Рішення
від 01.02.2023 по справі 672/994/22
ГОРОДОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №672/994/22

Провадження №2/672/115/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 лютого 2023 року м.Городок

Городоцький районний суд Хмельницької області у складі:

головуючої судді Пономаренко Л.Е.,

за участю секретаря судового засідання Ратушняк Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Городку Хмельницької області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Городоцької міської ради Хмельницького району Хмельницької області про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про визнання за нею права власності в порядку спадкування за заповітом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на домоволодіння, яке розташоване по АДРЕСА_1 . Після смерті батька, позивачка, як спадкоємець за заповітом оформила частину спадкового майна у вигляді земельної ділянки. Проте позивач не може оформити право власності на домоволодіння, оскільки відсутній правовстановлюючий документ на нього.

В судове засідання позивач та його представник не з`явилися, попередньо до суду надійшла заява про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримав.

Представник Городоцької міської ради в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги визнав.

У зв`язку з неявкою сторін фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що домоволодіння АДРЕСА_1 , збудоване в 1935 році, згідно по господарського обліку с.Кузьмин (книга №4, особовий рахунок № НОМЕР_1 ) станом на 01.01.1992 належало ОСОБА_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер.

За життя 25.03.2010 ОСОБА_2 склав заповіт на ім`я ОСОБА_1 , за змістом якого заповідав їй все своє майно.

Згідно матеріалів витребуваної судом спадкової справи, відкритої після смерті ОСОБА_2 , ОСОБА_1 у встановлений законом строк звернулася з заявою про прийняття спадщини, а ОСОБА_3 (дружина померлого) відмовилася від свого права на обов`язкову частку у спадщині.

В подальшому ОСОБА_1 оформила частину спадкового майна, що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за заповітом. В видачі їй свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок АДРЕСА_1 після смерті ОСОБА_2 відмовлено через відсутність документів, що встановлюють право власності спадкодавця на зазначений будинок.

Відповідно дост. 178 ЦК України, об`єкти цивільних прав можуть вільно відчужуватися або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування.

Відповідно дост.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ч.1ст. 1216 ЦК Україниспадкуваннямєперехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичноїособи,якапомерла(спадкодавця),до іншихосіб (спадкоємців).

Спадковим правом визначено, що право на спадкування мають особи, визначені в заповіті.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 своєчасно прийняла спадщину після смерті свого батька ОСОБА_2 .. Інші спадкоємці, які прийняли спадщину, відсутні.

Згідно ч.1 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до п. 5ст.1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1ст.1296 ЦК Україниспадкоємець, який прийняв спадщину може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Згідно ч. 1ст.1297 ЦК Україниспадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Згідно постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування», свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Позивач оформити право власності на домоволодіння не може, оскільки спадкодавцями за життя не виготовлявся правовстановлюючий документ на нього, про що свідчать копія довідки КП «Городоцьке бюро технічної інвентаризації» №462 від 08 грудня 2022 року, постанова приватного нотаріуса Хмельницького районного нотаріального округу Хмельницької області Якимишина С.Є. про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 12 грудня 2022 року, а тому її право підлягає захисту в судовому порядку.

Чинне законодавство не встановлює обов`язку вводити в експлуатацію індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, збудовані у період до 5 серпня 1992 року.

Фактичноєдиним документом, що засвідчує факт існування об`єкта нерухомого майна й містить його технічні характеристики, єтехнічний паспортна такий об`єкт

В технічному паспорті, виготовленому на ім`я ОСОБА_1 зазначено рік забудови будинку 1935 рік.

Згідно звіту технічного стану спірного житлового будинку, будинок знаходиться в задовільному стані та придатний для проживання.

Визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому наявні достатні підстави для задоволення позовних вимог.

Керуючись ст. ст.89, 206, 263-265, 354 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Городоцької міської ради Хмельницького району Хмельницької області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на домоволодіння, яке розташоване по АДРЕСА_1 , до складу якого входить: глинобитний житловий будинок «А», загальною площею 53,2 кв.м., житловою площею 38,3 кв.м., камінний цегляний хлів «Б», загальною площею 55,9 кв.м., цегляний туалет «В», загальною площею 1,9 кв.м., цегляна літня кухня «Г», загальною площею 45,6 кв.м., металева огорожа «N».

Апеляційна скарганарішеннясуду можебутиподанапротягом тридцятиднівздня проголошення рішення до Хмельницького апеляційного суду безпосередньо або через Городоцький районний суд Хмельницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Відомості про учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Представник позивача: Гризовський Ігор Сергійович, місце знаходження: АДРЕСА_3 .

Відповідач: Городоцька міська рада Хмельницької області, код ЄДРПОУ 38823893, місце знаходження: вул.Грушевського,буд.53,м.Городок Хмельницький район Хмельницька область, 32000.

Суддя Л.Е.Пономаренко

Дата ухвалення рішення01.02.2023
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу108733202
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —672/994/22

Рішення від 01.02.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Пономаренко Л. Е.

Ухвала від 11.01.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Пономаренко Л. Е.

Ухвала від 19.12.2022

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Пономаренко Л. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні