Вирок
від 06.02.2023 по справі 369/9794/19
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ОСОБА_1

Справа № 369/9794/19

Провадження № 1-кп/369/292/23

В И Р О К

іменем України

06.02.23 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_2

за участю секретарів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

ОСОБА_6 , ОСОБА_7

прокурорів ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10

представника потерпілого ОСОБА_11

захисників ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження № 42018111200000772 від 01.11.2018 року за обвинуваченням ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, українця, громадянина України, який має вищу освіту, одруженого, має на утриманні трьох малолітніх дітей, працює директоромТОВ «ГРУПААЛЬТАЇР»,зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 191 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

Відповідно до наказу №3 Товариства з обмеженою відповідальністю «ГРУПА АЛЬТАЇР» від 23.11.2008 року ОСОБА_15 призначений директором TOB «ГРУПА АЛЬТАЇР» з 23.11.2016 року.

Діючи на підставі статуту Товариства з обмеженою відповідальністю «ГРУПА АЛЬТАЇР», затвердженого Загальними зборами Учасників від 22 листопада 2016 року, ОСОБА_15 ,як директор,уповноважений: діяти від імені Товариства без довіреності та представляти інтереси Товариства у відносинах з будь-якими державними органами, юридичними та фізичними особами; видавати довіреності на придбання матеріальних цінностей від імені Товариства; укладати (підписувати) договори та інші правочини від імені Товариства; відкривати та закривати рахунки у банках та інших фінансових установах; має право розпоряджатися зазначеними рахунками, виконувати будь-які операції за такими рахунками, зокрема знімати готівку з рахунків. Має право підписувати банківські, розрахункові та інші фінансові документи; приймати на роботу та звільняти працівників Товариства, керівників дочірніх підприємств, філій та представництв Товариства; визначати умови оплати праці працівників; застосовувати заохочення та накладати стягнення щодо працівників; приймати рішення про притягнення працівників до матеріальної відповідальності; видавати обов`язкові до виконання працівниками Товариства накази та розпорядження; звітувати перед Зборами Учасників.

Директор, представляючи Товариство у відносинах із третіми особами, зобов`язаних діяти виключно в інтересах Товариства, добросовісно і розумно та не перевищувати своїх повноважень, наданих відповідно до чинного законодавства України та цього Статуту.

Таким чином, ОСОБА_15 , перебуваючи на посаді директора ТОВ «ГРУПА АЛЬТАЇР», являвся особою, яка постійно обіймає посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, тобто, згідно з ч. 3 ст.18 КК України являвся службовою особою.

Встановлено, що згідно вимог ст. 9 Закону України «Про архітектурну діяльність» будівництво (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) об`єкта архітектури здійснюється відповідно до затвердженої документації, державних стандартів, норм і правил у порядку, визначеному Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

У відповідності до ч. 1 ст. 7 Закону України «Про архітектурну діяльність» проект об`єкта архітектури розробляється під керівництвом або з обов`язковою участю головного архітектора проекту та/або головного інженера проекту, які мають відповідний кваліфікаційний сертифікат.

Відповідно до п. 47 Загальних умов договорів підряду в капітальному будівництві, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668 (зі змінами), забезпечення робіт (будівництва об`єкта) проектною документацією, її погодження з уповноваженими державними органами місцевого самоврядування, а також проведення в установленому законом порядку експертизи цієї документації здійснюється замовником. Договором підряду такі зобов`язання повністю або частково можуть покладатися на підрядника.

Згідно п. 4 Порядку затвердження проектів будівництва та проведення їх експертизи, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 № 560 (зі змінами), проекти будівництва, що реалізуються із залученням бюджетних коштів затверджують державні підприємства, установи та організації, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад щодо об`єктів загальною кошторисною вартістю до 120 мільйонів гривень. Перед схваленням та затвердженням проектів будівництва у випадках, визначених ст. 31 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», проводиться їх експертиза, згідно якого обов`язковій експертизі підлягають проекти будівництва об`єктів, які споруджуються із залученням бюджетних коштів, якщо їх кошторисна документація вартість перевищує 300 тисяч гривень, - щодо кошторисної частини проектної документації.

Згідно п. 5.3.2 Національного стандарту ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житловокомунального господарства України від 05.07.2013 № 293, при визначенні вартості окремих видів капітальних ремонтів (при поліпшенні експлуатаційних показників введених в експлуатацію в установленому порядку об`єктів будівництва) кошторисна документація складається за дефектним актом. У дефектному акті визначаються фізичні об`єми робіт та умови їх виконання.

Додатком Р (довідковий) вказаного Національного стандарту затверджена примірна форма дефектного акту.

Крім цього, господарська діяльність, пов`язана із створенням об`єкта архітектури, згідно ч. 1 ст. 17 Закону України «Про архітектурну діяльність», підлягає ліцензуванню відповідно до законодавства.

Технічним наглядом, відповідно до абзацу 13 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про архітектурну діяльність», є здійснення замовником контролю за дотриманням проектних рішень та вимог державних стандартів, будівельних норм і правил, а також контролю за якістю виконаних робіт та їх обсяги під час будівництва або зміни (у тому числі шляхом знесення) об`єкту містобудування.

Згідно вимог ст. 11 Закону України «Про архітектурну діяльність», під час будівництва об`єкту архітектури здійснюється авторський та технічний нагляд. Технічний нагляд забезпечується замовником та здійснюється особами, які мають відповідний кваліфікаційний сертифікат. У разі виявлення відхилень від проектних рішень, допущених під час будівництва об`єкта архітектури, та відмови підрядника щодо їх усунення особа, яка здійснює авторський або технічний нагляд, повідомляє про це замовника і орган державного архітектурного будівельного контролю для вжиття заходів відповідно до законодавства.

Окрім того п.п. 93, 94 Загальних умов укладення договорів підряду в капітальному будівництві, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668, якими визначено, що у разі виявлення в процесі приймання-передачі закінчених робіт (об`єкта будівництва) недоліків, допущених з вини підрядника, він у визначений замовником строк зобов`язаний усунути їх і повторно повідомити замовника про готовність до передачі закінчених робіт (об`єкта будівництва), а також, якщо виявлені недоліки не можуть бути усунені підрядником, замовником або третьою особою, замовник має право відмовитися від прийняття таких робіт (об`єкта будівництва).

Також, згідно п. 28 Загальних умов укладення договорів підряду в капітальному будівництві, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668 (зі змінами), замовник має право делегувати в установленому законом порядку повноваження щодо здійснення технічного нагляду і контролю третій особі, зокрема спеціалізованій організації (консультаційній, проектній, інжиніринговій тощо) або спеціалісту, які мають відповідні дозвільні документи, з визначенням у договорі підряду їх повноважень. Делегування замовником своїх повноважень не звільняє його від відповідальності перед підрядником за невиконання або неналежне виконання договірних зобов`язань, а також не позбавляє права здійснювати контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконаних робіт.

Здійснення технічного нагляду особами, що працюють у проектних і будівельних організаціях, які виконують роботи на підконтрольних об`єктах архітектури, не допускається.

Також відповідно до п. 78 Загальних умов укладання договорів підряду в капітальному будівництві, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668 (зі змінами), з метою контролю за відповідністю будівельно-монтажних робіт проектної документації замовник забезпечує здійснення авторського нагляду протягом усього періоду будівництва шляхом укладення договору з відповідальним розробником проектної документації (генеральним проектувальником).

Після одержання повідомлення підрядника про готовність до передачі закінчених робіт (об`єкта будівництва) замовник зобов`язаний негайно розпочати їх приймання (п. 89 Загальних умов укладення договорів підряду в капітальному будівництві, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668 (зі змінами).

Вказаними нормами повинні керуватися всі суб`єкти господарювання, котрі здійснюють на території України господарську діяльність, пов`язану із створення об`єкта архітектури, та замовники даних робіт, в тому числі і на замовлення підприємств, установ, органів та організацій державної і комунальної форм власності та за бюджетні кошти.

Відповідно доп.п.98,99Загальних умовукладання договорівпідряду вкапітальному будівництві,затвердженого ПостановоюКабінету МіністрівУкраїни від01.08.2005№ 668(зізмінами),оплата завиконані роботипроводиться упорядку,визначеному договоромпідряду.Договором підрядуможе бутипередбачено,що оплатавиконаних робітпроводиться післяприйняття замовникомзакінчених робіт(об`єктабудівництва)або поетапнопроміжними платежамив мірувиконання робіт.У договоріпідряду сторониможуть передбачатинадання замовникомавансу звизначенням порядкуйого використання.Розрахунки завиконані роботипроводяться напідставі документівпро обсягивиконаних робітта їхвартість.Документи провиконані роботита їхвартість складаютьсяі підписуютьсяпідрядником тапередаються замовнику.Замовник перевіряєці документиі вразі відсутностізауважень підписуєїх.Після підписаннядокументів замовникзобов`язанийоплатити виконаніроботи.Порядок поданняпідрядником документівпро обсягиі вартістьвиконаних робіт,проведення перевіркиїх достовірності,підписання таоплати замовникомвизначається удоговорі підряду.

Вимогами п. 8 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV передбачено, що відповідальність за недостовірність відображених даних в актах виконаних робіт несуть особи, які склали та підписали ці документи.

19.06.2017 за результатами відкритих торгів між Музичанською сільською радою Києво-Святошинського району (далі Замовник) в особі ОСОБА_11 та ТОВ «ГРУПА АЛЬТАЇР» (далі Підрядник) в особі ОСОБА_15 укладено договір підряду №190617/01 (далі Договір).

Відповідно до умов Договору Підрядник зобов`язується у 2017 році виконати Замовникові роботи, а Замовник прийняти та оплатити їх. Підрядник зобов`язується виконати роботи по об`єкту Капітальний ремонт і реставрація «Капітальний ремонт будівлі, що розташована по вул. Музична, 2Б у с. Музичі Києво-Святошинського району (будинок культури)» згідно з розрахунками договірної ціни. Підрядник повинен виконати передбачені цим договором роботи, якість яких відповідає умовам технічної документації та державним будівельним нормам.

Ціна, склад та обсяг робіт, що підлягають виконанню Підрядником за цим Договором, визначаються Зведеним кошторисним розрахунком, який є невід`ємною частиною цього Договору.

Згідно з п. 3.1 Ціна цього договору є невід`ємною частиною Договору, є динамічною і становить 1 830000 гривень з урахуванням ПДВ 305000.

Окрім того, пунктом 3.2 визначено, що ціна цього Договору може бути зменшена за взаємною згодою Сторін.

Договором визначено порядок розрахунків між сторонами.

Так, у відповідності до п. 4.1 «розрахунки проводяться шляхом: можливої попередньої оплати Замовником, після пред`явлення Підрядником рахунка на аванс для придбання матеріалів в розмірі 30 відсотків від обсягу договірної ціни поточного року з урахуванням ПДВ; подальшої оплати Замовником виконаних робіт на підставі підписаних сторонами актів виконаних робіт за формами КБ-2в, КБ-3 протягом 15 календарних днів з моменту підписання актів виконаних робіт. Підрядник до 20 серпня 2017 року відпрацьовує кошти попередньої оплати та підтверджує їх використання за призначенням актом виконаних робіт за формами КБ-2в, КБ-3.

Строк виконання робіт до 31.12.2017 року, визначається календарним планом, який є невід`ємною частиною Договору.

Згідно додаткової угоди від 27.12.2017 № 271217 до Договору №190617/01 від 19.06.2017 Замовник та Підрядник у зв`язку зі зміною строків виконання робіт погодились змінити і доповнити Договір, зокрема строк виконання робіт змінено на 31.03.2018, вартість завершальних робіт становить 359950, 17 гривень.

Договірна ціна на «Капітальний ремонт будівлі, що розташована по

вул.Музична,2Бу с.Музичні Києво-Святошинськогорайону»складена на загальну суму 1 830000 гривень.

У 2017 році, більш точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, у невстановленому досудовим розслідуванням місці, у директора ТОВ «ГРУПА АЛЬТАЇР» ОСОБА_15 виник умисел на протиправне заволодіння бюджетними коштами, призначеними для капітального ремонту будинку культури в с. Музичі Києво-Святошинського району Київської області, шляхом зловживання своїм службовим становищем, з використанням підроблених документів.

У період з 01 по 13 липня 2017 року, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, у невстановленому досудовим розслідуванням місці, директор ТОВ «ГРУПА АЛЬТАЇР» ОСОБА_15 , реалізуючи свій злочинний умисел, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою заволодіння бюджетними коштами, шляхом підроблення офіційних документів для подальшої передачі до Музичанської сільської ради Києво-Святошинського району, за результатами часткового виконання робіт по договору підряду від 19.06.2017 року № 190617/01, склав акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2017 року за формою КБ-2в від 13.07.2017 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за липень 2017 року за формою КБ-3 від 13.07.2017, типова форма яких затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 №554 зі змінами «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві», з внесенням до цих документів завідомо неправдивих даних в частині обсягу виконання робіт, які в них зазначені, а саме відомостей із завищеними обсягами фактично виконаних будівельних робіт і використаних будівельних матеріалів, а також їх вартості, після чого підписав їх та поставив відтиск печатки ТОВ «ГРУПА АЛЬТАЇР».

Після цього,у періодз 01по 13липня 2017року,точного часудосудовим розслідуванням невстановлено,директор ТОВ«ГРУПА АЛЬТАЇР» ОСОБА_15 ,продовжуючи реалізаціюсвого злочинногоумислу,переслідуючи корисливиймотив,попередньо завізувавшиуінженера з технічного нагляду ОСОБА_16 акт № 1приймання виконанихбудівельних робітза липень2017року заформою КБ-2в надавйого разомз довідкою провартість виконанихбудівельних робітта витратиза липень2017року заформою КБ-3від 13.07.2017 до Музичанської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, яка фактично розташована за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, с. Музичі, вул. Музична, 2Б, для підписання та здійснення подальшої оплати.

13.07.2017 після підписання Музичанським сільським головою ОСОБА_11 , яка не була обізнана про злочинні наміри ОСОБА_15 , акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2017 року за формою КБ-2в та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за липень 2017 року за формою КБ-3 від 13.07.2017, проставлення відтиску печаті на них, вищевказані документи у відповідності до умов укладеного договору підряду від 19.06.2017 № 190617/01, разом з фінансово-бухгалтерською документацією подано до Києво-Святошинського управління Державної казначейської служби України, яке маючи в наявності всі необхідні документи, завірені відповідальними службовими особами того ж дня здійснило перерахування бюджетних коштів в розмірі 516576,31 грн., відповідно на банківський рахунок № НОМЕР_1 ТОВ «ГРУПА АЛЬТАЇР» (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 40691178), відкритий у ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК», (МФО 321842).

Крім того, продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, директор ТОВ «ГРУПА АЛЬТАЇР» ОСОБА_15 , у період з 01 по 22 вересня 2017 року, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, у невстановленому досудовим розслідуванням місці, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою заволодіння бюджетними коштами, шляхом підроблення офіційних документів для подальшої передачі до Музичанської сільської ради Києво-Святошинського району, за результатами часткового виконання робіт по договору підряду від 19.06.2017 року № 190617/01, склав акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2017 року за формою КБ-2в від 22.09.2017 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2017 року за формою КБ-3 від 22.09.2017, типова форма яких затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 №554 зі змінами «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві», з внесенням до цих документів завідомо неправдивих даних в частині обсягу виконання робіт, які в них зазначені, а саме відомостей із завищеними обсягами фактично виконаних будівельних робіт і використаних будівельних матеріалів, а також їх вартості, після чого підписав їх та поставив відтиск печатки ТОВ «ГРУПА АЛЬТАЇР».

Після цього,у періодз 01по 22вересня 2017року,точного часудосудовим розслідуванням невстановлено,директор ТОВ«ГРУПА АЛЬТАЇР» ОСОБА_15 ,продовжуючи реалізаціюсвого злочинногоумислу,переслідуючи корисливиймотив,попередньо завізувавшиуінженера з технічного нагляду ОСОБА_16 акт № 2приймання виконанихбудівельних робітза вересень2017року заформою КБ-2в надавйого разомз довідкою провартість виконанихбудівельних робітта витратиза вересень2017року заформою КБ-3від 22.09.2017 до Музичанської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, яка фактично розташована за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, с. Музичі, вул. Музична, 2Б, для підписання та здійснення подальшої оплати.

Після підписання Музичанським сільським головою ОСОБА_11 , яка не була обізнана про злочинні наміри ОСОБА_15 , акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2017 року за формою КБ-2в та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2017 року за формою КБ-3 від 22.09.2017, проставлення відтиску печаті на них, вищевказані документи у відповідності до умов укладеного договору підряду від 19.06.2017 № 190617/01, разом з фінансово-бухгалтерською документацією подано до Києво-Святошинського управління Державної казначейської служби України, яке маючи в наявності всі необхідні документи, завірені відповідальними службовими особами здійснило облікування бюджетних коштів в розмірі 549000 гривень в рахунок перерахованих 21.06.2017 як попередня оплата коштів на вказану суму на банківський рахунок № НОМЕР_1 ТОВ «ГРУПА АЛЬТАЇР» (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 40691178), відкритий у ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК», (МФО 321842).

Крім того, продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, директор ТОВ «ГРУПА АЛЬТАЇР» ОСОБА_15 , у період з 01 по 28 листопада 2017 року, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, у невстановленому досудовим розслідуванням місці, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою заволодіння бюджетними коштами, шляхом підроблення офіційних документів для подальшої передачі до Музичанської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, за результатами часткового виконання робіт по договору підряду від 19.06.2017 року № 190617/01, склав акт № 3 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2017 року за формою КБ-2в від 28.11.2017 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за листопад 2017 року за формою КБ-3 від 28.11.2017, типова форма яких затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 №554 зі змінами «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві», з внесенням до цих документів завідомо неправдивих даних в частині обсягу виконання робіт, які в них зазначені, а саме відомостей із завищеними обсягами фактично виконаних будівельних робіт і використаних будівельних матеріалів, а також їх вартості, після чого підписав їх та поставив відтиск печатки ТОВ «ГРУПА АЛЬТАЇР».

Після цього,у періодз 01по 28листопада 2017року,точного часудосудовим розслідуванням невстановлено,директор ТОВ«ГРУПА АЛЬТАЇР» ОСОБА_15 ,продовжуючи реалізаціюсвого злочинногоумислу,переслідуючи корисливиймотив,попередньо завізувавшиуінженера з технічного нагляду ОСОБА_16 акт № 3приймання виконанихбудівельних робітза листопад2017року заформою КБ-2в надавйого разомз довідкою провартість виконанихбудівельних робітта витратиза листопад2017року заформою КБ-3від 28.11.2017 до Музичанської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, яка фактично розташована за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, с. Музичі, вул. Музична, 2Б, для підписання та здійснення подальшої оплати.

29.11.2017 року після підписання Музичанським сільським головою ОСОБА_11 , яка не була обізнана про злочинні наміри ОСОБА_15 , акту № 3 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2017 року за формою КБ-2в та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за листопад 2017 року за формою КБ-3 від 28.11.2017, проставлення відтиску печаті на них, вищевказані документи у відповідності до умов укладеного договору підряду від 19.06.2017 № 190617/01, разом з фінансово-бухгалтерською документацією подано до Києво-Святошинського управління Державної казначейської служби України, яке маючи в наявності всі необхідні документи, завірені відповідальними службовими особами того ж дня здійснило перерахування бюджетних коштів в розмірі 404 472,98 гривень, відповідно на банківський рахунок № НОМЕР_1 ТОВ «ГРУПА АЛЬТАЇР» (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 40691178), відкритий у ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК», (МФО 321842).

Відповідно до висновку експерта від 22.02.2019 обсяги та вартість виконаних будівельних робіт за договором підряду №190617/01 по капітальному ремонту будівлі, що розташована по вул. Музична, 2б у с. Музичі Києво-Святошинського району Київської області («будинок Культури»), не відповідають обсягам та вартості, визначеним узгодженою проектно-кошторисною та фінансово-звітною документацією (дефектним актам, актам приймання виконаних будівельних робіт за формою КБ-2В та ін..) відповідно договору на суму 101606 гривень.

Своїми умисними діями ОСОБА_15 обернув на користь підприємства ТОВ «ГРУПА АЛЬТАЇР» бюджетні кошти у сумі 101 606 гривень, які перераховані безпідставно.

Так,у 2017 року, більш точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, у невстановленому досудовим розслідуванням місці, у директора ТОВ «ГРУПА АЛЬТАЇР» ОСОБА_15 виник злочиннийумисел,спрямований наскладання тавидачу нимзавідомо підробленихдокументів актів прийманнявиконаних будівельнихробіт заформою КБ-2вта довідокпро вартістьвиконаних будівельнихробіт тавитрати,з метоюподальшого заволодіннягрошовими коштамипризначеними на будівництво об`єкту «Капітальний ремонт будівлі, що розташована по вул. Музична, 2Б у с. Музичі Києво-Святошинського району (будинок культури)».

Так, у період з 01 по 13 липня 2017 року, більш точних дати та часу в ході слідства встановити не виявилось можливим, ОСОБА_15 ,реалізуючи свійзлочинний умисел,з метоюзаволодіння грошовимикоштами призначенимина будівництво об`єкту «Капітальний ремонт будівлі, що розташована по вул. Музична, 2Б у с. Музичі Києво-Святошинського району (будинок культури)», знаходячись у невстановленому досудовим розслідуванням місці, використовуючи своє службове становище та перебуваючи на посаді директора Товариства з обмеженою відповідальністю «ГРУПА АЛЬТАЇР», маючи право на складання та підписання документів від імені Товариства, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи наслідки, та бажаючи їх настання, достовірно знаючи про те, що обов`язковими підставами для перерахування бюджетних коштів є наявність акту приймання виконаних будівельних робіт та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати, умисно, з корисливих мотивів, за результатами часткового виконання робіт по договору підряду № 190617/01 від 19.06.2017 року склав завідомо неправдивий документ акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2017 року за формою КБ-2в від 13.07.2017, який є офіційним документом, типова форма якого затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 №554 зі змінами «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві», внісши до нього дані щодо обсягів виконаних робіт та кількості використаних будівельних матеріалів, що не відповідають дійсності, тим самим завищивши їх вартість, а саме:

-до п.п. 16-23 Розділу «Електроосвітлення» акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2017 року за формою КБ-2в від 13.07.2017 внесені відомості про використання матеріалів та проведені роботи, однак фактично вони не використані та не виконані;

-доп.п.24-36Розділу «Матеріали» акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2017 року за формою КБ-2в від 13.07.2017 внесені відомості про використання матеріалів та проведені роботи, однак фактично вони не використані та не виконані;

-а також склав завідомо неправдивий документ - довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за липень 2017 року за формою КБ-3 від 13.07.2017, яка є офіційним документом, типова форма якого затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 №554 зі змінами «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві», зазначивши в ній дані про вартість виконаних робіт та витрати на загальну суму 516 576, 31 гривень, що не відповідає дійсності, так як витрати за виконані роботи та кількість використаних матеріалів фактично складають 500275, 31 гривень.

При цьому, ОСОБА_15 , акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2017 року за формою КБ-2в від 13.07.2017 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за липень 2017 року за формою КБ-3 від 13.07.2017 підписав та поставив на них відтиск печатки Товариства з обмеженою відповідальністю «ГРУПА АЛЬТАЇР», надавши їм офіційні атрибути документа.

Після цього,у періодз 01по 13липня 2017року,точного часудосудовим розслідуванням невстановлено,директор ТОВ«ГРУПА АЛЬТАЇР» ОСОБА_15 ,продовжуючи реалізаціюсвого злочинногоумислу,переслідуючи корисливиймотив,попередньо завізувавшиуінженера з технічного нагляду ОСОБА_16 акт № 1приймання виконанихбудівельних робітза липень2017року заформою КБ-2в надавйого разомз довідкою провартість виконанихбудівельних робітта витратиза липень2017року заформою КБ-3від 13.07.2017 до Музичанської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, яка фактично розташована за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, с. Музичі, вул. Музична, 2Б, для підписання та здійснення подальшої оплати.

13.07.2017 після підписання Музичанським сільським головою ОСОБА_11 , яка не була обізнана про злочинні наміри ОСОБА_15 , акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2017 року за формою КБ-2в та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за липень 2017 року за формою КБ-3 від 13.07.2017, проставлення відтиску печаті на них, вищевказані документи у відповідності до умов укладеного договору підряду від 19.06.2017 № 190617/01, разом з фінансово-бухгалтерською документацією подано до Києво-Святошинського управління Державної казначейської служби України, яке маючи в наявності всі необхідні документи, завірені відповідальними службовими особами того ж дня здійснило перерахування бюджетних коштів в розмірі 516576,31 грн., відповідно на банківський рахунок № НОМЕР_1 ТОВ «ГРУПА АЛЬТАЇР» (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 40691178), відкритий у ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК», (МФО 321842).

Крім цього, у період з 01 по 22 вересня 2017 року, більш точних дати та часу в ході слідства встановити не виявилось можливим, ОСОБА_15 ,реалізуючи свійзлочинний умисел,з метоюзаволодіння грошовимикоштами,призначеними на будівництво об`єкту «Капітальний ремонт будівлі, що розташована по вул. Музична, 2Б у с. Музичі Києво-Святошинського району (будинок культури)», знаходячись у невстановленому досудовим розслідуванням місці, використовуючи своє службове становище та перебуваючи на посаді директора Товариства з обмеженою відповідальністю «ГРУПА АЛЬТАЇР», маючи право на складання та підписання документів від імені Товариства, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи наслідки, та бажаючи їх настання, достовірно знаючи про те, що обов`язковими підставами для перерахування бюджетних коштів є наявність акту приймання виконаних будівельних робіт та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати, умисно, з корисливих мотивів, за результатами часткового виконання робіт по договору підряду № 190617/01 від 19.06.2017 року склав завідомо неправдивий документ акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2017 року за формою КБ-2в від 22.09.2017, який є офіційним документом, типова форма якого затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 №554 зі змінами «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві», внісши до нього дані щодо обсягів виконаних робіт та кількості використаних будівельних матеріалів, що не відповідають дійсності, тим самим завищивши їх вартість, а саме:

-до п.7 Розділу «Покрівля» акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2017 року за формою КБ-2в від 22.09.2017 внесені відомості про улаштування прокладної пароізоляції в один шар, 100 кв.м. в кількості 15 одиниць, однак фактично вони не виконані;

-до п.8 Розділу «Покрівля» акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2017 року за формою КБ-2в від 22.09.2017 внесені відомості про використання матеріалу «Плівка п/е 200мк» в кількості 1725 одиниць, однак фактично він відсутній;

-а також склав завідомо неправдивий документ - довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2017 року за формою КБ-3 від 22.09.2017, яка є офіційним документом, типова форма якого затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 №554 зі змінами «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві», зазначивши в ній дані про вартість виконаних робіт та витрати на загальну суму 549000 гривень, що не відповідає дійсності, так як витрати за виконані роботи та кількість використаних матеріалів фактично складають 528 629 гривень.

При цьому, ОСОБА_15 , акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вереснь 2017 року за формою КБ-2в від 22.09.2017 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2017 року за формою КБ-3 від 22.09.2017 підписав та поставив на них відтиск печатки Товариства з обмеженою відповідальністю «ГРУПА АЛЬТАЇР», надавши їм офіційні атрибути документа.

Після цього,у періодз 01по 22вересня 2017року,точного часудосудовим розслідуванням невстановлено,директор ТОВ«ГРУПА АЛЬТАЇР» ОСОБА_15 ,продовжуючи реалізаціюсвого злочинногоумислу,переслідуючи корисливиймотив,попередньо завізувавшиуінженера з технічного нагляду ОСОБА_16 акт № 2приймання виконанихбудівельних робітза вересень2017року заформою КБ-2в надавйого разомз довідкою провартість виконанихбудівельних робітта витратиза вересень2017року заформою КБ-3від 22.09.2017 до Музичанської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, яка фактично розташована за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, с. Музичі, вул. Музична,2Б для підписання та здійснення подальшої оплати.

Після підписання Музичанським сільським головою ОСОБА_11 , яка не була обізнана про злочинні наміри ОСОБА_15 , акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2017 року за формою КБ-2в та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2017 року за формою КБ-3 від 22.09.2017, проставлення відтиску печаті на них, вищевказані документи у відповідності до умов укладеного договору підряду від 19.06.2017 № 190617/01, разом з фінансово-бухгалтерською документацією подано до Києво-Святошинського управління Державної казначейської служби України, яке маючи в наявності всі необхідні документи, завірені відповідальними службовими особами здійснило облікування бюджетних коштів в розмірі 549000 гривень в рахунок перерахованих 21.06.2017 як попередня оплата коштів на вказану суму на банківський рахунок № НОМЕР_1 ТОВ «ГРУПА АЛЬТАЇР» (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 40691178), відкритий у ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК», (МФО 321842).

Крім цього, у період з 01 по 28 листопада 2017 року, більш точних дати та часу в ході слідства встановити не виявилось можливим, ОСОБА_15 ,реалізуючи свійзлочинний умисел,з метоюзаволодіння грошовимикоштами,призначеними на будівництво об`єкту «Капітальний ремонт будівлі, що розташована по вул. Музична, 2Б у с. Музичі Києво-Святошинського району (будинок культури)», знаходячись у невстановленому досудовим розслідуванням місці, використовуючи своє службове становище та перебуваючи на посаді директора Товариства з обмеженою відповідальністю «ГРУПА АЛЬТАЇР», маючи право на складання та підписання документів від імені Товариства, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи наслідки, та бажаючи їх настання, достовірно знаючи про те, що обов`язковими підставами для перерахування бюджетних коштів є наявність акту приймання виконаних будівельних робіт та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати, умисно, з корисливих мотивів, за результатами часткового виконання робіт по договору підряду № 190617/01 від 19.06.2017 року склав завідомо неправдивий документ акт № 3 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2017 року за формою КБ-2в від 28.11.2017, який є офіційним документом, типова форма якого затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 №554 зі змінами «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві», внісши до нього дані щодо обсягів виконаних робіт та кількості використаних будівельних матеріалів, що не відповідають дійсності, тим самим завищивши їх вартість, а саме:

-до п.п. 10-22 Розділу «Водостічна система» акту № 3 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2017 року за формою КБ-2в від 28.11.2017 внесені відомості про використання матеріалів та проведені роботи, однак фактично вони не використані та не виконані;

-а також склав завідомо неправдивий документ - довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за листопад 2017 року за формою КБ-3 від 28.11.2017, яка є офіційним документом, типова форма якого затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 №554 зі змінами «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві», зазначивши в ній дані про вартість виконаних робіт та витрати на загальну суму 404472, 98 гривень, що не відповідає дійсності, так як витрати за виконані роботи та кількість використаних матеріалів фактично складають 339538, 98 гривень.

При цьому, ОСОБА_15 акт № 3 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2017 року за формою КБ-2в від 28.11.2017 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за листопад 2017 року за формою КБ-3 від 28.11. 2017 підписав та поставив на них відтиск печатки Товариства з обмеженою відповідальністю «ГРУПА АЛЬТАЇР», надавши їм офіційні атрибути документа.

Після цього,у періодз 01по 28листопада 2017року,точного часудосудовим розслідуванням невстановлено,директор ТОВ«ГРУПА АЛЬТАЇР» ОСОБА_15 ,продовжуючи реалізаціюсвого злочинногоумислу,переслідуючи корисливиймотив,попередньо завізувавшиуінженера з технічного нагляду ОСОБА_16 акт № 3приймання виконанихбудівельних робітза листопад2017року заформою КБ-2в надавйого разомз довідкою провартість виконанихбудівельних робітта витратиза листопад2017року заформою КБ-3від 28.11.2017 до Музичанської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, яка фактично розташована за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, с. Музичі, вул. Музична, 2Б, для підписання та здійснення подальшої оплати.

29.11.2017 року після підписання Музичанським сільським головою ОСОБА_11 , яка не була обізнана про злочинні наміри ОСОБА_15 , акту № 3 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2017 року за формою КБ-2в та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за листопад 2017 року за формою КБ-3 від 28.11.2017, проставлення відтиску печаті на них, вищевказані документи у відповідності до умов укладеного договору підряду від 19.06.2017 № 190617/01, разом з фінансово-бухгалтерською документацією подано до Києво-Святошинського управління Державної казначейської служби України, яке маючи в наявності всі необхідні документи, завірені відповідальними службовими особами того ж дня здійснило перерахування бюджетних коштів в розмірі 404 472,98 гривень, відповідно на банківський рахунок № НОМЕР_1 ТОВ «ГРУПА АЛЬТАЇР» (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 40691178), відкритий у ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК», (МФО 321842).

Відповідно до висновку експерта від 22.02.2019 обсяги та вартість виконаних будівельних робіт за договором підряду №190617/01 по капітальному ремонту будівлі, що розташована по вул. Музична, 2б у с. Музичі Києво-Святошинського району Київської області («будинок Культури»), не відповідають обсягам та вартості, визначеним узгодженою проектно-кошторисною та фінансово-звітною документацією (дефектним актам, актам приймання виконаних будівельних робіт за формою КБ-2В та ін..) відповідно договору на суму 101606 гривень.

Своїми умисними діями ОСОБА_15 обернув на користь підприємства ТОВ «ГРУПА АЛЬТАЇР» бюджетні кошти у сумі 101 606 гривень, які перераховані безпідставно.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_15 свою вину у вчиненні злочинів не визнав, та показав суду, що 19.06.2017 року між ТОВ «Група Альтаїр» та Музичанською сільською радою був підписаний договір на проведення капітального ремонту покрівлі будинку культури. Роботи були виконані не в повному обсязі у зв`язку із погодними умовами, не було виконано робіт на 101 тис грн. Акт прийняття виконаних будівельних робіт дійсно підписував, в ньому були зазначені і роботи, які на момент підписання, виконані не були, оскільки думали, що з покращенням погоди роботи будуть виконані. Від сільської ради отримував претензії щодо невиконаних робіт. Стверджує, що мав намір виконати всі роботи зазначені у актах і передбачені договором. Відшкодував збитки сільській раді у повному обсязі.

Представник потерпілого ОСОБА_11 у судовому засіданні підтвердила обставини, викладені у обвинувальному акті та зазначила, що обвинуваченим відшкодована шкода, завдана сільській раді у повному обсязі, претензій до обвинуваченого немає.

Винність обвинуваченого у вчиненні умисних злочинів підтверджують досліджені судом письмові докази, а саме:

-витяг із ЄРДР № 42018111200000772 від 01.11.2018 року, правова кваліфікація ч.2 ст. 191 КК України, заявник або потерпілий: матеріали правоохоронних та контролюючих органів про виявлення фактів вчинення чи підготовки до вчинення кримінальних правопорушень, фабула: службові особи ТОВ «Група Альтаїр» під час капітального ремонту будівлі по вул. Музична,2Б в с. Музичі Києво-Святошинського району Київської області, вчинили заволодіння бюджетними коштами шляхом зловживання своїм службовим становищем (а.с.93 т.1);

- витяг із ЄРДР № 42018111200000772 від 01.11.2018 року, правова кваліфікація ч.2 ст. 191; ч.1 ст. 366 КК України, особа, якій повідомлено про підозру ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 94-95 т.1);

-акт № 071-30/635 ревізії сільського бюджету та фінансово-господарської діяльності Музичанської сільської ради за період з 01.04.2014 по 01.07.2018 року, якою встановлено, що за результатами вибіркових контрольних обмірів встановлено невідповідність фактично виконаних обсягів робіт та видів і обсягів робіт включених в акти приймання виконаних будівельних робіт на загальну суму 351163,00, в тому числі ТОВ « Група Альтаїр» «Капітальний ремонт будівлі, що знаходиться по вул. Музична,2Б в с. Музичі (будинок Культури)» на загальну суму 102592 грн. (улаштування водостічної системи та покрівлі БК в с. Музичі) (а.с.116-185 т.1);

-висновок експерта № 12-5/309 від 22.02.2019 року, яким встановлено, що обсяги та вартість виконаних будівельних робіт за договором від 19.06.2016 року №190617/01 «Капітальний ремонт будівлі, що розташована по вул. Музична, 2б у с. Музичі Києво-Святошинського району («будинок Культури»), не відповідають обсягам та вартості, визначених узгодженою проектно-кошторисною та фінансово-звітною документацією (дефектним актам, актам приймання будівельних робіт за формою КБ-2В та ін.) відповідно до договору на суму 101606 (сто одна тисяча шістсот шість) грн. Різниця у вартості між фактично виконаними роботами за договором підряду №190617/01 від 19.06.2016 року по капітальному ремонту будівлі, що розташована по вул. Музична, 2б, та роботами, які вказані у акті приймання виконаних будівельних робіт за формою КБ-2В № 1 за липень 2017 року, довідці про вартість виконаних будівельних робіт за липень 2017 року від 13.07.2017 складає 16301 грн. Різниця у вартості між фактично виконаними роботами за договором підряду №190617/01 від 19.06.2016 року по капітальному ремонту будівлі, що розташована по вул. Музична, 2б, та роботами, які вказані у акті приймання виконаних будівельних робіт за формою КБ-2В № 2 за вересень 2017 року, довідці про вартість виконаних будівельних робіт за вересень 2017 року від 22.09.2017 складає 20371 грн. Різниця у вартості між фактично виконаними роботами за договором підряду №190617/01 від 19.06.2016 року по капітальному ремонту будівлі, що розташована по вул. Музична, 2б, та роботами, які вказані у акті приймання виконаних будівельних робіт за формою КБ-2В № 1 за листопад 2017 року, довідці про вартість виконаних будівельних робіт за листопад 2017 року від 28.11.2017 складає 64934 грн. (а.с.37-54 т.2);

-акт огляду від 14.02.2019 року, проведений судовим експертом будівлі будинку культури в с. Музичі по вул. Музична,2Б (а.с.55 т.2);

-експертний звіт №00-0498-71/КД від 28.04.2017 року відповідно до якого загальна кошторисна вартість капітального ремонту у поточних цінах станом на 26.04.2017 року складає 2189,950 тис. грн. у тому числі: будівельні роботи 1711,188 тис. грн.., інші витрати -478,762 тис. грн. (а.с. 79 т.2);

-зведений кошторисний розрахунок вартості капітального ремонту будівлі, що розташована по вул. Музична,2Б в с. Музичі (будинок Культури) вартість будівельних робіт становить 1711,188 тис грн., загальна вартість 2189,950 тис. грн. (а.с. 80-81 т.2);

-локальний кошторис на будівельні роботи № 2-1-1 капітального ремонту будівлі, що розташована по вул. Музична,2Б в с. Музичі (будинок Культури) в поточних цінах на 21.11.2016, кошторисна вартість 1475,21359 тис. грн.., кошторисна трудомісткість 13,71521 тис. грн., кошторисна заробітна плата -274,20262 тис. грн. (а.с. 237-244 т.1; а.с.82-89 т.2);

-розрахунок загальновиробничих витрат до локального кошторису ; 2-1-1 на ремонт покрівлі, що становить 112694,84 грн. (а.с.90-91 т.1);

-розрахунки №№1-4 . Прямі витрати і загальновиробничі витрати: будівельні роботи капітального ремонту будівлі, що розташована по вул. Музична,2Б в с. Музичі (будинок Культури) (а.с.92 т.2);

-дефектний акт на ремонт будівлі, затверджений головою Музичанської сільської ради (а.с.234-236 т.1; а.с. 93-95 т.2);

-відомість ресурсів до локального кошторису №2-1-1 на ремонт покрівлі по поточних цінах на 21.11.2016 року (а.с. 96-100 т.2);

-підсумкова відомість ресурсів по поточних цінах на 21.11.2016 року (а.с. 101-109 т.2 т.2);

-розрахунки загальновиробничих витрат до локального кошторису № 2-1-1 на ремонт покрівлі по поточних цінах на 21.11.2016 року (а.с. 110-115 т.2);

-договір № 190617/01 від 19.06.2017 року, укладений між Музичанською сільською радою в особі сільського голови та ТОВ «Група Альтаїр» в особі ОСОБА_15 . Предметом договору є капітальний ремонт будівлі по вул. Музична,2Б в м. Музичі (будинок Культури), ціна договору 1830000 грн. ( а.с. 192-199 т.1; а.с.96-103 т.1; а.с.116-123 т.2);

-акт огляду стану нежитлового приміщення по вул. Музична. 2б в с. Музичі від 16.12.2017 року, огляд проведено з метою проведення ремонтних робіт підрядною організацією ТОВ «Альтаїр Груп» на підставі договору № 190617/01 від 19.06.2017 року (а.с. 218 т.1; а.с.124 т.2);

-договірна ціна на капітальне будівництво, що здійснюється у 2017 році по поточних цінах на 21.11.2016 року, що становить 1830 тис. грн. (а.с. 106-107; 245-249 т.1; а.с.125-126 т.2)

-зведений кошторисний розрахунок капітального ремонту будівлі, що розташована по вул. Музична,2б в с. Музичі по поточних цінах станом на 27.04.2017 року, загальна вартість 2189,950 тис. грн.. (а.с. 127-128 т.2);

-акт №1 приймання виконаних будівельних робіт та довідка про вартість виконаних робіт за липень 2017 року між ТОВ «Група Альтаїр» та Музичанською сільською радою по капітальному ремонту будинку культури в с. Музичі, відповідно до якого виконано робіт на 516576,31 грн. (а.с.201-206 т.1; а.с.129-134 т.2; 247-251 т.2; а.с.1 т.3);

-акт №2 приймання виконаних будівельних робіт та довідка про ваотість виконаних робіт за вересень 2017 року між ТОВ «Група Альтаїр» та Музичанською сільською радою по капітальному ремонту будинку культури в с. Музичі, відповідно до якого виконано робіт на 549000,00 грн. ( а.с.207-211 т.1; а.с.135-139 т.2; а.с.2-6;99-102 т.3);

-акт №3 приймання виконаних будівельних робіт та довідка про ваотість виконаних робіт за листопад 2017 року між ТОВ «Група Альтаїр» та Музичанською сільською радою по капітальному ремонту будинку культури в с. Музичі, відповідно до якого виконано робіт на 404472,98 грн. ( а.с. 200 т.1; а.с.212-216 т.1; а.с.140-144 т.2; а.с.7-11 т.3);

-платіжні доручення № 213 від 13.07.2017 року про перерахування Музичанською сільською радою ТОВ «Група Альтаїр» 516576,31 грн.; №178 від 20.06.2017 року 549000,00 грн.; № 376 від 29.11.2017 року 404472,98 грн. та трансакції, зазначених виплат (а.с.145147 т.2; а.с.108-110 т.1);

-додаток № 3 та додаток № 1 до договору №190617 від 19.06.2017 року, якими відповідно узгоджені сторонами план фінансування робіт та календарний графік виконання робіт (а.с.104-105 т.1; а.с.148-149 т.2);

-підсумкові відомості ресурсів по капітальному будівництву будівлі по вул. Музична,2б в с. Музичі звітний період : 01.11.2017 р., 01.07.2017 р., 01.09.2017 р. (а.с. 150-163 т.2);

-розрахунки загальновиробничих витрат до локального кошторису № 2-1-1 на ремонт покрівлі, які становлять 45494 грн.(а.с. 164-165 т.2);

-пояснювальна записка підрядчика ТОВ «Група Альтаїр» (а.с.166 т.2);

-претензія Музичанської сілької ради до ТОВ «Група Альтаїр» ві 18.09.2017 року з вимогою виконати умови договору №190617 від 19.06.2017 року (а.с. 217 т.1; а.с.167 т.2);

-робочі проекти капітального ремонту будівлі, що розташована по вул. Музична,2б в с. Музичі («будинок Культури») (а.с.168-191 т.1);

-протокол узгодження цін капітального ремонту будівлі, що розташована по вул. Музична,2б в с. Музичі («будинок Культури») (а.с.192-194 т.2);

-локальний кошторис на будівельні роботи № 2-1-1 капітального ремонту будівлі, що розташована по вул. Музична,2Б в с. Музичі (будинок Культури) в поточних цінах на 21.11.2016, кошторисна вартість 1685,307 тис. грн., кошторисна трудомісткість 9,55027 тис. грн., кошторисна заробітна плата -194,583 тис. грн. (а.с.195-202 т.2);

-підсумкові відомість ресурсів по капітальному будівництву будівлі по вул. Музична,2б в с. Музичі (а.с.203-212 т.2);

-протокол огляду та флеш накопичувач від 14.02.2019 року відповідно до яких об`єктом огляду є Будинок культури, розташований за адресою: с. Музичі, вул. Музична,2б на предмет відповідності даних, які містяться в актах приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В №1від 13.07.2017 року; №2 від 22.09.2017 року; № 3 від 28.11.2017 року до договору №190617 від 19.06.2017 року. Оглядом встановлено, що робота відповідно до розділу «Водостічна система» акту № 3 від 28.11.2017 року не виконана, роботи відповідно до п. 7 та 8 акту №2 від 22.09.2017 року, не виконані (а.с.220-223 т.2);

-висновок експерта № 17-3/690 від 24.05.2019 року відповідно до якого підписи від імені ОСОБА_15 у документах: акт №1 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2017 року за формою КБ-2в від 13.07.2017; акт №2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2017 року за формою КБ-2в від 22.09.2017; акт №3 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2017 року за формою КБ-2в від 28.11.2017; довідці про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за липень 2017 року за формою КБ-3 від 13.07.2017; довідці про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2017 року за формою КБ-3 від 22.09.2017; довідці про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за листопад 2017 року за формою КБ-3 від 28.11.2017, виконані ОСОБА_15 (а.с.234-238 т.2)

-протокол огляду речових доказів: акт №1 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2017 року за формою КБ-2в від 13.07.2017; акт №2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2017 року за формою КБ-2в від 22.09.2017; акт №3 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2017 року за формою КБ-2в від 28.11.2017; довідці про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за липень 2017 року за формою КБ-3 від 13.07.2017; довідці про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2017 року за формою КБ-3 від 22.09.2017; довідці про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за листопад 2017 року за формою КБ-3 від 28.11.2017 (а.с.12 т.3);

-документи на відкриття банківського рахунку ТОВ «Група Альтаїр» в ПФ «ПриватБанк» (а.с.31-67 т.3);

-виписки із розрахункового рахунку ТОВ «Група Альтаїр» (а.с.69-72 т.3);

-протокол обшуку від 19.06.2019 року за місцем проживання ОСОБА_15 в кв. АДРЕСА_2 , де були виявлені та вилучені 4 (чотири) ноутбуки (а.с.89-94 т.3);

-протокол огляду речових доказів від 19.06.2019 року, а саме інформації, яка міститься на вилучених у ОСОБА_15 під час обшуку 19.06.2019 року, відомостей щодо господарської діяльності ТОВ «Група Альтаїр», та виявлено у від сканованому вигляді акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2017 року; декларація про початок будівельних робіт «Реконструкція будинку культури в с. Музичі Києво-Святошинського району Київської області» по вул. Леніна,2; додаткова угода № 271217 до договору№190617 від 19.06.2017 року, датована 27.12.2017 року; тендерна документація ТОВ «Група Альтаїр» (а.с.97-98 т.3);

-декларація про початок будівельних робіт «Реконструкція будинку культури в с. Музичі Києво-Святошинського району Київської області» по вул. Леніна,2 (а.с.103-106 т.3);

-додаткова угода № 271217 до договору№190617 від 19.06.2017 року, датована 27.12.2017 року (а.с.219-220 т.1;а.с.107-108 т.3);

-тендерна документація ТОВ «Група Альтаїр» (а.с.112- 136 т.3);

-довідка № 516 від 10.11.2020 року про відшкодування обвинуваченим завданих збитків (а.с.2 т.4).

Суд визнає, що представник потерпілого, частково обвинувачений дали суду правдиві показання, які узгоджуються з іншими доказами, дослідженими під час судового розгляду в їх сукупності.

Як вбачається із показань обвинуваченого, він стверджує про відсутність у нього умислу на заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем та службове підроблення.

Суд розцінює вказані твердження обвинуваченого, як спосіб захисту, спрямований на уникнення відповідальності за вчинені злочини, оскільки вказані твердження обвинуваченого спростовуються його ж показаннями у судовому засіданні по те, що він знав, що до актів приймання виконаних будівельних робіт були внесені роботи, які на момент підписання актів виконані не були, також обвинувачений знав, що на підставі цих актів товариству були перераховані кошти за роботи, які виконані не були. Прагнення у подальшому виконати вказані вище роботи, не спростовує факт усвідомлення обвинуваченим суспільно-небезпечного характеру своїх дій, під час підписання актів, які не відповідали фактичним обставинам та отримання на їх підставі коштів.

Аналіз досліджений судом доказів в їх сукупності, свідчить про те, що вина обвинуваченого у вчиненні умисних злочинів доведена повністю, його дії судом кваліфікуються за ч.1 ст.366 КК України, як службове підроблення офіційного документу; за ч.2 ст. 191 КК України, як заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем.

При призначенні покарання, суд враховує ступінь тяжкості вчинених злочинів та особу обвинуваченого.

Призначаючи покарання обвинуваченому, суд враховує, що вчинені ним злочини відносяться нетяжких злочинів, як особа ОСОБА_15 за місцем проживання характеризується позитивно, раніше не судимий, працює, на обліку у лікаря-психіатра та лікаря - нарколога не перебуває, обставинами, що пом`якшують покарання, суд визнає добровільне відшкодування завданих збитків (а.с.173-180 т.3), позитивні характеристики, наявність на утриманні трьох малолітніх дітей, обставин, що обтяжує покарання, судом не встановлено, та приймаючи деуваги наявністьдекількох обставин,що пом`якшуютьпокарання таістотно знижуютьступінь тяжкості вчиненого злочину,відсутність претензій у потерпілого до обвинуваченого, суд приходить до висновку про можливість призначити обвинуваченому покарання за ч.2 ст. 191 КК України із застосування ст. 69 КК України нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції ч. 2 ст. 191 КК України, у виді штрафу; у виді штрафу в межах санкції ч.1 ст. 366 КК України із застосуванням ч.1 ст. 70 КК України.

Зважаючи на відшкодування обвинуваченим потерпілому завдану шкоду повному обсязі, суд вважає за необхідне не призначити обвинуваченому додаткове покарання у виді позбавленням права займати певні посади чи займатись певною діяльністю.

Однак, враховуючи, що вчинені обвинуваченим умисні злочини відносяться до нетяжких, з моменту їх скоєння пройшло 5 (п`ять) років, тому суд вважає за необхідне звільнити ОСОБА_15 від призначеного покарання на підставі ст. 49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності.

Цивільний позов прокурора про стягнення із обвинуваченого на користь держави 101,6 тис. грн. залишити без задоволення, оскільки судом встановлено, що обвинувачений відшкодував зазнані збитки.

Долю речових доказів суд вирішує відповідно до ст. 100 КПК України.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні підлягають стягненню із обвинуваченого.

Запобіжний захід до обвинуваченого не застосований.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.370-374, 376 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

ОСОБА_15 визнати винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст. 366; ч.2ст.191 КК України, і призначити йому покарання:

- за ч.1 ст.366 КК України у виді штрафу у розмірі 2000 (дві тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34000 (тридцять чотири тисячі) грн. на користь держави;

-за ч. 2 ст. 191 КК України із застосуванням ст. 69 КК України у виді штрафу у розмірі 2020 (дві тисячі двадцять) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34340 (тридцять чотири тисячі триста сорок) грн. на користь держави без позбавлення права займати певні посади чи займатись певною діяльністю.

На підставі ч.1 ст.70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим призначити ОСОБА_15 остаточне покарання у виді штрафу у розмірі 2020 (дві тисячі двадцять) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34340 (тридцять чотири тисячі триста сорок) грн. на користь держави без позбавлення права займати певні посади чи займатись певною діяльністю.

На підставі ст.49 КК України звільнити ОСОБА_15 від призначеного покарання у зв`язку із закінченням строків давності.

Стягнути із ОСОБА_15 на користь держави 10464 (десять тисяч чотириста шістдесят чотири) грн. 12 коп. процесуальних витрат на залучення експертів.

Речові докази по справі:

-ноутбук марки Lenovo, model 80MJ, S/M- MP11D84K, чорного кольору; ноутбук марки Lenovo, model 20135, ноутбук марки Самсунг, model NP-R523-DS024A, S/N ZPUJ93C2500089L, чорного кольору, ноутбук марки Самсунг, model NP-R20XY01, S/N 788Z93DP900075A, чорного кольору, які передані на зберігання власнику, залишити у користуванні останнього;

-акт №1 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2017 року на 5 арк., довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за липень 2017 року на 1 арк., акт №2 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2017 року на 4 арк., довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2017 року на 1 арк., акт №3 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2017 року на 4 арк., довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за листопад 2017 року на 1 арк., оптичний носій інформації - DVD-RW диск №YSC0013203181226,на якому міститься інформація з АТ КБ «Приват Банк», які зберігається при матеріалах кримінального провадження, залишити при матеріалах провадження;

-арешт, накладений 22.07.2019 року ухвалою Києво-Святошинського районного суду Київської області на автомобіль марки «Toyota Camri» сірого кольору, об`єм двигуна 2362 куб. см., д.н.з. НОМЕР_2 , який належить на праві приватної власності ОСОБА_15 , скасувати.

Вирок може бути оскаржений до Київського апеляційного суду через Києво-Святошинський районний суд Київської області протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору; інші учасники судового провадження мають право отримати копію вироку в суді; копія вироку не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні.

Суддя ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення06.02.2023
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу108783609
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —369/9794/19

Ухвала від 14.06.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Дзюбін В'ячеслав Вікторович

Ухвала від 04.04.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Дзюбін В'ячеслав Вікторович

Ухвала від 22.03.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Дзюбін В'ячеслав Вікторович

Вирок від 06.02.2023

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Хрипун С. В.

Ухвала від 19.08.2019

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Хрипун С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні