Рішення
від 16.12.2022 по справі 314/5446/19
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/5446/19

Провадження № 2/314/57/2022

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.12.2022 м.Вільнянськ

Вільнянський районний суд Запорізької області у складі головуючого судді Мануйлової Н.Ю., секретар судового засідання Рясна А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу №314/5446/19 в порядку загального позовного провадження за заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2019 року позивач звернулася до суду з позовом до Петро-Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області про визнання права власності на земельну ділянку, призначену для ведення особистого підсобного господарства, в порядку спадкування за законом після смерті її чоловіка, ОСОБА_3 .

У позові зазначила, що 15.06.2012 вона уклала шлюб з ОСОБА_3

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати її чоловіка, ОСОБА_4 . Після її смерті залишилася спадщина у вигляді житлового будинку АДРЕСА_1 , земельної ділянки для ведення особистого підсобного господарства площею 0,166 га, розташованої на території Петро-Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області.

Її чоловік прийняв спадщину та отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом на вищевказаний житловий будинок. На земельну ділянку, на якій знаходиться будинок, ОСОБА_3 свідоцтво не отримав, оскільки вважав, що вона автоматично відноситься до житлового будинку.

24.11.2015 ОСОБА_3 склав заповіт, відповідно до якого заповідав житловий будинок та прилеглу до нього земельну ділянку своїй дочці від першого шлюбу, ОСОБА_2 , а земельну ділянку сільськогосподарського призначення заповів позивачці.

ІНФОРМАЦІЯ_2 її чоловік помер.

У встановлений законом строк вона звернулась до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

ОСОБА_2 із такою заявою до нотаріальної контори не звернулась, у зв`язку з чим втратила право на спадкування за заповітом, і на теперішній час не є спадкоємцем.

13.05.2018 вона отримала свідоцтво про право на спадщину за законом, відповідно до якого успадкувала житловий будинок АДРЕСА_1 .

У зв`язку з відсутністю документів, що підтверджують право власності її чоловіка на прилеглу до будинку земельну ділянку, нотаріусом було відмовлено у видачі свідоцтва на цю земельну ділянку.

На підставі вищевикладеного, просить визнати за нею право власності на земельну ділянку для ведення особистого підсобного господарства площею 0,166га, розташовану на території Петро-Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, Державний акт на право приватної власності на землю серії І-ЗП № 015210.

Ухвалою суду від 05.12.2019 справу прийнято до розгляду за правилам загального позовного провадження, витребувано з Вільнянської державній нотаріальній конторі копію спадкової справи після смерті ОСОБА_3 .

Ухвалою суду від 12.02.2020 провадження у даній справі було зупинено у зв`язку із перебуванням на розгляді у Вільнянському районному суді Запорізької області цивільної справи № 314/5021/19 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

24.04.2020 було здійснено повторний автоматизований розподіл судової справи, визначено новий склад суду.

Ухвалою судді від 29.01.2021 було відновлено провадження у даній цивільній справі.

Ухвалою суду від 12.04.2021 було витребувано з Вільнянської державної нотаріальної контори копію спадкової справи після смерті ОСОБА_3 .

Ухвалою суду від 10.08.2022 було задоволено заяву представника позивача щодо заміни неналежного відповідача на належного, ОСОБА_2 .

10.08.2022 підготовче провадження у даній справі було закінчено, справу призначено до судового розгляду.

У судове засідання, призначене на 06.12.2022, позивач та представник позивача не з`явилися, від представника позивача надійшла заява про розгляд справи за їхньої відсутності, на задоволенні позовних вимог наполягали.

Зважаючи на те, що відповідач ОСОБА_2 є громадянкою росії, проживає на території країни-агресора, з якою державою Україна розірвані всі дипломатичні відносини, на весь період воєнного стану Українська сторона заявила про неможливість у зв`язку з цим гарантувати у повному обсязі виконання зобов`язань за відповідними міжнародними договорами та конвенціями, суд здійснював виклик відповідача в судове засідання шляхом розміщення оголошення про судове засідання на сайті Судова влада. Крім того, повістки надсилалися на адресу представника відповідача.

У судове засідання відповідач та її представник не з`явилися, заяв до суду не надавали.

Відповідно доч.1ст.280ЦПК Українисуд можеухвалити заочнерішення напідставі наявниху справідоказів заодночасного існуваннятаких умов: 1)відповідач належнимчином повідомленийпро дату,час імісце судовогозасідання; 2)відповідач нез`явився всудове засіданнябез поважнихпричин абобез повідомленняпричин; 3)відповідач неподав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

За згодою позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку щодо обґрунтованості позову і наявності підстав для його задоволення.

Як встановлено судом та вбачається з матеріалів справи, ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 22.08.2017 Вільнянським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області.

Відповідно до заповіту, посвідченого 24.11.2015 секретарем виконавчого комітету Петро-Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області МарчукВ.М., зареєстрованого в реєстрі за № 114, спадкодавець ОСОБА_3 заповів ОСОБА_2 житловий будинок АДРЕСА_1 , господарські побудови та земельну ділянку, що розташовані за вказаною адресою, а ОСОБА_1 земельну ділянку для ведення товарного виробництва, що розташована на території Петро-Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області.

У встановлений законом 6-місячний строк ОСОБА_1 звернулась до Вільнянської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті спадкодавця ОСОБА_3 , що підтверджується її відповідною заявою від 07.09.2017 у фотокопії спадкової справи № 228/2017, яка відкрилась після смерті спадкодавця ОСОБА_3

02.03.2018 на адресу Вільнянської державної нотаріальної контори поштою надійшла заява ОСОБА_2 , подана 15.02.2018 від її імені представником ОСОБА_5 , про прийняття спадщини після смерті спадкодавця ОСОБА_3 .

Листом за № 351/02-14/228-2017 від 06.03.2018 державний нотаріус роз`яснила ОСОБА_2 вимоги ч. 2 ст. 1269 ЦК України, відповідно до якої заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто, а також повідомила, що оскільки ОСОБА_2 на день відкриття спадщини була зареєстрована окремо від спадкодавця та не подала заяву про прийняття спадщини належним чином в строк, встановлений ст. 1270 ЦК України, вона вважається такою, що спадщину не прийняла. Крім того, позивачу роз`яснено право звернутися до суду із позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

02.08.2019 на адресу Вільнянської державної нотаріальної контори поштою надійшла заява ОСОБА_2 про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом щодо земельної ділянки та житлового будинку, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Постановою від 15.11.2019 державний нотаріус відмовила у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку із пропуском строку для подання заяви про прийняття спадщини, оскільки ОСОБА_2 на день відкриття спадщини була зареєстрована окремо від спадкодавця та не подала заяву про прийняття спадщини належним чином в строк, встановлений ст. 1270 ЦК України, тобто вона вважається такою, що спадщину не прийняла.

Рішенням Вільнянського районного суду Запорізької області від 27.11.2020 у справі № 314/5021/19 ОСОБА_2 визначено додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини в нотаріальну контору після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , тривалістю три місяці з дня набрання вказаним рішенням законної сили.

Вказане рішення набрало законної сили 11.01.2021, а 16.02.2021 на адресу Вільнянської державної нотаріальної контори поштою надійшла заява ОСОБА_2 про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом щодо земельної ділянки та житлового будинку, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Постановою від 20.02.2021 державний нотаріус відмовила у вчиненні нотаріальної дії, оскільки на момент звернення ОСОБА_2 із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, нотаріусом було виявлено, що житловий будинок, який вказаний як спадкове майно, був оформлений іншим належним спадкоємцем, який вчасно прийняв спадщину та висловив бажання отримати документи, що посвідчують право власності на своє ім`я. Крім того, цією постановою нотаріусом відмолено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , у зв`язку з відсутністю у спадкоємця документа, що посвідчує право власності ОСОБА_3 на вказану земельну ділянку.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК України встановлено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно зі ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Статтею 1233 ЦК України встановлено, що заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Згідно з ч. 1, ч. 3 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

За правилами,встановленими ч.1,ч.2ст.1269ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Частиною 1 ст. 1270 ЦК України встановлено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 у встановлений ч. 1 ст. 1270 ЦК України строк звернулась до Вільнянської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті спадкодавця ОСОБА_3 .

07.03.2018 ОСОБА_1 отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_3 щодо земельної ділянки, площею 4,4763 га, кадастровий номер 2321586800:02:001:0013, розташованої на території Петро-Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області.

Статтею 1272ЦК Українивстановлено,що якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.За письмовоюзгодою спадкоємців,які прийнялиспадщину,спадкоємець,який пропустивстрок дляприйняття спадщини,може податизаяву проприйняття спадщининотаріусу абов сільськихнаселених пунктах-уповноваженій наце посадовійособі відповідногооргану місцевогосамоврядування замісцем відкриттяспадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно доч.1,ч.2ст.1223ЦК України,право наспадкування маютьособи,визначені узаповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Статтею 1261ЦК Українивстановлено,що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Як убачається з копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , виданого 15.06.2012 виконавчим комітетом Петро-Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, ОСОБА_3 та ОСОБА_1 15.06.2012 уклали шлюб, про що складено відповідний актовий запис № 05.

Отже, ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги після смерті ОСОБА_3 і у разі неприйняття спадщини за заповітом іншим спадкоємцем має право на спадкування майна, що належало останньому, за законом.

Частиною 1ст.1296ЦК Українивстановлено,що спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. А за вимогами ч. 1 ст. 1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

З матеріалів спадкової справи вбачається, що ОСОБА_1 30.05.2018, у зв`язку з неприйняттям ОСОБА_2 спадщини за заповітом, після спливу встановленого ч. ст. 1270 ЦК України строку звернулась до Вільнянської державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом щодо належного спадкодавцю житлового будинку.

30.05.2018 ОСОБА_1 отримала свідоцтво про право на спадщину за законом щодо належного спадкодавцеві житлового будинку АДРЕСА_1 .

За Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 30.05.2018 право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 зареєстровано за ОСОБА_1 на підставісвідоцтва про право на спадщину за законом, виданого 30.05.2018 Вільнянською державною нотаріальною конторою.

Таким чином, 30.05.2018 ОСОБА_1 , як спадкоємиця першої черги за законом, прийняла та оформила свої спадкові права щодо спірного житлового будинку.

Як встановлено з матеріалів справи, вже після отримання ОСОБА_1 свідоцтва про право на спадщину за законом щодо житлового будинку, ОСОБА_2 на підставі рішення Вільнянського районного суду Запорізької області від 27.11.2020 у справі № 314/5021/19, який їй визначено додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини в нотаріальну контору після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , в межах встановленого судом додаткового строку звернулась до Вільнянської нотаріальної контори з відповідною заявою, тобто в силу вимог ст.ст. 1268, 1269 ЦК України вважається такою, що прийняла спадщину.

Рішенням Вільнянського районного суду Запорізької області від 03.02.2022, яке набрало законної сили 10.03.2022, ОСОБА_2 було відмовлено в задоволенні позовних вимог щодо визнання права власності на житловий будинок та земельну ділянку, розташовані за адресою : АДРЕСА_1 , у порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Задовольняючи вимоги позивача ОСОБА_1 щодо визнання за нею права власності на земельну ділянку, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , суд виходить з такого.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_3 отримав вказану земельну ділянку в спадок за заповітом після смерті своєї матері, ОСОБА_4 . Даний факт підтверджується копією свідоцтва про право на спадщину за заповітом, виданим 05.09.2000 державним нотаріусом Вільнянської державної нотаріальної контори Коробкою О.В., та зареєстрованим в реєстрі за № 1394.

Проте, не здійснив подальшу державну реєстрацію отриманого права, що не є підставою не вважати його власником вказаної земельної ділянки.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що позивач ОСОБА_1 на теперішній час є єдиною законною власницею житлового будинку, розташованого на спірній земельній ділянці, суд вважає її позовні вимоги законними та такими, що підлягають задоволенню.

Враховуючи те, що позивач не наполягав на стягненні судових витрат з відповідача, судові витрати слід залишити за позивачем.

Керуючись ст.ст. 4, 5, 12, 13, 81, 89, 263-265 ЦПК України, ст.ст.1297, 1269, 1270 ЦК України, п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування», суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 (РНОКПП відсутній, зареєстроване місце проживання: російська федерація, АДРЕСА_2 ) про визнання права власності в порядку спадкування задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності на земельну ділянку для ведення особистого підсобного господарства площею 0,166га, розташовану на території Петро-Михайлівської сільської ради Запорізького (Вільнянського) району Запорізької області (Державний акт на право приватної власності на землю серії І-ЗП № 015210, виданого 12.11.1999 Петро-Михайлівською сільською радою народних депутатів на ім`я ОСОБА_4 ) в порядку спадкування після смерті чоловіка, ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Повний текст рішення виготовлено 16.12.2022.

Суддя Наталія Юріївна Мануйлова

16.12.2022

СудВільнянський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення16.12.2022
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу108810340
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —314/5446/19

Рішення від 16.12.2022

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Рішення від 06.12.2022

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Ухвала від 09.08.2022

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Ухвала від 12.04.2021

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Ухвала від 29.01.2021

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Ухвала від 12.02.2020

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кофанов А. В.

Ухвала від 05.12.2019

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кофанов А. В.

Ухвала від 05.12.2019

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кофанов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні