Рішення
від 09.02.2023 по справі 592/877/23
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа№592/877/23

Провадження №2/592/581/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 лютого 2023 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми у складі:

головуючого судді Косолап М.М.,

за участю секретаря судового засідання Стеценко Є.О.,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання - ІНЖИНІРИНГ» про стягнення заборгованості із заробітної плати.

У с т а н о в и в:

Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача.

ОСОБА_1 (далі позивач) через представника звернувся до суду із позовною заявою і просить стягнути з Акціонерного товариства «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання - ІНЖИНІРИНГ» (далі відповідач) на його користь нараховану, але невиплачену заробітну плату у розмірі 43113 грн.

Свої вимоги мотивує тим, що з 07.09.2020 перебуває у трудових відносинах з відповідачем, який останнім часом виплачував заробітну плату не регулярно, а згодом припинив платити, внаслідок чого утворилась заборгованість, загальна сума якої станом на грудень 2022 року становить 43113 грн. Відповідач відмовляється сплатити заборгованість. Вважає такі дії відповідача протиправними.

Згідно позовної заяви представник позивача просив слухати справу у його відсутність та відсутність позивача за наявними матеріалами.

Акціонерне товариство «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання - ІНЖИНІРИНГ» у встановлений судом строк відзив на позовну заяву не надало.

Інші процесуальнідії усправі.

Ухвалою суду від 25.01.2023 по справі відкрито спрощене позовне провадження з повідомленням (викликом) сторін на 09.02.2023.

Фактичні обставини, встановлені судом.

ОСОБА_1 перебуває у трудових відносинах з Акціонерним товариством «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання - ІНЖИНІРИНГ», що підтверджується копією трудової книжки.

Заборгованість Акціонерного товариства«Сумське машинобудівненауково-виробничеоб`єднання -ІНЖИНІРИНГ» по заробітній платі перед ОСОБА_1 станом на грудень 2022 року включно складає 43113 грн., що підтверджується розрахунковим листомАкціонерного товариства«Сумське машинобудівненауково-виробничеоб`єднання -ІНЖИНІРИНГ» за грудень 2022 року.

Суд бере до уваги розрахунковий лист на ім`я позивача виданий відповідачем, оскільки статтею 110 Кодексу Законів про працю України на власника або уповноважений ним орган при кожній виплаті заробітної плати покладено обов`язок повідомити працівника про такі дані, що належать до періоду, за який провадиться оплата праці: а) загальна сума заробітної плати з розшифровкою за видами виплат; б) розміри і підстави відрахувань та утримань із заробітної плати; в) сума заробітної плати, що належить до виплати.

Таким чином, судом встановлено, що позивачу не виплачено заборгованість з заробітної плати станом на 01.01.2023 у розмірі 43113 грн.

Мотиви, з яких виходить суд та застосовані норми права.

За вимогами частини 1 статті 21 Закону України «Про оплату праці» працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

Відповідно до статті 115 Кодексу Законів про працю України та статті 24 Закону України «Про оплату праці» заробітна платавиплачується працівникамрегулярно вробочі дніу строки,встановлені колективнимдоговором абонормативним актомроботодавця,погодженим звиборним органомпервинної профспілковоїорганізації чиіншим уповноваженимна представництвотрудовим колективоморганом (ав разівідсутності такихорганів -представниками,обраними іуповноваженими трудовимколективом),але нерідше двохразів намісяць черезпроміжок часу,що неперевищує шістнадцятикалендарних днів,та непізніше семиднів післязакінчення періоду,за якийздійснюється виплата. У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Судом встановлено, що відповідач не виплатив позивачу заборгованість із заробітної плати станом на 01.01.2023 у розмірі 43113 грн.

З огляду на встановлені судом обставини, позовні вимоги підлягають задоволенню, а з Акціонерного товариства «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання - ІНЖИНІРИНГ» на користь ОСОБА_1 підлягає стягненню заборгованість із заробітної плати станом на 01.01.2023 у розмірі 43113 грн.

Судові витрати.

Судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог (частиною 1 статті 141 Цивільного процесуального кодексу України).

Позивачі -у справахпро стягненнязаробітної плати відповіднодо статті5Закону України«Про судовийзбір» звільнені від сплати судового збору. Судовий збір за вимогою про стягнення заборгованості із заробітної плати становить 1073,60 грн.

Зважаючи на викладене, на підставі частини 1 статті 141 Цивільного процесуальногокодексу України з відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір у розмірі 1073,60 грн.

Керуючись статтями 12, 13, 81, 89, 263 та 264 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Стягнути з Акціонерного товариства«Сумське машинобудівненауково-виробничеоб`єднання -ІНЖИНІРИНГ» на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі у розмірі 43113 (сорокти тисячісто тринадцять)грн. 00 коп.

Стягнути Акціонерноготовариства «Сумськемашинобудівне науково-виробничеоб`єднання -ІНЖИНІРИНГ» на користь держави судовий збір у сумі 1073 грн. 60 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Сумського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або про прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач ОСОБА_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач Акціонерне товариство«Сумське машинобудівненауково-виробничеоб`єднання -ІНЖИНІРИНГ»,місцезнаходження м.Суми,вул.Іллінська,13, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 00205618.

Повне судове рішення складено 09 лютого 2023 року.

Суддя М.М. Косолап

Дата ухвалення рішення09.02.2023
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу108869840
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості із заробітної плати

Судовий реєстр по справі —592/877/23

Ухвала від 13.04.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Ткачук С. С.

Ухвала від 22.03.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Ткачук С. С.

Рішення від 09.02.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

Ухвала від 25.01.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні