Ухвала
від 24.01.2023 по справі 752/131/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа 752/131/23

провадження № 1-кс/752/339/23

УХВАЛА

24.01.2023 року Голосіївський районний суд м. Києва

в складі слідчого судді ОСОБА_1

з участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах ТОВ " РЕКЛАМНО-ІНФОРМАЦІЙНА АГЕНЦІЯ "НАВІГАТОР" на бездіяльність посадових осіб Голосіїівського УП ГУНП у місті Києва, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

встановив:

в провадження слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва надійшла скарга адвоката ОСОБА_3 в інтересах ТОВ " РЕКЛАМНО-ІНФОРМАЦІЙНА АГЕНЦІЯ "НАВІГАТОР"" на бездіяльність посадових осіб Голосіїівського УП ГУНП у місті Києва, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

В обгрунтування скарги посилаються на те, що 14.10.2022 року була подана ним заява про кримінальні правопорушення, щодо блокування доступу до сервера товариства невідомими особами , проте всупереч вимогам ч. 1, 4 статті 214 КПК України, заява не внесена до ЄРДР.

Вважє зазначену бездіяльність протиправною та просять слідчого суддю визнати факт бездіяльності з боку посадових осіб Голосіївського УП ГУНП у місті Києві, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР; зобов`язати слідчого Голосіївського УП ГУНП у місті Києві внести заяву від 14.10.2022 до ЄРДР з видачею відповідного витягу із вказаного реєстру.

Належним чином повідомлений адвокат ОСОБА_3 в судове засідання не з"явився.

Прокурор в судове засідання не з`явився, просив розглядати скаргу в його відсутність.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя вважає скаргу такою, що задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Відповідно до положень ст.ст. 214, 303 ч.1 п.1 КПК України предметом судового контролю слідчого судді під час досудового розслідування є, зокрема, бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Між тим, вимоги ч.1, ч.5 ст.214 КПК України зобов"язують слідчого прокурора при внесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей щодо кримінального правопорушення зазначити короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчиненя кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела; попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність.

Підставою кримінальної відповідальності згідно ч. 1 ст. 2 КК України є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад кримінального правопорушення, передбаченого цим Кодексом.

Зазначені положення кримінального процесуального закону та закону про кримінальну відповідність дають підстави для висновку про те, що реєстрації в Єдиному реєстрі досудових розслідувань підлягають не будь-які заяви чи повідомлення, а лише ті з них, які містять достатні відомості про кримінальне правопорушення.

До того ж підставами вважати заяву чи повідомлення саме про кримінальне правопорушення є наявність в таких заявах або повідомленнях об`єктивних даних, які дійсно свідчать про ознаки конкретного кримінального правопорушення. Такими даними є фактичне існування доказів, що підтверджують реальність конкретної події кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення). Якщо у заявах чи повідомленнях таких даних немає, то вони не можуть вважатися такими, які мають бути обов`язково внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

А тому, враховуючи наведені вимоги до заяви про кримінальне правопорушення, звернення адвоката ОСОБА_3 , що було подано до Голосіївського УП ГУНП у місті Києві 14.10.2022 року, за своїм змістом не є заявою про кримінальне правопорушення, оскільки не містить жодних даних про вчинення конкретною особою, таких кримінальних правопорушень, та в ній відсутні чітко викладені підстави для початку досудового розслідування за ст.ст. 11, 96-3, 189 ч. 2, 190 ч. 2, 206-2 ч. 2, 197-1 ч. 2, 205-1 ч. 2, 212 ч. 2, 222-2 ч. 1, 220-2 ч. 1, 273 ч. 1, 357 ч.1, 358 ч. 1 КК України.

Стаття 11 Кримінального кодексу України визначає, що кримінальним правопорушенням є передбачене цим Кодексом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб"єктом кримінального правопорушення.

При цьому Особлива частина Кримінального кодексу України визначає, які саме діяння є кримінальними правопорушеннями, в чому полягає об"єктивна та суб"єктивна сторона того чи іншого кримінального правопорушення, їх кваліфікуючі ознаки тощо.

Виходячи з наведеного, за умови наявності в заяві, повідомленні тих чи інших об"єктивних даних, що дійсно містять ознаки відповідного кимінального правопорушення, то такі заяви чи повідомлення необхідно вважати саме заявами, повідомленнями про вчинені кримінальні правопорушення, відомості про які підлягають внесенню слідчим, дізнавачем, прокурором до Єдиного реєстру досудових розслідувань в порядку та строки, передбачені ст. 214 КПК України.

Приймаючи до уваги, що заява адвоката ОСОБА_3 в інтересах ТОВ " РЕКЛАМНО-іНФОРМАЦІЙНА АГЕНЦІЯ "НАВІГАТОР"" від 14.10.2022 року не містить викладу обставин, котрі могли б свідчити про вчинення вказаною особою кримінальних правопорушень, оскільки такі обставини є також необхідними для їх попередньої правової кваліфікації з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність, вважаю відсутніми підстави для задоволення скарги адвоката ОСОБА_3 в інтересах ТОВ "РЕКЛАМНО-ІНФОРМАЦІЙНА АГЕНЦІЯ "НАВІГАТОР""

У відповідності до п.4 ч.2 ст. 307 КПК України, ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про відмову у задоволенні скарги.

Керуючись ст.ст. 303-306,307, 309 КПК України, слідчий суддя-

постановив:

в задоволенні скарги адвоката ОСОБА_3 в інтересах ТОВ " РЕКЛАМНО-ІНФОРМАЦІЙНА АГЕНЦІЯ "НАВІГАТОР"" на бездіяльність посадових осіб Голосіїівського УП ГУНП у місті Києва, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань- відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення24.01.2023
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу108728027
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —752/131/23

Ухвала від 24.01.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні