Ухвала
від 06.02.2023 по справі 926/211-б/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

58000, м. Чернівці, вул. О.Кобилянської, 14, тел. 55-09-34, е-mail: inbox@cv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

06 лютого 2023 року Справа № 926/211-б/13-г Суддя Т. І. Ковальчук, розглянувши матеріали справи

за заявою фізичної особи-підприємця Куликович Діни Федорівни, м. Чернівці,

про порушення справи про власне банкрутство,

ВСТАНОВИВ:

Господарським судом Чернівецької області розглядається справа № 926/211-б/13-г за заявою фізичної особи-підприємця Куликович Діни Федорівни про власне банкрутство, провадження в якій порушено ухвалою від 14.03.2013.

Постановою від 28.03.2013 ФОП Куликович Д.Ф. визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Качмарика Я. М.

Оголошення про визнання ФОП Куликович Д.Ф. банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури опубліковано в газеті Голос України № 69 за 10.04.2013.

Згідно з повідомленням прокуратури Чернівецької області від 27.11.2013 № 05/2-480вих-13 у справі приймає участь прокурор.

Ухвалою від 28.10.2014 відмовлено в затвердженні звіту ліквідатора Качмарика Я.М., припинено його повноваження та призначено новим ліквідатором ФОП Куликович Д.Ф. арбітражного керуючого Вікнянську Т.В.

У ході вирішення питання щодо поданих ліквідатором Вікнянською Т.В. звітів рогляд справи відкладався у зв`язку з необхідністю проведення розрахунків з кредитором ПАТ УКРІНБАНК.

Ухвалою від 28.12.2022 розгляд справи відкладено на 06.02.2023 у зв`язку з не вирішенням питання про проведення розрахунків з кредитором банкрута ПАТ УКРІНБАНК, ухвалено провести засідання в режимі відеоконференції з представником ПАТ УКРІНБАНК.

У судове засідання 06.02.2023 з`явилися представник кредитора ГУ ДПС у Чернівецькій області і прокурор, однак під час підключення в мережі до участі у засіданні у режимі відеоконференції представника ПАТ УКРІНБАНК будівля Господарського суду Чернівецької області була відключено від електропостачання та таке не було відновлено більш ніж упродовж однієї години, що унеможливило проведення судового засідання (акт від 06.02.2023 щодо знеструмлення електромережі суду, вихід з ладу сервера автоматизованої системи та інші умови, що впливають на безперебійність та функціонування автоматизованої системи).

У зв`язку з вказаними обставинами суд вирішує питання руху справи поза межами призначеного на 10-00 год. 06.02.2023 судового засідання після відновлення постачання електричної енергії.

Так, у судовому засіданні 06.02.2023 мало вирішуватися питання про проведення розрахунків з кредитором ПАТ УКРІНБАНК після отримання відповіді НБУ на запит ПАТ УКРІНБАНК в особі уповноваженої особи ФГВФО на продовження процедури виведення ПАТ УКРІНБАНК з ринку.

03.02.2023 на електронну пошту суду надійшли пояснення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на продовження процедури виведення ПАТ УКРІНБАНКз ринку від 03.02.2023, в яких повідомлено, що на запит уповноваженої особи Національний банк України повідомив, що обслуговування рахунків ПАТ УКРІНБАНК призупинено, оскільки до ЄДРЮОФОПГФ внесено інформацію щодо зміни найменування ПАТ УКРІНБАНК на ПАТ УКР/ІН/КОМ, та втратою чинності картками зі зразками підписів посадових осіб (лист за вих. № 55-0007/909440 від 26.12.2022), вимога про передачу ФГВФО на продовження виведення з ринку ПАТ Український інноваційний банк матеріальних та інших цінностей, бухгалтерської та іншої документації банку в паперовому та електронному вигляді посадовими особами ПАТ Українська інноваційна компанія не виконана, відтак, в уповноваженої особи відсутній доступ до первинних правовстановлюючих документів, договорів, баз даних і облікових регістрів, рахунку ПАТ УКРІНБАНК, у разі відновлення повноцінної роботи ліквідатора та повернення первинної документації ПАТ УКРІНБАНК відповідна інформація буде оприлюднена в установленому порядку.

З наведеного, констатує суд, слідує, що уповноваженою особою ФГВФО на продовження виведення ПАТ УКРІНБАНК з ринку не вирішено питання щодо надання ліквідатору банкрута Вікнянській Т.В. реквізитів рахунку для зарахування коштів для задоволення кредиторських вимог у справі про банкрутство ФОП Куликович Д.Ф. Така ситуація є тривалою і унеможливлює завершення провадження у справі, в той же час, усі необхідні заходи в ліквідаційній процедурі Куликович Д.Ф., окрім розрахунку з ПАТ УКРІНБАНК в особі ФГВФО, проведені.

Суд звертає увагу, що, як зазначає й уповноважена особа ФГВФО у поясненнях від 03.02.2023, Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів регулювання банківської діяльності від 13.05.2020 № 590-ІХ внесено ряд змін, зокрема, до Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб.

У відповідності до частин 4, 5, 6 статті 54 Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб розпочата процедура виведення неплатоспроможного банку з ринку не може бути зупинена/припинена, у тому числі у разі визнання протиправними (незаконними) та скасування індивідуальних актів Національного банку України та/або Фонду, що були підставою для її початку.

Частинами 2, 3 розділу II Прикінцеві та перехідні положення цього Закону встановлено обов`язок Фонду здійснити (продовжити) процедури виведення неплатоспроможних банків з ринку, ліквідацію банків відповідно до Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб, підстави (індивідуальні акти) для початку тимчасової адміністрації, ліквідації яких було визнано протиправними (незаконними) та скасовано до дня набрання чинності цим Законом.

Таким чином, саме на ФГВФО покладено обов`язок виконання всіх передбачених законодавством дій щодо здійснення (продовження) процедури виведення ПАТ УКРІНБАНК з ринку, у тому числі акумуляції коштів, що належать останньому (ст.ст. 4, 37 Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб).

Суд зауважує, що у поясненнях уповноваженої особи вказано, що ПАТ Українська інноваційна компанія не виконала вимоги щодо передачі уповноваженій особі ФГВФО на продовження виведення ПАТ УКРІНБАНК з ринку матеріальні та інші цінності, документацію банку на вимогу від 03.07.2020, згідно листа НБУ від 30.12.2022 № 55-0007/90940 картки зі зразками підписів посадових осіб, яким надано право на розпорядження накопичувальними рахунками ПАТ УКРІНБАНК, втратили чинність 23.03.2018, при цьому, інформація про реквізити рахунки ПАТ УКРІНБАНК надавалася на запити заступника директора ФГВФО Наталії Рудухи.

В той же час, у низці постанов Верховного Суду встановлено, що в результаті організаційних змін ПАТ УКРІНБАНК від 13.07.2016 та від 28.03.2017 нова банківська установа ПАТ Українська інноваційна компанія, не утворилася, відсутній перехід до ПАТ Українська інноваційна компаня прав та обов`язків банківської установи ПАТ УКРІНБАНК (постанова ВП ВС від 10.12.2019, у справі № 925/698/16, постанова ВС від 02.11.2022 у справі № 913/266/20(920/1228/17).

Однак, з 2020 року Фондом гарантування вкладів фізичних осіб не вирішується питання щодо виконання всіх передбачених Законом України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб заходів у процедурі виведення ПАТ УКРІНБАНК з ринку, зокрема, оновлення інформації щодо посадових осіб, уповноважених на розпорядження накопичувальними рахунками ПАТ УКРІНБАНК в НБУ, звернення до суду про примусове вилучення у посадових осіб ПАТ УКР/ІН/КОМ цінностей і документації банку та притягнення їх до встановленої чинним законодавством відповідальності, забезпечення доступу до банківських рахунків, тим самим бездіяльністю Фонду створено перешкоди для виконання ліквідатором ФОП Куликович Д.Ф. Вікнянською Т.В. обов`язку з проведення розрахунків з кредитором у ліквідаційній процедурі.

Суд звертає увагу уповноваженої особи ФГВФО на продовження виведення ПАТ УКРІНБАНК з ринку на неприпустимість пасивного очікування вирішення даної ситуації, наголошує на тому, що законом встановлено строки тривалості процедур банкрутства і провадження у справі про банкрутство, які затягуються на невизначений час через бездіяльність ФГВФО, що є неприпустимим.

За таких обставин суд відкладає судове засідання, наголошує на необхідності якнайшвидшого вирішення уповноваженою особою ФГВФО на продовження виведення ПАТ УКРІНБАНК з ринку питання щодо надання ліквідатору Вікнянській Т.В. реквізитів рахунку для перерахування належних банку, як кредитору, коштів, отриманих від реалізації майна боржника, при цьому роз`яснює, що кредитор вправі відмовитися від отримання коштів, у випадку чого питання про їх використання буде вирішуватися у справі про банкрутство відповідно до норм Кодексу України з процедур банкрутства.

Враховуючи клопотанням представника ПАТ УКРІНБАНК від 03.02.2023 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції та з огляду на наявну технічну можливість наступне засідання у справі належить провести в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою програмного забезпечення EASY CON.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 60, 113, 134 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 3, 12, 197, 216, 234 Господарського процесуального кодексу України суд

УХВАЛИВ:

1. Розгляд справи в судовому засіданні відкласти на 11-00 год. 09 березня 2023 року за участю ліквідатора Вікнянської Т.В. та представника кредитора ПАТ УКРІНБАНК, участь інших учасників справи на власний розсуд.

2. Призначене на 11-00 год. 09.03.2023 судове засідання провести в режимі відеоконференції з представником УКРІНБАНК Пиріг О.В. поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою програмного забезпечення EASY CON.

3. Ухвалу надіслати боржнику Куликович Д.Ф., ліквідатору Вікнянській Т.В., прокурору, кредиторам.

Суддя Т.І. Ковальчук

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/.

Дата ухвалення рішення06.02.2023
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу108789958
СудочинствоГосподарське
Сутьвласне банкрутство

Судовий реєстр по справі —926/211-б/13-г

Ухвала від 28.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 20.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 30.05.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 09.03.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 06.02.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 28.12.2022

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 06.12.2022

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 15.11.2022

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 14.10.2022

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 11.05.2022

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні