Рішення
від 02.02.2023 по справі 702/640/22
МОНАСТИРИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 702/640/22

Провадження № 2/702/43/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

02.02.2023 м. Монастирище

Монастирищенський районний суду Черкаської області у складі

головуючого судді Нейло І.М.,

за участю секретаря Прилуцької О.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні Монастирищенського районного суду Черкаської області, в порядку загального позовного провадження, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

ВСТАНОВИВ

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з зазначеним позовом до відповідача ОСОБА_2 в якому просила визнати за нею в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3 право власності на земельну ділянку площею 3, 4176 га, що розташована на території Аврамівської сільської ради Монастирищенського району Черкаської області, кадастровий номер 7123480300:03:001:0571.

Позовні вимоги мотивувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_3 , яка на день смерті проживала в м. Севастополь, АР Крим. Після померлої залишилось спадкове майно, а саме: земельна ділянка, кадастровий номер 7123480300:03:001:0571, площею 3,4176 га, яка розташована на території Аврамівської сільської ради Монастирищенського району Черкаської області. Померла заповіту не залишила. Крім неї спадкоємцями першої черги за законом є ОСОБА_2 , яка прийняла спадщину шляхом подачі до Другої Севастопольської державної нотаріальної контори відповідної заяви. На підставі її заяви нотаріальною конторою, була заведена спадкова справа № 358 від 12.11.2013. Спадкоємцями першої черги за законом також є дочки померлої: ОСОБА_4 та ОСОБА_2 , якими були подані заяви про відмову від спадщини. У зв`язку з відкриттям спадщини позивач, на підставі рішення Монастирищенського районного суду Черкаської області від 18.11.2019 р. про надання додаткового строку на прийняття спадщини, подала до Монастирищенської державної нотаріальної контори відповідну заяву, однак, нотаріусом у видачі свідоцтва було відмовлено. Отже, враховуючи те, що після смерті ОСОБА_3 , відповідач ОСОБА_2 не оформила право власності на спадкове майно, а ОСОБА_4 та ОСОБА_2 , відмовились від своєї частки, позивач вважає, що має право на все спадкове майно після смерті ОСОБА_3 .

Ухвалою суду від 13.12.2022 року було відкрито провадження у справі і призначено попереднє судове засідання на 26.12.2017 року.

Ухвалою суду від 12.01.2023 року підготовче провадження у справі було закрито, призначено справу до судового розгляду.

В судове засідання позивач не з`явилась, подала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує, просить їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 , повідомлена належним чином про час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явилась, про причини неявки не повідомила, відзив на позов не подала, у зв`язку з чим, суд, зі згоди позивача, ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, згідно ст. 280 ЦПК України.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, розглядаючи позов в межах заявлених вимог, суд доходить висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі, виходячи з наступного.

Позивач ОСОБА_1 є дочкою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 04 січня 2012 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану Нахімовського районного управління юстиції у м. Севастополі.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на спадкове майно: земельну ділянку, площею 3,4176 га. яка розташована в адміністративних межах Аврамівської сільської ради Монастирищенського району Черкаської області, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 7123480300:03:001:0571.

Крім ОСОБА_1 , спадкоємцями першої черги після померлої ОСОБА_3 є її доньки ОСОБА_4 , ОСОБА_2 та ОСОБА_2 .

Згідно нотаріально засвідчених заяв ОСОБА_4 , ОСОБА_2 не претендують на спадкове майно, яке залишилось після померлої ОСОБА_3 .

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру від 08 червня 2019 року спадкова справа після смерті ОСОБА_3 заведена Другою Севастопольською державною нотаріальною конторою 12 листопада 2013 року.

Рішенням Монастирищенського районного суду Черкаської області від 18 листопада 2019 року позивачу ОСОБА_1 визначено додатковий строк у два місяці з моменту набрання судовим рішенням законної сили для подання нею заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , актовий запис № 14.

24 січня 2020 року ОСОБА_1 звернулась до Монастирищенської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті матері - ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

24 січня 2020 року державний нотаріус Монастирищенської державної нотаріальної контори, роз`яснила ОСОБА_1 , що відповідно до пункту 2.4. глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України заява про видачу свідоцтв про право на спадщину подається за місцезнаходженням спадкової справи.

Постановою державного нотаріуса Монастирищенської державної нотаріальної контори, від 11.10.2022 року відмовлено ОСОБА_1 у вчиненні нотаріальної дії, тобто видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, після смерті її матері ОСОБА_3 оскільки відсутні можливості встановити обставини та факти, витребувати документи, що необхідно для безспірності вчинення нотаріальної дії через анексію АР Крим та російською військовою агресією.

Таким чином, суд вважає встановленим, що ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, яка залишилася після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відтак, позивач не має можливості вступити у спадкування в позасудовому порядку.

Відповідно до статей 1216, 1217, 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до частини першої статті 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Частиною першою статті 1269 ЦК України визначено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до частини першої статті 1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Згідно частини першої статті 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачою йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

Відповідно до пункту 1 Глави 13 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5 (далі - Порядок), нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії у випадках, передбачених Законом.

Згідно із пунктом 2.4. Глави 10 Порядку у разі підтвердження факту заведення спадкової справи іншим нотаріусом нотаріус відмовляє заявнику у прийнятті заяви (іншого документа) та роз`яснює право її подачі за місцезнаходженням цієї справи, а у разі потреби (неправильно визначено місце відкриття спадщини) витребовує цю справу для подальшого провадження.

Згідно зіст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до положень частини третьої статті 12, частини першої статті 81ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Оскільки позивач є донькою спадкодавця ОСОБА_3 , фактично вступила у володіння та управління спадковим майном, але оскільки їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом та у зв`язку із відсутністю у позивача іншого способу щодо визнання права власності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню за наявності законних на те підстав і оскільки це не суперечить закону та не порушує права, свободи та інтереси третіх осіб.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4,12,13,81,200, 206, 247, 263-265, 268, 354 ЦПК України,суд,-

УХВАЛИВ :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,про визнання прававласності впорядку спадкування зазаконом, задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , (РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ) в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на земельну ділянку площею 3, 4176 га, що розташована на території Аврамівської сільської ради Монастирищенського району Черкаської області, кадастровий номер 7123480300:03:001:0571.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути оскаржено позивачем до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його складення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватись з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Повний текст рішення складений 02.02.2023

Суддя І.М. Нейло

СудМонастирищенський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення02.02.2023
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу108824375
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —702/640/22

Рішення від 02.02.2023

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Нейло І. М.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Нейло І. М.

Ухвала від 13.12.2022

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Нейло І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні