Рішення
від 09.02.2023 по справі 317/3621/21
ЗАПОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 317/3621/21

Провадження № 2/317/47/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 січня 2023 року м. Запоріжжя

Запорізький районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Нікітіна В.В.

за участі секретаря судового засідання Вакуленко А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Запоріжжі в загальному позовному провадженні цивільну справу за позовом Приватного підприємства «СТД» до Акціонерного товариства «Страхова група «Ю.БІ.АЙ-КООП» та ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок ДТП, -

ВСТАНОВИВ:

04 листопада 2021 року до Запорізького районного суду Запорізької області надійшла позовна заява Приватного підприємства «СТД» до Акціонерного товариства «Страхова група «Ю.БІ.АЙ-КООП» та ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок ДТП. Позов обґрунтовано наступним.

31 грудня 2020 року на 0 км. + 100 м. автодороги М-18 в районі смт. Балабине Запорізького району Запорізької відбулась дорожньо-транспортна пригода за участю автомобілів Опель Астра, д/н: НОМЕР_1 під керуванням водія ОСОБА_1 та Фіат Добло, д/н: НОМЕР_2 , який належить позивачу, під керуванням водія ОСОБА_2 .

Постановою Запорізького районного суду Запорізької області від 29 січня 2021 року винним в даній ДТП визнаний ОСОБА_1 , відповідальність якого застрахована в АТ «СК «Ю.БІ.АЙ-КООП».

Представником позивача до відповідача страхової компанії, неодноразово подавались заяви про виплату страхового відшкодування, разом з якими надавались всі необхідні документи, однак страхову виплату відповідач АТ «СГ «Ю.БІ.АЙ-КООП» не виплатив.

Після ДТП було проведене експертне автотоварознавче дослідження № 3731, яким визначено розмір матеріального збитку, завданого ПП «СТД» в розмірі 83293,22 грн., який дорівнює вартості відновлювального ремонту КТЗ з урахуванням коефіцієнту фізичного зносу на запасні частини, що підлягають заміні. Вказана сума підлягає сплати страховою компанією АТ «СК «Ю.БІ.АЙ-КООП» на користь позивача.

Цим же дослідженням визначено вартість відновлювального ремонту автомобіля Фіат Добло в розмірі 166823,01 грн.

Різниця між цією сумою та розміром матеріального збитку: 166823,01 грн. 83293,22 грн. = 83529,79 грн.

Вказана сума, на думку позивача, підлягає стягненню на його користь з відповідача ОСОБА_1 як з винної в ДТП особи. При цьому в позовній заяві наведено посилання на норми діючого законодавства та на висновки Верховного Суду в подібних справах.

04 січня 2022 року представником відповідача ОСОБА_1 до суду поданий відзив на позовну заяву, в якому відповідач просить суд відмовити в задоволенні позовних вимог, заявлених до нього, виходячи з наступного.

На думку відповідача винними в дорожньо-транспортній пригоді, яка сталась 04 листопада 2021 року, були обидва водія і ОСОБА_1 , і ОСОБА_2 . Це підтверджується фактом складення протоколів у справі про адміністративне правопорушення відносно обох водіїв.

Крім того, заявлені до ОСОБА_1 позовні вимоги про стягнення різниці між вартістю відновлювального ремонту та сумою страхового відшкодування, є необґрунтованими, адже відновлювальний ремонт, вартість якого позивач хоче покласти на відповідача ОСОБА_1 , фактично не проведений. Стягнення, в даному випадку, з відповідача на користь позивача витрат на проведення ремонту, які не були здійснені, а можуть мати місце в майбутньому, не відповідає вимогам законодавства.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позов та просив суд його задовольнити з підстав, викладених в позовній заяві.

Представник відповідача ОСОБА_3 в судовому засіданні заперечив проти задоволення позову з підстав, зазначених у відзиві.

Відповідач АТ «СГ «Ю.БІ.АЙ-КООП» свого представника до суду не направив, незважаючи на те, що своєчасно та належним чином повідомлявся про час та місце розгляду справи за адресою реєстрації юридичної особи. Жодних заяв до суду від нього не надходило, відзив на позов не подавався.

Суд, вислухавши представників сторін та дослідивши подані докази, дійшов наступних висновків.

Як вбачається з постанови судді Запорізького районного суду Запорізької області від 29 січня 2021 року по справі № 317/141/21, ОСОБА_1 визнаний винним у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 124 КУпАП та притягнутий до адміністративної відповідальності (а.с. 166).

За текстом постанови, 31 грудня 2020 року о 10 годині 00 хвилин на 0 км. + 100 м. автодороги М?18 в районі смт. Балабине Запорізького району Запорізької ОСОБА_1 , керуючи автомобілем Опель Астра, д/н: НОМЕР_1 , не врахував дорожню обстановку, виїхав на зустрічну смугу руху при виконанні маневру обгону, внаслідок чого допустив зіткнення з автомобілем Фіат Добло, д/н: НОМЕР_2 під керуванням водія ОСОБА_2 , який рухався попереду в попутному напрямку та виконував поворот ліворуч (протокол ОБ № 103146).

Постановою судді Запорізького районного суду Запорізької області від 19 лютого 2021 року по справі № 317/143/21 провадження щодо водія ОСОБА_2 за фактом ДТП від 31.12.2020 закрите через відсутність в його діях складу адміністративного правопорушення за протоколом ОБ № 103147 (а.с. 167, 168).

Вказана постанова відносно ОСОБА_2 переглядалась судом апеляційної інстанції за апеляційною скаргою ОСОБА_1 та постановою Запорізького апеляційного суду від 29 серпня 2022 року залишена без змін.

При цьому суд вважає необхідним зазначити про хибність тверджень представника відповідача ОСОБА_1 щодо наявності обопільної вини обох водіїв в ДТП, яка відбулась 31 грудня 2020 року, оскільки судовими рішеннями встановлено вину одного водія ОСОБА_1 . Незгода з зазначеними фактами, які встановлені судовими рішеннями, не є підставою для їх невизнання судом при розгляді даної справи, оскільки ці обставини є обов`язковими для врахування судом в силу ч. 6 ст. 82 ЦПК України.

В даному контексті суд не може погодитись з наданим представником відповідача висновком інженерно-транспортної експертизи № СЕ-19/108-21/15136-ІТ від 29 березня 2022 року, яким встановлено винність водія ОСОБА_2 та невинуватість водія ОСОБА_1 , оскільки цей експертний висновок був предметом оцінки суду апеляційної інстанції при ухваленні постанови від 29 серпня 2022 року, який зазначив, що вихідні дані для цієї експертизи були надані лише представником ОСОБА_1 та ґрунтуються виключно на його версії, яка, в свою чергу, була оцінена як судом першої інстанції, так і апеляційним судом.

За таких обставин суд вважає встановленими факти винуватості водія ОСОБА_1 в ДТП, яка відбулась 31.12.2020 року та невинуватості водія ОСОБА_2 в цій дорожньо-транспортній пригоді.

Копією свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу FIAT DOBLO д/н: НОМЕР_2 підтверджено те, що його власником є позивач ПП «СТД» (а.с. 57).

Як вбачається з копії полісу № ЕР-202280261 обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів від 25.12.2020, цивільно-правова відповідальність водія ОСОБА_1 застрахована в АТ «СГ «Ю.БІ.АЙ-КООП» з дати укладення полісу і до 24.12.2021 року включно. Забезпеченим транспортним засобом є автомобіль OPEL ASTRA д/н: НОМЕР_1 . Страхова сума на одного потерпілого становить 260 тис. грн. за шкоду, завдану життю та здоров`ю та 130 тис. грн. за шкоду, завдану майну. Франшиза відсутня (а.с. 61).

Судом досліджений висновок експертного автотоварознавчого дослідження № 3731 від 13 серпня 2021 року з додатками, складений судовим експертом Филь Олегом Павловичем (а.с.27?55).

Відповідно до даного висновку вартість відновлювального ремонту КТЗ FIAT DOBLO реєстр.№ НОМЕР_2 після ДТП 31 грудня 2020 р. на дату оцінки складає 166823,01 грн. з урахуванням ПДВ на запасні частини, що підлягають заміні. Матеріальний збиток, завданий власнику КТЗ FIAT DOBLO реєстр.№ НОМЕР_2 після ДТП 31 грудня 2020 р. на дату оцінки дорівнює вартості відновлювального ремонту КТЗ з урахуванням коефіцієнту зносу на запасні частини, що підлягають заміні, та складає 83293,22 грн.

Статтею 6 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (далі по тексту рішення - Закон) встановлено, що страховим випадком є дорожньо-транспортна пригода, що сталася за участю забезпеченого транспортного засобу, внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована, за шкоду, заподіяну життю, здоров`ю та/або майну потерпілого.

У разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров`ю, майну третьої особи ч. 1 ст. 22 Закону.

У відповідності до статті 28 Закону шкода, заподіяна внаслідок дорожньо-транспортної пригоди майну потерпілого, - це шкода, пов`язана: з пошкодженням чи фізичним знищенням транспортного засобу; з пошкодженням чи фізичним знищенням доріг, дорожніх споруд, технічних засобів регулювання руху; з пошкодженням чи фізичним знищенням майна потерпілого; з проведенням робіт, які необхідні для врятування потерпілих у результаті дорожньо-транспортної пригоди; з пошкодженням транспортного засобу, використаного для доставки потерпілого до відповідного закладу охорони здоров`я, чи забрудненням салону цього транспортного засобу; з евакуацією транспортних засобів з місця дорожньо-транспортної пригоди.

Як вбачається з тексту позовної заяви, наявність матеріальної шкоди позивач обґрунтовує пошкодженням його транспортного засобу FIAT DOBLO д/н: НОМЕР_2 . Розмір шкоди обґрунтований висновком експертного автотоварознавчого дослідження № 3731 від 13 серпня 2021 року, який ніким з учасників справи не оспорюється.

До позовної заяви позивачем додано ряд документів, які підтверджують факти неодноразових звернень позивача ПП «СТД» до страховика АТ «СГ «Ю.БІ.АЙ-КООП» щодо виплати страхового відшкодування та звернень до МТСБУ, НБУ зі скаргами на відповідача з приводу не виконання ним обов`язків страховика, та відповідей на ці звернення (а.с. 7-26).

Таким чином позовні вимоги ПП «СТД» до АТ «СГ «Ю.БІ.АЙ-КООП» є обґрунтованими та підлягають задоволенню в заявленому обсязі.

Стосовно позовної вимоги ПП «СТД» до відповідача ОСОБА_1 , суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.ч. 1 та 2 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної особи або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкода завдана не з її вини.

Згідно із частинами першою та другою статті 1187 ЦК України джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов`язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює та інших осіб. Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме: шкода, завдана одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою п. 1 ч. 1 ст. 1188 ЦК України.

Згідно зі статтею 1194 ЦК України особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов`язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

Ст. 29 та пунктом 32.7 статті 32 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачено, що у зв`язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов`язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством.

Таким чином, виконання обов`язку з відшкодування шкоди особою, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, Законом України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» покладено на страховика винної особи у межах, встановлених цим Законом і договором обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

Отже, якщо для відновлення пошкодженого у ДТП транспортного засобу ремонт здійснюється методом заміни складових частин, що були пошкоджені, на нові, страховик за договором обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності відшкодовує не повну вартість цих складових частин, а вартість складників аварійно пошкодженого транспортного засобу з урахуванням коефіцієнта фізичного зносу. В даному випадку ця сума визначена у висновку експертного автотоварознавчого дослідження №3731 від 13 серпня 2021 року як сума матеріального збитку. Ця сума вже стягнута з АТ «СГ «Ю.БІ.АЙ-КООП» на користь позивача.

З особи, винної у ДТП, стягується різниця між фактичною вартістю ремонту з урахуванням заміни зношених деталей на нові (без урахування коефіцієнта фізичного зносу) і страховим відшкодуванням, виплачених страховиком у розмірі вартості відновлювального ремонту пошкодженого автомобіля з урахуванням зносу деталей, що підлягають заміні, оскільки в цьому випадку у страховика не виник обов`язок з відшкодування такої різниці незважаючи на те, що зазначені збитки є меншим за страхове відшкодування (страхової виплати). До таких висновків неодноразово приходив Верховний Суд в аналогічних справах і судова практика КЦС ВС в цій частині є сталою.

Стосовно доводів представника відповідача щодо неможливості покладення на винну в ДТП особу вартості відновлювального ремонту, який ще не проведений потерпілим, суд зазначає наступне.

Відповідно до частин першої, другої статті 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Реальними збитками є втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права.

Відшкодування збитків є однією із форм або заходів цивільно-правової відповідальності, яка вважається загальною або універсальною саме в силу правил статті 22 ЦК України, оскільки її частиною першою визначено, що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Тобто порушення цивільного права, яке потягнуло за собою завдання особі майнових збитків, саме по собі є основною підставою для їх відшкодування.

Таким чином, під збитками необхідно розуміти фактичні втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, витрати, вже зроблені потерпілим, або які мають бути ним зроблені, та упущену вигоду. При цьому такі витрати мають бути безпосередньо, а не опосередковано, пов`язані з відновленням свого порушеного права, тобто з наведеного випливає, що без здійснення таких витрат неможливим було б відновлення свого порушеного права особою.

Стягнення збитків є одним із видів цивільно-правової відповідальності, для застосування якої потрібна наявність усіх елементів складу цивільного правопорушення, а саме: протиправної поведінки, збитків, причинного зв`язку між протиправною поведінкою боржника та збитками і вини. За відсутності хоча б одного з цих елементів цивільна відповідальність не настає. При цьому такі витрати мають бути необхідними для відновлення порушеного права та перебувати у безпосередньому причинно-наслідковому зв`язку з порушенням.

Діюче законодавство України не містить прив`язки можливості отримання відшкодування заподіяних матеріальних збитків в залежності від реального проведення ремонтних робіт та затрат потерпілої сторони на їх проведення. Отже, ремонтні та відновлювальні роботи можуть бути проведені позивачем після отримання відшкодування матеріальної шкоди з відповідача.

За таких обставин позовні вимоги ПП «СТД» до ОСОБА_1 підлягають задоволенню в повному обсязі.

Повний текст рішення суду виготовлений та підписаний 09 лютого 2023 року.

Керуючись ст.ст. 263-265, 268 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов Приватного підприємства «СТД» (69006, м. Запоріжжя, вул.Портова, буд. 2, ЄДРПОУ: 13618977) до Акціонерного товариства «Страхова група «Ю.БІ.АЙ-КООП» (01014, м.Київ, вул.Бастіонна, буд. 5/13) та ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ІПН: НОМЕР_3 ) про відшкодування шкоди, завданої внаслідок ДТП, задовольнити.

Стягнути з Акціонерного товариства «Страхова група «Ю.БІ.АЙ-КООП» на користь Приватного підприємства «СТД» матеріальні збитки, завдані внаслідок ДТП, в розмірі 83293 (вісімдесят три тисячі двісті дев`яносто три) гривні 22 копійки.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Приватного підприємства «СТД» матеріальні збитки, завдані внаслідок ДТП, в розмірі 83529 (вісімдесят три тисячі п`ятсот двадцять дев`ять) гривень 79 копійок.

Стягнути з Акціонерного товариства «Страхова група «Ю.БІ.АЙ-КООП» на користь Приватного підприємства «СТД» 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) гривень 00 копійок судового збору.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Приватного підприємства «СТД» 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) гривень 00 копійок судового збору.

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.В. Нікітін

Дата ухвалення рішення09.02.2023
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу108867940
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої внаслідок ДТП

Судовий реєстр по справі —317/3621/21

Постанова від 09.05.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Постанова від 09.05.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 22.03.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Рішення від 09.02.2023

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Нікітін В. В.

Рішення від 30.01.2023

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Нікітін В. В.

Ухвала від 06.12.2022

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Нікітін В. В.

Ухвала від 15.11.2021

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Нікітін В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні