Ухвала
від 02.02.2023 по справі 760/2395/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

С О Л О М ' Я Н С Ь К И Й Р А Й О Н Н И Й С У Д М І С Т А К И Є В А

вул. Максима Кривоноса, 25, м. Київ, 03037; тел. (044) 249-79-26, факс:249-79-28;

вул. Полковника Шутова, 1, м. Київ, 03113; тел.: (044) 456-51-65; факс: 456-93-08

e-mail:inbox@sl.ki.court.gov.ua, web: https://sl.ki.court.gov.ua

Код ЄДРПОУ: 02896762


Провадження 1-кс/760/1229/23

В справі 760/2395/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

І. Вступна частина

02 лютого 2023 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 розглянув клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Київської обласної прокуратури ОСОБА_4 про арешт майна в межах досудового розслідування, внесеного 08.04.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22022101110000068, за підозрою ОСОБА_5 , за підозрою ОСОБА_6 , за підозрою ОСОБА_7 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

ІІ. Мотивувальна частина

До Солом`янського районного суду міста Києва надійшло клопотання, з якого вбачається, що Слідчим управлінням Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження внесеного 08.04.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22022101110000068, за підозрою ОСОБА_5 , за підозрою ОСОБА_6 , за підозрою ОСОБА_7 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

У клопотанні слідчий просив накласти арешт на майно, яке на праві власності зареєстровано за ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , а саме:

- земельну ділянку площею 0,0559 га з кадастровим номером 7423810100:01:025:0117, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства;

- земельну ділянку площею 0,1 га з кадастровим номером 7423810100:01:025:0116, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , цільове призначення: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка);

- статутний внесок (10300 гривень) ТОВ «Одеський бульвар»

(код ЄДРПОУ 44740809, юридична адреса: 02154, м. Київ, Русанівський бульвар, буд. 7);

- банківський рахунок № НОМЕР_2 , відкритий у АТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299, ЄДРПОУ 14360570, адреса: 01001, м. Київ, вул. Грушевського, 1Д).

З матеріалів клопотання вбачається, що у період з 24.02.2022 до початку квітня 2022 (більш точна дата та час в ході досудового розслідування не встановлені) ОСОБА_5 перебуваючи у м. Києві з метою отримання прибутку, вирішив створити та очолити організовану групу, злочинна діяльність якої буде полягати у продажу товарів гуманітарної допомоги та привласнення благодійних пожертв.

Реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_5 розробив злочинний план, який складався з наступних етапів:

1. зареєструвати Благодійну організацію «Благодійний фонд «Доброчинець України» код ЄДРПОУ: 44703129 (далі: БО «БФ Доброчинець України») та відкрити банківські рахунки вказаної організації для залучення благодійних пожертв;

2. залучити ОСОБА_6 до складу організованої групи як активного учасника та відвести йому роль, яка полягала у продажі товарів гуманітарної допомоги, організації збору благодійних пожертв, залученні юридичних та фізичних осіб в Україні або за її межами, які добровільно нададуть учасникам організованої групи гуманітарну допомогу або благодійні пожертви;

3. залучити ОСОБА_7 до складу організованої групи як активного учасника та відвести йому роль, яка полягала у продажі товарів гуманітарної допомоги, у оготівкуванні, отриманих від продажу товарів гуманітарної допомоги грошових коштів, та благодійних пожертв.

4. отримати від юридичних та фізичних осіб товари гуманітарної допомоги та благодійні пожертви на підставі листів з військових частин Міністерства оборони України та установ Департаменту соціального захисту населення Міністрества соціальної політики України;

5. налагодити процес продажу товарів гуманітарної допомоги на території України у тому числі і через свою колишню дружину ОСОБА_8 .

Таким чином, у період з 24.02.2022 до початку квітня 2022 ОСОБА_5 організував та очолив стійку організовану групу, до складу якої залучив ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Вказані особи попередньо, умисно й добровільно, усвідомлюючи наслідки своїх дій, зорганізувалися у внутрішньо й зовнішньо стійке злочинне угрупування, метою діяльності якого було вчинення злочинів - як необхідної умови для реалізації злочинного умислу, діючи при цьому згідно розробленого ОСОБА_5 плану, відомого кожному учаснику, з розподілом їх ролей, спрямованих на реалізацію цього плану, підкорюючись під час злочинної діяльності ОСОБА_5 , який здійснював координацію дій учасників під час вчинення злочинів для реалізації спільного плану.

Вказану діяльність учасники організованої групи проводили поетапно, відповідно до розробленого ОСОБА_5 плану, при цьому всі їх дії були спрямовані на продаж товарів гуманітарної допомоги та використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку. На кожному етапі вчинення злочинів, кожен учасник організованої групи мав виконати свою роль шляхом вчинення певних дій. Одночасно із цим, без активної умисної участі кожного учасника вказаної групи, визначеної ОСОБА_5 , не було б можливо доведення до кінця їх спільного злочинного умислу.

Для реалізації злочинного плану, спрямованого на продаж товарів гуманітарної допомоги та використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку, члени організованої групи використовували: засоби зв`язку та комунікації, комп`ютерну техніку, тощо.

Створена ОСОБА_5 організована група характеризувалась наступним чином:

- попередньою організованістю в спільне об`єднання, про що свідчить розроблений та ухвалений учасниками план вчинення злочинної діяльності, чіткий розподіл ролей між учасниками об`єднання, наявність організатора, прикриття своєї діяльності;

- стійкістю злочинного об`єднання, що виразилося у стабільності організації, про що свідчить тривалість, системність та детальна організація функціонування об`єднання, наявність необхідних для функціонування фінансових та технічних можливостей, а також згуртованості, що засвідчують міцні внутрішні зв`язки між учасниками об`єднання, єдиний план злочинних дій та усвідомлення кожним з учасників факту об`єднання з іншими особами у організації для досягнення єдиного злочинного результату;

- «спеціалізацією» злочинної діяльності учасників організованої групи;

- ретельною, довготривалою підготовкою до вчинення злочинів, яка полягала у досягненні між учасниками організованої групи домовленості щодо вчинення злочинів;

- стабільністю учасників групи, яка виразилась у тривалості їхніх дій;

- тривалістю існування створеної ОСОБА_5 організованої групи, а саме з березня 2022 до серпня 2022 (до моменту викриття правоохоронними органами).

Створивши організовану групу для вчинення злочинів щодо продажу товарів гуманітарної допомоги та привласнення благодійних пожертв, ОСОБА_5 здійснено розподіл ролей та обов`язків учасників, зокрема:

ОСОБА_5 , як організатор та керівник організованої групи, підшуковував та залучав до складу групи учасників шляхом віддання наказів, розпоряджень, надання доручень, здійснював загальне керівництво групою, координував її діяльність, здійснював планування злочинної діяльності, визначав конкретну роль учасників у вчиненні злочинів, контролював їх здійснення. Заснував та керував діяльністю БО «БФ «Доброчинець України», розпоряджався товарами, отриманими як гуманітарну допомогу, грошовими коштами благодійними пожертвами. Координував процес продажу товарів гуманітарної допомоги. Розподіляв грошові кошти, отримані від продажу гуманітарної допомоги та благодійних пожертв, між учасниками організованої групи.

ОСОБА_6 , як виконавець, виконував роль, яка полягала у продажі товарів гуманітарної допомоги, організації збору благодійних пожертв, залученні юридичних та фізичних осіб в Україні або за її межами, які добровільно нададуть учасникам організованої групи гуманітарну допомогу або благодійні пожертви, які повинні були б передаватися військовослужбовцям ЗСУ та малозахищеним верствам населення.

ОСОБА_7 , як виконавець, виконував роль, яка полягала у продажі товарів гуманітарної допомоги, у обготівкуванні, отриманих від продажу товарів гуманітарної допомоги грошових коштів, та благодійних пожертв.

Так, 01.04.2022 на виконання свого злочинного плану ОСОБА_5 , з метою створення умов для отримання гуманітарної допомоги та її подальшого продажу, а також отримання благодійних пожертв і у такий спосіб отримання прибутку - заснував БО «БФ «Доброчинець України» та призначив себе її керівником(директором /головою правління). При цьому, ОСОБА_5 та інші члени організованої групи усвідомлювали, що метою благодійних організацій не може бути одержання і розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, інших пов`язаних з ними осіб, а також серед працівників таких організацій, оскільки гуманітарна допомога це цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, що надається із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні, які потребують її в тому числі і у зв`язку з підготовкою до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту, і має спрямовуватися відповідно до обставин, об`єктивних потреб, згоди її отримувачів.

У квітні-липні 2022 року, ОСОБА_6 на виконання вказівки ОСОБА_5 , діючи згідно розробленого злочинного плану та виконуючи відведену йому у організованій групі роль, домовився з представниками ТОВ «Дніпро-СГЕМ» (код ЄДРПОУ 14183323), ТОВ «НТК Енпаселектро» (код ЄДРПОУ 21573438) та Консорціум "Науково-виробниче об`єднання "Укргідроенергобуд" (код ЄДРПОУ 33834660) щодо надання останніми гуманітарної допомоги у грошовій формі БО «БФ «Доброчинець України» начебто для забезпечення потреб ЗС України. При цьому, ОСОБА_6 не повідомляв представників ТОВ «Дніпро-СГЕМ», ТОВ «НТК Енпаселектро» та Консорціум "Науково-виробниче об`єднання "Укргідроенергобуд" щодо справжньої мети організованої групи, спрямованої на заволодіння, наданими для потреб ЗС України як гуманітарна допомога, грошовими коштами.

Після цього, 22.04.2022, ОСОБА_5 , підготував та скерував до Консорціуму "Науково-виробниче об`єднання "Укргідроенергобуд" листа № 21/22 з проханням надати гуманітарну допомогу у грошовій формі для придбання предметів для військової частини НОМЕР_3 ЗС України.

У період з 13.04.2022 по 28.07.2022 "Науково-виробниче об`єднання "Укргідроенергобуд", ТОВ «Дніпро-СГЕМ», ТОВ «НТК Енпаселектро» та фізична особа ОСОБА_9 , які не були обізнані про злочинний план ОСОБА_5 , направлений на продаж гуманітарної допомоги та привласнення благодійних пожертв, перерахували на рахунок БО «БФ «Доброчинець України» № НОМЕР_4 , відкритий в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» 245 000 гривень, як надання гуманітарної допомоги у грошовій формі (благодійних внесків) для придбання предметів для військової частини НОМЕР_3 ЗС України та забезпечення потреб людей Чернігівщини, що постраждали від російських окупантів.

Тоді ж, у період з 13.04.2022 по 28.07.2022 ОСОБА_5 , з метою привласнення грошових коштів, отриманих як гуманітарну допомогу (благодійні внески) перерахував з рахунку БО «БФ «Доброчинець України» № НОМЕР_4 , відкритого в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» 205 000 гривень на рахунок ФОП ОСОБА_7 № НОМЕР_5 , як оплату за дитячі речі, які не планував купувати.

В цей же час, у період з 13.04.2022 по 28.07.2022 ОСОБА_7 на виконання вказівки ОСОБА_5 , діючи згідно розробленого злочинного плану та виконуючи відведену йому у організованій групі роль, будучи обізнаним, що грошові кошти, перераховані ОСОБА_5 з рахунку БО «БФ «Доброчинець України» на загальну суму 205 000 гривень є гуманітарною допомогою (благодійними внесками), обготівкував їх та у подальшому передав ОСОБА_5 .

У період з 24.07.2022 по 28.07.2022 грошові кошти у розмірі 37 800 гривень, отримані БО «БФ «Доброчинець України» як гуманітарну допомогу (благодійні внески), ОСОБА_5 зняв з рахунку НОМЕР_4 з банкоматів та у такий спосіб привласнив.

Крім цього, на початку травня 2022 року ОСОБА_5 продовжуючи діяти згідно свого злочинного плану, домовився з представниками ТОВ «МК Галичина» (код ЄДРПОУ 39685014) про надання товариством гуманітарної допомоги для потреб ЗС України у вигляді молока. При цьому, ОСОБА_5 не повідомляв представників ТОВ «МК Галичина» щодо справжньої мети організованої групи, спрямованої на продаж предметів гуманітарної допомоги та привласнення отриманих від продажу грошових коштів.

07.05.2022 на виконання вказівки ОСОБА_5 , ОСОБА_6 продовжуючи діяти згідно розробленого злочинного плану та виконуючи відведену йому в організованій групі роль, домовився з військовослужбовцями військової частини НОМЕР_3 ЗСУ про підготовку останніми листа до ТОВ «МК Галичина» щодо надання товариством для потреб військовослужбовців в/ч НОМЕР_3 гуманітарної допомоги у вигляді молока у кількості 9360 пачок масою 1000 грам кожна. ОСОБА_6 не повідомляв військовослужбовцям в/ч НОМЕР_3 справжню мету організованої групи, спрямовану на продаж предметів гуманітарної допомоги та привласнення отриманих від продажу грошових коштів, а пообіцяв передати отриману на підставі листа гуманітарну допомогу до в/ч НОМЕР_3 .

10.05.2022 представники військової частини НОМЕР_3 підготували листа № 3/1 за підписом командира військової частини ОСОБА_10 до ТОВ «МК Галичина» з проханням надання гуманітарної допомоги у вигляді молока у кількості 9360 пачок масою 1000 грам кожна.

11.05.2022 ОСОБА_5 отримав від ТОВ «МК Галичина» зі складу за адресою: АДРЕСА_2 , гуманітарну допомогу у вигляді молока кількістю 9360 пачок, масою 1000 грам кожна, надану для військовослужбовців в/ч НОМЕР_3 на підставі листа № 3/1 від 10.05.2022 та розмістив його на складі за адресою: АДРЕСА_3 .

17.05.2022 ОСОБА_5 разом з ОСОБА_6 та ОСОБА_7 з метою прикриття спільної злочинної діяльності, яка полягала у продажі товарів гуманітарної допомоги та надання їй вигляду законної, передали до в/ч НОМЕР_3 лише 2448 пачок молока масою 1000 грам кожна із 9360 пачок, отриманих від ТОВ «МК Галичина».

19.05.2022 ОСОБА_5 надав вказівку ОСОБА_7 знайти покупців для гуманітарної допомоги молока ТОВ «МК Галичина» та продати його.

Того ж дня, ОСОБА_7 запропонував громадянину України ОСОБА_11 придбати у нього молоко та повідомив його характеристики, при цьому не ставлячи останнього до відома, що вказане молоко є гуманітарною допомогою.

19.05.2022 ОСОБА_5 перемістив молоко у кількості 6912 пачок зі складу за адресою: м. Київ, вул. Новокостянтинівська 4-А до складу ТД «Огоньок», за адресою: м. Київ, вул. Миколи Василенка, 1, де передав для подальшого його продажу своїй колишній дружині ОСОБА_8 .

Після цього, у першій половині червня 2022 року ОСОБА_12 з метою реалізації свого злочинного плану домовляється з представниками ТОВ «МК Галичина» про надання товариством гуманітарної допомоги у вигляді молока для потреб малозахищених верств населення. При цьому, ОСОБА_5 не повідомляв представників ТОВ «МК Галичина» щодо справжньої мети організованої групи, спрямованої на продаж товарів гуманітарної допомоги та привласнення отриманих від продажу грошових коштів.

15.06.2022 на виконання вказівки Хахуди, ОСОБА_6 продовжуючи діяти згідно розробленого злочинного плану та виконуючи відведену йому у організованій групі роль, домовився з директором Козелецького геріатричного пансіонату ОСОБА_13 щодо підготовки останнім листа до ТОВ «МК Галичина» з проханням надати гуманітарну допомогу пансіонату у вигляді 1200 пачок молока масою 900 г кожна. ОСОБА_6 не повідомляв ОСОБА_13 справжню мету організованої групи, спрямовану на продаж предметів гуманітарної допомоги та привласнення отриманих від продажу грошових коштів, а пообіцяв передати отриману на підставі листа гуманітарну допомогу до ОСОБА_14 геріатричного пансіонату.

24.06.2022 директор Козелецького геріатричного пансіонату ОСОБА_13 не будучи обізнаним про злочинні плани ОСОБА_5 та очолюваної ним організованої групи, підготував лист № 315 з проханням надання гуманітарної допомоги у вигляді молока у кількості 1200 пачок масою 900 грам кожна та цього ж дня на прохання ОСОБА_6 передав його ОСОБА_5 .

24.06.2022 ОСОБА_5 , продовжуючи виконання свого злочинного задуму, передав лист ОСОБА_14 геріатричного пансіонату № 315 представнику ГО «СВОЇМ» ОСОБА_15 для подальшої передачі до ТОВ «МК Галичина»

01.07.2022 ОСОБА_5 отримав від ТОВ «МК Галичина» зі складу за адресою: м. Київ, вул. Сирецька, 33-А, гуманітарну допомогу у вигляді молока кількістю 1200 пачок масою 900 грам кожна, надану для Козелецького геріатричного пансіонату на підставі листа № 315 від 24.06.2022, та того ж дня відвіз до складу ТД «Огоньок» за адресою: м. Київ, вул. Миколи Василенка, 1, де передав для подальшого його продажу ОСОБА_8 .

У період з 11.05.2022 по 06.07.2022 ОСОБА_8 , на виконання вказівки ОСОБА_5 , продала різним суб`єктам підприємницької діяльності та фізичним особам зазначену гуманітарну допомогу, а саме: 6588 пачок молока масою 1000 грам кожна та 1200 пачок молока масою 900 грам кожна, загальною вартістю 283 767 гривень за 212 564 гривні. Грошові кошти від продажу молока ОСОБА_8 за вказівкою ОСОБА_5 перерахувала: 188 040 гривень на його рахунок НОМЕР_6 в АТ «Універсал банк»; 5 000 гривень на його рахунок № НОМЕР_7 в АТ КБ «Приватбанк»; 16 524 гривень на картковий рахунок громадянина ОСОБА_16 № НОМЕР_8 в АТ КБ «Приватбанк» у вигляді оплати за оренду ОСОБА_5 квартири АДРЕСА_4 ; 3 000 гривень за послуги з перевезення на картковий рахунок № НОМЕР_9 .

Крім цього, наприкінці квітня 2022 року ОСОБА_12 знаючи про те, що фірма «Дарниця» (код ЄДРПОУ 00481212) надала до Чернігівської обласної ради гуманітарну допомогу у вигляді лікарських засобів, які на той час перебували у ГО «СВОЇМ» (код ЄДРПОУ 44694188), за адресою: Чернігівська область, м. Ніжин, вул. Чернігівська, 112-б, продовжуючи діяти згідно свого злочинного плану, звернувся до представників вказаної громадської організації з проханням надати гуманітарну допомогу для потреб військовослужбовців ЗС України. При цьому, ОСОБА_5 не повідомляв представників ГО «СВОЇМ» щодо справжньої мети організованої групи, спрямованої на продаж товарів гуманітарної допомоги та привласнення отриманих від продажу грошових коштів.

28.05.2022 ОСОБА_5 отримав від ГО «СВОЇМ» зі складу за адресою: АДРЕСА_5 , гуманітарну допомогу у вигляді лікарських засобів: «Санідар 200мл» у кількості 1595 штук, «Левофлоксацин-Дарниця 100мл» у кількості 525 штук і «Еуфілін-Дарниця 5 мл» у кількості 119 штук, та розмістив їх на складі за адресою: м. Київ, вул. Новокостянтинівська 4-А.

30.05.2022 ОСОБА_6 , пербуваючи у м. Києві, за вказівкою ОСОБА_5 доручив ОСОБА_7 здійснити продаж гуманітарної допомоги лікарських засобів фірми «Дарниця».

Цього ж дня, ОСОБА_7 будучи обізнаним про те, що лікарські засоби, а саме: «Санідар 200мл» у кількості 1595 штук, «Левофлоксацин-Дарниця 100мл» у кількості 525 штук і «Еуфілін-Дарниця 5 мл» у кількості 119 штук є гуманітарною допомогою, діючи згідно розробленого злочинного плану та виконуючи, відведену йому у організованій групі роль, звернувся до ОСОБА_17 представника медичного центру «Альфа-Віта» з пропозицією продажу вказаних лікарських засобів, на яку вона погодилась. Згідно досягнутої домовленості ОСОБА_7 мав передати ОСОБА_17 гуманітарну допомогу - лікарські засоби: «Санідар 200мл» у кількості 1595 штук, «Левофлоксацин-Дарниця 100мл» у кількості 525 штук і «Еуфілін-Дарниця 5 мл» у кількості 119 штук, а ОСОБА_17 повинна була віддавати за вказанні лікарські засоби грошові кошти ОСОБА_7 протягом року, по мірі їх реалізації.

03.06.2022 ОСОБА_7 , продовжуючи діяти у складі злочинної групи, за раніше погодженою домовленістю з ОСОБА_17 , завіз частину гуманітарної допомоги лікарські засоби: «Санідар 200мл» у кількості 20 штук, «Левофлоксацин-Дарниця 100мл» у кількості 50 штук і «Еуфілін-Дарниця 5 мл» у кількості 60 штук до приміщення медичного центру «Альфа-Віта», за адресою: м. Київ, вул. Драгоманова, 2Б.

09.06.2022 ОСОБА_7 , продовжуючи діяти у складі злочинної групи, за домовленістю з ОСОБА_17 , завіз другу частину гуманітарної допомоги лікарські засоби: «Санідар 200мл» у кількості 1575 штук, «Левофлоксацин-Дарниця 100мл» у кількості 475 штук і «Еуфілін- Дарниця 5 мл» у кількості 59 штук до приміщення медичного центру «Альфа-Віта», за адресою: м. Київ, пров. Несторівський, 13/19.

Таким чином, ОСОБА_7 , на виконання вказівки ОСОБА_5 , за дорученням ОСОБА_6 вчинив правочини щодо передачі товарів гуманітарної допомоги допомоги лікарські засоби: «Санідар 200мл» у кількості 1575 штук, «Левофлоксацин-Дарниця 100мл» у кількості 475 штук і «Еуфілін- Дарниця 5 мл» у кількості 59 штук, загальною вартістю 267 979 гривень ОСОБА_17 , тобто розпорядився таким майном з метою отримання прибутку.

Тобто, за вищевикладених обставин ОСОБА_7 виконав усі дії, спрямовані на реалізацію злочинного плану, а саме на продаж товарів гуманітарної допомоги, використання благодійних пожертв та укладання правочинів щодо розпорядження таким майном, вчинені у значному розмірі з метою отримання прибутку, під час воєнного стану, на загальну суму 794 546 гривень, який згідно з п. 2 примітки до ст. 201-2 КК України у понад триста п`ятдесят разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та становить значний розмір.

Вказані обставини у своїй сукупності дають підстави підозрювати ОСОБА_7 у вчинені злочину передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України, що підтверджуються наступними матеріалами:

-протокол за результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії «зняття інформації з електронних комунікаційних мереж», реєстр. № 5/6/1/4-9361, розсекречено;

- відповідь оперативного підрозділу від 01.08.2022 № 5/6-11455;

- відповідь оперативного підрозділу від 09.08.2022 № 39/2/1-3635;

- протокол допиту як свідка ОСОБА_7 від 25.08.2022;

- протокол допиту як свідка ОСОБА_8 від 25.08.2022;

- лист в/ч НОМЕР_3 від 01.11.2022 № 262/1;

- лист Козелецького геріатричного пансіонату Міністерства соціальної політики України від 25.08.2022 № 444;

- протокол обшуку від 25.08.2022;

- висновок експерта КНДІСЕ від 28.09.2022 № 23876/22-53;

- висновок експерта КНДІСЕ від 13.09.2022 № 23877/22-53;

- іншими матеріалами кримінального провадження у своїй сукупності та взаємозв`язку.

26.08.2022, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засновника та керівника Благодійної організації «БФ «Доброчинець України», повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

29.08.2022, Солом`янським районним судом міста Києва відносно підозрюваного ОСОБА_5 , обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та визначено розмір застави в сумі 130000 гривень (сто тридцять тисяч гривень). У разі внесення застави на підозрюваного ОСОБА_5 покладено обов`язок повідомляти слідчого, прокурора та суд, залежно від стадії кримінального провадження, про зміну місця свого проживання.

30.08.2022, підозрюваний ОСОБА_5 звільнений з-під варти під заставу у розмірі 130000 грн.

20.10.2022, відповідно до ухвали Солом`янського районного суду міста Києва від 20.10.2022 року, справа 760/14822/22, провадження 1-кс/760/4826/22, строк дії обов`язків покладених на підозрюваного ОСОБА_5 , у рамках досудового розслідування кримінального провадження № 22022101110000068 від 08.04.2022, продовжено до 26.11.2022 року.

22.11.2022, слідчим суддею Солом`янського районного суду міста Києва продовжено строк дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_5 , на підставі ухвали слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 20.10.2022, на строк до 60 (шістдесят) днів, тобто до 20 січня 2023 року включно.

30.11.2022, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , колишнього начальника Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства, засновника та керівника Благодійної організації «БФ «Доброчинець України», повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

30.11.2022, громадянина України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Конотоп Сумської області, проживає за адресою: АДРЕСА_6 , повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

30.11.2022, громадянина України ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця м. Мелітополь Запорізької області, проживає за адресою: АДРЕСА_7 , повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

23.12.2022, слідчим суддею Солом`янського районного суду міста Києва змінено раніше обраний запобіжний захід підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме збільшено заставу у сумі 793000 гривень, на строк до 26 січня 2023 року включно.

18.01.2023, слідчим суддею Солом`янського районного суду міста Києва, справа № 760/925/23, провадження № 1-кс/760/636/23, продовжено строк дії обов`язків покладених на підозрюваного ОСОБА_5 , в межах строку досудового розслідування, тобто до 26 лютого 2023 року.

На виконання доручення, наданого в рамках досудового розслідування кримінального провадження № 22022101110000068, відповідно до відповіді Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки від 17.01.2023 № 30/2/1-429, додатково встановлено майно, яке на праві власності належить фігурантам провадження та з ними пов`язане, у тому числі майно підозрюваного ОСОБА_5 .

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , уродженець Чернігівської області, м. Носівка, фактично проживає в орендованій квартирі АДРЕСА_8 .

Відповідно до відомостей поземельної книги земельної ділянки з кадастровим номером 7423810100:01:025:0117 відділу Держгеокадастру у Носівському районі Чернігівської області ОСОБА_5 на праві власності належить земельна ділянка площею 0,0559 га з кадастровим номером 7423810100:01:025:0117, розташована за адресою: АДРЕСА_1 , цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства.

Згідно з відомостями поземельної книги земельної ділянки з кадастровим номером 7423810100:01:025:0116 відділу Держгеокадастру у Носівському районі Чернігівської області ОСОБА_5 на праві власності належить земельна ділянка площею 0,1 га з кадастровим номером 7423810100:01:025:0116, розташована за адресою: АДРЕСА_1 , цільове призначення: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

Також, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є керівником та засновником (10300 гривень статутного внеску) ТОВ «Одеський бульвар» (код ЄДРПОУ 44740809, юридична адреса: 02154, м. Київ, Русанівський бульвар, буд. 7).

Для фінансово-господарської діяльності товариства використовується банківський рахунок № НОМЕР_2 , відкритий у АТ КБ «Приватбанк».

Відповідно до ч.1ст.171КПК України з клопотанням про арешт майна до слідчого судді, суду має право звернутися прокурор, слідчий за погодженням з прокурором, а з метою забезпечення цивільного позову - також цивільний позивач.

Згідно з ч.1 ст.172 КПК України клопотання про арешт майна розглядається слідчим суддею, судом не пізніше двох днів з дня його надходження до суду, за участю слідчого та/або прокурора, цивільного позивача, якщо клопотання подано ним, підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, і за наявності - також захисника, законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження. Неприбуття цих осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Дослідивши матеріали додані до клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про розгляд клопотання на підставі наявних матеріалів.

Відповідно до ч. ч. 1, 2ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно з ч.5 ст.170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 3 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна або застосувати до юридичної особи захід кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна.

Відповідно до ч.4 ст.170 КПК України у випадку, передбаченому п.2 ч.2 цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або третьої особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно підлягатиме спеціальній конфіскації у випадках, передбачених КК України.

Згідно з ч. 1 ст. 96-1 КК України спеціальна конфіскація полягає у примусовому безоплатному вилученні за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей та іншого майна у випадках, визначених цим Кодексом, за умови вчинення умисного злочину або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Особливою частиною цього Кодексу, за які передбачено основне покарання у виді позбавлення волі або штрафу понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до п.п.1,3 ч.1 ст. 96-2 КК України передбачено, що спеціальна конфіскація застосовується у разі, якщо гроші, цінності та інше майно, серед іншого, одержані внаслідок вчинення злочину та/або є доходами від такого майна, були предметом злочину, крім тих, що повертаються власнику (законному володільцю), а у разі, коли його не встановлено, - переходять у власність держави.

Враховуючи, що підставою арешту земельних ділянок, які на праві власності належать підозрюваному ОСОБА_5 , є наявність ризику того, що вказані земельні ділянки можуть бути відчужені чи передані на користь третіх осіб з метою їх приховування, суд погоджується з заявленою слідчим необхідністю накладення на них арешту з метою забезпечення спеціальної конфіскації та конфіскації майна як виду покарання.

Що ж стосується клопотання в частині накладення арешту на статутний внесок (10300 гривень) ТОВ «Одеський бульвар» (код ЄДРПОУ 44740809, юридична адреса: 02154, м. Київ, Русанівський бульвар, буд. 7) та банківський рахунок № НОМЕР_2 , відкритий у АТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299, ЄДРПОУ 14360570, адреса: 01001, м. Київ, вул. Грушевського, 1Д) для фінансово-господарської діяльності ТОВ «Одеський бульвар», то в цій частині клопотання не підлягає задоволенню, оскільки зазначене майно не є власністю підозрюваного, а належить юридичній особі ТОВ «Одеський бульвар», яке не має відношення до даного кримінального провадження.

ІІІ. Резолютивна частина

Керуючись ст.ст. 131,132,170,172,173,372 КПК України, ст. 96-1 КК України, слідчий суддя ухвалив:

1.Клопотання задовольнити частково.

З метою забезпечення спеціальної конфіскації та конфіскації майна як виду покарання в межах кримінального провадження №22022101110000068 накласти арешт на земельні ділянки, які на праві власності належать ОСОБА_5 , а саме на:

- земельну ділянку площею 0,0559 га з кадастровим номером 7423810100:01:025:0117, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства;

- земельну ділянку площею 0,1 га з кадастровим номером 7423810100:01:025:0116, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , цільове призначення: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

В іншій частині відмовити.

2.Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до Київського апеляційного суду. Якщо ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання копії судового рішення.

Слідчий суддя:

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.02.2023
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу108812724
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —760/2395/23

Ухвала від 02.02.2023

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні