Рішення
від 02.10.2007 по справі 20-2/344
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

20-2/344

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

Іменем України

РІШЕННЯ

"02" жовтня 2007 р. справа № 20-2/344

За позовною заявою заяви приватного підприємства „Севскладсервіс”

                   (99011, м. Севастополь, пр. Генерала Острякова, 171/1 )

до відповідача відкритого акціонерного товариства „АТП-1263”

(95022, м. Сімферополь, вул. Глінки, 63)

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Севастопольська міська Рада (99011, м. Севастополь, вул. Леніна, 3)

Севастопольське міське головне управління земельних ресурсів

                  (99011, м. Севастополь, вул. Леніна, 2)

про усунення перешкод у користуванні майном

Суддя Шевчук Н.Г.

Представники:

позивач - Васильченко Ф.А., довіреність б\н від 03.09.2007;

                 Кабанов Є.К., паспорт  АР 147039 від 19.02.1999;

відповідач –не з'явився.

треті особи:

Севастопольська міська Рада –Чиркова О.М., довіреність № 0315/2294 від 20.06.2007;

Севастопольське міське головне управління земельних ресурсів –не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:

Приватне підприємство „Севскладсервіс” звернулось до господарського суду із позовною заявою до відкритого акціонерного товариства „АТП-1263” про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою площею 0,4662 га за адресою: м.Севастополь, вул. Промислова, 15, шляхом заборони відкритому акціонерному товариству „АТП-1263” здійснювати будь-які дії відносно приватного підприємства „Севскладсервіс” та інших осіб, які діють в їх інтересах, які перешкоджають вільному  проходу і проїзду до земельної ділянки площею 0,4662 га в межах відповідно плану земельної ділянки, переданої в оренду.

18.09.2007 позивач у порядку статті 22 Господарського процесуального кодексу України уточнив позовні вимоги та просить усунути перешкоди у користуванні орендованою ним земельною ділянкою площею 0,4662 га за адресою: м. Севастополь, вул. Промислова, 15, шляхом передачі відкритим акціонерним товариством „АТП-1263” приватному підприємству „Севскладсервис” ключів від воріт, розташованих по вул. Індустріальна, 14 м. Севастополя на в'їзді до земельної ділянки позивача,  і встановлення режиму вільного проходу та проїзду для приватного підприємства „Севскладсервіс” та інших осіб, які діють в його інтересах, по під'їзних шляхах, які ведуть до орендованої ним земельної ділянки.

          Позовні вимоги мотивовані посиланням на норми статі 152 Земельного кодексу України та тим, що відповідач перешкоджає приватному підприємству „Севскладсервіс” користуватись орендованою земельною ділянкою, а саме: перешкоджає вільному доступу на орендовану земельну ділянку, закривши на замок ворота на проході до цієї земельної ділянки.

Відповідач проти позовних вимог заперечує, посилаючись на те, що у позивача відсутнє право власності на вказану земельну ділянку, а тому стаття 152 Земельного кодексу України, на його думку, застосуванню до спірних правовідносин не підлягає. При цьому відкрите акціонерне товариство „АТП-1263” вважає свої дії правомірними, посилаючись на те, що відкрите акціонерне товариство „АТП-1263”  згідно договору купівлі-продажу є власником майна (в тому числі огорожі і воріт) цілісного майнового комплексу разом із земельною ділянкою по вул. Індустріальна, 14 у м.Севастополі, на якій розташоване це майно (арк.с. 29-30, 68). Відповідач вважає вимоги позивача неправомірними також і з тієї підстави, що орендована позивачем земельна ділянка розташована по вул. Промислова, 15, а тому і доступ до неї повинен бути з  боку вулиці Промислової, а не з вулиці Індустріальної.

Відповідно до пояснень представника Севастопольської міської Ради відкрите акціонерне товариство „АТП-1263” користується земельною ділянкою по вул. Промисловій, 15/Індустріальній, 14 без будь-яких правовстановлюючих документів (арк.с. 82-83)

Відповідач у процесі розгляду справи неодноразово заявляв клопотання про відкладення розгляду справи, а тому чергове таке клопотання від 01.10.2007 (телефонограма  вх. № 43325) судом, зважаючи на відсутність доказів неможливості забезпечення явки представника відповідача, залишене без задоволення.

Залишене також без задоволення клопотання відповідача про залишення позовну без розгляду (арк.с. 37-38), оскільки в силу норми частини 2 статті 16 Господарського процесуального кодексу України зазначений спір підсудний господарському суду міста Севастополя, а тому перебування у провадженні господарського суду Автономної Республіки Крим призначеної до розгляду на 29.10.2007 справи між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав не є підставою для припинення провадження у справі, і тим паче не є підставою для залишення позову без розгляду.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані сторонами та третіми особами докази, заслухавши  представників сторін та третіх осіб, суд

В С Т А Н О В И В :

Приватне підприємство „Севскладсервіс” (далі –ПП „Севскладсервіс”) є користувачем земельної ділянки площею 0,4662 га за адресою: м. Севастополь, вул. Промислова, 15 на підставі договору оренди від 30.03.2006, який укладений між ним та Севастопольською міською Радою на підставі рішення  Севастопольської міської Ради №3833 від 05.10.2005 відповідно до вимог чинного земельного законодавства (арк.с. 8-21).

Статтею 116 Земельного кодексу України встановлено, що громадяни та юридичні особи набувають право власності чи право користування земельною ділянкою на підставі рішень органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування. Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність чи надання їх у користування.

Згідно статті 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, які знаходяться у державній чи комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Право користування земельною ділянкою відповідно до вимог статті 125 Земельного кодексу України виникає після отримання його користувачем документу, який посвідчує право користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Право на оренду земельною ділянки виникає після укладення договору оренди та його державної реєстрації.

З викладеного вбачається, що відповідно до вимог чинного законодавства у ПП „Севскладсервіс” з 21.04.2006, коли відбулась державна реєстрація  (реєстраційний №040665900075)  договору оренди земельної ділянки від 30.03.2006, виникло право користування земельною ділянкою площею 0,4662 га, яка розташована по вул. Промисловій, 15 у місті Севастополі, у зв'язку з чим він відповідно до Земельного кодексу України є землекористувачем вказаної земельної ділянки.

Згідно статті 152 Земельного кодексу України землекористувач може вимагати усунення будь –яких порушень його прав на землю, навіть якщо такі порушення не пов'язані з  позбавленням права користування земельною ділянкою.

Відповідно до проектної документації по відведенню земельної ділянки для будівництва та обслуговування виробничо-складських приміщень ПП „Севскладсервіс” по вул. Промисловій, 15 у місті Севастополі земельна ділянка вільна від будь –яких споруд, проект землевідведення узгоджений у встановленому законом порядку з усіма органами, має погоджений висновок державної землевпорядної експертизи.

Відповідно до акту перевірки дотримання вимог земельного законодавства № 1824 від 17.07.2007, складеного Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у м.Севастополі (арк. с. 65-66), земельна ділянка по вул..Індустріальна, 14 площею 4,0 га, на якій розташовані належні відкритому акціонерному товариству „АТП-1263” об'єкти нерухомості, по периметру огороджений парканом з бетонних плит. Прохід на цю земельну ділянку можливий лише через металеві ворота, розташовані з проїжджої частини вул. Індустріальної. Право власності чи користування на зазначену земельну ділянку за відкритим акціонерним товариством „АТП-1263” не зареєстроване.

Цією ж перевіркою встановлено, що зазначена земельна ділянка накладається на земельні ділянки, які відповідно до рішень Севастопольської міської Ради за договорами оренди надані у користуванню (оренду) іншим юридичним і фізичним особам, і, зокрема, ПП „Севскладсервіс”.

Також перевіркою встановлено, що на вході на огороджену земельну ділянку біля металевих воріт встановлений пост охорони, і охоронником проїзд автотранспорту через ворота не був дозволений.

Факт того, що відповідач чинить перешкоди позивачу у доступі на орендовану останнім земельну ділянку підтверджуються також постановою Гагарінського РВ МВС України у місті Севастополі про відмову у порушення кримінальної справи від 04.07.2007.

Документи, які б підтверджували наявність у відповідача права власності або права користування спірною земельною ділянкою, відсутні. Крім того, на даний час у Севастопольській міській Раді відсутні документи, які підтверджують звернення відповідача з клопотанням про відведення йому земельної ділянки, що підтверджується письмовими поясненнями третьої особи Севастопольської міської Ради.

З викладеного вбачається, що відповідач користується земельною ділянкою по вул. Промисловій, 15/Індустріальній 14 без будь –яких правовстановлюючих документів.

Придбання відповідачем за договором купівлі –продажу від 12.12.2006 певного майна, яке розташовано на земельній ділянці по вул. Індустріальній 14, не породжує у останнього автоматичного виникнення права на земельну ділянку.

Крім того, пунктом 1.3 Договору передбачено, що питання землекористування покупець вирішує самостійно згідно з чинним законодавством України. Однак, докази виконання зазначеного пункту Договору відповідачем відсутні.

          За таких обставин вимоги позивача є обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

          Керуючись статтями 49, 82, 84-85, 115, 116 Господарського процесуального кодексу України суд

В И Р І Ш И В :

1.          Позов задовольнити.

2.          Зобов'язати відкрите акціонерне товариство „АТП-1263” (95022, м. Сімферополь, вул. Глінки, 63, код у ЄДРПОУ 05423225)  усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою площею 0,4662 га за адресою: м. Севастополь, вул. Промислова, 15, шляхом передачі відкритим акціонерним товариством „АТП-1263”  приватному підприємству „Севскладсервис” (99011, м. Севастополь, пр. Генерала Острякова, 171/1, код у ЄДРПОУ 33197046) ключів від воріт, розташованіх на в'їзді  по вул. Індустріальна, 14 м. Севастополя і встановлення режиму вільного проходу та проїзду для приватного підприємства „Севскладсервіс” та інших осіб, які діють в його інтересах, по під'їзним шляхам, які ведуть до орендованій земельній ділянці.

3.          Стягнути з відкритого акціонерного товариства „АТП-1263” (95022, м. Сімферополь, вул. Глінки, 63, код у ЄДРПОУ 05423225, п/р 2600711493 в АПБ “Аваль” м. Сімферополь, МФО 324021) на користь приватного підприємства „Севскладсервіс” (99011, м. Севастополь, пр. Генерала Острякова, 171/1, код у ЄДРПОУ 33197046) витрати по сплаті державного мита у сумі 85 грн. (вісімдесят п'ять грн. 00 коп.) та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у сумі 118 грн. 00 коп. (сто сімнадцять грн. 00 коп.).

        Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя                                                                                                                     Н.Г.Шевчук

Рішення оформлено відповідно

до вимог ст. 84 Господарського

процесуального кодексу України

і підписано  08.10.2007.

      

Дата ухвалення рішення02.10.2007
Оприлюднено07.11.2007
Номер документу1087521
СудочинствоГосподарське
Сутьусунення перешкод у користуванні майном

Судовий реєстр по справі —20-2/344

Ухвала від 11.03.2008

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Шевчук Н.Г.

Рішення від 02.10.2007

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні