Рішення
від 08.02.2023 по справі 169/22/23
ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 169/22/23

Провадження № 2/169/127/23

Категорія:

ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 лютого 2023 року смт. Турійськ

Турійський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Ковальчук О.В.,

за участю секретаря Гаврилюк Н.В.,

Справа № 169/22/23

сторони справи:

позивач ОСОБА_1 ,

відповідач ОСОБА_2 ,

Третя особа Турійська селищна рада,

як орган опіки та піклування

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в смт. Турійськ Волинської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Турійська селищна рада, як орган опіки та піклування про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовною заявою в якій просить позбавити відповідача батьківських прав відносно його малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановити над дітьми опіку та призначити позивача їх опікуном.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що відповідач є батьком двох малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Мати дітей - ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , в наслідок тяжкої хвороби. З 27.10.2018 року ОСОБА_5 та її діти проживали у позивача та були на її утриманні. Відповідач не здійснював нагляд ні за своєю хворою дружиною, ні за дітьми. Після смерті ОСОБА_5 діти продовжили проживати у позивача. Через деякий час відповідач забрав дітей до себе, де вони проживали з його новою співмешканкою та її дітьми, але належного догляду та виховання діти не отримували. Під час літніх канікул, на початку карантину та на вихідних діти проживали у позивача. Стан здоров`я відповідача погіршився, через надмірне вживання алкогольних напоїв, тому з 15.08.2022 року діти проживають у позивача постійно.

Ухвалою судді від 10.01.2023 року прийнято справу до провадження та вирішено розглядати справу за правилами загального позовного провадження.

Будь-яких інших процесуальних дій по справі не вчинялося.

Позивач ОСОБА_1 про дату, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, причини своєї неявки повідомила заявою, в якій просила розгляд справи здійснювати за її відсутності, позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила задовольнити їх.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини своєї неявки суду повідомив заяву, в якій просив розгляд справи здійснювати за його відсутності, позовні вимоги визнав повністю, не заперечував щодо їх задоволення.

Представник третьої особи - Турійської селищної ради Волинської області, як орган опіки та піклування - Петровець Лілія Олексіївна, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила їх задовольнити.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Частиною 4 ст. 206 ЦК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, вивчивши та проаналізувавши матеріали справи, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Як встановлено в судовому засіданні, відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого 28.08.2015 року виконавчим комітетом Соловичівської сільської ради Турійського району Волинської області батьками ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є ОСОБА_2 та ОСОБА_5 (а.с. 14).

Які також є батьками і ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно свідоцтва про народження серія НОМЕР_2 виданого 10.11.2010 року Соловичівською сільською радою Турійського району Волинської області (а.с. 15).

ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 виданого 05.02.2019 року виконавчим комітетом Соловичівської сільської ради Турійського району Волинської області (а.с. 17).

12.12.2022 року Турійська селищна рада Волинської області дійшла висновку щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , оскільки було встановлено, що батько малолітніх дітей ухиляється від своїх обов`язків по їх вихованню та утриманню (а.с.33-34).

Службою у справах Оваднівською сільською радою проведено обстеження умов проживання родини позивача, відповідно до якого вони проживають в одноповерховому будинку, який складається з трьох кімнат, кухні, комори, ванної кімнати та коридору. Умови проживання задовільні, діти проживають у двох кімнатах, сплять на окремих ліжках, забезпеченні одягом та взуттям (а.с. 40).

ОСОБА_4 навчається у 2 класі закладу загальної середньої освіти «Ліцей села Галанівка», що підтверджується довідкою № 01-32/06 від 25.01.2023 року, ОСОБА_3 , навчається у тому ж закладі в 7 класі, що підтверджується довідкою № 01-32/05 від 25.01.2023 року.

За час навчання у закладі батько успіхами дітей не цікавиться, батьківські збори не відвідує, що підтверджується психолого - педагогічною характеристикою (а.с. 42, 43).

Відповідно до ст. 150, 164, 166 СК України, батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов`язані поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї. Забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини. Забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини.

Відповідно ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» на батьків покладається відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки зобов`язані виховувати дітей, піклуватися про їх здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку їх природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України, батьки можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дітей.

П. 15. Постанови Пленуму Верховного суду України № 3 від 30.03.2007 року "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав" передбачено, що мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню дитини, жорстоко поводяться з дитиною, є хронічними алкоголіками або наркоманами, засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини, і ця міра є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний та духовний розвиток дитини, навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують харчуванням, медичним доглядом, лікуванням дитину, що негативно впливає на її фізичний розвиток та складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культури та інших духовних цінностей не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до внутрішнього світу, не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

З огляду на вищевикладене, суд приходить до висновку, що відповідач самоусунувся від виконання своїх батьківських обов`язків, щодо малолітніх дітей, підтвердивши даний факт написанням заяви про визнання позовних вимог.

З урахуванням найкращих інтересів дитини, оскільки беззаперечно є факт свідомого нехтування відповідачем своїми батьківськими обов`язками по відношенню до доньки, суд приходить до висновку про доцільність позбавлення відповідача батьківських прав.

Щодо призначення позивача опікуном суд приходить до наступного висновку.

Опіка і піклування є особливою формою державної турботи про малолітніх (до 14 років) та неповнолітніх дітей (з 14 до 18 років), що встановлюється над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування (ст. 243 СК України).

Згідно ст.ст. 55, 58 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки. Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до ч.3. ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над малолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Позивач має добрий стан здоров`я, що підтверджується висновком про стан здоров`я особи від 15.12.2022 року (а.с. 31), до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої, чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває, про що також свідчить довідка № ВР-000500443 (а.с.26), у власності має житловий будинок (а.с. 27-29), має стабільний дохід (а.с. 30).

Тому суд приходить до висновку про можливість призначення її опікуном малолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Судові витрати відносяться на рахунок відповідача відповідно до ст.141 ЦПК України.

Враховуючи вищевикладене, керуючись п. 15. Постанови Пленуму Верховного суду України № 3 від 30.03.2007 року "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав" ст.ст. 164, 165, 166, 243 СК України, ст.ст. 55, 58, 60 ЦК України, ст.ст. 258 - 265, 280, 282, 284 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Турійська селищна рада, як орган опіки та піклування про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьківських прав відносно його малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити над малолітніми дітьми ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що проживає в АДРЕСА_1 опікуном малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в сумі 1073 гривні 60 копійок.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , паспорт № НОМЕР_4 , рнокпп НОМЕР_5 , адреса проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , рнокпп НОМЕР_6 , паспорт НОМЕР_7 , адреса проживання: АДРЕСА_2 .

Третя особа: Турійська селищна рада Волинської області, ЄДРПОУ 04333052, юридична адреса: смт. Турійськ, майдан Центральний, 1, Ковельського району, Волинської області.

Суддя О.В. Ковальчук

СудТурійський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення08.02.2023
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу108843470
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —169/22/23

Рішення від 08.02.2023

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Ковальчук О. В.

Ухвала від 10.01.2023

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Ковальчук О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні