Ухвала
від 26.01.2023 по справі 463/468/23
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №463/468/23

Провадження №1-кс/463/586/23

У Х В А Л А

26 січня 2023 року м. Львів

Слідчий суддя Личаківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , з участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м.Львові клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах другого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_4 , погоджене прокурором другого відділу другого управління процессуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №62021000000000555 від 25.06.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, -

встановив:

Старший слідчий в особливо важливих справах другого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку. Просив надати дозвіл на проведення обшуку у приміщеннях житлової квартири АДРЕСА_1 , з метою встановлення всіх обставин вчинення зазначеного кримінального правопорушення, фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, збереження всієї доказової бази, відшукання та вилучення речей та документів, які мають значення у розслідуваному провадженні №62021000000000555, детальний перелік яких отримав своє відображення у прохальній частині поданого слідчим клопотання.

Клопотання мотивує тим, що слідчими другого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №62021000000000555 від 25.06.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Відповідно наказу № 121 ДСК, слідчі другого відділу управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності ГСУ Державного бюро розслідувань дислокуються за адресою: м. Львів, вул. М. Кривоноса, 6, що знаходиться в юрисдикції Личаківського районного суду м. Львова.

Відповідно до листа Верховного суду № 186/01/158-22 від 25.05.2022 клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження першого та другого відділів Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань підсудні Личаківському районному суду м. Львова, а клопотання про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій підсудні Львівському апеляційному суду.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення можуть бути причетні засновники та службові особи учасників торгів: ТОВ «Капітал Індекс Груп», ТОВ «Металконтрактзбут», ТОВ «Експоран Стрім» та ТОВ «Столиця Інвест-Сервіс», які є взаємопов`язаними між собою юридичними особами, контролюються однією й тією ж особою та використовувались як інструмент вчинення кримінального правопорушення.

Необхідність та мотивованість проведення обшуку саме у приміщеннях за адресою: АДРЕСА_2 , де фактично проживає директор ТОВ «Капітал Індекс Груп» (код ЄДРПОУ 35275141) ОСОБА_6 , слідчий обґрунтовує отриманою в ході проведення досудового розслідування інформацією, в тому числі оперативною, на підтвердження наявності якої долучив до поданого клопотання відповідні письмові документи (витяг з ЄРДР; заява про вчинення кримінального правопорушення, розпорядження Кабінету Міністрів України, накази Фонду державного майна України, договір купівлі продажу, бізнес-план ПАТ «Київський мотоциклетний завод», витяги з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб -підприємців та громадських формувань, інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, протокол оперуповноваженого, протокол допиту в процесуальному статусі свідка оперативного працівника ДБР України.). Вказаними письмовими документами, на думку слідчого, підтверджується факт причетності до вказаної протиправної діяльності директор ТОВ «Експоран Стрім» (код ЄДРПОУ 35310662) ОСОБА_7 .

Речі та документи, які планується відшукати в ході проведення обшуку, на думку слідчого, можуть бути доказами по справі та свідчити про причетність директора ТОВ «Капітал Індекс Груп» (код ЄДРПОУ 35275141) ОСОБА_6 до вчинення даного кримінального правопорушення.

Іншим способом, аніж провести обшук, отримати необхідні для ефективного та повного досудового розслідування докази, а також встановити істину у справі, не вдається можливим, а тому слідчий звернувся до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке просить задовольнити.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав в повному обсязі з підстав, передбачених в ньому.

Заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього письмові документи, слідчий суддя вважає, що клопотання про надання дозволу на проведення обшуку слід задовольнити виходячи з наступних підстав.

Положення статті 30 Конституції України гарантують кожному недоторканність житла чи іншого володіння. Так, згідно із цією статтею «не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше, як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку».

Відповідно до ст.8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод «кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб».

Вищенаведені положення ст.30 Конституції України кореспондуються положенням статті 233 КПК України, яка передбачає, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення.

Мета проведення такої процесуальної дії, як обшук, що за своєю правовою природою, за наявності для цього відповідних правових підстав, так чи інакше пов`язане із втручанням в охоронюване на конституційному рівні право на недоторканість житла чи іншого володіння, є чітко регламентованою на законодавчому рівні та розширеному тлумаченню не підлягає. Зокрема, відповідно до положень ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Частиною 3 ст.234 КПК України закріплено загальні вимоги до клопотання про надання дозволу на проведення обшуку. Так, передбачено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості: про найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Судом встановлено, що слідчими другого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №62021000000000555 від 25.06.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні №62021000000000555 встановлено, що 05.03.2008 Кабінетом Міністрів України (далі - КМУ) прийнято розпорядження № 420-р, яким затверджено «Умови продажу пакета акцій ВАТ «Київський мотоциклетний завод» разом із земельною ділянкою».

В подальшому, службові особи Фонду державного майна України (далі - ФДМУ), діючи умисно, за попередньою змовою з невстановленими на цей час особами, з метою одержання неправомірної вигоди за прийняття рішень в інтересах третіх осіб, ініціювали скасування вказаного вище розпорядження КМУ, яке розпорядженням КМУ від 23 листопада 2011 року № 1178-р визнано таким, що втратило чинність.

Надалі, відповідно до наказу №666 від 14.05.2012 ФДМУ прийнято рішення про приватизацію ПАТ «Київський мотоциклетний завод», код ЄДРПОУ 00231314 (далі - ПАТ «КМЗ»), що створене в процесі корпоратизації, шляхом продажу акцій.

Однак, під час проведення приватизації ПАТ «КМЗ» до статутного капіталу товариства не вносилась земельна ділянка розміром 24 га, розташована в центральній частині міста Києва (вул. Сім`ї Хохлових, 8), яка не була включена до уставного капіталу ПАТ «КМЗ», як це передбачалось розпорядженням КМУ № 420-р від 05.03.2008, чим спричинено тяжкі наслідки у вигляді заподіяння збитків на зазначену суму.

В результаті корпоратизації товариства державі передано 100% акцій (29799920 шт.).

Невстановленими особами, на виконання заздалегідь розробленого плану та для досягнення мети злочинного умислу придбано ТОВ «Капітал Індекс Груп» код ЄДРПОУ 35275141, яке мало використовуватись для участі в торгах по приватизації ПАТ «КМЗ» та основним видом господарської діяльності якого мало бути виробництво мотоциклів або деталей до нього для подальшої участі в торгах по приватизації ПАТ «КМЗ».

В подальшому, а саме 13.06.2012, вказаними невстановленими особами змінено вид діяльності товариства на «виробництво мотоциклів або торгівля мотоциклами, деталями та приладдям до них, технічне обслуговування і ремонт мотоциклів», тобто безпосередньо перед процедурою приватизації.

Однак, до цього підприємство не виготовляло мотоцикли, причепи та запчастини до них. У підприємства відсутні приміщення, будівлі, транспорт та інші засоби для виготовлення вказаного обладнання. Тобто створювались умови для вчинення кримінального правопорушення й готувались необхідні засоби у виді юридичних осіб з ознаками фіктивності.

Після проведення підготовчих дій до вчинення кримінального правопорушення, наказом ФДМУ від 31.07.2012 №3193 установлено додаткові умови участі у конкурсі з продажу пакета акцій ПАТ «КМЗ», серед яких, зокрема, «потенційний покупець для участі у конкурсі повинен надати документи, які підтверджують його досвід економічної діяльності з виробництва мотоциклів або торгівлі мотоциклами, деталями та приладдям до них, технічного обслуговування і ремонту мотоциклів».

У подальшому, з метою заволодіння державним майном в особливо великих розмірах, невстановленими на даний час особами придбано також підприємство ТОВ «Металконтрактзбут» (код ЄДРПОУ 35386684), якому відводилась роль формального учасника конкурсних торгів для легітимізації процесу та створення уяви реальних торгів між кількома учасниками. Однак це не відповідало дійсності, оскільки ТОВ «Капітал Індекс Груп» та ТОВ «Металконтрактзбут» є афілійованими підприємствами, пов`язані одними й тими ж особами та діяли у змові для вчинення кримінального правопорушення, у виді заволодіння майном ПАТ «КМЗ».

Так, відповідно до даних ЄДРПОУ засновниками ТОВ «Капітал Індекс Груп» (код ЄДРПОУ 35275141) є юридичні особи - ТОВ «Експоран Стрім» (код ЄДРПОУ 35310662) та ТОВ «Столиця Інвест-Сервіс» (код ЄДРПОУ 34530189). При цьому, директором ТОВ «Столиця Інвест-Сервіс» на момент торгів був ОСОБА_8 , який одночасно був директором іншого підприємства, яке приймало участь в конкурсі з приватизації ПАТ «КМЗ» - ТОВ «Металконтрактзбут» (код ЄДРПОУ 35386684), якому відводилась роль формального учасника для надання уявної законності торгам по приватизації ПАТ «КМЗ».

Таким чином, ТОВ «Капітал Індекс Груп» та ТОВ «Металконтрактзбут» не відповідали вимогам учасника й не мали реальної можливості забезпечити належний розвиток ПАТ «КМЗ» за основними видами його господарської діяльності.

За результатами проведених торгів з продажу акцій ПАТ «КМЗ» ФДМУ винесено Наказ «Про підсумки конкурсу з продажу пакета акцій ПАТ «КМЗ» 00231314» №3353 від 22.08.2012, яким ТОВ «Капітал Індекс Груп» визнано переможцем конкурсу з продажу пакета акцій ПАТ «КМЗ» розміром 90,811% статутного капіталу та кількістю акцій 27 061 699 шт. (59,8 млн грн.).

На виконання вказаного наказу між ФДМУ та ТОВ «Капітал Індекс Груп» укладено договір купівлі-продажу пакета акцій акціонерного товариства ПАТ «КМЗ» за конкурсом №КПП-603 від 22.08.2012.

З метою створення видимості законних намірів службових осіб ФДМУ, пунктом 10.1.1 Договору купівлі-продажу пакета акцій на покупця покладено обов`язок збереження основних видів діяльності товариства.

Проте, листом ФДМУ №10-23-15719 від 17.11.2014 на виконання раніше розробленого злочинного плану по заволодінню майном ПАТ «КМЗ», погоджено нову редакцію Бізнес-плану розвитку ПрАТ «КМЗ», запропоновану ТОВ «Капітал Індекс Груп» та підтриману ПрАТ «Київський мотоциклетний завод», яка стала невід`ємною частиною договору від 22.08.2012 №КПП-603. Новою редакцією Бізнес-плану розвитку ПрАТ «КМЗ» було виключено вищезазначені вимоги інвестиційної діяльності до ТОВ «Капітал Індекс Груп».

Погодження вказаним шляхом суперечить умовам договору купівлі-продажу від 22.08.2012 №КПП-603 та Порядку внесення змін до договорів купівлі-продажу державного майна, затвердженого Наказом ФДМУ №605 від 03.05.2012, який діяв на момент написання листа №10-23-15719 від 17.11.2014.

Тобто, на підставі листа ФДМУ №10-23-15719 від 17.11.2014, яким начебто внесені зміни в договір купівлі-продажу від 22.08.2012 №КПП-603 та змінено невід`ємну частину договору - Бізнес-план, ПрАТ «КМЗ» припинено виконання основних зобов`язань по приватизації та фактично доведено до кінця протиправний умисел на заволодіння майном ПАТ «КМЗ».

В результаті вищевказаної протиправної діяльності, ПАТ «КМЗ» фактично припинило своє існування, втратило можливість виробництва відповідної продукції, офісні, складські, виробничі приміщення (більшість яких уже зруйновано), а на земельних ділянках з кадастровими номерами: 8000000000:91:088:0087 (площа - 0,44 га), 8000000000:91:088:0086 (площа - 14,0341 га), 8000000000:91:088:0027 (площа - 8,2413 га), на яких були розташовані будівлі та приміщення ПАТ «КМЗ», на цей час активно будується інноваційний парк «UNIT.City».

Враховуючи вищевикладене, до вчинення вказаного кримінального правопорушення можуть бути причетні засновники та службові особи учасників торгів: ТОВ «Капітал Індекс Груп», ТОВ «Металконтрактзбут», ТОВ «Експоран Стрім» та ТОВ «Столиця Інвест-Сервіс», які є взаємопов`язаними між собою юридичними особами, контролюються однією й тією ж особою та використовувались як інструмент вчинення кримінального правопорушення.

Дозвіл на обшук може бути наданий слідчим суддею, якщо клопотання про обшук відповідає вимогам встановленим у ч.3 ст.234 КПК України та слідчий, прокурор доведе наявність достатніх підстав для проведення такого обшуку, які передбачені в ч.5 ст. 234 КПК України.

Однак, в порушення вищевказаних вимог КПК України, слідчим не доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи. Згідно матеріалів клопотання, ГСУ ДБР проводиться досудове розслідування по факту незаконного відчуження державного майна, яке мало місце в період 2012-2014 років. Досудовим розслідуванням встановлено, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення можуть бути причетні засновники та службові особи учасників торгів: ТОВ «Капітал Індекс Груп», ТОВ «Металконтрактзбут», ТОВ «Експоран Стрім» та ТОВ «Столиця Інвест-Сервіс», які є взаємопов`язаними між собою юридичними особами, контролюються однією й тією ж особою та використовувались як інструмент вчинення кримінального правопорушення. З протоколу допиту в якості свідка оперативного працівника, встановлено що речі, які мають значення для кримінального провадження можуть зберігатися за адресами фактичного проживання колишніх службових осіб Фонду державного майна України, ТОВ «Капітал Індекс Груп», ТОВ «Металконтрактзбут», ТОВ «Експоран Стрім» та ТОВ «Столиця Інвест-Сервіс». Як вбачається з рапорту оперативного працівника та протоколу допиту в якості свідка, оперативного працівника, ОСОБА_6 призначений директором ТОВ «Капітал Індекс Груп» з 26.08.2020 року. Слідчий не довів наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі, документи знаходяться у приміщеннях за адресою: АДРЕСА_2 , де фактично проживає директор ТОВ «Капітал Індекс Груп» (код ЄДРПОУ 35275141) ОСОБА_6 .

З урахуванням вищевикладеного, слідчий суддя вважає, що слідчим не доведена обґрунтованість проведення обшуку, у зв`язку з викладеним, вважаю, що у задоволенні клопотання слідчого слід відмовити.

керуючись ст. 234 КПК України, слідчий суддя -

ухвалив:

В задоволенні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах другого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_4 , погоджене прокурором другого відділу другого управління процессуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №62021000000000555 від 25.06.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.01.2023
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу108754043
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №62021000000000555 від 25.06.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —463/468/23

Ухвала від 04.12.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Яворський С. Й.

Ухвала від 26.01.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Яворський С. Й.

Ухвала від 26.01.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Яворський С. Й.

Ухвала від 26.01.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Яворський С. Й.

Ухвала від 26.01.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Яворський С. Й.

Ухвала від 26.01.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Яворський С. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні