Ухвала
від 06.02.2023 по справі 757/24492/22-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/24492/22-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.02.2023

Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Хайнацького Є.С.,

при секретарі - Ковалівській В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві заяву представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про відвід головуючого судді Григоренко Ірини Володимирівни від розгляду цивільної справи № 757/24492/22-ц за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання Професійних Футбольних Клубів України «Прем`єр-Ліга», Громадської спілки «Українська асоціація футболу», Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРЕМ`ЄР-ЛІГА», Товариства з обмеженою відповідальністю «УАФ МАРКЕТИНГ», Компанії Eurasian Broadcasting Enterprise Limited, про визнання права на реалізацію прав на використання домашніх матчів, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні судді Печерського районного суду м. Києва Григоренко Ірини Володимирівни перебуває цивільна справа № 757/24492/22-ц за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання Професійних Футбольних Клубів України «Прем`єр-Ліга», Громадської спілки «Українська асоціація футболу», Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРЕМ`ЄР-ЛІГА», Товариства з обмеженою відповідальністю «УАФ МАРКЕТИНГ», Компанії Eurasian Broadcasting Enterprise Limited, про визнання права на реалізацію прав на використання домашніх матчів.

01.02.2023 року представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 подав заяву про відвід головуючого судді Григоренко І.В. у вказаній справі з підстав, передбачених п.п. 3, 5 ч. 1 ст. 36 та ст. 40 ЦПК України. В обґрунтування заяви про відвід представник позивача посилається на те, що прибувши в судове засідання по розгляду вищевказаної справи головуючим суддею останнього не було допущено до участі в судовому засіданні, проведено розгляд справи після прибуття представника позивача до суду та відкладено у зв`язку з неявкою сторони позивача. Враховуючи викладене, процесуальна поведінка судді Григоренко І.В. під час розгляду справи обмовлена упередженим ставленням до сторони позивача, що може свідчити про її пряму чи побічну заінтересованість у розгляді справи. Крім того, 29.12.2021 року представником позивача направлено скаргу на дії судді Григоренко І.В. до Вищої Ради Правосуддя, яка на даний час не розглянута, що також створює передумови для упередженості судді.

Оскільки заява про відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, у зв`язку з чим 03.02.2023 року матеріали заяви про відвід передано в порядку ч. 1 ст. 33 ЦПК України, відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01.02.2023 року, для розгляду судді Хайнацькому Є.С.

Відповідно до ч. 8 ст. 40 ЦПК України, суд вирішує питання про відвід судді без повідомлення учасників справи. За ініціативою суду питання про відвід судді може вирішуватися у судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Неявка учасників справи у судове засідання, в якому вирішується питання про відвід судді, не перешкоджає розгляду судом питання про відвід судді.

Дослідивши заяву про відвід та матеріали справи, суд вирішив розглядати питання про відвід судді без повідомлення учасників справи.

Підстави для відводу (самовідводу) судді визначені ст.ст. 36, 37 ЦПК України.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 3 ст. 36 ЦПК України, суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; 3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; 4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; 5) є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді. Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 37 цього Кодексу. До складу суду не можуть входити особи, які є членами сім`ї, родичами між собою чи родичами подружжя.

Згідно ст. 37 ЦПК України, суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді першої інстанції, не може брати участі в розгляді цієї самої справи в судах апеляційної і касаційної інстанцій, а так само у новому розгляді справи судом першої інстанції після скасування рішення суду або ухвали про закриття провадження у справі. Суддя, який брав участь у врегулюванні спору у справі за участю судді, не може брати участі в розгляді цієї справи по суті або перегляді будь-якого ухваленого в ній судового рішення. Суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді апеляційної інстанції, не може брати участі у розгляді цієї самої справи в судах касаційної або першої інстанції, а також у новому розгляді справи після скасування ухвали чи рішення суду апеляційної інстанції. Суддя, який брав участь у перегляді справи в суді касаційної інстанції, не може брати участі в розгляді цієї справи в суді першої чи апеляційної інстанції, а також у новому її розгляді після скасування ухвали чи рішення суду касаційної інстанції. Суддя, який брав участь у вирішенні справи, рішення в якій було в подальшому скасовано судом вищої інстанції, не може брати участі у розгляді заяви про перегляд за нововиявленими обставинами рішення суду у цій справі. Суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді першої, апеляційної, касаційної інстанцій, не може брати участі у розгляді заяви про перегляд судового рішення у зв`язку з виключними обставинами у цій справі.

Крім того, ч. 4 ст. 36 ЦПК України визначено, що незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

Зазначені представником позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 у заяві про відвід обставини фактично свідчать про його незгоду з процесуальними рішеннями головуючого судді у справах, що в розумінні вимог чинного цивільного процесуального законодавства України не може бути підставою для відводу.

Крім того, Європейський суд з прав людини неодноразово зазначав, що презумпція особистої неупередженості судді діє до тих пір, поки не доведено інше, а тому суд вважає, що заявником не зазначені та не доведені будь-які обставини, які викликають сумнів в об`єктивності та неупередженості судді при вирішенні даної цивільної справи.

Аналізуючи викладене, зважаючи на матеріали заяви про відвід, суд дійшов висновку, що обґрунтування, наведені в заяві, не можуть бути підставою для відводу судді у справі, оскільки вони не містять обставин, які б вказували на упередженість судді Григоренко І.В., оскільки наведені представником позивача підстави є лише його суб`єктивним сприйняттям обставин справи.

За таких обставин, правові підстави для задоволення відводу судді Григоренко І.В. відсутні, відтак у задоволенні заяви слід відмовити.

Враховуючи вкладене, керуючись ст.ст. 36, 40, 258-261 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про відвід головуючого судді Григоренко Ірини Володимирівни від розгляду цивільної справи № 757/24492/22-ц за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання Професійних Футбольних Клубів України «Прем`єр-Ліга», Громадської спілки «Українська асоціація футболу», Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРЕМ`ЄР-ЛІГА», Товариства з обмеженою відповідальністю «УАФ МАРКЕТИНГ», Компанії Eurasian Broadcasting Enterprise Limited, про визнання права на реалізацію прав на використання домашніх матчів - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Є.С. Хайнацький

Дата ухвалення рішення06.02.2023
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу108842610
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на реалізацію прав на використання домашніх матчів

Судовий реєстр по справі —757/24492/22-ц

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Немировська Олена Віленівна

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Немировська Олена Віленівна

Ухвала від 18.08.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Немировська Олена Віленівна

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 10.02.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Головко Ю. Г.

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

Ухвала від 29.09.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 21.09.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні