Ухвала
від 02.02.2023 по справі 910/1672/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

02.02.2023Справа №910/1672/22Суддя Господарського суду міста Києва Морозов С.М., розглянувши без повідомлення сторін

клопотання представника ОСОБА_1

про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції

у справі

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Голден Фінанс Груп", м. Київ

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Агровал", м. Херсон

2. ОСОБА_2 , м. Харків

3. ОСОБА_1 , Черкаська область, м. Золотоноша

4. Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "АРБ Інвестменс", м. Дніпро

про визнання права вимоги, визнання права іпотекодержателя та звернення стягнення на майно, -

ВСТАНОВИВ:

04.02.2022 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Голден Фінанс Груп" (позивач) подала до Господарського суду міста Києва позовну заяву про:

- визнання за Товариством з обмеженою відповідальністю "Голден Фінанс Груп" права вимоги за Кредитним договором №КЛ-10323/1-980 відновлювальної відкличної кредитно лінії від 18.02.2014 року;

- визнання за Товариством з обмеженою відповідальністю "Голден Фінанс Груп" права іпотекодержателя за Іпотечним договором від 18.02.2014 року;

- визнання за Товариством з обмеженою відповідальністю "Голден Фінанс Груп" права іпотекодержателя за Іпотечним договором від 17.04.2014 року;

- в рахунок погашення заборгованості Товариства з обмеженою відповідальністю "Агровал" за Кредитним договором №КЛ-10323/1-980 відновлювальної відкличної кредитної лінії від 18.02.2014 року у сумі 1 155 821,43 грн звернути стягнення на: 1) предмет іпотеки: 3-кімнатна квартира зі всіма об`єктами функціонально пов`язаними з цим нерухомими майном загальною площею 75,8 кв.м., житловою площею 51,7 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ; 2) предмет іпотеки - земельна ділянка площею 0,0759 га, цільове призначення якої - обслуговування житлового будинку і господарських будівель, кадастровий номер 8000000000:72:267:0039, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , у спосіб продажу шляхом проведення електронного аукціону у межах процедури виконавчого провадження за початковою ціною, встановлено на рівні, не нижчому за звичайні ціни на цей вид майна, на підставі оцінки, проведеної суб`єктом оціночної діяльності/незалежним експертом на стадії оцінки майна під час проведення виконавчих дій згідно Закону України "Про виконавче провадження".

Ухвалою від 09.02.2022 року було вирішено звернутись до Головного управління ДМС у Харківській області та Золотоніського районного відділу ДМС України із запитами щодо доступу до персональних даних фізичної особи ОСОБА_2 (реєстраційний номер НОМЕР_1 ) та ОСОБА_1 (реєстраційний номер НОМЕР_2 ).

25.04.2022 року від Золотоніського районного відділу ДМС України до суду надійшов лист №7118-164/7118.1-22 від 23.02.2022 року, в якому зазначено, що 04.04.2016 року повноваження з приводу реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання покладені на органи реєстрації, виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад, у зв`язку з чим задля надання відомостей про реєстрацію місця проживання громадянина ОСОБА_1 необхідно звернутись до відділу ЦНАП у місті Золотоноша виконавчого комітету Золотоніської міської ради.

Ухвалою від 02.05.2022 року було вирішено звернутися до Відділу ЦНАП у місті Золотоноша виконавчого комітету Золотоніської міської ради із запитом щодо доступу до персональних даних фізичної особи ОСОБА_1 (реєстраційний номер НОМЕР_2 ).

17.05.2022 року від Відділу ЦНАП у місті Золотоноша виконавчого комітету Золотоніської міської ради надійшов лист №166 від 12.05.2022 року, в якому зазначено, що ЦНАП немає технічної можливості надавати актуальну та достовірну інформацію про місце реєстрації проживання фізичних осіб.

20.06.2022 року від ГУ ДМС у Харківській області надійшла відповідь, відповідно до якої адресою місця проживання ОСОБА_2 зазначено: АДРЕСА_3 .

Ухвалою від 01.07.2022 року було вирішено звернутися до ДМС України із запитом щодо доступу до персональних даних фізичної особи ОСОБА_1 (реєстраційний номер НОМЕР_2 ), за формою, наведеною в додатку №3 до Правил реєстрації місця проживання, затверджених Постановою КМУ №207 від 02.03.2016 та зобов`язано ДМС України надати інформацію про місце проживання (перебування) фізичної особи ОСОБА_1 (реєстраційний номер НОМЕР_2 ).

25.11.2022 року від ДМС України до суду надійшла відповідь №6.2-7932/6-22 від 14.11.2022 року із зазначенням місця реєстрації ОСОБА_1 .

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.12.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 07.02.2023.

01.02.2023 до суду від представника ОСОБА_1 надійшло клопотання про розгляд справи у режимі відеоконференції у приміщенні Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області.

Відповідно до ч. ч. 5, 7 статті 197 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду, визначеному судом. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

Випадки, в яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, у законі не визначені.

Відтак, необхідність проведення відповідного судового засідання у режимі відеоконференції визначається з урахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень учасниками справи, які з незалежних від них причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов`язковою. Призначення судових засідань у режимі відеоконференції повинно здійснюватись у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник справи не може брати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи. При цьому, постановлення ухвали про участь учасника судового процесу в судовому засіданні в режимі відеоконференції є правом, а не обов`язком суду.

Представник в поданому клопотанні зазначає про наявні обмеження, що діють під час режиму воєнного стану, складнощі у транспортному сполученні, а також необхідність дотримання обмежувальних заходів під час оголошення повітряних тривог, а тому просить задовольнити його клопотання.

Враховуючи вищезазначені положення чинного законодавства, винесення ухвали про розгляд справи в режимі відеоконференції є правом суду, яке реалізується за наявності технічної можливості для проведення судового засідання в режимі відеоконференції у справі, в якій дана сторона бере участь.

При цьому, виключний перелік випадків, у яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, законом не визначений, в зв`язку з чим необхідність проведення судового засідання в режимі відеоконференції визначається у кожному окремому випадку, з урахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень залучених спеціалістів чи інших учасників процесу, які за станом здоров`я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов`язковою.

Призначення судового засідання у режимі відеоконференції має здійснюватись у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник судового процесу позбавлений можливості приймати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

Проведення відеоконференції позбавляє можливості учасника процесу, який за допомогою відеоконференції бере участь у засіданні суду, подати докази під час судового засідання, знайомитись з матеріалами справи, брати участь в огляді наданих іншою стороною документів. До того ж, під час судового засідання особа, що бере участь у засіданні, встановлюється судом, що розглядає справу, за оригіналом документа, який пред`являється суду. У випадку участі особи у відеоконференції можливість суду перевірити особу стає проблематичною. Тобто всі ці обставини ведуть до звуження обсягу реалізації прав учасників судового процесу, а тому призначення судового засідання у режимі відеоконференції повинно здійснюватись у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник процесу не може брати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи. Також суд вважає, що проведення судового засідання у цій справі в режимі відеоконференції може значно ускладнити розгляд справи та збільшить час проведення судового засідання.

Судом також враховано технічну неможливість у Господарського суду міста Києва на проведення судових засідань в режимі відеоконференції, оскільки на даний час в суді наявні лише два зали судового засідання, обладнані технічними засобами для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, зі щільним графіком проведення судових засідань, оскільки ухвали про проведення судових засідань в режимі відеоконференції, надходять з усіх регіонів України.

Враховуючи викладене та приймаючи до уваги технічну неможливість у Господарського суду міста Києва на проведення судового засідання у справі №910/1672/22 призначеного на 07.02.2023 в режимі відеоконференції, суд дійшов висновку про відмову в задоволенні клопотання представника ОСОБА_1 надійшло клопотання про розгляд справи у режимі відеоконференції у приміщенні Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області.

Разом з тим, суд повідомляє про можливість участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою модулю відеоконференцзв`язку ВКЗ (https://vkz.court.gov.ua).

Керуючись ст. ст. 197, 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. В задоволенні клопотання представника ОСОБА_1 надійшло клопотання про розгляд справи №910/1672/22 у режимі відеоконференції у приміщенні Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області відмовити.

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя С. МОРОЗОВ

Дата ухвалення рішення02.02.2023
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу108738283
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права вимоги, визнання права іпотекодержателя та звернення стягнення на майно

Судовий реєстр по справі —910/1672/22

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 22.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 16.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 04.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні