Ухвала
від 09.02.2023 по справі 592/1527/23
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/1527/23

Провадження № 1-кс/592/752/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 лютого 2023 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , без фіксації процесуальної дії за допомогою технічних засобів, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Суми матеріали скарги директора Комунальної установи Сумської обласної ради Конотопський дитячий будинок-інтернат ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених службових осіб відділення поліції №4 (м. Суми) Сумського РУП ГУНП в Сумській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

ВСТАНОВИВ:

06.02.2023 до слідчого судді Ковпаківського районного суду м. Суми надійшла вищевказана скарга, яка мотивована тим, що 04.01.2023 адміністрацією КУ СОР Конотопський дитячий будинок-інтернат подано до відділення поліції №4 (м. Суми) Сумського РУП ГУНП в Сумській області заяву про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 164 КК України, а саме за фактом ухилення ОСОБА_4 і ОСОБА_5 від сплати аліментів на утримання доньки, дитини з інвалідністю, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . 31.01.2023 заявником отримано відповідь про те, що в даній події не встановлено ознаки адміністративного чи кримінального правопорушення, у зв`язку з чим подальший розгляд звернення припинено. Тобто, станом на 06.02.2023, відомості за обставинами, викладеними у заяві від 04.01.2023, всупереч вимог ст. 214 КПК України, до ЄРДР внесені не були. Тому скаржник просить суд зобов`язати службову особу СВ Сумського РУП ГУНП в Сумській області, уповноважену на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про вчинення злочинів, внести до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення за обставинами, викладеними у повідомлені адміністрації КУ СОР Конотопський дитячий будинок-інтернат від 04.01.2023.

Директор КУ СОР Конотопський дитячий будинок-інтернат ОСОБА_3 у заяві про розгляд справи без її участі скаргу підтримала із зазначених в ній підстав та просила задовольнити.

Слідчий Сумського РУП ГУНП в Сумській області та прокурор, повідомлені належним чином про час та місце судового розгляду справи, в судове засідання не з`явились. Відповідно до вимог ч. 3

ст. 306 КПК України, відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Слідчий суддя, вивчивши матеріали скарги, дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що 04.01.2023 адміністрацією Комунальної установи Сумської обласної ради Конотопський дитячий будинок-інтернат подано до відділення поліції №4 (м. Суми) Сумського РУП ГУНП в Сумській області заяву про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 164 КК України, за фактом ухилення ОСОБА_4 і ОСОБА_5 від сплати аліментів на утримання доньки, дитини з інвалідністю, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вказане звернення було зареєстровано в журналі ЄО Сумського РУП ГУНП в Сумській області №288 від 24.01.2023. За даним фактом проведено перевірку, якою не встановлено у події ознак адміністративного чи кримінального правопорушення; прийнято рішення про припинення подальшого розгляду звернення (а.с.7).

Тобто, станом на 09.02.2023, відомості за обставинами, викладеними у повідомленні від 04.01.2023, до ЄРДР внесені не були.

Системний аналіз положень ст.ст. 214, 303 КПК України свідчить про те, що предметом судового контролю слідчого судді може бути лише бездіяльність слідчого чи прокурора щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто саме заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення є передумовою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України, слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання керівником органу досудового розслідування.

Відповідно до ч. 4 ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Викладене також регламентується ч. 1 ст. 25 КПК України, якою закріплено принцип публічності кримінального провадження та встановлено, що прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення (за виключенням випадків, коли кримінальне провадження може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого) або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

З огляду на чіткий обов`язок внесення слідчим чи прокурором відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР із встановленням обмеженого процесуального строку для його виконання, за наявності лише загальних вимог до заяв чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у разі звернення громадян із заявою чи повідомленням про вчинення кримінального правопорушення, слідчий зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР.

Аналогічна правова позиція висловлення в Узагальненнях Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування» від 12.01.2017, а саме: якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР.

При внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, не передбачається здійснення оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а передбачається лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

Таким чином, зважаючи на викладене та встановлені судовим розглядом обставини справи, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення скарги, зобов`язавши службових осіб СВ Сумського РУП ГУНП в Сумській області, уповноважених на прийняття і реєстрацію заяв та повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень, внести до ЄРДР відомості згідно заяви адміністрації КУ СОР Конотопський дитячий будинок-інтернат про вчинення злочину від 04.01.2023 та розпочати досудове розслідування.

Керуючись ст.ст. 214, 303-307, 309, КПК України,

УХВАЛИВ:

Скаргу директора Комунальної установи Сумської обласної ради Конотопський дитячий будинок-інтернат ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених службових осіб Відділення поліції №4 (м. Суми) Сумського РУП ГУНП в Сумській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань задовольнити.

Зобов`язати службову особу Сумського РУП ГУНП в Сумській області, уповноважену на прийняття і реєстрацію заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості згідно заяви/повідомлення адміністрації Комунальної установи Сумської обласної ради Конотопський дитячий будинок-інтернат від 04.01.2023 про вчинення злочину, прийнявши рішення у відповідності до вимог ст. 214 КПК України, та розпочати досудове розслідування.

Ухвала можебути оскаржена,шляхом поданняапеляційної скаргибезпосередньо доСумського апеляційногосуду протягомп`яти днівз дняїї оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.02.2023
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу108869825
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —592/1527/23

Ухвала від 09.02.2023

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Фоменко І. М.

Ухвала від 07.02.2023

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Фоменко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні