Рішення
від 03.02.2023 по справі 299/5603/22
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Виноградівський районний суд Закарпатської області


Справа № 299/5603/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03.02.2023 року м.Виноградів

Виноградівський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого судді Кашуби А.В.,

за участю секретаря Чернянчук К.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вилоцької селищної ради; третя особа державний нотаріус Виноградівської державної нотаріальної контори Боричок К.В., про визнання права власності в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В :

21.10.2022р. позивач звернувся в суд з вищезазначеним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 . Після смерті останнього відкрилась спадщина, до складу якої входить житловий будинок в АДРЕСА_1 .

Для оформлення спадщини позивач звернувся до нотаріальної контори, але отримав відмову, оскільки були відсутні правовстановлюючі документи на спадкове майно. По справі інші спадкоємці відсутні. У зв`язку з тим, що реєстрація права власності на померлу людину не може бути здійснена, просив суд визнати за ним право власності на вказаний будинок.

В судове засідання позивач не з`явився, однак надав письмову заяву, в якій позовні вимоги підтримав, обставини вказані в позовній заяві підтвердив.

Відповідач до суду не з`явився, хоча про день час та місце слухання справи повідомлений належним чином. Надав суду відзив в якому просив слухати справу у його відсутності та проти задоволення позову не заперечував.

Третя особа до суду не з`явилась, хоча про день час та місце слухання справи повідомлена належним чином. Клопотання про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Згідно з ч.4 ст.206 ЦПК України в разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову, оскільки визнання позову відповідачем не суперечить закону, не порушує прав та інтересів інших осіб.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , про що свідчить свідоцтво про смерть, видане 07.07.2016 року виконавчим комітетом Матіївської сільської ради Берегівського району Закарпатської області та про що зроблений запис в Книзі реєстрації смертей за №15 (а.с.6). Після його смерті відкрилась спадщина, до складу якої входить житловий будинок з надвірними будівлями в АДРЕСА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 25.08.2004 (а.с.7). До складу домоволодіння, згідно технічного паспорту, входить житловий будинок, літня кухня, сарай, свинарник, вбиральня, ворота, огорожа та тротуар (а.с.11-12), які оцінені Виноградівським районним БТІ на загальну суму 213 528 грн. (а.с.10).

Заповіт спадкодавцем не складався.

Згідно відповіді на запит Виноградівського районного суду Закарпатської області, надісланого державним нотаріусом Виноградівського районного нотаріального округу Боричок К.В. №258/01-16 від 16.11.2022 року, встановлено, що після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , була заведена спадкова справа №347/2016, копія якої долучена до матеріалів справи.

В матеріалах справи міститься нотаріальна відмова відповідача на користь матері

В свою чергу, 24.11.2016 року ОСОБА_3 подала до нотаріуса заяву про прийняття спадщини за чоловіком.

Дана обставина свідчить про фактичне прийняття ОСОБА_3 вищевказаного спадкового майна.

Родинні зв`язки між спадкодавцем та ОСОБА_3 підтверджується копією свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_1 від 11.02.2010 року, де ОСОБА_2 та ОСОБА_3 записані чоловіком та дружиною

У зв`язку з тим, що в документах, що знаходяться в матеріалах справи (свідоцтві про смерть спадкодавця та свідоцтві про шлюб) є розбіжності в написанні імені по-батькові спадкодавця « ОСОБА_4 » та « ОСОБА_5 », що пов`язано із застосуванням розмовного аналогу даного імені. Спираючись на те, що без встановлення факту родинних відносин неможливо встановити коло спадкоємців, що порушує права позивача на спадщину. Користуючись тим, що судом при вирішенні даного питання не встановлено обставин, які б свідчили про наявність спору про право, у зв`язку з цим суд вважає за доцільне визнати, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , є чоловіком ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , в порядку, передбаченому ст. 315 ЦПК України.

Судом також встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 , про що свідчить свідоцтво про смерть, видане 19.02.2022 року виконавчим комітетом Вилоцької селищної ради Берегівського району Закарпатської області та про що зроблений запис в Книзі реєстрації смертей за №38. Після її смерті відкрилась спадщина, до складу якої входить житловий будинок з надвірними будівлями в АДРЕСА_1 , який вона успадкувала за чоловіком.

Заповіт спадкодавцем не складався.

Згідно відповіді на запит Виноградівського районного суду Закарпатської області, надісланого державним нотаріусом Виноградівського районного нотаріального округу Боричок К.В. №258/01-16 від 16.11.2022 року, встановлено, що після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкова справа станом на 16.11.2022 року не заводилась.

Родинні зв`язки між спадкодавцем та позивачем підтверджується копією свідоцтва про народження серія НОМЕР_2 від 11.02.2010 року (а.с.5), де ОСОБА_2 та ОСОБА_3 записані батьками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

По справі інші спадкоємці відсутні.

В судовому засіданні встановлено, що позивач зверталася до органів нотаріату з заявою про прийняття спадщини, однак йому було відмовлено у оформленні спадщини через відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно на ім`я спадкодавця, ОСОБА_3 , у зв`язку з чим він не може успадкувати його, й отримати свідоцтво про право на спадкування за законом.

Ці обставини суд встановив на підставі належних в справі документів, а саме: копій свідоцтв про народження, шлюб та смерть, технічного паспорту, копії довідки Матіївського сільського голови, інших документів.

Зазначений житловий будинок, разом з іншими спорудами, які входять до складу домоволодіння, знаходяться на земельній ділянці, у зв`язку з чим має статус садиби відповідно до ч.1 ст. 381 ЦК України.

Судом також враховано, що технічний паспорт на спадковий будинок складено 12.10.2022 року тобто після смерті ОСОБА_2 та ОСОБА_3 . З цього приводу позивач зазначив, що за допомогою оформленого технічного паспорту він намагався отримати правовстановлюючі документи на будинок, однак, як йому повідомили, це не є підставою для оформлення спадщини та визнання за ним права власності, оскільки цього не достатньо.

У зв`язку з цим позивач звернувся з позовом до суду, оскільки однією з підстав для реєстрації права власності на нерухоме майно є рішення суду про визнання права власності.

Право власності на нерухоме майно, яке є об`єктом спадщини, в даному випадку житловий будинок з господарсько-побутовими будівлями, підлягає державній реєстрації, у зв`язку з цим, відповідно до ст. 182 та ч. 2 ст. 331 ЦК України, - воно виникає з моменту такої реєстрації. Для цього є необхідність визнати за позивачем право власності на нерухоме майно, що є об`єктом спадщини, оскільки відсутність правовстановлюючих документів позбавляє спадкоємця можливості здійснити реєстрацію власності й прийняти спадщину за законом.

Згідно довідки виконкому Вилоцької селищної ради №338 та №339 від 02.12.2022 (, ОСОБА_3 проживала та була зареєстрований до дня своєї смерті в АДРЕСА_1 , разом із сином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що вказує на те що позивач фактично прийняв спадщину у відповідності до ст. 1268 ч.3 ЦК України.

Вказані обставини свідчать про наявність підстав для задоволення позовних вимог ОСОБА_1 , у зв`язку з тим, що його права щодо володіння, користування та розпорядження спадковим майном порушуються, а тому підлягають захисту відповідно до ст. 392 ЦК України, оскільки не визнаються органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно.

Крім того, згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Беручи до уваги, що позивач, як спадкоємець першої черги за законом, має право на набуття всіх прав, після смерті своєї матері ОСОБА_3 , а також те, що він має право на отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, однак не зміг його отримати з незалежних від нього причин, - позовні вимоги в цій частині слід задовольнити.

Враховуючи наведене, відповідно до ч. 5 ст. 1268 ЦК України слід визнати право власності позивача в порядку спадкування за законом на житловий будинок з надвірними спорудами, що розташований по АДРЕСА_1 , загальною площею 102,3 кв.м., житлова площа 61,6 кв.м., площа підвальних приміщень 9,8 кв.м., оскільки останній прийняв їх в порядку спадкування, відповідно до ч.3 ст. 1268 ЦК України.

Згідно ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину. Таким самим чином оформляється право на спадкування інших прав спадкодавця, в тому числі й права на житловий будинок.

Видача свідоцтва про право на спадкування за законом на житловий будинок не відбулась, зважаючи на відсутність на ім`я спадкодавця належним чином оформлених свідоцтва про право власності на житловий будинок.

Оскільки вищевказаний документ виданий не був, з незалежних від позивача причин, суд вважає за можливе ухвалити відповідне рішення, визнавши спадкоємця власником зазначеного нерухомого майна.

Судові витрати в справі слід покласти на позивача, оскільки рішення ухвалено в його інтересах.

На підставі ст.ст. 392, 1218, 1268, 1297 ЦК України, керуючись ст.ст. 2, 4, 76-81, 89, 133, 141, 210, 259, 263-265, 273, п.15.5 п.15 ч.1 Перехідних положень ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 задовольнити в повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_3 , право власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок (загальна площа 102,3 кв.м., житлова площа 61,6 кв.м., площа підвальних приміщень 9,8 кв.м.), літню кухню, сарай, свинарник, вбиральню, ворота, огорожу та тротуар, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , які оцінені на загальну суму 213 528 грн., що належали ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати ОСОБА_1 на підставі рішення суду здійснити державну реєстрацію визнаного за ним нерухомого майна.

Судові витрати в справі, а саме: 2 135 грн. 28 коп. судового збору покласти на ОСОБА_1 , який сплатив їх при поданні позову.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з моменту його оголошення до Закарпатського апеляційного суду через Виноградівський районний суд Закарпатської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

ГоловуючийА. В. Кашуба

Дата ухвалення рішення03.02.2023
Оприлюднено07.02.2023

Судовий реєстр по справі —299/5603/22

Рішення від 03.02.2023

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Кашуба А. В.

Ухвала від 02.01.2023

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Кашуба А. В.

Ухвала від 23.11.2022

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Кашуба А. В.

Ухвала від 25.10.2022

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Кашуба А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні