Ухвала
від 01.08.2022 по справі 760/8916/22
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження №1-кс/760/2838/22

Справа №760/8916/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 серпня 2022 року м. Київ

Слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду, скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах приватної фірми «Орія», на бездіяльність слідчого Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві щодо невнесення відомостей до ЄРДР, -

В С Т А Н О В И В:

До провадження слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва надійшла скарга адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах приватної фірми «Орія», на бездіяльність слідчого Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві щодо невнесення відомостей до ЄРДР.

В скарзі, ОСОБА_3 просить суд:

- зобов`язати відповідальну особу Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою про вчинення злочину від 11 липня 2022 року щодо вчинення службовими особами Державного підприємства «ЗАВОД 410 ЦА» (код ЄДРПОУ: 01128297) кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.190 Кримінального кодексу України, розпочати досудове розслідування та видати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою від 11 липня 2022 року.

ОСОБА_3 зазначає, що 11.07.2022 приватна фірма «Орія» звернулася до Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві із заявою про вчинення злочину. Заява була направлена за допомогою поштового відправлення 15 липня 2022. Солом`янське управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві була отримана 19 липня 2022 року. Відомості, що викладалися у заяві про вчинення злочину від 11 липня 2022 року, не внесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань по цей час, що є підставою для оскарження бездіяльності.

В судове засідання ОСОБА_3 не з`явився, про дату, час та місце розгляду скарги повідомлялася належним чином. При цьому, в матеріалах справи міститься заява ОСОБА_3 , який діє в інтересах приватної фірми «Орія», відповідно до якої просив розгляд скарги провести без участі скаржника та його представника. Просили задовольнити скаргу в повному обсязі.

Уповноважена особа Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві, в судовому засіданні не з`явилася, про розгляд скарги повідомлялася належним чином. Причини неявки суду не відомі.

Дослідивши скаргу та додані до неї матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

У відповідності до п.1 ч.1 ст.303 КПК України, на досудовому провадженні може бути оскаржено бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до положень ч.1 ст.214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Як вбачається з матеріалів скарги, 11.07.2022 приватна фірма «Орія» звернулася до Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві із заявою про вчинення злочину. Заява була направлена за допомогою поштового відправлення 15 липня 2022. Солом`янським управлінням поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві дана заява була отримана 19 липня 2022 року. Відомості, що викладалися у заяві про вчинення злочину від 11 липня 2022 року, не внесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань по цей час.

Отже, відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві, повідомленні чи виявлені з іншого джерела повинні відповідати вимогам п.4 ч.5 ст.214 КПК України, зокрема мати короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Зі змісту поданої скарги вбачається, що в заяві вказані відомості щодо обставин, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Разом з тим, уповноваженою особою Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві, в порушення вищенаведених вимог закону, відомості про вчинення кримінального правопорушення, не внесені до ЄРДР.

Згідно ч.1 ст.214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Таким чином, законодавець надає право на оскарження рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора особам, розділяючи їх за суб`єктами оскарження, а саме: у разі відмови у внесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань таке право має тільки заявник.

Положенням про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генерального прокурора України №139 від 06.04.2016 визначено, що до Реєстру підлягають внесенню відомості, які характеризують кримінальне правопорушення, тобто, при внесенні до Реєстру фабули кримінального правопорушення в обов`язковому порядку відображається дата, час, адреса, місце, спосіб, знаряддя, засоби та інші особливості вчинення кримінального правопорушення, розмір збитків, прізвище фізичної особи (осіб) або дані про юридичну особу (осіб), які є потерпілими, дані про осіб, які вчинили кримінальні правопорушення, інші необхідні відомості.

Отже, відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві, повідомленні чи виявлені з іншого джерела повинні відповідати вимогам п.4 ч.5 ст.214 КПК України, зокрема мати короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела; попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність.

В узагальненні Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування» від 12 січня 2017 року №9-49/0/4-17 висловлено наступну позицію, якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно до ст.284 КПК. Таким чином, з метою належного дотримання процесуальних вимог щодо розгляду скарг на бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, слідчим суддям необхідно зважати на те, що такі вимоги не передбачають здійснення оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а передбачають лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

Слідчий суддя приходить до висновку, що вимогами Кримінального процесуального кодексу України не передбачено жодної підстави для невнесення відомостей до ЄРДР про вчинення злочинів, про які повідомлено належно оформленою заявою.

Таким чином, дії уповноважених осіб Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві, суперечать нормам ч.1 ст.214 КПК України і згідно з правилами ст.303 КПК України така бездіяльність може бути оскаржена під час досудового розслідування.

Відтак скарга ОСОБА_3 , який діє в інтересах приватної фірми «Орія», на бездіяльність слідчого Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві підлягає задоволенню.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст.220, 303, 304 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах приватної фірми «Орія» на бездіяльність слідчого Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві щодо невнесення відомостей до ЄРДР - задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві внести до ЄРДР відомості за заявою приватної фірми «Орія» від 11.07.2022.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.08.2022
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу108825388
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/8916/22

Ухвала від 01.08.2022

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Козленко Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні