Ухвала
від 19.01.2023 по справі 755/13567/22
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/13567/22

Провадження №: 2/755/7296/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"19" січня 2023 р. Суддя Дніпровського районного суду м. Києва САВЛУК Т.В., вивчивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Сектора приватизації житлового фонду Управління житлово-комунального господарства Дніпровської в м. Києві РДА, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Десята Київська державна нотаріальна контора, Київський міський нотаріальний округу м. Києва, КП «Київське міське бюро технічної інвентаризації», ОСОБА_4 , про оскарження відмови на здійснення приватизації, знесення незаконної прибудови, та зобов`язання вчинити певні дії,-

в с т а н о в и в:

29 грудня 2022 року до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Сектора приватизації житлового фонду Управління житлово-комунального господарства Дніпровської в м. Києві РДА, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Десята Київська державна нотаріальна контора, Київський міський нотаріальний округу м. Києва, КП «Київське міське бюро технічної інвентаризації», ОСОБА_4 , про оскарження відмови на здійснення приватизації, знесення незаконної прибудови, та зобов`язання вчинити певні дії та 30 грудня 2022 року вказану позовну заяву, у відповідності до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, було передано в провадження судді Савлук Т.В.

Відповідно до ч. 1, 2 статті 2 Цивільного процесуального кодексу України завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданнями цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. (ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України)

Статтею 175 Цивільного процесуального кодексу України визначені основні вимоги до позовної заяви, які мають бути дотримані особами, які звертаються до суду за захистом своїх прав та інтересів шляхом пред`явлення позову до суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 13 Цивільного кодексу України, учасники справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Згідно ч. 3 ст. 175 Цивільного процесуального кодексу України, позовна заява, серед іншого, повинна містити: зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

В роз`ясненнях, викладених у Постанові Пленуму Верховного Суду України N 2 від 12.06.2009 р. «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції» зазначено, що суди мають звертати особливу увагу, зокрема, на те, що у позовній заяві повинні не лише міститися позовні вимоги, а й бути викладені обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, і зазначені докази, що підтверджують кожну обставину.

Зміст позовних вимог - це певна форма захисту, яку просить позивач від суду. Під підставами позову, як вказує Верховний суд України, слід розуміти обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги. Виклад обставин та підстав також необхідний для визначення тотожності позову, захисту відповідача від позову, зміни позову позивачем і, найголовніше, - для визначення предмета доказування по даній справі.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

Підстави позову становлять обставини (фактична підстава), якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу, і норми права (юридична підстава), які у своїй сукупності дають право особі звернутися до суду з позовними вимогами до відповідача.

Відповідно до прохальної частини позовної заяви, ОСОБА_1 пред`явив позов до відповідачів Сектора приватизації житлового фонду Управління житлово-комунального господарства Дніпровської в м. Києві РДА, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 з вимогами: «Зобов`язати Сектор приватизації житлового фонду Управління житлово-комунального господарства Дніпровської в м. Києві РДА приватизувати 52% частини квартири АДРЕСА_1 ОСОБА_1 , 1961 року народження, враховуючи такі загальні параметри квартир: загальна площа 43,7 кв.м., житлова площа 29,2 кв.м., за аналогією приватизації справи ОСОБА_5 від 18 лютого 1998 року.

Визнати прибудову у квартирі АДРЕСА_1 , позначену у технічному паспорті КА «Київське міське бюро технічної інвентаризації» від 12 листопада 2020 року, як «кухня 3» площею 18,9 кв.м., самочинною, а реконструкцію квартири незаконною.

Зобов`язати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 знести незаконну прибудову у квартирі АДРЕСА_1 , позначену у технічному паспорті КП «Київське міське бюро технічної інвентаризації» від 12 листопада 2020 року, як «кухня 3» площею 18,9 кв.м., провести квартиру (систему опалення, водопостачання, стіни, вікна, несучі конструкції, прибудинкову територію, тощо) до стану що існував до самочинної прибудови та реконструкції.

Скасувати право власності ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на самочинну прибудову у квартирі АДРЕСА_1 , позначену у технічному паспорті КП «Київське міське бюро технічної інвентаризації» від 12 листопада 2020 року, як «кухня 3» площею 18,9 кв.м., зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності 03 листопада 2022 року, на підставі договору купівлі-продажу серії та номер: 283 від 03 листопада 2022 року, номер запису про право власності/довірчої власності: 48330292, державний реєстратор: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Кара Олександра Олександрівна.

Внести зміни у запис Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності , до об`єкта нерухомого майна 982397680000.Замінитив графі «Опис об`єкта» загальну площу з 62,6 кв.м., на 43,7 кв.м., житлову площу з 29,6 кв.м. на 29,2 кв.м.»

За змістом ч. 1 ст. 42 Цивільного процесуального кодексу України, у справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи.

Учасники справи як суб`єкти цивільних процесуальних правовідносин наділені відповідною юридичною заінтересованістю, що визначає їх правовий статус при розгляді й вирішенні цивільної справи.

Так, у відповідності до ч. 48 Цивільного процесуального кодексу України, сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач.

Сторони це особи, між якими виник спір про право, який є предметом розгляду та вирішення судом, які мають відповідну юридичну заінтересованість та наділені цивільною та цивільно-процесуальною право- і дієздатністю.

Ознакою сторін, яка відрізняє їх від інших суб`єктів цивільних процесуальних правовідносин, є, зокрема, поширення на них всіх правових наслідків та властивостей судового рішення.

Відповідно до ст.80 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Згідно ст.87 Цивільного кодексу України юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації.

Відповідно до ст. 95 Цивільного кодексу України, філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності. Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру.

Відповідно до предмету позову позивачем ОСОБА_1 , заявлено вимоги до Сектора приватизації житлового фонду Управління житлового-комунального господарства Дніпровської в місті Києві РДА, яке не зареєстроване як юридична особа, а є структурним підрозділом Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації.

На виконання ухвали суду, позивач має надати суду нову редакцію позовної заяви з чітко визначеним суб`єктним складом сторін (з конкретним визначенням найменуванням юридичної особи, з зазначенням місцезнаходження, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти)

Слід звернути увагу позивача, що відповідно до ч. 1 ст. 177 Цивільного процесуального кодексу України, позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Відповідно до ч. 4, 5 ст. 177 Цивільного процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єктів та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору, регулюються положеннями Закону України «Про судовий збір».

Судовий збір - це збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір входить до складу судових витрат.

Судові витрати - це передбачені законом витрати (грошові кошти) сторін, інших осіб, які беруть участь у справі, понесені ними у зв`язку з розглядом справи та вирішенням, а у випадках звільнення від сплати цих осіб - це витрати держави, які вона несе у зв`язку з вирішенням конкретної справи.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що за подання позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, сплачується судовий збір в розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (992,40 грн.)

Згідно положень ч.3 ст.6 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Відповідно до предмету позову позивачем пред`явлено п`ять окремих вимог немайнового характеру, що зумовлює сплату судового збору за кожну позовну вимогу в розмірі 992,40,00 грн.

При зверненні до суду, позивачем ОСОБА_1 надано квитанцію про сплату судового збору в розмірі 992,40 гривень, що не може слугувати належним доказом сплати судового збору, та зумовлює вирішення питання про надання позивачу строку для усунення недоліків для надання доказів сплати судового збору додатково.

Отже, на виконання ухвали суду, позивач має надати суду оригінал платіжного документа про доплату судового збору за чотири вимоги немайнового характеру в загальному розмірі 3 969,60 грн.

Додатково роз`яснюю, що при зверненні з позовом до Дніпровського районного суду міста Києва судовий збір сплачується за наступними реквізитами: отримувач коштів: ГУК у м.Києві/Дніпров.р-н/22030101, Код отримувача (код ЄДРПОУ): 37993783, банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.), код банку отримувача (МФО): 899998, рахунок отримувача: UA478999980313141206000026005, код класифікації доходів бюджету: 22030101.

Недотримання обов`язкових вимог до змісту позову є перешкодою до відкриття провадження у справі.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи пункт 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких-не допустити судовий процес у безладний рух. Право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

У зв`язку з наведеним, вимога суду про усунення недоліків позову не є порушенням права на справедливий судовий захист.

Крім того, як наголошує у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у її справі, добросовісно користуватись належними їй процесуальними правам та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Відповідно до ч.1 ст. 185 Цивільного процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, суд приходить до висновку, про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху та надати строк позивачу для усунення зазначених в ухвалі недоліків, оскільки позовна заява не відповідає вимогам процесуального закону.

На підставі викладеного та керуючись статями 4, 175, 177, 185 Цивільного процесуального кодексу України, суддя,-

п о с т а н о в и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Сектора приватизації житлового фонду Управління житлово-комунального господарства Дніпровської в м. Києві РДА, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Десята Київська державна нотаріальна контора, Київський міський нотаріальний округу м. Києва, КП «Київське міське бюро технічної інвентаризації», ОСОБА_4 , про оскарження відмови на здійснення приватизації, знесення незаконної прибудови, та зобов`язання вчинити певні дії, - залишити без руху.

Надати можливість позивачу виправити недоліки в строк не більше ніж десять днів з дня отримання позивачем ухвали, про що у вказаний термін надати суду документальні підтвердження.

Попереджаю, що у разі невиконання вимог суду щодо усунення вказаних недоліків, Ваша заява буде вважатись неподаною та підлягає поверненню.

С у д д я:

Дата ухвалення рішення19.01.2023
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу108824820
СудочинствоЦивільне
Сутьоскарження відмови на здійснення приватизації, знесення незаконної прибудови, та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —755/13567/22

Ухвала від 17.02.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Савлук Т. В.

Ухвала від 19.01.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Савлук Т. В.

Ухвала від 19.01.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Савлук Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні