Ухвала
від 01.02.2023 по справі 556/1/23
ВОЛОДИМИРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 556/1/23

Номер провадження 1-кс/556/15/2023

У Х В А Л А

іменем України

про задоволенняскарги

01.02.2023 року смт. Володимирець

Слідчий суддя Володимирецького районного суду Рівненської області ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за скаргою Приватного акціонерного товариства «Рівнеобленерго» в особі юрисконсульта ІІ категорії Департаменту правового забезпечення та корпоративних відносин ОСОБА_3 , на бездіяльність уповноважених посадових осіб відділення поліції №1 Володимирецького ВП Вараського ВП ГУНП в Рівненській області щодо невнесення до ЄРДР відомостей про кримінальне правопорушення,-

ВСТАНОВИВ:

05 січня 2023 року до Володимирецького районного суду Рівненської області надійшла скаргаПриватного акціонерного товариства «Рівнеобленерго» в особі юрисконсульта ІІ категорії Департаменту правового забезпечення та корпоративних відносин ОСОБА_3 , на бездіяльність уповноважених посадових осіб відділення поліції №1 Володимирецького ВП Вараського ВП ГУНП в Рівненській області щодо невнесення до ЄРДР відомостей про кримінальне правопорушення.

В обгрунтування вказаної скарги зазначено, що 26 грудня 2022 року Приватне акціонерне товариство «Рівнеобленерго», в особі начальника Володимирецької дільниці ПрАТ «Рівнеобленерго» ОСОБА_4 , звернулось до відділення поліції №1 Вараського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненської області (смт.Володимирець) із повідомленням про вчинення кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст. 194-1 КК України (копія повідомлення № 19 від 26.12.2022 р. долучається до скарги).

У повідомленні (заяві) вказано, що 20 грудня 2022 року близько 17 год. 30 хв., в с.В.Цепцевичі по вул.Лесі Українки Вараського району, поблизу 2-х поверхового будинку вчителів, бувший ресівський дім, невідомим автотранспортом зробили наїзд на оп.№2 на ПЛ-0,4 кВ від ТП-64 в с.Цепцевичі, внаслідок чого закоротили провода в прогонах опор №2-3. Лінія електропередач належить ПрАТ «Рівнеобленерго», що призвело до порушення нормальної роботи даного об`єкта через відсутність електропостачання жителів вказаного населеного пункту.

Дане повідомлення (заява) отримана відділенням поліції №1 Вараського районного відділу поліції 26 грудня 2022 року, про що свідчить штамп про отримання на заяві від 26.12.2022 року №19.

Станом на сьогодні, уповноваженою особою відділення поліції № 1 Вараського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненської області, після подання повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесені, що є бездіяльністю.

У поданому повідомленні ПрАТ «Рівнеобленерго» наведено об`єктивні відомості, які свідчать про наявність ознак складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 194-1 КК України.

Враховуючи викладене,скаржник проситьзобов`язатиорган досудовогорозслідування внестивідомості доЄРДР провчинення кримінальногоправопорушення,передбаченого ст. 194-1 КК Українита провести необхідні слідчі дії.

Представник скаржника клопотав про проведення судового засідання в режимі відеоконференції, і вказане клопотання було задоволено судом, однак проведення відеоконференції виявилось неможливим з технічних причин, в т.ч. із плановим обмеженням електропостачання.

Слідчий та прокурор, будучи належно повідомленими про час та місце розгляду скарги, в судове засідання не з`явились, про перенесення часу судового засідання не клопотали, разом з тим, їх неявка у відповідності до приписів ч.3 ст.306 КПК України не перешкоджає розгляду скарги.

Оскільки розгляд справи здійснювався слідчим суддею за відсутності учасників провадження, у відповідності до другого речення ч.4 ст.107 КПК України фіксування судового засідання технічними засобами не здійснювалась.

Дослідивши надані матеріали, приходжу до наступних висновків.

Частиною 1 ст.303 КПК Українивизначений вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування. У відповідності до п. 1 ч. 1ст.303КПК Українина досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Виходячи зі змісту ч. 1ст.214КПК України бездіяльність слідчого, прокурора щодо не внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР є предметом оскарження в порядку ст. 303 КПК України, полягає у невнесенні вказаними особами відповідних відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР впродовж 24 год. після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Положення ст. ст.214,303КПК Українисвідчить про те, що предметом судового контролю слідчого судді є бездіяльність слідчого чи прокурора щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто саме заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення є передумовою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні.

Якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначенихКПК України, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР.

Судом достовірно встановлено, що 26 грудня 2022 року Приватне акціонерне товариство «Рівнеобленерго», в особі начальника Володимирецької дільниці ПрАТ «Рівнеобленерго» ОСОБА_4 , звернулось до відділення поліції №1 Вараського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненської області (смт.Володимирець) із повідомленням про вчинення кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст. 194-1 КК України (копія повідомлення № 19 від 26.12.2022 р. долучається до скарги).

У повідомленні (заяві) вказано, що 20 грудня 2022 року близько 17 год. 30 хв., в с.В.Цепцевичі по вул.Лесі Українки Вараського району, поблизу 2-х поверхового будинку вчителів, бувший ресівський дім, невідомим автотранспортом зробили наїзд на оп.№2 на ПЛ-0,4 кВ від ТП-64 в с.Цепцевичі, внаслідок чого закоротили провода в прогонах опор №2-3. Лінія електропередач належить ПрАТ «Рівнеобленерго», що призвело до порушення нормальної роботи даного об`єкта через відсутність електропостачання жителів вказаного населеного пункту.

Дане повідомлення (заява) отримана відділенням поліції №1 Вараського районного відділу поліції 26 грудня 2022 року, про що свідчить штамп про отримання на заяві від 26.12.2022 року №19.

Заявником описано ряд дій, в яких заявник вбачає ознаки кримінального правопорушення, а саме: здійснення невідомим автотранспортом наїзд на оп.№2 на ПЛ-0,4 кВ від ТП-64 в с.Цепцевичі, внаслідок чого закоротили провода в прогонах опор №2-3, що призвело до порушення нормальної роботи даного об`єкта через відсутність електропостачання жителів вказаного населеного пункту.

Беручи до уваги, що в порушення вимог ст.214КПК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальні правопорушення згідно із заявою Приватного акціонерного товариства «Рівнеобленерго» в особі начальника Володимирецької дільниці ПрАТ «Рівнеобленерго» ОСОБА_4 , не були внесені до ЄРДР, суд вважає необхідним задовольнити скаргу та зобов`язати уповноважену на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальне правопорушення особу відділення поліції №1 Володимирецького ВП Вараського ВП ГУНП в Рівненській області зареєструвати їх заяву яка отримана 26.12.2022 року та внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.303, 305, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

СкаргуПриватного акціонерного товариства «Рівнеобленерго» в особі юрисконсульта ІІ категорії Департаменту правового забезпечення та корпоративних відносин ОСОБА_3 , на бездіяльність уповноважених посадових осіб відділення поліції №1 Володимирецького ВП Вараського ВП ГУНП в Рівненській області щодо невнесення до ЄРДР відомостей про кримінальне правопорушення - задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу відділення поліції №1 Володимирецького ВП Вараського ВП ГУНП в Рівненській області внести відомостідо Єдиногореєстру досудових розслідувань за заявою Приватного акціонерного товариства «Рівнеобленерго» в особі начальника Володимирецької дільниці ПрАТ «Рівнеобленерго» ОСОБА_4 , яка отримана 26.12.2022 року про вчинення кримінального правопорушення та розпочати досудове розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.02.2023
Оприлюднено06.02.2023

Судовий реєстр по справі —556/1/23

Ухвала від 01.02.2023

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Іванків О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні