Рішення
від 13.01.2023 по справі 752/16374/22
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №752/16374/22

Провадження № 2/752/2984/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

13.01.2023 року Голосіївський районний суд м.Києва в складі:

головуючого судді - Колдіної О.О.

за участі секретаря - Ракоїд Є.І.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Вчитель» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,

в с т а н о в и в:

позивач звернувся до Голосіївського районного суду м. Києва з позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 : заборгованість по сплаті обов`язкових внесків (платежів) на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 23727,37 грн; заборгованість по сплаті за послуги з централізованого опалення в розмірі 1 229,43 грн; заборгованість по сплаті за послуги з централізованого постачання холодної води та водовідведення у розмірі 1 083,92 грн.

В обґрунтування позову зазначило, що відповідач є власницею квартири за адресою АДРЕСА_1 . ОСББ «Вчитель» створено власниками квартир на нежитлових приміщень з метою забезпечення захисту прав співвласників та дотримання ними обов`язків щодо належного утримання та використання спільного майна будинку.

Позивач вказує, що надає житлово-комунальні послуги у вказаному житловому будинку на підставі укладених колективних договорів. Обслуговування та експлуатацію будинку позивач здійснює на підставі відповідних договорів з виконавцями робіт та надавачами послуг.

Позивач зазначає, що відповідач не зверталась до позивача з претензіями щодо якості та переліку наданих послуг та частково здійснювала оплату житлово-комунальних послуг. Однак, позивач стверджує, що у відповідача утворилась заборгованість по сплаті обов`язкових внесків на утримання будинку та прибудинкової території, а також заборгованість по сплаті житлово-комунальних послуг.

Ухвалою Голосіївського районного суду м. Києва від 15.11.2022 року відкрито провадження у справі, розгляд якої призначено здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

На момент розгляду справи відповідач не скористалась своїм правом на подання письмового відзиву.

На підставі положень ст.ст.274-279 ЦПК України справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін на підставі письмових доказів, що містяться в матеріалах справи.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 10.12.1996 року рішенням установчих зборів власників квартир та нежитлових приміщень будинку за адресою АДРЕСА_2 , затверджено статут Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Вчитель».

Протоколом №1 від 24.01.2021 року затверджено загальними зборами ОСББ «Вчитель» нову редакцію статуту, згідно якого ОСББ створено власниками квартир та нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_2 , з метою забезпечення захисту прав співвласників, відповідно до п.6.1. Статуту та дотримання ними обов`язків щодо належного утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством, статутними документами та рішеннями органів управління об`єднання.

Відповідно до протоколу №2 загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку «Вчитель» від 24.01.2021 року, розмір внесків на утримання будинку було встановлено у розмірі 12,85 грн за 1 кв.м.

Відповідно до інформаційної довідки КП КМР «КМ БТІ» від 12.08.2021 року ББ-2021 №137, згідно з даними реєстрових книг бюро, квартира АДРЕСА_3 зареєстрована на праві власності за ОСОБА_1 .

З розрахунку заборгованості, наданого позивачем вбачається, що ОСОБА_1 за період з 01.01.2017 року по 31.12.2021 року має заборгованість по обов`язковим внескам (платежам) на утримання будинку та прибудинкової території на загальну суму 23 727,37 грн (з урахуванням інфляційних втрат та штрафних санкцій).

Також, з даного розрахунку вбачається, що у відповідача за період з 01.11.2020 року по 31.03.2021 року наявна заборгованість по сплаті за послуги з централізованого опалення на загальну суму 1 229,43 грн (з урахуванням інфляційних втрат та штрафних санкцій), та за період з 01.03.2021 року по 31.12.2021 року заборгованість по сплаті за послуги з централізованого постачання холодної води та водовідведення на загальну суму 1 083,92 грн (з урахуванням інфляційних втрат та штрафних санкцій).

Судом встановлено, що 15.04.2019 року між позивачем та КП Виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) «Київтеплоенерго» укладено договір №540034 на постачання теплової енергії у гарячій воді, відповідно до умов якого постачальник зобов`язався виробити та поставити теплову енергію споживачу для потреб опалення, вентиляції, гарячого водопостачання, а споживач зобов`язується отримати її та оплатити відповідно до умов, викладених у даному договорі.

Постачальником послуг водовідведення та водопостачання є ВАТ «КИЇВВОДОКАНАЛ», відповідно до укладеного Договору № 04923/4-01 від 23.09.2004 р.

Відповідно до ст.1 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна; представник співвласника - фізична або юридична особа, яка на підставі договору або закону має право представляти інтереси співвласника; співвласники багатоквартирного будинку - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Відповідно до ст.4 «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обгрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання. Майно, придбане об`єднанням за рахунок внесків та платежів співвласників, є їхньою спільною власністю.

Згідно з ст.15 «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; забезпечувати збереження приміщень, брати участь у проведенні їх реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

В силу положень статті 16 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання співвласників має право здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Згідно зі статтею 17 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплатити всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ст.20 «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Частка участі співвласника квартири та/або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки як співвласника квартири та/або нежитлового приміщення.

Відповідно до положень ст. 322 Цивільного кодексу України, власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином, вимога позивача про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості по сплаті обов`язкових внесків (платежів) на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 23 727,37 грн є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач має право одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг.

Споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник. Виробник послуг може бути їх виконавцем. Особливими учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є балансоутримувач та управитель, які залежно від цивільно-правових угод можуть бути споживачем, виконавцем або виробником.

Відповідно до ст.ст. 7,13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг належить, зокрема, встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги відповідно до закону; визначення виконавця житлово-комунальних послуг відповідно до цього Закону в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на: комунальні послуги (центральне постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо - та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо); послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньо будинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньо будинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо); послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримування, укладення договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо); послуги з ремонту приміщень, будинків, споруд (заміна та підсилення елементів конструкцій та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої спроможності несучих елементів конструкцій тощо).

З матеріалів справи вбачається, що у відповідача наявна заборгованість по сплаті за послуги з централізованого опалення в розмірі 1 229,43 грн (з урахуванням інфляційних втрат та штрафних санкцій), та заборгованість по сплаті за послуги з централізованого постачання холодної води та водовідведення на загальну суму 1 083,92 грн (з урахуванням інфляційних втрат та штрафних санкцій), саме тому вказана сума підлягає стягненню на користь позивача.

Згідно п. 1 ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 ЦК України, де зокрема в п. 3 зазначено, що цивільні права та обов`язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

Норми цивільного права поширюються на всі види зобов`язальних відносин.

В силу положень ст.ст. 525, 526 ЦК України, зобов`язання повинні виконуватись належним чином і одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом.

Обов`язок щодо сплати за спожиті послуги встановлений законом, не зважаючи на наявність або відсутність договірних відносин між сторонами.

Зазначений обов`язок є грошовим зобов`язанням.

Частинами 1, 2, 3 та 4 статті 12 ЦПК України, передбачено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

В тому числі, суд враховує вимоги ст. 80 ЦПК України, зокрема достатність доказів для вирішення справи, наданих до суду.

Жодних доказів, які б спростовували обставини, викладені позивачем, відповідачем не надано, в тому числі, не спростовано розміру нарахованої суми заборгованості в частині заборгованості відповідача по сплаті обов`язкових платежів, заборгованості по сплаті за послуги з центрального опалення, та водопостачання.

Враховуючи викладене, а також приймаючи до уваги те, що від відповідача відзив на позовну заяву не надходив, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Згідно із ст. 141 ЦПК України, на користь позивача з відповідача підлягає стягненню судовий збір.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76, 77, 78, 81, 259, 261, 265, 280, 354 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Вчитель» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги задовольнити.

Стягнути ОСОБА_1 (РНОКПП - невідомий, АДРЕСА_1 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Вчитель» (код ЄДРПОУ 24594197) заборгованість по сплаті обов`язкових внесків (платежів) на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 23 727,37 грн, заборгованість по сплаті за послуги з централізованого опалення на загальну суму 1 229,43 грн (з урахуванням інфляційних втрат та штрафних санкцій), заборгованість по сплаті за послуги з централізованого постачання холодної води та водовідведення на загальну суму 1 083,92 грн, судовий збір в розмірі 2 481,00 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя

Дата ухвалення рішення13.01.2023
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу108807278
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —752/16374/22

Рішення від 27.03.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Рішення від 13.01.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 15.11.2022

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні