Ухвала
від 31.01.2023 по справі 440/69/23
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про закриття провадження у справі

31 січня 2023 рокум. ПолтаваСправа № 440/69/23Полтавський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Гіглави О.В., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи (у письмовому провадженні) питання про закриття провадження у справі, повернення судового збору у справі за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Калина" про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій,

В С Т А Н О В И В:

30 грудня 2022 року (згідно даних на поштовому конверті) Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Калина" про стягнення з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Калина" на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області невідшкодованої суми витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених за Списком № 2 за період з червня 2022 року по грудень 2022 року в розмірі 45876,16 грн.

Підставою для звернення до суду позивач визначив порушення своїх прав внаслідок несплати відповідачем у добровільному порядку заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2.

Ухвалою суду від 09.01.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі №440/69/23 за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Калина" про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій. Вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи (у письмовому провадженні).

24.01.2023 до суду від Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області надійшла заява про відмову від адміністративного позову та закриття провадження у справі, оскільки відповідачем погашено заявлену до стягнення заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Поряд з цим, у вказаній заяві Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області просило також суд вирішити питання про повернення управлінню з Державного бюджету сплаченого за подання позовної заяви судового збору.

30.01.2023 Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Калина" надано суду копію платіжної інструкції №1 від 11.01.2023 про відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за 2022 рік в розмірі 45876,16 грн.

Вирішуючи заяву Головного управління в частині відмови від позову та закриття провадження у справі, суд виходить з наступного.

У відповідності до частин першої та третьої статті 189 Кодексу адміністративного судочинства України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Про прийняття відмови від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі. У разі часткової відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі щодо частини позовних вимог.

Пунктом 2 частини першої статті 238 згаданого Кодексу встановлено, що суд закриває провадження у справі якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

За змістом частини другої статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу. Ухвала суду про закриття провадження у справі може бути оскаржена.

Оскільки дії позивача не суперечать закону та не порушують чиї-небудь права, свободи та інтереси, суд вважає за можливе прийняти його відмову від позову та закрити провадження у цій справі.

Відтак, заява управління в частині відмови від позову та закриття провадження у справі №440/69/23 підлягає задоволенню.

Вирішуючи заяву позивача в частині повернення останньому сплаченого ним судового збору за подання позову, суд дійшов наступних висновків.

Згідно з частиною другою статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету. Ухвала суду про закриття провадження у справі може бути оскаржена.

Позивач у поданій заяві просить повернути сплачений при поданні цього позову судовий збір у розмірі 2481,00 грн.

Разом з тим, відповідно до пункту 5 частини першої статті 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Згідно з частиною третьою статті 7 Закону України "Про судовий збір" у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, а в разі якщо домовленості про укладення мирової угоди, відмову позивача від позову або визнання позову відповідачем досягнуто сторонами за результатами проведення медіації - 60 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Водночас, питання повернення судового збору урегульовує також спеціальна норма - стаття 142 Кодексу адміністративного судочинства України, відповідно до частини першої якої у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Матеріалами справи підтверджується, що при зверненні до суду з позовом позивачем сплачено судовий збір у розмірі 2481,00 грн згідно з платіжним дорученням від 19.12.2022 №4388, сплачену суму судового збору зараховано до спеціального фонду Державного бюджету України.

Таким чином, оскільки провадження у справі закрито з огляду на відмову позивача від позову ще до початку розгляду справи по суті, суд вважає за доцільне повернути Головному управлінню 50% сплаченого судового збору у розмірі 1240,50 грн.

За викладених обставин, заява управління в частині повернення судового збору підлягає задоволенню частково.

На підставі викладеного, керуючись статтями 9, 47, 142, 189, 238, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України,

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області в частині відмови від позову та закриття провадження у справі №440/69/23 задовольнити.

Прийняти відмову Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області від позову.

Провадження в адміністративній справі за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Калина" про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій закрити.

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області в частині повернення судового збору задовольнити частково.

Повернути Головному управлінню Пенсійного фонду України в Полтавській області (вул. Соборності, 66, м. Полтава, Полтавська область, 36014, ідентифікаційний код 13967927) 50% судового збору в розмірі 1240,50 грн, сплаченого згідно з платіжним дорученням від 19.12.2022 №4388.

Оригінал платіжного доручення від 19.12.2022 №4388 повернути позивачу.

В задоволенні іншої частини заяви відмовити.

Роз`яснити позивачу, що повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Другого апеляційного адміністративного суду в порядку, визначеному частиною 8 статті 18, частинами 7-8 статті 44 та статтею 297 Кодексу адміністративного судочинства України шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

СуддяО.В. Гіглава

Дата ухвалення рішення31.01.2023
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу108720508
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій

Судовий реєстр по справі —440/69/23

Ухвала від 31.01.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Ухвала від 09.01.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні