Ухвала
від 07.02.2023 по справі 463/821/23
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №463/821/23

Провадження №2-з/463/11/23

УХВАЛА

про забезпечення позову

07 лютого 2023 року Личаківський районний суд м. Львова

в складі головуючого судді Головатого Р.Я.

з участю секретаря судового засідання Афанасьєва Д.С.

розглянувши заяву Львівської міської ради про забезпечення позову, -

встановив:

06.02.2023 на адресу суду надійшла заява Львівської міської ради про вжиття заходів забезпечення позову шляхом заборони вчинення сторонам, а також іншим органам та суб`єктам, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав (державним реєстраторам прав на нерухоме майно; виконавчим органам сільських, селищних і міських рад, Київської, Севастопольської міських, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, акредитованим суб`єктам як суб`єктам державної реєстрації прав; територіальним органам Міністерства юстиції України), вчинення будь-яких реєстраційних дій щодо нежитлової будівлі магазину площею 56,5 кв.м, яка належить ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 35899039).

Заяву обґрунтовує тим, що Львівською міською радою готується позовна заява до ОСОБА_1 про скасування державної реєстрації права приватної власності, визнання недійсним договору купівлі-продажу та зобов`язання усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою.

На даний момент у державному реєстрі права власності на нерухоме майно наявна наступна інформація: реєстрація права власності на об`єкт нерухомого майна будівлю магазину площею 56,5 кв. м за ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) на АДРЕСА_1 (реєстраційний номер об?єкта нерухомого майна - 35899039).

23.12.2011 Господарським судом Львівської області по справі №5015/4675/11 за позовом ТзОВ «Салон «ЖЕ-О-ЗЕ» до Львівської міської ради про визнання права власності, прийнято рішення яким визнано за ТОВ «Салон «ЖЕ-О-ЗЕ» право власності на будівлю магазину загальною площею 56,5 кв.м., яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно із Витягом про державну реєстрацію прав від 30.01.2012 №33011314 Обласним комунальним підприємством Львівської обласної ради «Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» зареєстровано за ТзОВ «Салон «ЖЕ-О-ЗЕ» право власності на будівлю магазину, загальною площею 56,5 кв.м., яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 на підставі рішення господарського суду Львівської області від 23.12.2011 по справі №5015/4675/11.

Одночасно, як стало відомо, відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно 27.02.2012 року Стоцком Тарасом Львовичем (приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу) було проведено реєстрацію права власності за Приватним Підприємством «Мадич» на будівлю магазину, загальною площею 56,5 кв.м., яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно із даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, реєстрація права власності за Приватним підприємством «Мадич» відбулася на підставі договору купівлі-продажу, реєстраційний №340 від 16.02.2012.

В подальшому, ОСОБА_2 (нотаріусом Львівського міського нотаріального округу) було проведено реєстрацію права власності за ОСОБА_1 .

Право власності було зареєстроване за ОСОБА_1 унаслідок договору купівлі-продажу, реєстраційний №2184 від 31.05.2012.

12.03.2013 Львівським апеляційним Господарським судом прийнято постанову по справі №5015/4675/11, якою скасовано рішення господарського суду Львівської області від 23.12.2011 по справі №5015/4675/11.

Львівська міська рада є власником земельної ділянки на АДРЕСА_1 .

Згідно із наданою інформацією Управлінням земельних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської ради від 20.07.2022, Львівською міською радою рішень (ухвал) про передачу у власність чи надання в користування фізичним або юридичним особам земельної ділянки на АДРЕСА_1 для обслуговування об`єкта нерухомого майна (реєстраційний номер 35899039) не приймалось.

Відповідно до інформації управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради від 19.07.2022, згідно з базою нарахування орендних платежів з січня 2012 року по червень 2022 року не обліковуються договори на право тимчасового користування окремими конструктивними елементами благоустрою комунальної власності на умовах оренди для розміщення тимчасових споруд укладені з ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

18.07.2022 провідними спеціалістами відділу самоврядного контролю за використанням та охороною земель департаменту містобудування Львівської міської ради за участю головного спеціаліста юридичного відділу Личаківської районної адміністрації було здійснено обстеження земельної ділянки на АДРЕСА_1 . За результатами даного обстеження було складено акт обстеження земельної ділянки №29 від 18.07.2021.

Результати обстеження земельної ділянки: гр. ОСОБА_1 фактично використовує земельну ділянку для обслуговування тимчасової споруди за відсутності відповідного рішення Львівської міської ради про надання її в користування (оренду) та за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки.

Відповідно до акту обстеження земельної ділянки на АДРЕСА_1 встановлено, що на земельній ділянці № НОМЕР_2 орієнтовною площею 0,0058 га знаходиться торговий павільйон орієнтовними розмірами 6,3 м х 9,3 м на бетонній площадці. Даний павільйон складається з панелей типу « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та металопластикового профілю зі склопакетним заскленням.

Згідно з ухвалою Львівської міської ради №6107 від 26.12.2019 «Про здійснення підприємницької діяльності у тимчасових спорудах на території м. Львова» тимчасову споруду на АДРЕСА_1 до Комплексної схеми не внесено..

Документи на право користування земельною ділянкою відсутні.

Відтак, ОСОБА_1 , самовільно зайняв та фактично використовує земельну ділянку комунальної власності площею 0,0058 га на АДРЕСА_1 шляхом розміщення вказаної вище споруди за відсутності відповідного рішення Львівської міської ради про передачу у власність або користування (оренду) даної земельної ділянки.

З огляду на вказане, Львівська міська рада має реальні підстави вважати, що відповідач може розпорядитися спірним об?єктом, що знаходиться на праві власності та відчужити його на користь інших осіб, для ухилення від виконання рішення суду, що в свою чергу ускладнить, або навіть зробить неможливим виконання рішення суду, так як станом на сьогодні, відбулась уже неодноразова перереєстрація об?єкта по АДРЕСА_1 , тому і в подальшому може відбутись ще не одна зміна власника вказаного об?єкта з внесенням відповідних записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Згідно з ч.1 ст.153 ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду).

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно з ч.1, 2 ст.149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.150 ЦПК України позов забезпечується забороною вчиняти певні дії.

Як вбачається з роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, наданих у п.4 Постанови від 22.12.2006 №9 "Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову", розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам. Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

Як вбачається із заяви про забезпечення позову Львівська міська рада має намір звернутися до суду із позовною заявою до ОСОБА_1 , а також ТзОВ «Салон «ЖЕ-О-ЗЕ», ПП «Мадич» про скасування державної реєстрації права приватної власності, визнання недійсним договору купівлі-продажу нежитлової будівлі магазину площею 56,5 кв.м, яка належить ОСОБА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 35899039, та зобов`язання усунути перешкоди в користуванні належною Львівській міській раді земельною ділянкою, невжиття заходів забезпечення позову може істотно ускладнити виконання рішення суду у разі задоволення позовних вимог, а тому суд приходить до висновку, що заява про забезпечення позову підлягає задоволенню.

Керуючись ст.149-153, 247, 259, 260, 353, 354 ЦПК України,

постановив:

Заяву про забезпечення позову задовольнити.

Заборони сторонам, а також іншим органам та суб`єктам, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав (державним реєстраторам прав на нерухоме майно; виконавчим органам сільських, селищних і міських рад, Київської, Севастопольської міських, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, акредитованим суб`єктам як суб`єктам державної реєстрації прав; територіальним органам Міністерства юстиції України), вчинення будь-яких реєстраційних дій щодо нежитлової будівлі магазину площею 56,5 кв.м, яка належить ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 35899039).

Копію ухвали одночасно з направленням Львівській міській раді для негайного виконання направити в Личаківський відділ державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів).

Стягувач: Львівська міська рада, місцезнаходження: 79006, м.Львів, пл..Ринок, 1, код ЄДРПОУ 04055896.

Боржник: ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду про забезпечення позову підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга протягом 15 днів з дня її складення до Львівського апеляційного суду. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Ухвала суду складена та підписана суддею 07.02.2023.

Суддя: Р.Я. Головатий

Дата ухвалення рішення07.02.2023
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу108826660
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення позову

Судовий реєстр по справі —463/821/23

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Головатий Р. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні