Рішення
від 09.02.2023 по справі 592/881/23
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа№592/881/23

Провадження №2/592/582/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 лютого 2023 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми у складі:

головуючого судді Литовченка О.В.,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання-Інжиніринг» про стягнення заборгованості із заробітної плати,

в с т а н о в и в:

Представник позивача звернувся до суду з вказаним позовом і свої позовні вимоги обґрунтовує тим, що позивач працює в АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання-Інжиніринг». Протягом тривалого часу відповідач несвоєчасно здійснює виплату заробітної плати. На даний час АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання-Інжиніринг» йому не виплачено заробітну плату станом на грудень 2022 включно у розмірі 34658,41 грн.. За таких обставин просить стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість з виплати зарплати станом на грудень 2022 включно у розмірі 34658,41 грн.

Ухвалою суду від 25.01.2023 по справі було відкрито спрощене позовне провадження, без викликом сторін.

Представник АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання-Інжиніринг» відзив на позовну заяву не надав.

Суд, дослідивши докази по справі, вважає, що позов підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 перебуває в трудових відносинах з АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання-Інжиніринг» - відповідачем по справі.

Згідно ст. 43 Конституції України, кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Відповідно до ст. 94 КЗпП України, заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Питання державного і договірного регулювання оплати праці, прав працівників на оплату праці та їх захисту визначається цим Кодексом, Законом України "Про оплату праці" та іншими нормативно-правовими актами.

Згідност. 115 КЗпП України, заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Як передбачено ч.1 ст. 21 Закону України «Про оплату праці», працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

З наданого позивачем розрахункового листа вбачається, що відповідач АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання-Інжиніринг» не виплатило заробітну плату ОСОБА_1 станом на грудень 2022 включно у розмірі 34658,41 грн.

Відповідно до ч.ч. 2 - 4 ст. 12 та ч. 1 ст. 81 ЦПК України, учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обовязків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, повязаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Тому порушене право позивача підлягає захисту, суд вважає необхідним позовні вимоги задовольнити - стягнути з АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання-Інжиніринг» на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі станом на грудень 2022 включно у розмірі 34658,41 грн.

Оскільки позивач при подачі даного позову був звільнений від сплати судового збору, тому відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України суд стягує з відповідача на користь держави судовий збір у сумі 1073 грн. 60 коп.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення суду в частині стягнення заробітної плати у межах суми платежу за один місяць.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141, 264, 430 ЦПК України, ст.ст. 115, 116, 117 КЗпП України, суд,

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Стягнути з Акціонерного товариства «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання-Інжиніринг» на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі станом на грудень 2022 включно у розмірі 34658,41 грн.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення заробітної плати у межах суми платежу за один місяць.

Стягнути Акціонерного товариства «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання-Інжиніринг» на користь держави судовий збір у сумі 1073,60 грн.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Сумського апеляційного суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

Позивач ОСОБА_1 АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_1 .

Відповідач Акціонерне товариство «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання-Інжиніринг» - м. Суми, вул. Іллінська, 13, ЄДРПОУ 00205618.

Суддя О.В. Литовченко

Дата ухвалення рішення09.02.2023
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу108869835
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості із заробітної плати

Судовий реєстр по справі —592/881/23

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Кононенко О. Ю.

Ухвала від 06.04.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Кононенко О. Ю.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

Рішення від 09.02.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

Ухвала від 25.01.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні