Постанова
від 02.02.2023 по справі 260/7870/21
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДОДАТКОВА ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 лютого 2023 рокуЛьвівСправа № 260/7870/21 пров. № А/857/10240/22

Восьмий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючий-суддя Довга О.І.,

суддя Глушко І.В.,

суддя Запотічний І.І.

секретар судового засідання Юник А.А.

за участю:

представник відповідача Палій М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові заяву представника Господарського товариства у формі товариства з обмеженою відповідальністю завод «Флекстронікс ТзОВ» про прийняття додаткового судового рішення щодо розподілу судових витрат на професійну правничу допомогу у справі №260/7870/21 за адміністративним позовом Господарського товариства у формі товариства з обмеженою відповідальністю завод «Флекстронікс ТзОВ» до Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення,

В С Т А Н О В И В:

Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 01 грудня 2022 року залишено без задоволення апеляційну скаргу Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків, а рішення Закарпатського окружного адміністративного суду від 07 червня 2022 року у справі №260/7870/21 без змін.

Представник позивача, адвокат Олійник Роман Богданович, подав заяву про винесення додаткового рішення щодо стягнення витрат на професійну правничу допомогу на загальну суму 9331 грн 50 коп.

У відповідь на подану заяву Західне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків подало заперечення, в якій зазначає про неспівмірність заявлених до відшкодування витрат. Так в запереченні зазначено що позивач надав до суду копії платіжних доручень без зазначення посилання на номер судової справи, зокрема номер судової справи до супроводження якої позивач просить відшкодувати правовому допомогу, а саме: у графі призначення платежу відсутні посилання на судову справу у платіжних дорученнях наданих до Восьмого апеляційного адміністративного суду. Крім того, зазначено, що акт здачі-приймання робіт від 01 грудня 2022 року містить перелік робіт із ставкою за вартість години роботи, без персоніфікації особи яка надавала послуги. Вважає, що це має суттєве значення з огляду на те, що п. 5.1 додаткової угоди визначає залежність вартості послуги від її виконавця. Також вважає, що адвокатським об`єднанням, яке надавало послуги позивачу, не було дотримано принципу розумності надання юридичних послуг. Просить суд відмовити у задоволенні заяви про ухвалення додаткового судового рішення.

Представник відповідача у судовому засіданні просить суд відмовити в ухваленні додаткового рішення з мотивів викладених у запереченні.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представника відповідача, ознайомившись із доводами заяви про винесення додаткового рішення щодо стягнення витрат на професійну правничу допомогу, матеріалами справи та оцінивши їх у сукупності, колегія суддів апеляційного адміністративного суду приходить висновку, що подана заява підлягає задоволенню з огляду на наступні міркування.

Відповідно до ч.1 ст.252 КАС України суд, що ухвалив судове рішення, може за заявою учасника справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: 1) щодо однієї із позовних вимог, з приводу якої досліджувалися докази, чи одного з клопотань не ухвалено рішення; 2) суд, вирішивши питання про право, не визначив способу виконання судового рішення; 3) судом не вирішено питання про судові витрати.

Згідно з ч.2 ст.252 КАС України заяву про ухвалення додаткового судового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання судового рішення.

Відповідно до ч.3 ст.252 КАС України суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може розглянути питання ухвалення додаткового судового рішення в судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Частиною 1 ст. 139 КАС України передбачено, що при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Відповідно до ч.7 цієї статті розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. За відсутності відповідної заяви або неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Згідно ч.ч.1, 3 ст.132 Кодексу адміністративного судочинства України, судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, серед іншого, витрати: на професійну правничу допомогу.

Витрати на професійну правничу допомогу регулюються ст.134 КАС України.

При цьому, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

Пунктом 3 вказаної статті визначено, що для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Водночас, для визначення розміру витрат на правничу допомогу та з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги (п.4 ст.134 КАС України).

Відповідно до ч. 5. ст.134 КАС України, розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

При цьому, розмір витрат на правничу допомогу встановлюється судом на підставі оцінки доказів щодо детального опису робіт, здійснених адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Аналогічна позиція викладена у постанові Верховного Суду, у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 22.12.2018 (справа №826/856/18), від 16.05.2019 №823/2638/18.

Згідно з ч.7 ст. 134 КАС України обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Статтею 30 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність визначено, що гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту.

Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час (ч.ч.2, 3 ст.30 вищевказаного Закону).

Аналіз вищевикладених норм дає підстави вважати, що при визначенні суми відшкодування судових витрат, суд має виходити з критерію обґрунтованих дій позивача, а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та запровадження певних запобіжників від можливих зловживань з боку учасників судового процесу та осіб, які надають правничу допомогу, зокрема, неможливості стягнення необґрунтовано завищених витрат на правничу допомогу.

Розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Разом з тим, при визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін.

Отже, правова допомога є багатоаспектною, різною за змістом, обсягом та формами і може включати консультації, роз`яснення, складення позовів і звернень, довідок, заяв, скарг, здійснення представництва, зокрема в судах та інших державних органах тощо однак, вибір форми та суб`єкта надання такої допомоги залежить від волі особи, яка бажає її отримати. Право на правову допомогу - це гарантована державою можливість кожної особи отримати таку допомогу в обсязі та формах, визначених нею, незалежно від характеру правовідносин особи з іншими суб`єктами права, однак відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Як встановлено судом 30.10.2020 між Адвокатським об`єднанням «Греца і Партнери» (Адвокатське об`єднання) та Господарським товариством у формі товариства з обмеженою відповідальністю «Флекстронікс ТзОВ» укладено договір про надання правової допомоги (Договір б/н від 30.10.2022).

Також, 10.11.2022 між згаданими вище сторонами укладено Додаткову угоду до Договору б/н від 30.10.22.

На підтвердження виконання умов Договору б/н від 30.10.2022та Додаткової угоди від 10.11.2022 року суду надано наступні документи:

-рахунок №002295 від 21.09.2022 із зазначення опису послуг: аналіз апеляційної скарги у справі №260/7870/21, вивчення судової практики, підготовка відзиву у цій справі, складення проекту розподілу витрат на правову допомогу;

-детальний опис робіт (послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги у суді апеляційної інстанції по справі №260/7870/21, підписаний виконавцем, представником позивача адвокатом романом Богдановичем Олійником від 23.09.2022;

-акт виконаних робіт від 002295 від 21.09.2022;

-платіжна інструкція №7699 на суму 7137 грн від 22.09.2022 (призначення платежу: оплата за юридичні послуги згідно рахунку №002295 від 21.09.2022;

-рахунок №002510 від 01.12.2022 із зазначенням опису послуг: підготовка і подання заяви по справі №260/7870/21 про участь у судовому засіданні, складання проекту заяви пор винесення додаткового судового рішення у справі №260/7870/21, участь у судовому засіданні у справі №260/7870/21;

-детальний опис робіт №2 (послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги у суді апеляційної інстанції по справі №260/7870/21, підписаний виконавцем, представником позивача адвокатом романом Богдановичем Олійником від 05.12.2022;

-акт виконаних робіт №002510 від 01.12.2022;

-платіжна інструкція №9321 від 05.12.2022 (призначенням платежу: оплата юридичних послуг згідно рахунку 002510 від 01.12.2022;

Проаналізувавши надані позивачем докази понесених судових витрат, а також доводи заперечення відповідача, суд приходить до висновку про необґрунтованість позиції відповідача з огляду на наступне.

Платіжні документи наявні в матеріалах справи у графі призначення містять посилання на номери рахунків-фактур, оплата яких була здійснена позивачем. Послуги, які підлягали оплаті позивачем містяться в описі до цих рахунків-фактур. Факт отримання послуг підтверджується відповідними актами виконаних робіт. Детальні описи робіт (послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги у суді апеляційної інстанції по справі №260/7870/21 містять перелік видів робіт (послуг), а також відомості про їх виконавця.

Системний аналіз наданих позивачем документів дають можливість констатувати, що позивач поніс витрати на правову допомогу саме у цій справі, а відтак, такі витрати підлягають компенсації.

Керуючись ст.ст. 139, 241-247, 250-252, 255, 315, 316, 322, 325,328 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

заяву Господарського товариства у формі товариства з обмеженою відповідальністю завод «ФЛЕКСТРОНІКС ТзОВ» про прийняття додаткового судового рішення щодо розподілу судових витрат на професійну правничу допомогу у справі №260/7870/21 задовольнити.

Стягнути із Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків (місцезнаходження: 79026, м. Львів, вул. Стрийська, 35, код ЄДРПОУ 44045187) на користь Господарського товариства у формі Товариства з обмеженою відповідальністю завод «Флекстронікс ТзОВ» (місце знаходження: вул. Берегівська-Бічна, 4, м. Мукачево, Закарпатська область ЄДРПОУ 32221224) витрати на професійну правничу допомогу в сумі 9331 (дев`ять тисяч триста тридцять одна) грн. 50 копійок.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та касаційному оскарженню не підлягає, крім випадків, передбачених пунктом 2 частини 5 статті 328 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя О. І. Довга судді І. В. Глушко І. І. Запотічний

Дата ухвалення рішення02.02.2023
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу108779100
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —260/7870/21

Ухвала від 05.02.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 15.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Ухвала від 04.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Ухвала від 13.09.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Ухвала від 20.07.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 15.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 04.04.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Ухвала від 07.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Ухвала від 02.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Хохуляк В.В.

Постанова від 02.02.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Довга Ольга Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні