Ухвала
від 03.02.2023 по справі 752/22551/21
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/22551/21

Провадження № 1-кс/752/930/23

У Х В А Л А

03 лютого 2023 року слідчий суддяГолосіївського районногосуду м.Києва ОСОБА_1 ,за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 в приміщенніГолосіївського районногосуду м.Києва,розглянувши клопотання подане вкримінальному провадженні № 12021100000000327 від 26.04.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.272 КК України, старшим слідчим в ОВС СУ ГУНП у м.Києві ОСОБА_3 за погодженням прокурора відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю вилучення їх оригіналів, подане в порядку глави 15 Кримінального процесуального кодексу України, -

ВСТАНОВИВ:

до провадженняслідчого суддіГолосіївського районногосуду м.Києванадійшло клопотання подане в кримінальному провадженні № 12021100000000327 від 26.04.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.272 КК України, старшим слідчим в ОВС СУ ГУНП у м.Києві ОСОБА_3 за погодженням прокурора відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів.

В обґрунтуваннязаявлених вимог, слідчийзазначив,що у провадженні СУ ГУНП у м. Києві знаходиться кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021100000000327 від 26.04.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.272 ККУкраїни.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 26.04.2021 приблизно о 09 год. 00 хв. на об`єкті будівництва, «Будівництво житлово-громадського комплексу у складі багатоповерхових житлових будинків, дошкільного закладу, торгівельно-розважального та офісного центрів на АДРЕСА_1 . І черга будівництва. ж/б №1 з паркінгом та вбудованими приміщеннями, ТП із даховою котельнею, І пусковий комплекс» внаслідок порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, працівник підрядної організації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , впав з 25-го поверху житлового будинку АДРЕСА_2 внаслідок чого загинув, генеральний підрядник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », субпідрядник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », згідно договору № 1244/9-21СП на виконання будівельних робіт та влаштування залізобетонного монолітного каркасу, влаштування зовнішніх, внутрішніх робіт та перегородки з цегли і газоблоків будинку АДРЕСА_2 .

Також встановлено, що потерпілий працював в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) із 15-го квітня 2021 року муляром 5- го розрядку ОСОБА_5 та виконував відповідно до укладеного трудового договору мурувальні роботи внутрішніх стін та перегородок, а також прибирання після виконання робіт у будинку АДРЕСА_2 . В день загибелі ОСОБА_5 повинен був виконувати прибиральні роботи (згідно показів директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ОСОБА_6 )

В органу досудового розслідування виник сумнів в достовірності підписів, виконаних в документах, які підтверджували працевлаштування потерпілого ОСОБА_5 в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

При цьому, згідно листа, підписаного першим заступником начальника ІНФОРМАЦІЯ_4 за № КВ/2/7998-22 від 29.11.2022 встановлено, що оригінали затверджених актів за формою Н-1 разом із іншими матеріалами розслідування передані до ІНФОРМАЦІЯ_5 .

У зв`язку із зазначеним вище виникла необхідність в отриманні документів, володільцем яких являється ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , а саме: оригіналів усіх документів матеріалів розслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком, який стався 26.04.2021 року зі ОСОБА_5 , в тому числі усі наявні документи, надані для проведення розслідування службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Звертаючись з зазначеним клопотанням слідчий просив розглянути його за відсутності володільця майна, з метою унеможливлення останніми завчасного знищення або переховування документів, до яких просить надати тимчасовий доступ, що було прийнято до уваги, а тому судовий виклик останніх не здійснювався.

Старший слідчий в ОВС СУ ГУНП у м.Києві ОСОБА_3 подала до суду клопотання про розгляд заявлених у клопотанні вимог за її відсутності, з викладених у ньому підстав, просив задовольнити.

За правилами ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання про тимчасовийдоступ доречей ідокументів, фіксування технічними засобами судового засідання не здійснювалось у зв`язку з відсутністю у судовому засіданні осіб, які беруть участь у судовому провадженні.

Дослідивши матеріали клопотання та доданих до нього документів, слідчий суддя прийшов до висновку про задоволення клопотання у зв`язку за наступних підстав.

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити виїмку).

Відповідно до ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчим суддеювстановлено,що у провадженні СУ ГУНП у м. Києві знаходиться кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021100000000327 від 26.04.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.272 ККУкраїни

З метою перевірки достовірності підписів, виконаних в документах, які підтверджували працевлаштування потерпілого ОСОБА_5 в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в ході досудового розслідування даного кримінального провадження виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до оригіналів документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Зважаючи на те, що достовірність підписів, які містяться у матеріалах розслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком, який стався 26.04.2021 зі ОСОБА_5 може бути підтверджено шляхом судових почеркознавчих експертиз, слідчий суддя вважає за можливе надати дозвіл слідчому на вилучення оригіналів документів.

Розглянувши клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають в ІНФОРМАЦІЯ_5 , дослідивши додані до клопотання документи, приходжу до висновку, що зазначене клопотання підлягає задоволенню, оскільки з наданих матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що надання доступу до інформації, яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 , має суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, а можливість довести їх іншими способом, крім тих про які йдеться в клопотанні, відсутня.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 107, 108, 159-166, 309 КПК України слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

клопотання подане вкримінальному провадженні № 12021100000000327 від 26.04.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.272 КК України, старшим слідчим в ОВС СУ ГУНП у м.Києві ОСОБА_3 за погодженням прокурора відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю вилучення їх оригіналів, задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому в ОВС слідчого управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи, на тимчасовий доступ до документів із можливістю вилучення необхідних відомостей та оригіналів документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 , а саме до: оригіналів усіх документів матеріалів розслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком, який стався 26.04.2021 зі ОСОБА_5 , в тому числі усі наявні документи, надані для проведення розслідування службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Роз`яснити положення ч. 4 ст. 165 ч. 1 ст. 166 КПК України, відповідно до змісту яких: на вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів; у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.02.2023
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу108760882
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —752/22551/21

Ухвала від 14.04.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 02.03.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 21.02.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 21.02.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 23.01.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 03.02.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 03.02.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 02.09.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 07.06.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 07.10.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні