Ухвала
від 03.02.2023 по справі 761/3872/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/3872/23

Провадження № 2/761/5642/2023

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 лютого 2023 року суддя Шевченківського районного суду м. Києва Матвєєва Ю.О. розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ТОВ «Інвестмент Фінанс Груп» про захист прав споживачів, -

ВСТАНОВИВ:

У січні 2023р. до Шевченківського районного суду м. Києва надійшла вказана позовна заява.

Перевіривши позовну заяву ОСОБА_1 з доданими до неї матеріалами, судом встановлено наступне.

Позовна заява повинна відповідати вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Проте, в порушення вимог п.п. 3, 5-9 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява не містить: зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтованого розрахунку сум, що стягуються чи оспорюються; зазначення доказів, що підтверджують обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; відомостей про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви; попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Крім того, згідно з ч. 5 ст. 177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

У позовних вимогах позивач просить, зокрема, здійснити зарахування грошових коштів, сплачених як плата за погашення кредитної заборгованості за оскаржуваним кредитним договором, у рахунок погашення суми тіла кредиту.

Проте, в порушення вимог п.п. 3, 5 ч. 3 ст. 175, ч. 5 ст. 177 ЦПК України позивач не вказав ціну позову, не визначив відповідний розмір грошових коштів, які просить зарахувати у рахунок погашення суми тіла кредиту, не долучив до позовної заяви обґрунтованого розрахунку цих сум та не зазначив відповідних доказів, що підтверджують вказані обставини, а саме сплату позивачем зазначених грошових коштів на погашення кредитної заборгованості.

Також, позивачем зазначає про витребування у відповідача первісну бухгалтерську документацію та актуальний розрахунок за Кредитним договором № 2-18 від 26.02.2018 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Згідно з ч. 2 ст. 84 ЦПК України у клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

В порушення вимог п. 4 ч. 2 ст. 84 ЦПК України позивачем не зазначено які заходи ним вжиті для отримання бухгалтерської документації та розрахунку та не додано доказів вжиття таких заходів.

Суд звертає увагу, що предмет позову, тобто певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення, повинен бути чітко визначений позивачем у прохальній частині позовної заяви, оскільки резолютивна частина рішення суду, по суті, відображає позовні вимоги, викладені у прохальній частині позовної заяви, та повинна викладатися чітко й безумовно.

Отже, у позові необхідно чітко та безумовно зазначити предмет і підстави позову та додати докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, та повністю відповідають цим обставинам.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 42, 177, 185, 294, 318 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до ТОВ «Інвестмент Фінанс Груп» про захист прав споживачів - залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання ним ухвали, попередивши, що в разі не усунення вказаних недоліків позовна заява буде вважатися неподаною та підлягатиме поверненню позивачу.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.О. Матвєєва

03 лютого 2023 року

Дата ухвалення рішення03.02.2023
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу108796276
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживачів

Судовий реєстр по справі —761/3872/23

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Матвєєва Ю. О.

Ухвала від 17.02.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Матвєєва Ю. О.

Ухвала від 03.02.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Матвєєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні