Ухвала
від 20.01.2023 по справі 760/932/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/932/23 2/760/2460/23

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

20 січня 2023 року м. Київ

Суддя Солом`янського районного суду міста Києва Ішуніна Л. М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Жуляни-1», ОК «ЖБК «Вектор Інвест», про стягнення коштів,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до Солом`янського районного суду міста Києва з позовною заявою до ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Жуляни-1», ОК «ЖБК «Вектор Інвест», про стягнення коштів.

Під час ознайомлення з матеріалами зазначеної позовної заяви судом встановлено, що її подано без додержання вимог, визначених статтями 175, 177 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), з огляду на таке.

Пунктом 4 частини третьої статті 175 ЦПК України передбачено, що позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Крім того, відповідно до вимог пункту 5 частини третьої статті 175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Тож, відповідно до чинного законодавства України позовна заява є процесуальним документом, який повинен містити в собі, зокрема, зміст позовних вимог, спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину або наявність підстав для звільнення від доказування.

З викладеного вбачається, що предмет позову - це певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення, яка опосередковується відповідним способом захисту прав або інтересів. Підстави позову - це обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу. Зміст позову - це певна форма захисту, яку просить позивач від суду.

Додержання процесуальної форми і змісту позовної заяви є однією з обов`язкових вимог процесуального законодавства, що забезпечує прийняття суддею заяви та порушення ним провадження у справі.

Таким чином, на цій стадії цивільного процесу позивач зобов`язаний виконувати вимоги щодо доведення певного кола фактів, що мають процесуальне значення, для підтвердження наявності права на пред`явлення позову та дотримання процесуального порядку його пред`явлення.

З позовної заяви вбачається, що ОСОБА_1 звертається з позовною вимогою про стягнення на її користь матеріальної шкоди в розмірі 41 315 грн - сума боргу за членськими внесками, 1 306,83 грн - інфляційне збільшення заборгованості за членськими внесками, 1 271,34 грн - 3% за заборгованість за членськими внесками, 2 126,71 грн - сума боргу за комунальними платежами, 23,86 грн - інфляційне збільшення за заборгованість за комунальними платежами, 23,33 грн - 3% річних за заборгованості за комунальними платежами, посилаючись на те, що рішенням суду з неї було стягнуто заборгованість, яка включає вищенаведені суми на підставі того, що позивачем їх не було сплачено, не дивлячись на наявність рішення загальних зборів та у зв`язку з необхідністю встановлення трансформаторної підстанції та підключення будинку за адресою: АДРЕСА_1 до електромережі. Однак, позивач зазначає, що з 2019 року не було установлено трансформаторну підстанцію та будинок не підключено до електромережі, крім того, компанія «Импекс Юкрейн», з якою був укладений договір про встановлення підстанції на момент розгляду справи перебувала та наразі перебуває у процесі банкрутства. Водночас, відмінено декларацію про готовність об`єкта до експлуатації від 14 лютого 2017 року, а забудовник виїхав закордон, тобто будинок залишився у стані недобудови.

Однак до позовної заяви ОСОБА_1 не додає доказів на підтвердження викладених фактів, зокрема, які підтверджують, що трансформаторну підстанцію не було встановлено, компанія «Импекс Юкрейн» перебуває в стані банкрутства, а декларацію про готовність будинку до експлуатації від 14 лютого 2017 року було відмінено та забудовник виїхав за кордон.

Таким чином, позивачем не надано та не зазначено докази, що підтверджують обставини, викладені в позовній заяві.

Крім того, позивач зазначає, що 10 червня 2018 року між Обслуговуючим Житлово-будівельним кооперативом «Жуляни-1» та Обслуговуючим кооперативом «Житлово-будівельний кооператив «Вектор Інвест» укладено угоду про заміну сторони за договором, однак надати її не може оскільки не приймала участь в її укладанні.

Водночас, позивач не звертається до суду з клопотанням про витребування зазначеної угоди.

Згідно з вимогами частин першої та п`ятої статті 177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб. Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

На порушення наведених вимог, враховуючи, що позивачем визначено двох відповідачів, а копія позовної заяви з додатками надані лише в одному екземплярі, тобто останньою не надано копій позовної заяви та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів.

Усуваючи недоліки, позивачеві необхідно взяти до уваги викладене та надати суду докази, які підтверджують обставини, викладені в позовній заяві, звернутись до суду з клопотанням про витребування угоди про заміну сторони договору, надавши докази, які підтверджують, що позивач здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу, а також надати копії позовної заяви та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів.

Відповідно до частин першої-третьої статті 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог статті 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175, 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду; якщо позивач не усунув недоліки у встановлений судом строк, заява вважатиметься неподаною і повертається позивачеві.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 83, 175-177, 183, 185, 260 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Жуляни-1», ОК «ЖБК «Вектор Інвест», про стягнення коштів залишити без руху.

Надати позивачу строк у десять днів з дня отримання копії ухвали про залишення позовної заяви без руху, для усунення зазначених недоліків.

Роз`яснити позивачу, що у разі невиконання ухвали суду у зазначений строк, позов буде вважатися неподаним та повернутий позивачу.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили негайно після її підписання суддею, заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Л. М. Ішуніна

Дата ухвалення рішення20.01.2023
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу108864435
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них про стягнення плати за користування житлом

Судовий реєстр по справі —760/932/23

Ухвала від 24.08.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Ішуніна Л. М.

Ухвала від 24.08.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Ішуніна Л. М.

Ухвала від 20.01.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Ішуніна Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні