Ухвала
від 03.02.2023 по справі 200/16064/21
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

03 лютого 2023 року Справа №200/16064/21

03 лютого 2023 р. № 200/16064/21

Донецький окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Бєломєстнова О.Ю., розглянувши справу за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю К2000 до Великоновосілківського районного відділу державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків), Державного підприємства СЕТАМ, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: ОСОБА_1 , Головного управління ДПС у Донецькій області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Акціонерного товариства Акціонерно-комерційний банк Львів, Акціонерного товариства КБ Приватбанк про визнання дій протиправними, скасування арешту та зобов`язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

17.11.2021 року позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю К2000 (код ЄДРПОУ: 40776130, місцезнаходження: м. Київ, вул. Саперно-Слобідська, 22) звернулось до Донецького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Великоновосілківського районного відділу державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) (місцезнаходження: Донецька область, смт. Велика Новосілка, вул. Центральна, 64), Державного підприємства СЕТАМ (код ЄДРПОУ: 39958500, місцезнаходження: м. Київ, вул. Стрілецька, 4-6), у якому просить:

- визнати протиправними дії Великоновосілківського районного відділу державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) щодо передачі на реалізацію нерухомого майна будівлі друкарні, що знаходиться за адресою: Донецька область, смт. Велика Новосілка, проспект Гагаріна, 22, іпотекодержателем якого є Товариство з обмеженою відповідальністю К2000;

- зобов`язати Державне підприємство СЕТАМ припинити торги та зняти з реалізації лот №487846, а саме: будівлю друкарні, що знаходиться за адресою: Донецька область, смт. Велика Новосілка, проспект Гагаріна, 22;

- скасувати арешти з будівлі друкарні, що знаходиться за адресою: Донецька область, смт. Велика Новосілка, проспект Гагаріна, 22, накладені на підставі: постанови про арешт майна боржника від 15.09.2020 року у виконавчому провадженні № 62771174 та постанови про арешт майна боржника від 16.02.2021 року у виконавчому провадженні № 63110590, винесені державним виконавцем Великоновосілківського районного відділу державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) Пономаренко Катериною Миколаївною (обраний спосіб захисту відповідно до п.10 ч.2 ст.245 КАС України, який є ефективним і забезпечує поновлення порушених прав усунення обмежень прав іпотекодержателя).

Ухвалою від 28.12.2021 відкрито провадження у справі.

10.01.2022 року ухвалено здійснювати розгляд справи №200/16064/21 за правилами загального позовного провадження.

Залучено до участі у справі у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Головне управління ДПС у Донецькій області (87515, Донецька обл., м.Маріуполь, вул. Італійська, 59); ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ); ОСОБА_3 ( АДРЕСА_2 ); Акціонерне товариство Акціонерно-комерційний банк Львів (79008, м. Львів, вул. Сербська, 1); Акціонерне товариство КБ Приватбанк (49094, м. Дніпро, Набережна Перемоги, 50).

Призначено справу до розгляду у підготовчому судовому засіданні на 01 березня 2022 року, 15 год. 30 хвил.

Ухвалою від 06.07.2022 року розгляд справи було відкладено, роз`яснено учасникам справи право звернення до суду із заявою про розгляд справи без їх участі за наявними у справі матеріалами в порядку письмового провадження.

Також сторонам повідомлено, що заяви по суті справи, заяви з процесуальних питань, клопотання, пояснення, додаткові письмові докази, висновки експертів, можуть бути подані ними на електронну пошту суду (inbox@adm.dn.court.gov.ua) або через особистий кабінет в системі "Електронний суд".

На час винесення даної ухвали від 03.02.2023 року заяв про розгляд справи без їх участі до суду не надходило.

Водночас, Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24.02.2022 № 2102-ІХ введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 строком на 30 діб.

Цей строк неодноразово продовжувався Указами Президента України, у зв`язку з чим наразі воєнний стан триває.

Згідно з опублікованими Радою суддів України 02.03.2022 рекомендаціями щодо роботи судів в умовах воєнного стану, судам України рекомендовано за можливості відкладати розгляд справ (за винятком невідкладних судових розглядів) та знімати їх з розгляду, зважати на те, що велика кількість учасників судових процесів не завжди мають змогу подати заяву про відкладення розгляду справи через залучення до функціонування критичної інфраструктури, вступ до лав Збройних сил України, територіальної оборони, добровольчих воєнних формувань та інших форм протидії збройної агресії проти України, або не можуть прибути в суд у зв`язку з небезпекою для життя.

Місцем знаходження Донецького окружного адміністративного суду є місто Слов`янськ Донецької області. У цьому місті у залі судових засідань у визначений судом час повинне проводитися відкрите судове засідання з викликом учасників справи, про що суд зобов`язаний завчасно повідомити останніх.

У той самий час, на підставі рішення Ради суддів України №9 від 24.02.2022 наказом голови Донецького окружного адміністративного суду №14/І-г від 26.02.2022 запроваджений особливий режим роботи суду. Таке обумовлено положеннями статті 3 Конституції України, згідно з якими людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

У зв`язку з загрозою життю і здоров`ю учасників справи та співробітників суду проведення відкритих судових засідань за особистої участі учасників судового процесу у залах судових засідань у приміщенні суду, розташованому у місті Слов`янськ, тимчасово ускладнено.

Водночас, навіть в умовах воєнного стану конституційне право людини на судовий захист не може бути обмеженим.

Відповідно до ст. 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» правосуддя на території, на якій уведено воєнний стан, здійснюється лише судами. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.

Відповідно до ст. 129 Конституції України основними засадами судочинства, зокрема, є: рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості; розумні строки розгляду справи судом.

Відтак, незважаючи на тимчасову ускладненість проведення судових засідань за особистої участі учасників судового процесу у залах судових засідань у приміщенні суду, правосуддя повинно здійснюватися й під час воєнного стану, з дотриманням основних засад судочинства.

Одним з можливих способів забезпечення цього у даних обставинах є розгляд справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості.

Для цього учасник справи у відповідності з положеннями ст. 195 КАС України подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Застосуванню даного заходу на момент постановлення ухвали про відкладення розгляду справи перешкоджала відсутність у суді відповідної технічної можливості. Наразі така можливість наявна.

Крім того, альтернативним способом здійснення правосуддя під час воєнного стану є розгляд справи по суті в порядку письмового провадження на підставі наявних у суду матеріалів.

Для цього відповідно до ч.3 ст. 194 КАС України учасник справи має заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження на підставі наявних у суду матеріалів.

Таким чином у вказаних вище обставинах небезпеки для життя та здоров`я учасників справи її розгляд по суті можливий у разі реалізації учасниками справи права на подачу одного з наведених клопотань (заяв) - про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції або про розгляд справи за їх відсутності.

Правові наслідки надання цих клопотань (заяв) учасниками справи забезпечують можливість здійснення судочинства із додержанням основних принципів, визначених ст. 129 Конституції України, оскільки відповідні механізми прямо передбачені процесуальним законом.

За умови активних дій усіх учасників справи, спрямованих на сприяння суду у розгляді справи, у спірних правовідносинах з`являтиметься правова визначеність. У свою чергу таке забезпечить належний стан правопорядку у державі, покращення дії механізмів державної влади під час воєнного стану.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка відповідно до статті 9 Конституції України є частиною правової системи України, передбачає, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку. Це право включає в себе доступ до правосуддя.

У той же час, як наголошує у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, кожна сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Аналогічний обов`язок учасників справи встановлений ч.2 ст. 44 КАС України.

Ухилення учасників справи від обрання можливих у обставинах воєнного стану заходів, які дозволять розглянути справу по суті, може розцінюватися як зловживання правом та блокування доступу до правосуддя іншої сторони. Адже тільки спільні дії усіх учасників справи (надання обома сторонами заяв про розгляд справи в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду або клопотань про розгляд справи за їх відсутності) дозволять закінчити розгляд справи.

Зважаючи на це, суд вважає доцільним встановлення розумного строку для реалізації учасниками справи процесуальних прав, передбачених статтями 194, 195 КАС України.

При цьому суд нагадує, що учасники справи мають право надсилати документи, що стосуються розгляду судових справ, без особистого прибуття до приміщення суду:

через особистий кабінет в системі "Електронний суд";

електронною поштою на е-mail: inbox@adm.dn.court.gov.ua (з обов`язковим підписанням всіх документів кваліфікованим електронним підписом).

Керуючись ст. ст. 194, 195, 205, 241, 243, 248, 256 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

Призначити справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю К2000 до Великоновосілківського районного відділу державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків), Державного підприємства СЕТАМ, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: ОСОБА_1 , Головного управління ДПС у Донецькій області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Акціонерного товариства Акціонерно-комерційний банк Львів, Акціонерного товариства КБ Приватбанк про визнання дій протиправними, скасування арешту та зобов`язання вчинити дії до підготовчого судового засідання на 23 березня 2023 року о 10 год. 00 хв.

Зобов`язати учасників справи у строк до 10 днів з моменту одержання даної ухвали повідомити суд про можливість надання заяви про розгляд справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду або клопотання про розгляд справи за їх відсутності. У разі неможливості використання вказаних процесуальних прав - повідомити суд про причини цього.

Повідомити учасників справи, що заяви по суті справи, заяви з процесуальних питань, клопотання, пояснення, додаткові письмові докази, висновки експертів, можуть бути подані ними на електронну пошту суду (inbox@adm.dn.court.gov.ua) або через особистий кабінет в системі "Електронний суд".

Направлення цієї ухвали та інформування учасників справи про її прийняття здійснювати за відомими суду електронними адресами, засобами телефонного зв`язку, а за їх відсутності - шляхом розміщення на офіційному веб-порталі суду.

Ухвала складена та підписана 03 лютого 2023 року.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя Бєломєстнов О.Ю.

Дата ухвалення рішення03.02.2023
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу108773004
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними, скасування арешту та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —200/16064/21

Рішення від 16.05.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

Рішення від 16.05.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

Ухвала від 10.05.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

Ухвала від 31.03.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

Ухвала від 23.03.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

Ухвала від 03.02.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

Ухвала від 05.07.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

Ухвала від 24.01.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

Ухвала від 10.01.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

Ухвала від 28.12.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні