вона не перебувала на той час у шлюбі з відповідачем батько дитини було зазначено на підставі ст.135 СК України « ОСОБА_6 » та відповідно дитина булла зареєстрована як « ОСОБА_5 ».

Після реєстрації шлюбу 25.11.2016 року відповідач змінила прізвище на « ОСОБА_8 » та разом з позивачем звернулися до відділу ДРАЦС, де позивачем було взнано батьківство відносно малолітньої ОСОБА_5 та внесено відповідні записи до актового запису про народження дитини.

Так, прізвище дитини зімнено з « ОСОБА_10 » на « ОСОБА_8 », а по батьккові з « ОСОБА_11 » на « ОСОБА_12 », відомості про батька зазначені замість « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_1 ».

Звертаючись до суду, позивач зазначив, що не визнає своє батьківство відносно ОСОБА_3 , з чим погоджуються відповідач, подавши до суду відповідну заяву.

НОРМИ ПРАВА

За статтею 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Відповідно до ч.2 ст.78 ЦПК України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно із частинами 1, 5, 6 та 7 статті 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування неможе гуртуватисяна припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст.136 СК України особа, яка записана батьком дитини відповідно достатей 122,124,126і127цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини.

Відповідно до ч.5 ст.136 СК Укроаїни не має права оспорювати батьківство особа, записана батьком дитини, якщо в момент реєстрації себе батьком дитини вона знала, що не є її батьком, а також особа, яка дала згоду на застосування допоміжних репродуктивних технологій відповідно дочастини першої статті 123цього Кодексу.

При зверненні до суду в позовній заяві позивачем було зазначено, що відповідачка ввеле його в оману запевнивши, що дівчинка є його рідною дитиною та на підставі цього позивач разом з відповідачкою звернулися до органів ДРАЦ для внесення відомостей в актовий запис про народження дитини та позивач був записаний як батько дівчинки.

Відповідач згодна з позовними вимогами позивача тим самим визнала, що позивач не є біологічним батьком ОСОБА_3 .

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову,за виняткомякщо визнаннявідповідачем позовусуперечить законуабо порушуєправа,свободи чиінтереси іншихосіб.

Згідно роз`яснень п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 12.06.2009 року № 2 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції» у разі визнання відповідачем позову,яке має бути безумовним,і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права,свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача),суд ухвалює рішення про задоволення позову,обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Оскільки визнання відповідачем позову не суперечить закону,права,свободи чи інтереси інших осіб не порушує,суд вважає,що позов в частині,визнаній відповідачем,підлягає задоволенню.

Питання розподілу судового збору позивачем не ставилося.

Керуючись ст.ст. 12, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 141, 263, 265, 352, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Олександрійський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Олександрійському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) про виключення відомостей про батька з актового запису про народження дитини задоволити.

Виключити відомості про батька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 з актового запису про народження дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , за №98 від 09.02.2012 року, складеного відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Олександрія Олександрійського міськрайонного управління юстиції у Кіровоградській області

Зобов`язати Олександрійський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Олександрійському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м.Дніпро) виключити відомості про батька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 з актового запису про народження дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , за №98 від 09.02.2012 року, складеного відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Олександрія Олександрійського міськрайонного управління юстиції у Кіровоградській області

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку та подано апеляційну скаргу до апеляційного суду Кіровоградської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги на рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 24.01.2023 року.

Учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_2 ;

відповідач ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_3 , місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 ;

третя особа: Олександрійський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління МІністерства юстиції (м.Дніпро), ЄДРПОУ 23693129, місцезнаходження: Кіровоградська область, м.Олександрія, вул.6-го Грудня, 138.

СУДДЯ: Л.М. НЕРОДА

Дата ухвалення рішення24.01.2023
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу108712244
СудочинствоЦивільне
Сутьнародження дитини

Судовий реєстр по справі —398/4230/21

Рішення від 24.01.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

Ухвала від 21.01.2022

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

Ухвала від 22.11.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні