Рішення
від 24.01.2023 по справі 182/8451/21
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 182/8451/21

Провадження № 2/0182/258/2023

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем УКРАЇНИ

24.01.2023 м. Нікополь

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого - судді Кобеляцької - Шаховал І.О.

секретар Іванова Т.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Нікополя цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в її інтересах та інтересах ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , третя особа Служба у справах дітей виконавчого комітету Першотравневської сільради, про визнання осіб такими, що втратили право користування жилим приміщенням, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в її інтересах та інтересах ОСОБА_4 , третя особа Служба у справах дітей виконавчого комітету Першотравневської сільради, про визнання осіб такими, що втратили право користування жилим приміщенням.

В обґрунтування своїх вимог посилається на те, що вона є власником будинку АДРЕСА_1 . У належному їй житловому будинку зареєстровані відповідачі по справі, однак, за адресою своєї реєстрації не проживають з 2013 року. Тому, з вищевикладених підстав позивачка змушена звернутись до суду та просить визнати ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в її інтересах та інтересах ОСОБА_4 такими, що втратили право користування житловим приміщенням, а саме: житловим будинком АДРЕСА_1 .

Ухвалою Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 11 квітня 2022 року дану справу було прийнято до розгляду за правиламиспрощеного позовногопровадження з повідомлення(викликом)сторін.Учасникам справи було надіслано копію ухвали про відкриття провадження у справі та одночасно надіслано копії позовної заяви та доданих до неї документів. Відповідачам було встановлено строк для надіслання (надання) до суду відзиву, у відповідності до ст.178 ЦПК України, на позовну заяву і всіх доказів, що підтверджують заперечення проти позову (а.с.20-21).

Відповідно до ч.1 ст.131 ЦПК України, учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) або місцезнаходження під час провадження справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання або місцезнаходження судова повістка надсилається учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, на останню відому судові адресу і вважається доставленою, навіть, якщо учасник судового процесу за цією адресою більше не проживає або не знаходиться.

Відповідачі про розгляд справи були повідомлені належним чином, однак, своїм правом, визначеним ст.178 ЦПК України, на подання до суду відзиву на позовну заяву не скористалися, будь-які заяви чи клопотання на адресу суду не надходили. Конверти, які були направлені за адресою місця реєстрації, повернулись з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою» (а.с.30-31). Крім цього, відповідачі про розгляд справи повідомлялися на офіційному сайті «Судової влади» (а.с.22).

Позивачка просила суд розгляд справи проводити за її відсутності, позовні вимоги підтримує та на задоволенні позову наполягає (а.с.48).

Згідно ч.8ст.178 ЦПК України,уразі ненаданнявідповідачем відзивуу встановленийзаконом строкбез поважнихпричин судвирішує справу за наявними матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, застосувавши до спірних правовідносин відповідні норми матеріального та процесуального права, суд приходить до наступного.

Згідно зі ст.6 Конвенції „Про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

У статті 129 Конституції України однією із засад судочинства проголошено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Процесуальний порядок провадження у цивільних справах визначається ЦПК України та іншими законами України, якими встановлюється зміст, форма, умови реалізації процесуальних прав і обов`язків суб`єктів цивільно-процесуальних правовідносин та їх гарантій.

У частині четвертій статті 10 ЦПК України і статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» на суд покладено обов`язок під час розгляду справ застосовувати Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і Протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Відповідно до § 23 рішення ЄСПЛ від 06 вересня 2007 року, заява № 3572/03 у справі «Цихановський проти України», національні суди мають створювати умови для того, щоб судове провадження було швидким та ефективним. Зокрема, національні суди мають вирішувати, чи відкласти судове засідання за клопотанням сторін, а також, чи вживати якісь дії щодо сторін, чия поведінка спричинила невиправдані затримки у провадженні.

Згідно ст.71 ЦК України, при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім`ї заними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців.

Відповідно до ст.72 ЖК України, визнання особи такою,що втратила правокористуванняжилим приміщеннямвнаслідоквідсутностіцієїособи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

Судом встановлено, що, на підставі свідоцтва про право власності, ОСОБА_1 є власником житлового будинку АДРЕСА_1 (а.с.6-8). Відповідно до довідки № 623, виданої 12 грудня 2021 року, у житловому будинку, крім позивачки та членів її родини, зареєстровані відповідачі по справі (а.с.13). Однак, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 з 2013 року за адресою реєстрації не проживають. Факт їхнього непроживання підтверджується актом від 06 грудня 2021 року (а.с.10).

Відповідно до ч.2 ст.405 ЦК України, член сім`ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім`ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

За такихобставин,суд приходитьдо висновку,щовідповідачіз 2013року заадресою своєїреєстрації не проживають без поважних причин, не сплачують кошти за користування жилим приміщенням і комунальні послуги, не несуть інших витрат поутриманню житлового будинку тадобровільно не усувають ці порушення, а тому, виходячи із вимогст.71 ЖК України, позовні вимоги про визнання осіб такими, що втратили право користування, є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.405 ЦК України, ст.2-5,9-10,12,28,131,223, 258-259,263-265,280 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в її інтересах та інтересах ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , третя особа Служба у справах дітей виконавчого комітету Першотравневської сільради, про визнання осіб такими, що втратили право користування жилим приміщенням задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , такими що втратили право користування житловим приміщенням, а саме: житловим будинком АДРЕСА_1 .

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його переглядякщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Дніпровського апеляційного суду Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: І. О. Кобеляцька-Шаховал

Дата ухвалення рішення24.01.2023
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу108727213
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання осіб такими, що втратили право користування жилим приміщенням

Судовий реєстр по справі —182/8451/21

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Кобеляцька-Шаховал І. О.

Рішення від 24.01.2023

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Кобеляцька-Шаховал І. О.

Ухвала від 24.01.2023

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Кобеляцька-Шаховал І. О.

Ухвала від 10.04.2022

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Кобеляцька-Шаховал І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні