Рішення
від 29.10.2007 по справі 8/431-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/431-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

18.10.07р.

Справа № 8/431-07

За позовом          Товариства з обмеженою відповідальністю «Сніжинка»(м. Дніпропетровськ)

до                      Дніпропетровської міської ради (м. Дніпропетровськ)

про                      визнання права власності

Суддя Дубінін І.Ю.

Представники:

від позивача:          Ребров Д.М. - представник (дов. б/№ від 06.10.07 р.)

від відповідача:          Решетнік О.А. –заст. нач. юр. упр. (дов. № 4/11-66 від 29.01.07 р.)

Суть спору:

Позивач звернувся до відповідача з позовом про визнання за ним права власності на цілісний майновий комплекс за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Аржанова, 2, а саме - на будинок багатофункціонального призначення літ. А-2, поверхи I-II, загальною площею 4771,0 м2, у тому числі:

Ш          прибудова літ. А2-1, загальною площею –13,1м2;

Ш          прибудова літ. а-1, загальною площею –4,2м2;

Ш          прибудова літ. «а1-1»;

Ш          ґанок літ. а;

Ш          приямок літ. а1;

Ш          сходи літ. а2;

Ш          будівля котельні літ. Б-2, загальною площею 614,4 м2;

Ш          сходи літ. б;

Ш          трансформаторна підстанція літ. В;

Ш          ґанок в;

Ш          ґанок в1;

Ш          будівля компресорної літ. Г-1, загальною площею –249,9 м2;

Ш          будинок ангара літ. Ж-1, загальною площею –178,2м2;

Ш          будинок ангара літ. З-1, загальною площею –401,1м2;

Ш          господарська споруда літ. И;

Ш          ґанок літ. и;

Ш          будівля господарська тимчасова літ. К;

Ш          будівля господарська тимчасова літ. О;

Ш          навіс тимчасовий літ. Л;

Ш          навіс тимчасовий літ. М;

Ш          сарай тимчасовий літ. Н;

Ш          сарай тимчасовий літ. С;

Ш          огородження і споруди № 1-21;

Ш          мостіння I-III, без акта введення в експлуатацію.

Позов мотивовано тим, що частину вказаного нерухомого майна було збудовано позивачем на орендованій земельній ділянці, але без належним чином оформленого проекту та дозволу на будівництво, що робить згадану нерухомість самочинно збудованою, а також посиланням на ст.376 ЦК України.

Відповідач просить суд прийняти рішення згідно чинному законодавству України.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представників сторін, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

У 1995 році товариством покупців - членів трудового колективу Державного комунального підприємства побутового обслуговування населення № 44 «Сніжинка»(далі-товариство) було придбане комунальне майно у вигляді цілісного майнового комплексу загальною площею –4 412,9м2 за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Аржанова, 2 у продавця - Комітету комунального майна Дніпропетровської міської ради, на підставі договору купівлі-продажу комунального майна від 31.01.95 р. № 222/В.

Право власності товариства також підтверджується свідоцтвом про власність, виданим представництвом Фонду державного майна в м. Дніпропетровську, реєстраційний № 1164 від 24.02.97 р.

В подальшому, 30.03.95 р. було зареєстроване Закрите акціонерне товариство «Сніжинка», яке виступило правонаступником товариства.

Таким чином, на баланс створеного ЗАТ «Сніжинка»був поставлений вищевказаний майновий комплекс за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Аржанова,2.

У листопаді 2002 року було зареєстроване Товариство з обмеженою відповідальністю «Сніжинка»(далі-позивач), яке, в свою чергу, виступило правонаступником ЗАТ «Сніжинка».

Таким чином, на баланс позивача був поставлений вищевказаний майновий комплекс за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Аржанова, 2.

Згідно договору оренди земельної ділянки від 27.12.01 р., укладеному між позивачем та Виконкомом Дніпропетровської міської ради, позивач отримав в оренду земельну ділянку площею 0,0412 га, що знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, Амур-Нижньодніпровський р-н, вул. Аржанова, 2, яка зареєстрована у Державному земельному кадастрі м. Дніпропетровська під кодом 63087002, для фактичного розміщення і обслуговування пральні.

Крім того, на підставі Державного акту на право постійного користування землею від 12.08.97 р., реєстраційний номер 000597, виданого Дніпропетровською міською радою (далі-відповідач), позивач також є користувачем земельної ділянки загальною площею 0,8726 га за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Аржанова, 2.

З метою поліпшення умов роботи підприємства позивачем на вказаній земельній ділянці були побудовані: прибудова літ. А2-1, загальною площею 13,1 м2; прибудова літ. а-1, загальною площею 4,2 м2; приямок літ. а; будівля ангара літ. Ж-1, загальною площею 178,2 м2; будівля ангара літ. З-1, загальною площею 401,1 м2; господарська будівля літ. И, а також було змінене призначення будівлі літ. А-2 на багатофункціональне, загальною площею –4771,0 м2.

Крім того на вищевказаній території знаходяться раніше придбані будинки, будівлі і споруди: будівля котельні літ. Б-2, загальною площею 614,4 м2; трансформаторна підстанція літ. В; будівля компресорної літ. Г-1 загальною площею 249,9 м2; будівлі господарські тимчасові літ. К, О; навіси тимчасові літ. Л, М; сараї тимчасові літ. Н, С; огородження і споруди поз. № 1-21, мостяння I –III, які не були змінені в процесі господарської діяльності.

Усе вищевказане будівництво було проведено за рахунок особистих коштів позивача.

Після проведення самовільного будівництва, 06.07.07 р. МБТИ м. Дніпропетровська був складений новий технічний паспорт з вказівкою усіх вчинених змін у нерухомості.

За даними про самовільне будівництво і переобладнання в техпаспорті від 06.07.07 р. на будівлі, розташовані за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Аржанова, 2, визначено зміни, а також будівлі і споруди були визначені наступним чином: прибудова літ. А2-1, загальною площею 13,1 м2; прибудова літ. а-1, загальною площею 4,2 м2; приямок літ. а, будівля ангару літ. Ж-1, загальною площею 178,2 м2; будівля ангару літ. З-1, загальною площею 401,1 м2; господарська будівля літ. И, а також будівля зі зміненим призначенням на багатофункціональне літ. А-2, загальною площею 4771,0 м2, з посиланнями на визначені приміщення і позиції.

Згідно висновку про технічний стан будівельних конструкцій комплексу будівель і споруд (за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Аржанова 2), їхній відповідності будівельним, санітарним і протипожежним нормам, а також можливості їхньої подальшої експлуатації, виконаного Придніпровською державною академією будівництва й архітектури, весь майновий комплекс, а саме-будинок багатофункціонального призначення літ. «А-2», поверхи I-II, загальною площею –4771,0м2, у тому числі:

Ш          прибудова літ. А2-1, загальною площею 13,1 м2;

Ш          прибудова літ. «а-1», загальною площею 4,2 м2;

Ш          прибудова літ. «а1-1»;

Ш          ґанок літ. «а»;

Ш          приямок літ. «а1»;

Ш          сходи літ. «а2»;

Ш          будівля котельні літ. «Б-2», загальною площею 614,4 м2;

Ш          сходи «б»;

Ш          трансформаторної підстанції літ. «В»;

Ш          ґанок «в»;

Ш          ґанок «в1»;

Ш          будівля компресорної літ. «Г-1», загальною площею 249,9 м2;

Ш          будівля ангара літ. «Ж-1», загальною площею 178,2 м2;

Ш          будівля ангара літ. «З-1», загальною площею 401,1 м2;

Ш          господарська споруда літ. И;

Ш          ґанок «и»;

Ш          будівля господарська тимчасова літ. «К»;

Ш          будівля господарська тимчасова літ. «О»;

Ш          навіс тимчасовий літ. «Л»;

Ш          навіс тимчасовий літ. «М»;

Ш          сарай тимчасовий літ. «Н»;

Ш          сарай тимчасовий літ. «С»;

Ш          огородження і споруди № 1-21;

Ш          мостіння I-III, відповідають будівельним, санітарним і протипожежним нормам і правилам, допускається їхня подальша експлуатація.

При викладених обставинах немає необхідності додаткового оформлення акту введення в експлуатацію перерахованих вище об'єктів нерухомості.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 376 ЦК України, будiвля, споруда, iнше нерухоме майно вважаються самочинним будiвництвом, якщо вони збудованi або будуються на земельнiй дiлянцi, що не була вiдведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з iстотними порушеннями будiвельних норм i правил. Особа, яка здiйснила або здiйснює самочинне будiвництво нерухомого майна, не набуває права власностi на нього.

Згідно ч.ч. 5, 7 ст. 376 ЦК України, на вимогу власника (користувача) земельної дiлянки суд може визнати за ним право власностi на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на нiй, якщо це не порушує права iнших осiб. У разi iстотного вiдхилення вiд проекту, що суперечить суспiльним  iнтересам або порушує права iнших осiб, істотного порушення будiвельних норм i правил суд за позовом вiдповiдного органу державної влади або органу мiсцевого самоврядування може постановити рiшення, яким зобов'язати особу, яка здійснила будiвництво, провести вiдповiдну перебудову.

За змістом наведених норм кодексу, підставами для відмови у визнанні права власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на земельній ділянці, є порушення цим прав інших осіб та невідповідність самочинно збудованих споруд будівельним нормам і правилам.

Матеріалами справи підтверджено, що спірна нерухомість була збудована на земельній ділянці, яка знаходиться в користуванні позивача, а отже –цим не порушуються права та інтереси третіх осіб.

Крім того, вказана нерухомість відповідає будівельним, санітарним, протипожежним нормам і правилам, що допускає її подальшу експлуатацію.

Викладене є підставою для задоволення позовних вимог.

Разом з тим, враховуючи, що спірні правовідносини виникли внаслідок неправильних дій позивача, держмито в сумі 85,00 грн. та судові витрати по справі слід покласти на останнього.

Надмірно сплачене держмито в сумі 4 495,00 грн. підлягає поверненню позивачу.

Керуючись прикінцевими та перехідними положеннями, ст. 376 ЦК України, ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю "Сніжинка" (код 19091656) право власності на цілісний майновий комплекс за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Аржанова, 2, а саме - на будинок багатофункціонального призначення літ. А-2, поверхи I-II, загальною площею 4771,0 м2, у тому числі:

Ш          прибудова літ. А2-1, загальною площею –13,1м2;

Ш          прибудова літ. а-1, загальною площею –4,2м2;

Ш          прибудова літ. «а1-1»;

Ш          ґанок літ. а;

Ш          приямок літ. а1;

Ш          сходи літ. а2;

Ш          будівля котельні літ. Б-2, загальною площею 614,4 м2;

Ш          сходи літ. б;

Ш          трансформаторна підстанція літ. В;

Ш          ґанок в;

Ш          ґанок в1;

Ш          будівля компресорної літ. Г-1, загальною площею –249,9 м2;

Ш          будинок ангара літ. Ж-1, загальною площею –178,2м2;

Ш          будинок ангара літ. З-1, загальною площею –401,1м2;

Ш          господарська споруда літ. И;

Ш          ґанок літ. и;

Ш          будівля господарська тимчасова літ. К;

Ш          будівля господарська тимчасова літ. О;

Ш          навіс тимчасовий літ. Л;

Ш          навіс тимчасовий літ. М;

Ш          сарай тимчасовий літ. Н;

Ш          сарай тимчасовий літ. С;

Ш          огородження і споруди № 1-21;

Ш          мостіння I-III, без акта введення в експлуатацію.

Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю "Сніжинка" (код 19091656) з державного бюджету 4 495,00 грн. державного мита, помилково сплаченого у розмірі, що перевищує встановлений чинним законодавством України, за платіжним дорученням від 30.09.07 р. № 250, видавши довідку.

Суддя                                                                                          І.Ю. Дубінін

Дата ухвалення рішення29.10.2007
Оприлюднено07.11.2007

Судовий реєстр по справі —8/431-07

Рішення від 29.10.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 17.09.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні