Ухвала
від 01.02.2023 по справі 554/624/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 01.02.2023Справа № 554/624/23 Провадження № 1-кс/554/1673/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01.02.2023 року м.Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора - ОСОБА_3 розглянувши клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_3 , в рамках досудового розслідування № 42022170000000106 від 21.10.2022 за ч. 3 ст. 191 КК України про проведення обшуку,

встановила:

Слідчими СУ ГУ НП в Полтавській області, за процесуального керівництва прокурорів Полтавської обласної прокуратури, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022170000000106 від 21.10.2022 за ч. 3 ст. 191 КК України, в межах якого установлено, що службові особи ТОВ «Агро Експорт Продукт» (код 43209870), зловживаючи своїм службовим становищем та перебуваючи у змові з митними брокерами та агентами з митного оформлення, надали останнім недостовірні відомості щодо походження товарів, на підставі яких незаконно експортували у 2020 - 2023 роках сільськогосподарську продукцію, внаслідок чого сформували штучний податковий кредит та зменшили свої податкові зобов`язання.

До вчинення вказаного кримінального правопорушення причетний директор ТОВ «Агро Експорт Продукт» ОСОБА_4 , який за попередньою змовою з ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 організували незаконну схему по вивезенню незаконно придбаної сільськогосподарської продукції за межі митної території України в митному режимі «експорт (остаточне вивезення)».

Придбання сільськогосподарської продукції здійснюється ОСОБА_5 та ОСОБА_6 виключно за готівкові кошти з використанням спеціалізованих складських приміщень, розташованих за адресою: АДРЕСА_4

У подальшому придбана за готівкові кошти сільськогосподарська продукція по документах бухгалтерського та податкового обліку ТОВ «Агро Експорт Продукт» відображається як така, що придбана у суб`єктів господарської діяльності з ознаками транзитно - конвертаційної спрямованості, а також у підприємств реального сектору економіки, які здійснюють незаконну торгівлю залишками податкового кредиту з ПДВ, виниклих внаслідок реалізації сільськогосподарської продукції за готівкові кошти.

Поряд з тим, з метою «конвертації» грошових коштів з безготівкових у готівкові службові особи ТОВ «Агро Експорт Продукт» перераховують грошові кошти, отримані від експорту зернових, на рахунки суб`єктів господарської діяльності, які перебувають на спрощеній системі оподаткування та являються платниками єдиного податку, в тому числі в адресу ФОП ОСОБА_8 (іпн НОМЕР_1 ) та ФОП ОСОБА_9 (іпн НОМЕР_2 ).

Згідно висновку спеціаліста від 08.12.2022 встановлено, що ТОВ «Агро Експорт Продукт» упродовж 2019 - 2022 років придбало товарів (робіт, послуг) на загальну суму 3 356,0 тис. грн. з ПДВ.

У вересні - листопаді 2022 року підприємством придбано пшениці у кількості 599,78 тони на загальну суму 2 368,4 тис. грн. з ПДВ.

При цьому, обсяг реалізації протягом аналогічного періоду становить 52 276,3 тис. грн. та складається виключно з експорту сільськогосподарської продукції.

В розрізі видів сільськогосподарських культур експортовано:

- кукурудзи в кількості 4 191,4 тонни на суму 20 999,4 тис. грн.;

- макухи ріпакової в кількості 2 086,57 тонни на суму 10 084,9 тис. грн.;

- макухи соняшникової в кількості 1 845,53 тонни на суму 5 358,1 тис. грн.;

- проса в кількості 1 443,14 тонни на суму 9 219,3 тис. грн.;

- пшениці в кількості 1 056,0 тонни на суму 6 439,9 тис. грн.;

- сульфата заліза (залізний купорос технічний, 2 сорт) в кількості 22,0 тонни на суму 174,7 тис. грн.

Вказане свідчить про те, що операції з експорту оформлені службовими особами ТОВ «Агро Експорт Продукт» без фактичного здійснення господарської діяльності та мають ознаки нереальних (безтоварних), оскільки відсутній факт формування саме цього активу, як ресурсу контрольованого у результаті минулих подій; тобто, відсутня господарська операція як певна дія або подія в основі якої має бути дійсний рух певного активу по ланцюгах постачання.

Аналізом наявної інформації встановлена нереальність господарських відносин по ланцюгах придбання товарів, що може свідчити про неправомірне застосування нульової ставки ПДВ в розмірі 10 112,1 тис. грн., а також про проведення безтоварних операцій на суму 50 560,4 тис. грн.

Згідно матеріалів УСБУ в Полтавській області № 5/1-413 від 30.01.2023 встановлено, що ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , фактично проживає в переобладнаній двохрівневій квартирі за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно - приміщення та споруди розташовані за адресою: АДРЕСА_2 та АДРЕСА_3 , на праві приватної власності належать ОСОБА_10 (іпн НОМЕР_3 ).

Тож, вбачаються достатні підстави вважати, що за вказаною адресою можуть зберігатись документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «Агро Експорт Продукт», ФОП ОСОБА_8 та ФОП ОСОБА_9 ; чорнові записи; комп`ютерна техніка (системні блоки ПК, жорсткі диски, ноутбуки); USB-флеш накопичувачі; відео реєстратори та сервери; мобільні телефони; сім-карти для телефонів; інші носії інформації, які містять дані про злочинну діяльність; банківські та пластикові картки для обслуговування карткових, депозитних та кредитних рахунків; печатки та інші речі та документи, які використовуються вказаними особами у злочинній діяльності.

Оскільки при вчинені злочинних дій ОСОБА_8 використовувались підроблені первинні фінансово-господарські та бухгалтерські документи, печатки та інші речі та документи, вони відповідають критеріям ст. 98 КПК України, у зв`язку із чим їх вилучення має вирішальне значення для доведення винуватості осіб, які причетні до злочинної діяльності. Відтак, спроба вилучення вказаних документів та речей у спосіб, відмінний від обшуку, призведе до їх знищення, переховування або невидачі.

У даному випадку є необхідність у вилученні саме оригіналів документів, а не їх копій, оскільки для підтвердження їх підробки певними особами призначатиметься судово-почеркознавча експертиза.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав та прохав його задовольнити.

Підставою для проведення обшуку є наявність достатніх даних стверджувати, що у вказаному приміщенні можуть знаходитися предмети, речі та документи, що матимуть доказове значення у провадженні та можуть бути використані під час проведення відповідних експертиз.

Згідно ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Згідно ч. 3 ст. 233 КПК України слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення такий дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Ураховуючи викладене, клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 233-235 КПК України, слідчий суддя, -

ухвалила :

Надати дозвіл на проведення обшуку за адресою фактичного проживання ОСОБА_8 , а саме: АДРЕСА_2 та АДРЕСА_3 (на праві приватної власності належать ОСОБА_10 ), з метою виявлення та вилучення оригіналів документів фінансово-господарської діяльності ТОВ «Агро Експорт Продукт» (код 43209870), ФОП ОСОБА_8 (іпн НОМЕР_1 ) та ФОП ОСОБА_9 (іпн НОМЕР_2 ) щодо придбання - реалізації товарів (в т.ч. сільськогосподарської продукції), робіт, послуг за період 01.01.2019 років по теперішній час, а саме: договорів (угод) з додатками; специфікацій; калькуляцій; податкових та видаткових накладних; накладних; товарно-транспортних накладних; актів прийому-передачі товарів (робіт, послуг); сертифікатів якості та походження придбаних товарів; розрахункових касових ти банківських документів; векселів; доручень та інших документів щодо купівлі-продажу сільськогосподарської продукції; чорнових записів; комп`ютерної техніки (системних блоків ПК, жорстких дисків, ноутбуків); USB-флеш накопичувачів; мобільних телефонів; сім-карт для телефонів; відеореєстраторів та серверів; інших електронних носіїв інформації, які містять дані про вчинення злочинної діяльності; банківських та пластикових карток для обслуговування карткових, депозитних та кредитних рахунків; печаток та штампів вказаних суб`єктів господарювання, інших документів та носіїв інформації, що мають значення у кримінальному провадженні та відповідають критеріям ст. 98 КПК України.

Строк дії ухвали - 30 днів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.02.2023
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу108727770
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —554/624/23

Ухвала від 21.04.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 21.04.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 04.04.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 04.04.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 04.04.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 07.04.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 07.04.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 22.03.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 22.03.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 22.03.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні