Рішення
від 31.01.2023 по справі 126/2464/22
БЕРШАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

Справа № 126/2464/22

Провадження № 2/126/202/2023

"31" січня 2023 р. м. Бершадь

Бершадський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Рудя О.Г.

секретар Кучанська В.М.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в місті Бершадь цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Джулинської сільської ради Гайсинського району Вінницької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася з позовом до Джулинської сільської ради Гайсинського району Вінницької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини

Позов обгрунтований тим, що 10.06.2008 року ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Ахалкалали Грузія, був зареєстрований та проживав за адресою: Вінницька область, Бершадський район, с. Шляхова було складено заповіт на користь ОСОБА_1 , яким земельна ділянка (пай), яка знаходиться на території Шляхівської сільської ради Бершадського району Вінницької області, згідно державного акта серія ВН № 200259, зареєстрованого Бершадською райдержадміністрацією 26.03.2003 року, заповідається останньому. Заповіт посвідчений секретарем виконкому Шляхівської сільської ради Бершадського району Вінницької області Людмилою Вінклер, зареєстровано в реєстрі за № 359.

Як стало відомо тільки у червні 2022 року ОСОБА_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце смерті ОСОБА_3 .

Оскільки ОСОБА_2 проживав на території іншої країни, встановити та дізнатись факт його смерті ОСОБА_1 не було можливим, і тільки у червні 2022 року родичі померлого ОСОБА_2 повідомили про його смерть, у зв`язку з чим строк для прийняття спадщини, передбачений нормами чинного законодавства ОСОБА_1 був пропущений з поважних причин.

ОСОБА_1 звернувся з заявою щодо видачі свідоцтва про право на спадщину до державного нотаріуса Бершадського державного нотаріальної контори Вінницької області Качевич М.В, проте державним нотаріусом Касевич М.В. постановою від 12.10.2022 року № 172/02-31 про відмову у вчиненні нотаріальної дії ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, що належала гр. ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у зв`язку з тим, що спадкоємець не прийняв спадщину належним чином (пропустив строк для подачі заяви про її прийняття, а також не прийняв її іншими способами, вказаними в законі).

В зв`язку з цим ОСОБА_1 просить визначити йому, як спадкоємцю за заповітом додатковий строк, для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивач ОСОБА_1 подав до суду письмову заяву про підтримання позовних вимог та розгляд справи у його відсутність.

Представник Джулинської сільської ради подав до суду письмову заяву про розгляд справи у відсутність представника відповідача, позов визнав.

Враховуючи те, що відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи та проводить його в даному судовому засіданні на підставі доказів наявних у справі.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив, що 10.06.2008 року ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Ахалкалали Грузія, було складено заповіт на користь ОСОБА_1 , яким земельна ділянка (пай), яка знаходиться на території Шляхівської сільської ради Бершадського району Вінницької області, згідно державного акта серія ВН № 200259, зареєстрований Бершадською райдержадміністрацією 26.03.2003 року, заповідається останньому. Заповіт посвідчений секретарем виконкому Шляхівської сільської ради Бершадського району Вінницької області Людмилою Вінклер, зареєстровано в реєстрі за № 359, що підтверджується копіями вказаного заповіту та державного акта.

Згідно довідки Джулинської сільської ради від 26.09.2022 року № 608 вбачається, що згідно погосподарських книг Шляхівської сільської ради Бершадського району ОСОБА_2 , був зареєстрований та проживав за адресою: Вінницька область, Бершадський район, с. Шляхова.

Відповідно до свідоцтва про смерть перекладеного на українську мову, зареєстрованого в реєстрі за № 9815, ОСОБА_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце смерті ОСОБА_3 , номер запису 04201070144, дата видачі 20 січня 2010 року.

Оскільки ОСОБА_2 проживав на території іншої країни, встановити та дізнатись факт його смерті позивачу ОСОБА_1 не було можливо, і тільки у червні 2022 року родичі померлого ОСОБА_2 повідомили про його смерть, у зв`язку з чим строк для прийняття спадщини, передбачений нормами чинного законодавства був пропущений позивачем з поважних причин.

ОСОБА_1 звернувся з заявою щодо видачі йому свідоцтва про право на спадщину до державного нотаріуса Бершадського державного нотаріальної контори Вінницької області Касевич М.В, проте державним нотаріусом Бершадської держаної нотаріальної контори Вінницької області Касевич М.В. постановою від 12.10.2022 року №172/02-31 про відмову у вчиненні нотаріальної дії йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, що належала гр. ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у зв`язку з тим, що спадкоємець не прийняв спадщину належним чином (пропустив строк для подачі заяви про її прийняття, а також не прийняв її іншими способами, вказаними в законі).

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно вимог ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

В п. 24 Постанови № 7 від 30.05.2008 «Про судову практику у справах про спадкування» Пленум Верховного Суду України висловив наступну правову позицію, що у випадку, коли особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає за необхідне позов задовольнити та визначити позивачу додатковий строк для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст. 263, 264, 265 ЦПК України, ст.ст. 1270, 1272 ЦК України суд,-

ВИРІШИВ :

Позов ОСОБА_1 до Джулинської сільської ради Гайсинського району Вінницької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 ), як спадкоємцю за заповітом додатковий строк терміном 1 (один) місяць, для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визначений строк обраховувати з дати набрання даним рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О. Г. Рудь

Дата ухвалення рішення31.01.2023
Оприлюднено06.02.2023

Судовий реєстр по справі —126/2464/22

Рішення від 31.01.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Рудь О. Г.

Ухвала від 12.01.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Рудь О. Г.

Ухвала від 12.12.2022

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Рудь О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні