Ухвала
від 02.02.2023 по справі 148/72/23
ТУЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 148/72/23

Провадження №2/148/205/23

У Х В А Л А

Іменем України 02 лютого 2023 року Тульчинський районний суд

Вінницької області

в складі: головуючого судді Ковганича С.В.,

при секретарі Мрочко Т.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в місті Тульчині за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Тульчинської міської територіальної громади про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні суду перебуває вищевказана справа.

В підготовче засідання позивач не з`явилася, подала до суду заяву, згідно якої просить перенести судове засідання та залучити в якості третьої особи ОСОБА_2 на стороні позивача та витребувати з Тульчинської державної нотаріальної контори копію спадкової справи після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник відповідача в підготовче засідання не з`явилась, в матеріалах справи наявне клопотання від неї, згідно якого вона просить проводити розгляд справи у відсутність представника Тульчинської міської ради, позов підтримує, проти задоволення позову не заперечує.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою учасників справи, суд вважає можливим розглянути заяву позивача про залучення третьої особи та витребування доказів без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши заяву позивача, вивчивши матеріали справи, суд вважає, що її слід задовольнити, виходячи з наступних підстав.

Згідно п.4, 10 ч.2 ст.197 ЦПК України, у підготовчому судовому засіданні суд: вирішує питання про вступ у справу інших осіб, вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Відповідно до ч. 1, 3, 5, 7 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

З оглядуна викладене, враховуючи,що позивачзвернулась досуду звідповідною заявоюдо закінченняпідготовчого провадження,беручи доуваги,що предметомпозову євизначення додатковогостроку наприйняття спадщини та рішення суду може вплинути на права та обов`язки ОСОБА_4 , яка являлася спадкоємицею майна ОСОБА_3 за заповітом, однак відмовилась від неї, суд вважає за необхідне залучити її в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Щодо вимоги позивача про витребовування доказів, то суд виходить з наступного.

Згідно з ч.1 ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч.1 ст 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Враховуючи обставини справи та беручи до уваги, що інформація, яка міститься у витребовуваних документах є конфеденційною і може мати суттєве значення для правильного та об`єктивного розгляду справи, не може бути надана особисто позивачу, невжиття заходів щодо витребування доказів може заподіяти шкоду правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення, або захист цих прав, свобод та інтересів стане не можливим без вжиття таких заходів, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, суд приходить до висновку, що вимога позивача є обгрунтованою і підлягає задоволенню.

Разом з тим, відповідно до п. 2, 3 ч. 2 ст. 198 ЦПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: залучення до участі або вступу у справу третьої особи; в інших випадках, коли питання, визначені ч.2 ст. 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає необхідним відкласти підготовче засідання.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.84,197, 198 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Заяву позивача про залучення третьої особи та витребування доказів задовольнити.

Залучити до участі в справі за позовом ОСОБА_1 до Тульчинської міської територіальної громади про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - ОСОБА_2 , зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 .

Роз`яснити третій особі, що вона має процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 ЦПК України.

Зобов`язати позивача не пізніше двох днів з дня отримання копії даної ухвали направити третій особі копії позовної заяви з додатками та надати до суду докази такого направлення.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору у строк до 15.02.2022 має право подати пояснення щодо позову, викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову у порядку, передбаченому ст. 181, 192 ЦПК України.

Витребувати з Тульчинської державної нотаріальної контори належним чином завірену копію спадкової справи спадкодавця ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Строк надання доказів визначити до 15.02.2023.

Розяснити Тульчинській державній нотаріальній конторі, що докази, які вимагає суд, направляються до суду безпосередньо. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Підготовче засідання у справі відкласти на 21.02.2023 на 09:00 годину.

Копію ухвали для виконання направити позивачу та до Тульчинської державної нотаріальної контори, місцезнаходження якої: вул. М.Леонтовича, 47, м.Тульчин, Вінницька область, 23600 та до відома відповідачу та третій особі.

Ухвала судуоскарженню непідлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення02.02.2023
Оприлюднено03.02.2023

Судовий реєстр по справі —148/72/23

Рішення від 21.02.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні