Рішення
від 01.02.2023 по справі 496/6345/22
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/6345/22

Провадження № 2-о/496/44/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 лютого 2023 року м. Біляївка

Біляївський районний суд Одеської області у складі:

головуючогосудді Дранікова С.М.

за участю секретаря Чорної В.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Біляївський відділ обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник, ОСОБА_1 , звернувся до суду з заявою, в якій просить суд встановити факт належності йому трудової книжкисерії НОМЕР_1 ,виданої 17липня 1978року наім`я ОСОБА_1 та дипломусерії НОМЕР_2 ,виданого 12липня 1978року наім`я ОСОБА_1 .Свою заяву заявник мотивує тим, що в 1978 році заявник розпочав свою трудову діяльність, у зв`язку з чим 17 липня 1978 року було заведено трудову книжку серії НОМЕР_1 . Трудову книжку було оформлено на прізвище « ОСОБА_2 ». На момент видачі трудової книжки ніхто не звернув уваги на розбіжності у записі його прізвища. Пізніше в трудовій книжці прізвище заявника було виправлене на « ОСОБА_3 », тобто зазначено правильний правопис його прізвища, про що на палітурці книжки зроблено відповідний запис. Крім того, до трудового стажу заявнику не враховується період навчання в середньому професійно-технічному училищі № 2 м. Одеса, так як диплом виданий навчальним закладом на ім`я « ОСОБА_1 . Вказані розбіжності в написанні прізвища не дають заявнику можливості оформити пенсію, через що він змушений звернутись до суду з вказаною заявою.

Заявник в судове засідання не з`явився, надавши до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, в якій зазначив, що заяву підтримує в повному обсязі та наполягає на її задоволенні.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, повідомлявся належним чином про дату та час розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 12.07.1978 року головою екзаменаційної комісії, директором училища та заступником директора по навчально-виробничій роботі на ім`я ОСОБА_1 було видано диплом серії НОМЕР_2 , відповідно до якого він в 1975 році вступив і в 1978 році закінчив повний курс середнього професійно-технічного училища №2 м. Одеси і здобув професію електрогазозварювальник. Рішенням екзаменаційної комісії ОСОБА_1 присвоєно кваліфікацію електрогазозварювальника третього розряду.

В трудовій книжці серії НОМЕР_1 , оформленої та заповненої 17.07.1978 року на ім`я ОСОБА_1 , мається виправлення в графі прізвище, а саме закреслено прізвище « ОСОБА_2 » і виправлено на « ОСОБА_3 » на підставі паспорта серії НОМЕР_3 , виданого Біляївським РВ УМВС України в Одеський області 15.06.2001 року.

Першим записом у трудовій книжці ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є запис про навчання у ГСПТУ №2 з 01.09.1975 року по 12.07.1978 року.

Відповідно до копії паспорта громадянина України серії НОМЕР_3 , виданого 15.06.2001 року Біляївським РВ УМВС України в Одеський області, ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Крім того, у військовому квитку серії НОМЕР_4 , який належить заявникові, в графі «освіта» зазначено ГСПТУ №2 в 1978 р., а також в графі «основна цивільна спеціальність» вказано електрогазозварювальник, що відповідає диплому серії НОМЕР_2 , виданого на ім`я ОСОБА_1 .

З огляду на викладене, факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , трудової книжки серії НОМЕР_1 , у якій здійснено виправлення прізвища з « ОСОБА_2 » на правильне « ОСОБА_3 » та диплому серії НОМЕР_2 , виданого на ім`я ОСОБА_1 підтверджується ідентичністю ім`я та по батькові заявника « ОСОБА_4 », датою народження ІНФОРМАЦІЯ_2 , фактом навчання у СПТУ №2 м. Одеси та найменуванням спеціальності електрогазозварювальника.

Згідно зі ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому ЦПК України, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За змістом частини першої статті 293 ЦПК України окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

За правилами п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

У відповідності до роз`яснень, викладених в п. 12 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд може встановлювати факти належності особі документів, які не відносяться до таких, що посвідчують особу, наприклад, довідок про поранення чи перебування у госпіталі у зв`язку з пораненням, повідомлення військових частин, військкоматів і інших органів військового управління про загибель чи пропажу без вісті в зв`язку з обставинами військового часу, а також заповіту, страхового свідоцтва (полісу), ощадної книжки, трудової книжки, іншого документа про трудовий стаж.

Таким чином, враховуючи, що встановлення факту належності правовстановлюючого документу має для заявника юридичне значення, який через розбіжності в написанні його прізвища в дипломі та трудовій книжці, не може в повному обсязі реалізувати своє право на отримання пенсії, суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 13, 81, 89, 263, 265,293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Біляївський відділ обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області про встановленняфакту належностіправовстановлюючого документу задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , трудової книжки серії НОМЕР_1 , виданої 17 липня 1978 року на ім`я ОСОБА_1 та диплому серії НОМЕР_2 , виданого 12 липня 1978 року на ім`я ОСОБА_1 .

Рішення може бути оскаржене до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги до суду першої інстанції.

Суддя С.М.Драніков

Дата ухвалення рішення01.02.2023
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу108764585
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —496/6345/22

Рішення від 01.02.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

Ухвала від 28.12.2022

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні