Ухвала
від 08.02.2023 по справі 420/2190/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/2190/23

УХВАЛА

08 лютого 2023 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Бутенко А.В., вивчивши позовну заяву ОСОБА_1 до Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради, Управління соціального захисту населення в Приморському районі департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради про визнання протиправними бездіяльність щодо не здійснення нарахування та виплати шорічної разової грошової допомоги,-

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради, Управління соціального захисту населення в Приморському районі департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради, в якій просить суд:

- визнати протиправною бездіяльність Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради (ЄДРПОУ 36290160) та Управління соціального захисту населення в Приморському районі департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради (ЄДРПОУ 26343281) щодо не нарахування та невиплати мені, ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 ), щорічної грошової допомоги до 5 травня за 2020-2021 роки відповідно до положень статті 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком;

- зобов`язати Департамент праці та соціальної політики Одеської міської ради (ЄДРПОУ 36290160) та Управління соціального захисту населення в Приморському районі департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради (ЄДРПОУ 26343281) нарахувати та виплати мені, ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 ) недоплачену щорічну грошову допомогу до 5 травня за 2022 рік у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком, яка складає з урахуванням попередньо виплаченої суми такої допомоги, 8179,00 грн.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 171 КАС України, суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу.

Заявник надав позовну заяву з порушенням вказаних вимог КАС України.

Відповідно до п.4 ч.5 ст. 160 КАС України в позовній заяві зазначаються зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів.

Як вбачається з прохальної частини позову ОСОБА_1 просить суд про визнання протиправною бездіяльність відповідача щодо не нарахування та невиплати йому щорічної грошової допомоги до 5 травня за 2020-2021 роки відповідно до положень статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком.

Водночас суд вказує на необхідність конкретизації позовної вимоги, оскільки не можливо встановити у якому році позивачу на його думку виплачено у меншому розмірі щорічну разову грошову допомогу - тоді як згідно з обґрунтувань позову йдеться за 2022 рік.

Таким чином задля належного захисту прав та інтересів позивача у разі задоволення позову, необхідно чітко та повно сформувати позовні вимоги, тобто якщо позивач хоче щоб йому провели виплати за 2020-ий та за 2021 роки, йому треба подати заяву про поновлення строку звернення до суду.

Відповідно до ч.1 ст.122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Згідно із ч.2 ст.122 КАС України для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ч.3 ст.122 КАС України, для захисту прав, свобод та інтересів особи цим Кодексом та іншими законами можуть встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду, які, якщо не встановлено інше, обчислюються з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Строк звернення до адміністративного суду - це строк, в межах якого особа, яка має право на позов, повинна звернутися до адміністративного суду для захисту своїх прав у публічно-правових відносинах або для реалізації владних повноважень.

Днем, коли особа дізналась про порушення свого права, - є день, коли позивач дізнався про рішення, дію чи бездіяльність, внаслідок якої відбулося порушення її прав, свобод чи інтересів.

Суд звертає увагу, що поважними причинами пропуску строку звернення до суду можуть бути визнані лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій, які повинні бути підтверджені належними доказами.

Відповідно до статті 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком.

Згідно ч. 4 ст. 17 прим. 1 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" особи, які не отримали разової грошової допомоги до 5 травня, мають право звернутися за нею та отримати її до 30 вересня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.

Отже, з огляду на вищенаведене суд дійшов висновку, що перебіг строку звернення позивача до суду з цим позовом слід обраховувати з 30 вересня відповідного року.

Дана позиція кореспондується з відповідними висновками Верховного Суду викладених в постанові від 06.02.2018 року по справі №607/7919/17, в яких Верховний Суд встановив, що 30 вересня поточного року - це встановлений законом кінцевий строк, до якого могла бути здійснена виплата вказаної допомоги і до якого позивач міг очікувати на отримання більшої суми, ніж була йому нарахована. Отже, перебіг строку звернення позивача до суду з даним позовом слід обраховувати з 30 вересня відповідного року, за який виплачується разова щорічна грошова допомога.

Відповідно до частини п`ятої статті 242 КАС України, при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, які викладені в постановах Верховного Суду.

Як вбачається з прохальної частини позову позивач просить суд про визнання протиправною бездіяльність відповідача щодо не нарахування та не виплати позивачу щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2020-2021 роки у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком та зобов`язання відповідача нарахувати та виплатити позивачу грошову допомогу до 5 травня за 2022 рік у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком.

Отже, строк звернення до суду з вищевказаними вимогами, а саме щодо не нарахування та не виплати позивачу щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2020-2021 роки - повинен обчислюватись з 30 вересня 2020 року, та з 30 вересня 2021 року відповідно.

Проте до адміністративного суду позивач звернувся з позовною заявою 03.02.2023 року, тобто з пропуском строку встановлено КАС України.

Згідно із ч. 1 ст. 123 КАС України у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку звернення до адміністративного суду будуть визнані неповажними, суд повертає позовну заяву.

Відповідно до ч. 1 ст. 169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтею 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення.

За таких обставин позов має бути залишений без руху, а позивачу наданий термін для усунення недоліків позовної заяви.

Виявлені недоліки повинні бути усунені шляхом надання до Одеського окружного адміністративного суду уточненої позовної заяви де необхідно чітко та повно сформувати позовні вимоги та надати заяву про поновлення позивачу строку звернення до суду з обґрунтуванням причин не звернення до суду за 30.09.2020 та 30.09.2021 роки.

Керуючись ст.ст. 169, 171, 243, 248, 256, 294 КАС України, суддя,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради, Управління соціального захисту населення в Приморському районі департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради про визнання протиправними бездіяльність щодо не здійснення нарахування та виплати шорічної разової грошової допомоги - залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність у термін протягом 10 днів з дня отримання копії ухвали про залишення адміністративного позову без руху усунути недоліки та роз`яснити, що у разі не усунення у визначений судом термін недоліків, позов буде повернуто позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала окремо від рішення суду не належить до оскарження.

Суддя А.В. Бутенко

Дата ухвалення рішення08.02.2023
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу108853587
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними бездіяльність щодо не здійснення нарахування та виплати шорічної разової грошової допомоги

Судовий реєстр по справі —420/2190/23

Рішення від 01.05.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бутенко А.В.

Ухвала від 23.02.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бутенко А.В.

Ухвала від 08.02.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бутенко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні