Рішення
від 26.01.2023 по справі 676/4989/22
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 2/676/448/23

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У К Р А Ї Н И .

16 січня 2023 року. м. Кам"янець- Подільський

Кам`янець- Подільський міськрайонний суд Хмельницької області.

в складі : головуючої судді - Семенюк В.В.

за участю секретаря судового засідання Сенчишеної Р.М.

справа № 676/4989/22

позивачки - ОСОБА_1

представників позивачки - ОСОБА_2 , ОСОБА_3

представника третьої особи - Зюзіної Т.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Об"єднання співвласників багатоповерхового будинку "НАШ

ДІМ +2020", третя особа без самостійних вимог на стороні позивача : Департамент житлово-комунального господарства Кам"янець-Подільської міської ради, про визнання права власності на майно за набувальною давністю,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом до Об"єднання співвласників багатоповерхового будинку "НАШ ДІМ +2020"про визнання права власності на майно за набувальною давністю.

Ухвалою суду від 30.09.2022 року відкрито провадження у справі та призначено до розгляду в підготовчому судовому засіданні за правилами загального провадження.

Ухвалою суду від 26 грудня 2022 року залучено до справи третю особу без самостійних вимог Департамент житлово-комунального господарства Кам`янець-Подільської міської ради.

У підготовчому судовому засіданні суд з`ясував відношення сторін до позову. Крім того, при вивченні матеріалів справи встановлено, що представник відповідача Управитель ОСББ «Наш Дім + 2020» Григоренко І.Г. надіслав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, позов визнає і не заперечує, щодо його задоволення.

Частиною 3 статті 200 ЦПК України передбачено, що суд за результатами підготовчого провадження ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем

Позивачка, обгрунтовуючи позовні вимоги,вказує, що вона , разом зі своєю сім`єю, як член житлово-будівельного кооперативу «Темп», в 1992 році вселилась в двокімнатну квартиру АДРЕСА_1 , житловою площею 27,6 кв.м., вартість пайового внеску повністю виплатила в 1994 році. 01 лютого 1997 року вона звернулась до голови Правління ЖБК «Темп» із заявою про передачу їй в користування підсобного приміщення (колясочної), що є суміжним, з належною їй на праві власності квартирою АДРЕСА_1 , для переобладнання її в житлову кімнату та використання її, як житлового приміщення (житлової кімнати). Вказана заява була винесена на розгляд загальних зборів членів ЖБК «Темп». Загальні збори членів ЖБК «Темп» 26 лютого 1997 року одноголосно прийняли рішення про передачу їй в постійне користування допоміжного приміщення (колясочної) площею 7,6 кв.м., суміжного, з належною їй квартирою, що підтверджується Протоколом № 1 від 26. лютого 1997 року загальних зборів членів ЖБК «Темп». В подальшому ЖБК «Темп» було реарганізовано в Об`єднання співвласників багатоповерхового будинку «НАШ ДІМ + 2020».

Таким чином, з лютого 1997 року вона і її сім`я своїми власними силами та коштами відремонтували вказане приміщення площею 7,6 кв.м. та привели його в придатний для проживання стан, технічно приєднали вказане приміщення до належної їй квартири АДРЕСА_2 , облаштувавши вхід у вказану кімнату з коридору належної їй квартири.

З того часу вона і її сім`я відкрито користуються вказаною житловою кімнатою площею 7,6 кв.м., утримують її власними коштами та власними силами, а також оплачують комунальні платежі, із врахуванням користування вказаною кімнатою площею 7,6 кв.м., що підтверджується Довідкою № 49 від 26.07.2022 року та Листом № 55 від 08.07.2021 року, виданими Управителем ОСББ «НАШ ДІМ + 2020».

01 вересня 2014 року Кам`янець-Подільським міжміським бюро технічної інвентаризації було складено Технічний паспорт квартири АДРЕСА_1 , до складу якої вже було включено житлову кімнату площею 7,6 кв.м.. Вважає, що вона є добросовісним володільцем вказаного приміщення, оскільки почала користуватись та володіти ним відкрито та зі згоди Загальних зборів членів ЖБК «Темп» від 26 лютого 1997 року.

Таким чином, станом на сьогодні, вона та її сім`я відкрито, безперервно та безспірно користуються вказаною кімнатою 25 років 08 місяців, весь цей час вони утримують вказану нерухомість та сплачує усі необхідні комунальні платежі із розрахунку користування й цією житловою площею.

Тому, з огляду на викладене, вважає за необхідне звернутись з позовом до суду до ОСББ «НАШ ДІМ + 2020» про визнання за нею права власності за набувальною давністю на допоміжне приміщення (колясочної) площею 7,6 кв.м., суміжне з квартирою АДРЕСА_1 та технічно включене до її складу та просить суд визнати за нею право власності на допоміжне приміщення площею 7,6 кв.м., суміжне з квартирою АДРЕСА_1 та технічно включене до складу вказаної квартири за набувальною давністю.

Представник відповідача ОСББ «НАШ ДІМ + 2020» Григоренко І.Г. звернувся до суду із відзивом на позов, в якому факти, викладені ОСОБА_1 підтверджує, вказуючи, що вони відповідають дійсності, оскільки загальні збори членів ЖБК «Темп» одноголосно прийняли рішення про передачу в постійне користування допоміжного приміщення площею 7,6 кв.м., яке суміжне з квартирою АДРЕСА_2 , яка належить ОСОБА_1 . З лютого 1997 року позивачка приєднала технічно вказане приміщення до своєї квартири, переобладнала його до житлової кімнати та безперервно користується вказаною кімнатою майже 26 років та весь цей час утримує її та сплачує усі необхідні комунальні платежі з розрахунку користування й цією житловою площею. З вищенаведених причин позов визнають і не заперечують проти задоволення його судом.

Позивачка ОСОБА_1 та представники позивачки ОСОБА_3 та ОСОБА_2 в судовому засіданні позов підтримали та просили його задовольнити.

Представник відповідача управитель ОСББ «НАШ ДІМ» +2020» Григоренко І.Г. в судове засідання не з`явився та звернувся до суду із заявою про розгляд справи у його відсутності , позов визнає та не заперечує проти його задоволення.

Представник третьої особи Зюзіна Т.В. в судовому засіданні проти позову заперечує, вказавши, що усі допоміжні приміщення у багатоквартирному будинку співвласників належать співвласникам вказаного будинку у рівних частках, крім того, вказала, що ніякого відношення до власності ОСББ «НАШ ДІМ + 2020» Департамент житлово-комунального господарства Кам`янець-Подільської міської ради не має.

Суд розглядає справу у відсутності представника відповідача, на підставі наявнихматеріалів справи.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України.

Суд, заслухавши учасників судового процесу та вивчивши матеріали справи, дослідивши докази по справі, встановив наступне.

Відповідно до ордеру на жиле приміщення в будинку житлово-будівельного кооперативу, серії КП № 000070, виданого виконавчим комітетом Кам`янець-Подільської міської Ради народних депутатів від 18.04.1992 року на підставі рішення загальних зборів членів ЖБК №8 від 18.01.1992 року, затвердженого рішенням виконавчого комітету Кам`янець-Подільської міської Ради народних депутатів від 20.02.1992 року № 84-а, ОСОБА_1 , члену ЖБК-37 «Темп» , з сім`єю з 4 осіб на право заняття жилого приміщення житловою площею 27,6 кв.м., що складається з 2-х кімнат в квартирі ізольованій за адресою АДРЕСА_3 .

Встановлено, що позивачка, разом зі своєю сім`єю, як член житлово-будівельного кооперативу «Темп», в 1992 році вселилась в двокімнатну квартиру АДРЕСА_1 , житловою площею 27,6 кв.м., вартість пайового внеску повністю виплатила в 1994 році і 01 лютого 1997 року звернулась до голови Правління ЖБК «Темп» із заявою про передачу їй в користування підсобного приміщення (колясочної), що є суміжним, з належною їй на праві власності квартирою АДРЕСА_1 , для переобладнання її в житлову кімнату та використання її, як житлового приміщення. Одноголосним рішенням загальних зборів членів ЖБК «Темп» 26 лютого 1997 року було передано позивачці в постійне користування допоміжне приміщення (колясочну) площею 7,6 кв.м., суміжного, з належною їй квартирою, що підтверджується Протоколом № 1 від 26. лютого 1997 року загальних зборів членів ЖБК «Темп». В подальшому ЖБК «Темп» було реарганізовано в Об`єднання співвласників багатоповерхового будинку «НАШ ДІМ + 2020».

Таким чином, з лютого 1997 року позивачка і її сім`я своїми власними силами та коштами відремонтували вказане приміщення площею 7,6 кв.м. та привели його в придатний для проживання стан, технічно приєднали вказане приміщення до належної їй кварти АДРЕСА_2 , облаштувавши вхід у вказану кімнату з коридору належної їй квартири, що підтверджується Технічним паспортом квартири АДРЕСА_1 , до складу якої вже було включено житлову кімнату площею 7,6 кв.м..

Також встановлено, що з того часу позивачка та її сім`я відкрито користуються вказаною житловою кімнатою площею 7,6 кв.м., утримують її власними коштами та власними силами, а також оплачують комунальні платежі, із врахуванням користування вказаною кімнатою площею 7,6 кв.м., що підтверджується Довідкою № 49 від 26.07.2022 року та Листом № 55 від 08.07.2021 року, виданими Управителем ОСББ «НАШ

ДІМ + 2020».

Відповідно до ч. 1 ст. 344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п`яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Крім того, за набувальною давністю може бути набуто право власності на нерухоме майно, яке не має власника, або власник якого невідомий, або власник відмовився від права власності на належне йому нерухоме майно та майно, що придбане добросовісним набувачем і у витребуванні якого його власнику було відмовлено.

Виходячи зі змісту ст.344ЦК України та п. 9 Постанови №5 Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 07 лютого 2014 року «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав» інститут набувальної давності базується на сукупності таких обставин: тривалого добросовісного, відкритого та безперервного володіння майном як своїм власним. Тривалість володіння передбачає, що має закінчиться визначений законодавством строк перебування речі у володінні певної особи.

Відкритість та безперервність володіння теж є необхідними умовами для набуття права власності за набувальною давністю і означають, що володілець володіє річчю відкрито, без таємниць, а також те, що протягом зазначеного в законі строку володілець не вчиняв дій, що свідчили б про визнання ним обов`язку повернути річ власнику, а також йому не пред`являвся правомочною особою позов про повернення майна.

Володіння визнається відкритим, якщо особа не приховувала факт знаходження майна в її володінні. Вжиття звичайних заходів щодо забезпечення охорони майна не свідчить про приховування цього майна.

Володіння визнається безперервним, якщо воно не переривалось протягом всього строку набувальної давності. У разі втрати не із своєї волі майна його давнісним володільцем та повернення цього майна протягом одного року або пред`явлення протягом цього строку позову про його витребування набувальна давність не переривається (частина третя статті 344 ЦК). Не переривається набувальна давність, якщо особа, яка заявляє про давність володіння, є сингулярним чи універсальним правонаступником, оскільки в цьому разі вона може приєднати до часу свого володіння увесь час, протягом якого цим майном володіла особа, чиїм спадкоємцем (правонаступником) вона є (частина друга статті 344 ЦК).

Відповідно до п.13 Постанови №5 Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 07 лютого 2014 року «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав» можливість пред`явлення до суду позову про визнання права власності за набувальною давністю випливає з положень статей 15, 16 ЦК, а також частини четвертої статті 344 ЦК, згідно з якими захист цивільних прав здійснюється судом шляхом визнання права. У зв`язку з цим особа, яка заявляє про давність володіння і вважає, що у неї є всі законні підстави бути визнаною власником майна за набувальною давністю, має право звернутися до суду з позовом про визнання за нею права власності.

Відповідачем за позовом про визнання права власності за набувальною давністю є попередній власник майна або його правонаступник. У разі якщо попередній власник нерухомого майна не був і не міг бути відомим давнішньому володільцю, то відповідачем є орган, уповноважений управляти майном відповідної територіальної громади.

Враховуючи те, що ОСОБА_1 відкрито та безперервно на протязі 26 років володіє та користується допоміжним приміщенням площею 7,6 кв.м, а саме з лютого 1997 року приєднала технічно допоміжне приміщення до своєї квартири, переобладнала його до житлової кімнати та весь цей час утримує її та сплачує усі необхідні комунальні платежі з розрахунку користування й цією житловою площею, щопідтверджується доказами, які знайшли своє підтвердження у суді, суд приходить до висновку, що позивачка набула право власності на вказане нерухоме майно за набувальною власністю зі згоди усіх співвласників багатоповерхового будинку і за таких обставин, позов підлягає задоволенню.

На підставі наведеного, ст.ст.15,16,344 ЦК України, п. 9 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07.02.2014 № 5 «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав» та керуючись

ст.ст. 263-265 ЦПК України , суд , -

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер : НОМЕР_1 , право власності за набувальною давністю на підсобне приміщення площею 7,6 кв.м., суміжне з квартирою АДРЕСА_1 , яке технічно включене до складу вказаної квартири.

Рішення суду набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга на протязі 30 днів з дня його проголошення

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення , має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення.

Дата складення повного судового рішення - 26 січня 2023 року.

Суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду : Семенюк В.В.

Дата ухвалення рішення26.01.2023
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу108733256
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на майно за набувальною давністю

Судовий реєстр по справі —676/4989/22

Рішення від 26.01.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

Рішення від 16.01.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

Ухвала від 26.12.2022

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

Ухвала від 30.09.2022

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні