Рішення
від 02.02.2023 по справі 940/1310/22
ТЕТІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

02.02.2023 Провадження по справі № 2/940/106/23

Справа № 940/1310/22

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

02 лютого 2023 року Тетіївський районний суд Київської області в складі :

головуючого судді : Косович Т.П.

при секретарі : Козуб І.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тетієві в порядку спрощеного провадження цивільну справу за позовом акціонерного товариства «ОТП Банк» до ОСОБА_1 про стягнення кредитної заборгованості,

встановив:

АТ «ОТП Банк» звернулося до суду з позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 32396,06 гривень заборгованості за кредитним договором № 2022750764 від 09.02.2019 року та судові витрати по справі.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що 09.02.2019 року між АТ «ОТП Банк» та ОСОБА_1 було укладено кредитний договір № 2022750764, який за своєю правовою природою є змішаним договором кредитного договору та договору про відкриття поточного (карткового) рахунку та надання електронного платіжного засобу.

На підставі даного договору банк відкрив ОСОБА_1 поточний (картковий) рахунок НОМЕР_1 , надав електронний платіжний засіб, зокрема електронну картку MC Gold, валюта UAH, відкрив кредитну лінію в сумі 1500 гривень з можливістю збільшення відповідно до кредитного договору на строк 36 місяців з правом пролонгації на споживчі цілі, а також надав кредит в сумі 5249 гривень на строк 24 місяці на придбання товару зі сплатою відсотків за користування кредитними коштами.

На виконання умов вищевказаного договору АТ «ОТП Банк» свої зобов`язання по видачі відповідних сум кредиту виконав повністю.Проте відповідач взяті на себе зобов`язання за кредитним договором належним чином не виконує, погашення кредитної заборгованості та відсотків за користування кредитними коштами не здійснює, внаслідок чого станом на 07.10.2022 року має заборгованість загальною сумою 32396,06 гривень, яку позивач просить стягнути в примусовому порядку.

Відповідно до ч. 5 ст. 279 ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

При цьомувідповідач ОСОБА_1 ухвалу провідкриття провадженнята позовнузаяву здоданими донеї копіямидокументів неотримав,дані документи, надіслані йому рекомендованим листом з повідомленням на адресу зареєстрованого місця проживання, повернулися до суду не врученими за відсутністю адресата.

Відповідно до постанови Верховного Суду від 27.07.2022 року у справі № 908/3468/13, направлення листа рекомендованою кореспонденцією на дійсну адресу є достатнім для того, щоб вважати повідомлення належним, оскільки отримання зазначеного листа адресатом перебуває поза межами контролю відправника, у цьому випадку, суду.

Судова повістка вважається врученою в день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження (постанова Верховного Суду від 12.10.2022 року у справі № 727/5718/21), а тому в даному випадку надіслані ОСОБА_1 документи вважаються врученими 23.01.2023 року.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши матеріали справи та дослідивши письмові докази, вважає, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

В судовому засіданні встановлено, що 09.02.2019 року між АТ «ОТП Банк» та ОСОБА_1 було укладено кредитний договір № 2022750764, відповідно до умов якого банк відкрив останньому поточний (картковий) рахунок НОМЕР_1 , надав електронний платіжний засіб, зокрема електронну картку MC Gold, валюта UAH, відкрив кредитну лінію в сумі 1500 гривень з можливістю збільшення відповідно до кредитного договору на строк 36 місяців з правом пролонгації на споживчі цілі, а також надав кредит в сумі 5249 гривень на строк 24 місяці на придбання товару зі сплатою відсотків за користування кредитними коштами (копія кредитного договору з додатками - а.с. 4-11).

Своєю розпискою ОСОБА_1 підтвердив, що ним отримана картка на його ім`я, підпис в розписці ідентичний підпису на картці, з правилами користування карткою та діючими тарифами АТ «ОТП Банк» він ознайомлений (а.с. 13).

На виконання умов вищевказаного договору АТ «ОТП Банк» свої зобов`язання по видачі відповідних сум кредиту виконав повністю, що підтверджується, зокрема, копією специфікації до кредитного договору (а.с.14). Проте відповідач взяті на себе зобов`язання по виплаті кредитних коштів та процентів за користування ними у строки, визначені договором, не виконав, внаслідок чого станом на 07.10.2022 року має заборгованість за кредитним договором № 2022750764 від 09.02.2019 року в сумі 32396,06 гривень, з яких 26300 грн. - заборгованість за тілом кредиту та 6096,06 грн - заборгованість за відсотками (розрахунок заборгованості а.с. 19-34, звіт-рахунок по картковому рахунку ОСОБА_1 № НОМЕР_1 за період з 15.02.2019 року по 07.10.2022 року а.с. 35-63).

Відповідно до пункту 1 частини другоїстатті 11 ЦК Українипідставою виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори й інші правочини.

Відповідно до ст. 1054 ЦК України за кредитним договором кредитодавець зобов`язується надати грошові кошти позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. Якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами, то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася та сплати процентів.

Відповідно до ст.ст. 525,526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Ст. 530 ЦК України визначає, що якщо у зобов`язанні встановлений строк( термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов визначених змістом зобов`язання, тобто ухиляючись від сплати заборгованості за кредитом, відповідач порушує зобов`язання за даним договором.

Згідност. 611 ЦК Україниу разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Частиною 1статті 1050 ЦК Українипередбачено, що якщо позичальник своєчасно не повернувсумупозики,він зобов`язанийсплатити грошову суму відповідно достатті 625 цього Кодексу -боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу та три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Разом з тим, статтею 536 ЦК України встановлено, що за користування чужими грошовими коштами боржник зобов`язаний сплачувати проценти, якщо інше не встановлено договором між фізичними особами. Розмір процентів за користування чужими грошовими коштами встановлюється договором, законом або іншим актом цивільного законодавства.

Частиною першоюстатті 1048 ЦК Українипередбачено, що позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

Згідно до ч. 1ст. 76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, які мають значення для вирішення справи.

Частиною 2статті 77 ЦПК Українивстановлено, що предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухвалені судового рішення.

Відповідно ч. 1ст. 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною 5статті 81 ЦПК Українидокази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

З боку відповідача не надано до суду жодних пояснень, заперечень та відзиву щодо позовних вимог позивача, а також у відповідності до вимогст. 81 ЦПК Українижодного належного та допустимого доказу в спростування доводів позивача щодо нарахованих сум.

Таким чином, виходячи зі змісту заявлених позовних вимог, аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд вважає, що позовні вимоги позивача необхідно задовольнити повністю, оскільки відповідачем порушено умови кредитного договору № 2022750764від 09.02.2019року та не виконано взятих на себе зобов`язань.

Крім того, відповідно до ст. 264 ЦПК України, суд під час ухвалення судового рішення вирішує питання як розподілити між сторонами судові витрати. При цьому відповідно до ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог ,інші судовівитрати,пов`язані зрозглядом справи, у разі задоволення позову покладаються на відповідача. Розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Як встановлено в судовому засіданні, позивач поніс судові витрати у вигляді сплаченого судового збору в сумі 2481 гривня як передбачено ч. 2 ст. 4 З «Про судовий збір» станом на 01.01.2022 року, що підтверджується платіжним дорученням № 2901546566 від 10.11.2022 року (а.с. 3), а тому суд у відповідності ст. 141 ЦПК України стягує його з відповідача.

Керуючись ст.ст. 525-527, 530, 610, 625, 629, 1050, 1054 ЦКУкраїни, ст.ст. 141, 258, 259, 263-265, 268, 273, 279, 354 ЦПК України, суд

ухвалив:

Позовні вимоги акціонерного товариства «ОТП Банк» до ОСОБА_1 про стягнення кредитної заборгованості задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ,зареєстрованого заадресою: АДРЕСА_1 ,на користьакціонерного товариства«ОТП Банк»,код ЄДРПОУ21685166, юридична адреса: 01033, Україна, м. Київ, вул. Жилянська, 43, заборгованість за кредитним договором № 2022750764 від 09.02.2019 року в сумі 32396 (тридцять дві тисячі триста дев`яносто шість) гривень 06 копійок та судові витрати у вигляді сплаченого судового збору в сумі 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) гривня.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: Т.П.Косович

Дата ухвалення рішення02.02.2023
Оприлюднено06.02.2023

Судовий реєстр по справі —940/1310/22

Рішення від 02.02.2023

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

Ухвала від 11.01.2023

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні