Рішення
від 06.02.2023 по справі 300/4907/22
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" лютого 2023 р. справа № 300/4907/22

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Тимощук О.Л., розглянувши в порядку письмового провадження за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу

за позовною заявою Головного управління ДПС в Івано-Франківській області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Геліос Груп "Вільшаниця-1"

про стягнення податкового боргу в сумі 232 801 гривень 29 копійок,

ВСТАНОВИВ:

Головне управління ДПС в Івано-Франківській області (надалі, також позивач, ГУ ДПС в Івано-Франківській області) 01.12.2022 звернулося в суд з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю Геліос Груп Вільшаниця-1 (надалі, також відповідач, ТОВ Геліос Груп Вільшаниця-1) про стягнення з розрахункових рахунків у банках, які обслуговують дане підприємство та за рахунок готівки, що належать відповідачу в дохід бюджету заборгованість в розмірі 232 801 гривень 29 копійок.

Підставою звернення до суду слугувала бездіяльність відповідача щодо сплати орендної плати з юридичних осіб нарахованої за період серпень-грудень 2021, а саме: за серпень- в 2021 - 46 560,25 грн, за вересень 2021 - 46 560,25 грн, за жовтень 2021 - 46 560,25 грн, за листопад 2021 - 46 560,25 грн, грудень 2021 46 560,29 грн, що в загальному розмірі становить 232 801,29 грн, на підставі самостійно поданої декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) від 24.03.2021.

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 06.12.2022 відкрито провадження в даній адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні), згідно із правилами, встановленими статтею 262 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі, також - КАС України) (а.с.11-12).

Направлений на адресу, зазначену у позовній заяві та податковій декларації з плати за землю, Товариства з обмеженою відповідальністю Геліос Груп Вільшаниця-1 конверт із вмістом: копією ухвали про відкриття провадження у справі, зазначену у позовній заяві та податковій декларації з плати за землю, повернувся на адресу суду із відміткою «за зазначеною адресою не проживає» (а.с. 14).

Відповідач правом подання відзиву не скористався, жодних заяв чи клопотань від ТОВ Геліос Груп Вільшаниця-1 до суду не надходило.

Частиною 6 статті 162 КАС України передбачено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Розглянувши позовну заяву, дослідивши та оцінивши наявні в матеріалах справи письмові докази, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги є обґрунтованими, а позов підлягає задоволенню зважаючи на такі обставини.

Відповідно до наявної в матеріалах справи довідки про борг за платежами по ТОВ Геліос Груп Вільшаниця-1 від 28.09.2022, сума податкового боргу по орендній платі за землю з юридичних осіб становить 232 801,29 (а.с. 4).

Зазначений податковий борг виник в результаті бездіяльності останнього щодо виконання зобов`язань по сплаті всієї заборгованості по орендній платі з юридичних осіб у розмірі 232 801,29 грн, на підставі самостійно поданої декларації за 2021 рік з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) від 24.03.2021 з розрахунку 46560,25 грн за кожних 5 (п`ять) місяців з серпня по грудень 2021 включно (а.с. 5-6).

Внаслідок бездіяльністю відповідача щодо своєчасної сплати задекларованих сум з орендної плати за землю, що є узгодженим грошовим зобов`язанням, така набула статусу податкового боргу.

У зв`язку із несплатою відповідачем податкового боргу, в тому числі в попередніх періодах, ГУ ДПС в Івано-Франківській області 22.04.2020 складено податкову вимогу форми Ю №5622-54, згідно із якою, загальна суми податкового боргу платника податків ТОВ Геліос Груп Вільшаниця-1 станом на 21.04.2020 становила 32 589,95 грн (а.с. 7).

Податкову вимогу направлено відповідачу засобом поштового зв`язку та отримано представником ТОВ Геліос Груп Вільшаниця-1 27.04.2020, що підтверджується особистим підписом останнього на поштовому повідомленні про вручення поштового відправлення (а.с. 7).

Враховуючи бездіяльність відповідача щодо сплати самостійно задекларованих зобов`язань з орендної плати за землю, з метою стягнення податкового боргу, реалізуючи приписи Податкового кодексу України, позивач звернувся із цим позовом до суду.

Надаючи правову оцінку встановленим обставинам справи суд керується положеннями Конституції України, Кодексу адміністративного судочинства України, а також застосовує норми Податкового кодексу України, в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин.

Відповідно до статті 67 Конституції України, кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів регулює Податковий кодекс України (надалі, також ПК України), зокрема визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов`язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час адміністрування податків, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Підпункт 14.1.39 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу встановлює, що грошове зобов`язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов`язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв`язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Відповідно до підпункту 14.1.156 пункту 14.1 статті 14 ПК України податкове зобов`язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Згідно з підпунктом 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 ПК України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов`язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов`язання.

В пункті 38.1 статті 38 ПК України закріплено, що виконанням податкового обов`язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов`язань у встановлений податковим законодавством строк.

Відповідно до пункту 46.1 статті 46 ПК України податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов`язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов`язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов`язання та/або пені вважається узгодженою (пункт 54.1 статті 54 ПК України).

Згідно з приписами пункту 288.2 статті 288 Податкового кодексу України платником орендної плати є орендар земельної ділянки.

Відповідно до пункту 288.7 статті 288 Податкового кодексу України період, порядок обчислення орендної плати, строк сплати та порядок її зарахування до бюджетів застосовується відповідно до вимог статей 285 - 287 цього розділу.

Пунктом 287.3 статті 287 ПК України передбачено, що податкове зобов`язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Як вбачається з матеріалів справи за відповідачем числиться заборгованість по узгодженому податковому зобов`язанню з орендної плати з юридичних осіб в розмірі 232 801,29 грн на підставі самостійно поданої декларації за 2021 рік з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) від 24.03.2021.

Згідно з пунктом 56.11 статті 56 Податкового кодексу України не підлягає оскарженню грошове зобов`язання, самостійно визначене платником податків.

З огляду на вказане, зважаючи на самостійно визначене відповідачем зобов`язання по орендній платі за землю в загальній сумі 232 801,29 грн, яке не сплачене ним у строки, встановлені Кодексом, таке зобов`язання вважається узгодженим.

На час розгляду справи, доказів сплати відповідачем визначеного податкового зобов`язання суду не надано.

Згідно із вимогами підпункту 59.1. статті 59 Податкового кодексу України у разі, коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов`язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Як уже зазначалось судом, Головним управлінням ДПС в Івано-Франківській області складено та надіслано відповідачу податкову вимогу форми "Ю" за №5622-54 від 22.04.2020, яку отримано представником відповідача 27.04.2020, про що свідчить підпис уповноваженої особи на рекомендованому повідомленні про вручення поштового відправлення, копія якого міститься в матеріалах справи (а.с.7).

Згідно зі статтею 59 Податкового кодексу України, у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Враховуючи наведене, а також те, що попередня податкова вимога, надіслана відповідачу є чинною, нова вимога позивачем не направлялась.

Таким чином, самостійно розраховане та не сплачене у встановлені строки відповідачем грошове зобов`язання з орендної плати за землю в загальній сумі 232 801,29 грн являється податковим боргом ТОВ Геліос Груп Вільшаниця-1.

Доказів, які б свідчили про погашення заборгованості, що є предметом стягнення або спростування її наявності, відповідач суду не надав.

Підпунктом 20.1.34. пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України передбачено право позивача на звернення до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Пунктами 95.3 та 95.4 статті 95 Податкового кодексу України визначено заходи щодо погашення податкового боргу платника податків, відповідно до вимог яких стягнення коштів у рахунок погашення такого боргу здійснюється за рішенням суду з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

Враховуючи те, що відповідачем не сплачено грошове зобов`язання у терміни визначені Податковим кодексом України, на переконання суду, звернення податкового органу до суду із позовом про стягнення 232 801,29, у спосіб визначений Податковим кодексом України є правомірним та підставним.

За таких обставин суд дійшов висновку про те, що відповідач зобов`язаний погасити вказану суму податкового боргу. Наявність такого обов`язку у відповідача є визначальною для вирішення такого спору, крім того, даний обов`язок забезпечується Конституцією України, стаття 67 якої передбачає, що кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

З огляду на вказане, позовні вимоги про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Геліос Груп Вільшаниця-1 податкового боргу в розмірі 232 801,29 грн є обґрунтованими, а позов таким що підлягає задоволенню.

Згідно зі змістом частини 2 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України, при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Враховуючи вищенаведене, судові витрати не підлягають розподілу.

На підставі статті 129-1 Конституції України, керуючись статями 241-246, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з розрахункових рахунків у банках, що обслуговують Товариство з обмеженою відповідальністю Геліос Груп Вільшаниця-1 (код ЄДРПОУ - 42050373) та за рахунок готівки, що належить платнику, в дохід бюджету податковий борг з орендної плати за землю у загальному розмірі 232 801 (двісті тридцять дві тисячі вісімсот одна) гривня 29 (двадцять дев`ять) копійок.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

позивач Головне управління ДПС в Івано-Франківській області, адреса: вул. Незалежності, буд. 20, м. Івано-Франківськ, 76018, код ЄДРПОУ ВП 43968084;

відповідач Товариство з обмеженою відповідальністю Геліос Груп Вільшаниця-1, адреса: вул. Осередок, буд. 95, с. Вільшаниця, Івано-Франківський р-н, Івано-Франківська обл, 77440, код ЄДРПОУ - 42050373.

Суддя /підпис/ Тимощук О.Л.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.02.2023
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу108799753
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів, з них плати за землю

Судовий реєстр по справі —300/4907/22

Рішення від 06.02.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 06.12.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні