Рішення
від 01.02.2023 по справі 398/3944/22
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/3944/22

провадження №: 2/398/876/23

РІШЕННЯ

Іменем України

"01" лютого 2023 р. Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого судді Молонової Ю.В.,

при секретарі Борозні Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Олександрії цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - Олександрійський відділ Державної реєстрації актів цивільного стану в Олександрійському районі Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), про оспорювання батьківства, виключення запису про батька з актового запису про народження дитини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до ОСОБА_2 , третя особа - Олександрійський відділ Державної реєстрації актів цивільного стану в Олександрійському районі Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), про оспорювання батьківства, виключення запису про батька з актового запису про народження дитини.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що з 24.06.2011 він з відповідачкою перебував у шлюбних відносинах та ІНФОРМАЦІЯ_1 у них народився син ОСОБА_3 . До реєстрації шлюбу вони з відповідачкою зустрічалися, але разом не проживали. На час реєстрації шлюбу відповідачка була вже вагітна і він вважав себе біологічним батьком дитини. Проте, нещодавно йому стало відомо, що відповідачка в орієнтовний період зачаття дитини мала близькі стосунки з іншим чоловіком. В даний час він сумнівається в тому, що дійсно він є батьком дитини. Відповідачка від прямої відповіді щодо батьківства ухиляється, але факт близьких стосунків з іншим чоловіком в орієнтовний період зачаття дитини не заперечує, його сумніви не спростовує. Після збільшення позовних вимог, просить встановити, що він не є батьком малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; виключити з актового запису про народження ОСОБА_3 , вчиненого Відділом реєстрації актів цивільного стану по м. Олександрія Олександрійського міськрайонного управління юстиції 23.11.2011 №761, відомості про нього, як батька дитини; припинити стягнення аліментів з нього на користь відповідачки на утримання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що стягуються на підставі судового наказу, виданого Олександрійським міськрайонний судом Кіровоградської області 07.12.2020 в справі №398/3741/20.

Ухвалою судді від 14.12.2022 по вищевказаній цивільній справі відкрито провадження, вирішено розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою судді від 09.01.2023 закрито підготовче провадження та справу призначено до розгляду.

Позивач в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Відповідачка в судове засідання не з`явилась, проте 03.01.2023 скерувала до суду заяву про визнання позову. Крім того, 26.01.2023 відповідачка подала особисто до суду заяву, в якій просить розгляд справи проводити без її участі, заяву про визнання позову від 03.01.2023 підтримує.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, направив заяву, в якій просить розглянути справу у відсутності представника третьої особи.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно з ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Судом встановлено, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує прав, свобод та інтересів інших осіб.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, вважає заявлені вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що сторони перебували у зареєстрованому шлюбі з 24.06.2011, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб (а.с. 5), який було розірвано рішенням Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 14.12.2020 (а.с. 6).

Від шлюбу сторони мають дитину - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , його батьками записані - ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (а.с. 4).

Судовим наказом Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 07.12.2020 по справі 398/3741/20 з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 стягнуті аліментина утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі частини заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісяця, починаючи стягнення з 21.10.2020 і до досягнення сином повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 24).

Згідно зі ст. 136 СК України, особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини. У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною, суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження. Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття.

Відповідно до рекомендацій, викладених у п. 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», оспорити батьківство мають право особа, яка записана батьком дитини в Книзі реєстрації народжень (ст. 136 СК України), - шляхом пред`явлення позову про виключення відомостей про неї як батька з актового запису про народження дитини, звернувшись із позовом про виключення із цього запису відомостей про її чоловіка як батька дитини, а також жінка, котра народила дитину в шлюбі (ст. 138 СК України), - звернувшись із позовом про виключення із цього запису відомостей про її чоловіка як батька дитини. Предметом доказування в таких справах є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини.

Згідно з п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 № 96/5, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 року за № 55/18793, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, встановлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

Згідно з вимогами ст. 13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 82 ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги позивача в частині виключення запису про батька з актового запису про народження дитиниє обґрунтованими, оскільки відповідачка визнає позовні вимоги, тобто не оспорює, що позивач не являється батьком її сина ОСОБА_3 , а тому позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

Відповідно до вимог ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Сплата аліментів за рішенням суду є одним із способів виконання обов`язку утримувати дитину тим із батьків, хто проживає окремо від дитини.

Згідно з ч. 4 ст. 273 ЦПК України, якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред`явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

Позивач мотивує заявлені позовні вимоги тим, що він не є батьком дитини, а відповідачка згідно поданої заяви про визнання позову, не заперечує того, що батьком дитини ОСОБА_3 не є позивач ОСОБА_1 .

З врахуванням встановлених судом обставин, враховуючи вимоги ст. 180 СК України про те, що утримувати неповнолітніх дітей зобов`язані саме батьки, оскільки позивач не є батьком неповнолітнього ОСОБА_3 , у позивача відсутній обов`язок щодо сплати аліментів на користь відповідачки на утримання дитини відповідно до судового наказу від 07.12.2020, виданого Олександрійським міськрайонним судом Кіровоградської області, що є підставою для припинення стягнення аліментів із позивача.

Припинення аліментів здійснюється за загальними принципами стягнення аліментів, враховуючи, що аліменти є поточними місячними платежами для поточного забезпечення потреб дитини, а також з метою необґрунтованого перерахування відповідачці аліментів за той період, коли позивач звернувся до суду з позовною заявою про виключення з актового запису про народження дитини, то припинення стягнення аліментів з позивача має бути з дати подання позову до суду, тобто з 14.11.2022.

За таких обставин, позовні вимоги ОСОБА_1 в частині припинення стягнення аліментів також підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 141, 206, 258, 259, 263 - 265, 268 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - Олександрійський відділ Державної реєстрації актів цивільного стану в Олександрійському районі Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), про оспорювання батьківства, виключення запису про батька з актового запису про народження дитини - задовольнити.

Виключити з актового запису № 761 від 23.11.2011 про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який вчинений Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Олександрія Олександрійського міськрайонного управління юстиції у Кіровоградській області, відомості про батька - ОСОБА_1 , громадянина України.

Припинити стягнення аліментів з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на користь ОСОБА_2 на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стягуваних на підставі судового наказу Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 07.12.2020 року по справі 398/3741/20, починаючи з 14.11.2022 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Ю.В. Молонова

Дата ухвалення рішення01.02.2023
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу108760192
СудочинствоЦивільне
Сутьнародження дитини

Судовий реєстр по справі —398/3944/22

Рішення від 01.02.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Молонова Ю. В.

Ухвала від 09.01.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Молонова Ю. В.

Ухвала від 14.12.2022

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Молонова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні